1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A második világháború magyar vonatkozású katonai eseményei

Diskurzus a(z) 'Magyar hadtörténelem' témában - Terminator által indítva @ 2013. szeptember 7..

 1. fapp_supervisor

  fapp_supervisor Well-Known Member

  A németektől kaptunk 2 darabot 15db H-35 és H-39 harckocsival együtt. A megszálló alakulatok 101. önálló harckocsi-százada alkalmazta őket.
   
  endre, rappali_ and szpg9 like this.
 2. Sharid

  Sharid Well-Known Member

 3. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

 4. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Az ott egy légvédelmi állás a lánchíd elején. Mikor gyerek voltam lakott a második szomszédban egy akkor már idős bácsi. Mivel az öregek akkoriban összejártak és én amúgy is öreganyámra voltam bízva sokat hallgattam őket a szokásos bab,uborka válogatás,diótörés közepette. Emlékszem hogy mesélt a háborús élményeiről és említette hogy Budapesten volt légvédelmi tüzér és a lánchídban voltak elszállásolva. Még annyi rémlik hogy később kivezényelték őket onnét valami hegybe vagy hegységbe. Fogalmam sincs hogy úszta meg a végét, arra sajnos már nem emlékszem. Viszont a Rákosi korban csősz volt kint a szőlőhegyben, puskával persze, és kommunista párttag lehetett mert ő szabotálta el öreganyámék kitelepítési parancsát. Addig húzatta az időt az indulással, míg másnap reggel elment a vonat a szomszéd falu állomásáról a nagyszüleim nélkül. Utána meg nem sokkal leállították a kitelepítéseket.


  [​IMG] [​IMG]
   
 5. boki

  boki Well-Known Member

  ghostrider and rappali_ like this.
 6. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

 7. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

  80 éve történt:

   
  antigonosz likes this.
 8. megazez

  megazez Well-Known Member

 9. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

  76 éve volt a doni áttörés:

  [​IMG]

  Vitéz Bányai József géppuskás szakaszvezető utolsó levele édesanyjához, Osztrogozsszkból való kitöréskor halt hősi halált amikor szakasza parancsnokaként utoljára maradt, hogy a bajtársait fedezze, életüket mentse.

  "Drága Anyukám!

  Nagyon várt válaszlapotokat ma kaptam meg kezeimhez. Nagy sokára jött. Ne várjatok most már tőlem levelet és ti se küldjetek...

  Az orosz itt valami nagyra készül, mi meg a végsőkig kitartunk. Erre esküdtünk meg. Küldtem haza november 14- én 105 pengőt, abból Ágikának vegyetek keszkenőt. Remélem, hogy Pista öcsém derekasan átveszi a helyemet a családban, