1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A második világháború magyar vonatkozású katonai eseményei

Diskurzus a(z) 'Magyar hadtörténelem' témában - Terminator által indítva @ 2013. szeptember 7..

 1. A németektől kaptunk 2 darabot 15db H-35 és H-39 harckocsival együtt. A megszálló alakulatok 101. önálló harckocsi-százada alkalmazta őket.
   
  endre, rappali_ and szpg9 like this.
 2. Sharid

  Sharid Well-Known Member

 3. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

 4. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Az ott egy légvédelmi állás a lánchíd elején. Mikor gyerek voltam lakott a második szomszédban egy akkor már idős bácsi. Mivel az öregek akkoriban összejártak és én amúgy is öreganyámra voltam bízva sokat hallgattam őket a szokásos bab,uborka válogatás,diótörés közepette. Emlékszem hogy mesélt a háborús élményeiről és említette hogy Budapesten volt légvédelmi tüzér és a lánchídban voltak elszállásolva. Még annyi rémlik hogy később kivezényelték őket onnét valami hegybe vagy hegységbe. Fogalmam sincs hogy úszta meg a végét, arra sajnos már nem emlékszem. Viszont a Rákosi korban csősz volt kint a szőlőhegyben, puskával persze, és kommunista párttag lehetett mert ő szabotálta el öreganyámék kitelepítési parancsát. Addig húzatta az időt az indulással, míg másnap reggel elment a vonat a szomszéd falu állomásáról a nagyszüleim nélkül. Utána meg nem sokkal leállították a kitelepítéseket.


  [​IMG] [​IMG]
   
 5. boki

  boki Well-Known Member

  ghostrider and rappali_ like this.
 6. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

 7. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

  80 éve történt:

   
  antigonosz likes this.
 8. megazez

  megazez Well-Known Member

 9. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

  76 éve volt a doni áttörés:

  [​IMG]

  Vitéz Bányai József géppuskás szakaszvezető utolsó levele édesanyjához, Osztrogozsszkból való kitöréskor halt hősi halált amikor szakasza parancsnokaként utoljára maradt, hogy a bajtársait fedezze, életüket mentse.

  "Drága Anyukám!

  Nagyon várt válaszlapotokat ma kaptam meg kezeimhez. Nagy sokára jött. Ne várjatok most már tőlem levelet és ti se küldjetek...

  Az orosz itt valami nagyra készül, mi meg a végsőkig kitartunk. Erre esküdtünk meg. Küldtem haza november 14- én 105 pengőt, abból Ágikának vegyetek keszkenőt. Remélem, hogy Pista öcsém derekasan átveszi a helyemet a családban, neki a zsebórámat hagyom örökül. Neked Anyukám, csak az örökké élő szeretetemet és az utolsó mosolyomat tudom adni. Nagyon szeretlek!

  Istentelen hideg van. Itt ülök a géppuskám mellett és a kezem az üres csajkához fagy. Tudom, hogy mire ezt a lapot megkapod, addigra én már nem fázom és elmúlik az éhségem is. Itt halunk meg. Kérlek, hogy ne haragudj rám!

  Kezedet csókolja:

  Hű fiad: Jóska"

  Dicsőség a hősöknek!
   
 10. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Dicsőség a hősöknek!
   
  blitzkrieg, svajcibeka and szuvorov like this.
 11. ravenlord

  ravenlord Well-Known Member

  A 2. magyar hadsereg kötelékében nem voltak Zrínyi rohamlövegek a Don-kanyarnál. Ekkor még csak egy vasból készült prototípus volt belőle, amit Hajmáskéren teszteltek.
   
  honved and antigonosz like this.
 12. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

 13. torsen

  torsen Well-Known Member

 14. jurgenbauer

  jurgenbauer Well-Known Member

 15. boki

  boki Well-Known Member

 16. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

  Azért ez picit durva a demokrácia és a szabadság élharcosaitól és ezek a jelenlegi szövetségeseink!!!:confused:

  "Az amerikai hírszerzés washingtoni archívumában az elmúlt hónapokban talált iratok megerősítik: Amerika és Nagy-Britannia kifejezetten arra játszottak, hogy a németek megszállják Magyarországot. A magyar kiugrási reményeket csak azért táplálták, mert tudták, ezt Hitler nem fogja hagyni, így pedig a nyugati frontról német erőket fognak elvonni a megszállási feladatok. A kétszínű angolszász játszmában nem törődtek a megszállás tragikus következményeivel, a magyar zsidósággal és a több százezer áldozattal."

  https://index.hu/techtud/tortenelem...llas_1944_angolszasz_felelosseg_borhi_laszlo/
   
 17. boki

  boki Well-Known Member

  Ennyit ér a szövetség az angolszászokkal. Csehszlovákiát is elárulták-lásd Müncheni konferencia 1938-ban. Pedig sok magyar istenití az usá-t és büszkén veri amellét, hogy MO NATO tag és az usa a szövetségesünk. Kiváncsi vagyok mit csinálnának, ha netán valamilyen komoly katonai konfliktus keletkezne és jönne a parancs a legnagyobb szövetségestől, aki mellesleg csak másodrendü országnak(csatlósnak) és embereknek tartja a közép-európaikat, hogy irány a keleti front...
   
  blitzkrieg, antigonosz and svajcibeka like this.
 18. migfun

  migfun Well-Known Member

  Azért szerintem a magyar kormány is ránézhetett volna a térképre, mielőtt elhitette önmagával, hogy az angolszászok érnek ide hamarabb, mint az oroszok, különösen a román kiugrás után. Lehet magunkat áldozatként beállítani; hogy megvezettek az angolszászok, mi nem tehetünk semmiről, a megszállás következményeiről meg végképp nem, de ez önámítás. Még a cikk szerint is tudták már '43-ban, hogy kiugrás esetén megszállás lesz, annak minden következményével. Mégis a vágyaikat táplálva, nagyon amatőr módon - hiszen a németek mindenről értesültek szinte "real time"-ban - folytatták a "titkos" tárgyalásokat. Egy kifejezetten németbarát és -orientált hadvezetéssel a hátuk mögött.
  @szuvorov akkor épp hadban álltunk velük, hadat is mi üzentünk Amerikának
  @boki Az orosz szövetség se ért sokat; nyakunkba kaptuk a szovjet hadsereget '56-banm, meg mehettünk velük vállvetve csehszlovákiába '68-ban.
   
 19. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ezért ez a komment nem picit álszent. Valahol egészen elképedek, hogy mégis mi a frászkarikát képzelnek egyesek...
  1. Magyarország Kormánya üzent hadat az USA-nak. Senki nem kért rá. Mondhatni házhoz mentünk a pofonért. Nagyon. Azt is mondhatnám, hogy talpnyalásban feketeöves volt a kormány. Realitás érzék meg semmi. Még vicc is van erről. Úgy látszik, még ha volt térképünk is, a mi vezetőink sem néztek rá se semmi másra.
  2. A cikk szerint a hadüzenet után már fél évvel úgy a kiutat kerestük , hogy még Don kanyar nem is volt. Ezt aztán kurva jól átgondolták vezetőink...
  3. Egy adott ország politikai és katonai vezetésének a célja az, hogy a saját érdekeit tartsa szem előtt. Na szerintetek az USA vezetésének az a fontos, hogy kevesebb amerikai haljon meg, vagy az, hogy kevesebb magyar? Linkeltem Borhi László videót a témában. Nem emlékszem hanyadik részében van, de a lényeg az, hogy akkorra már "könyékig jártak a vérben". Ez már csak kerekítési hiba volt. A fontos a háború mielőbbi lezárása volt, mert ebben látták azt, hogy így halnak meg talán a legkevesebben.

  4. Ti komolyan azt hiszitek, hogy a Magyar Kormány bármelyik döntésénél mondjuk azt vették figyelembe, hogy mondjuk kevesebb román, szerb vagy orosz haljon meg? Jó reggelt, még háborús bűnök is voltak, amit a dicső magyar honvédek követtek el megszállóként.
  Ezek után ki lepődik meg azon, amit történt?
  A fentiek után egyeseknek még van pofája minket, mint valami áldozatot feltüntetni úgy, hogy 1941-ben is átengedtük a német csapatokat?

  Lol, lol, lol.

  Okkal voltunk megbízhatatlanok a németek szemében és onnantól fogva, hogy kiment a hadüzenet kb. ez volt szinte az egyetlen lehetséges kimenetel azt nézve, ha a szovjetek nem vesztik el a háborút.
  • Ha simán aláírjuk stikában a kiugrást és fegyverszünetet kérünk, akkor is lazán megszállak.
  • Ha közeleg a szovjet front és már itt harcolnak és a harcok miatt kérünk fegyverszünetet, akkor is megszállnak, ahogy Olaszországot.
  • A földrajzi elhelyezkedés miatt a német megszállás ellen csakis a magyar fegyveres erő szállhatott volna szembe, a szovjetek pont úgy lábhoz tett fegyverrel vártak volna, ahogy Varsónál és aztán jöttek volna "felszabadítani", pont úgy, ahogy történt. A német megszállással nem szálltak szembe a magyar csapatok.
  Innentől fogva mi a frászról álmodoznak egyesek?
  Az külön megalol, hogy "jelenlegi szövetségeseink" terminológiát használod. Az odáig ok, hogy jogfolytonos USA van, de nincs világháború, nem ugyanazok az emberek a vezérek. Ez kb. olyan szintű balfék komment, mintha mai politikai vezetés és Rákosi kormány közé tennél egyenlőségjelet hiszen magyar, magyar...
  (Bár amilyen belpol mocsár és események vannak, egyesek már lassan erre is rábólintanánk, hogy simán... De ez OFF.)
  A Magyar Kormány teljesen ostoba, rövidlátó döntéseket hozott. Aztán egyesek pislognak, hogy "jaaaaaaaj, hát hogyan kezeltek minket".

  Komolyan mondom, mintha egyesek álomvilágban élnének, hogy mi a nagypolitika és, minta a Magyarország vagy a nemzet mintha valami különlegese valami lenne, ami vagy akik más és különleges bánásmódot igényelne. Mert csak. Talán nem kéne ostoba politikai vezetésünknek folyamatosan fejjel rohanni a falnak meg játszani a kétkulacsos politikát. De ez is már félig belpol.

  Röviden. Lemegyek hídba.
   
 20. papi

  papi Well-Known Member

  Érdemes elolvasni Horthy emlékiratát. Lehet, hogy utólagos belemagyarázás, mentségkeresés, de ha valóban úgy voltak a dolgokat, ahogy leírja, akkor sajnos nem nagyon volt mozgásterünk semmiben.
   

Ezen oldal megosztása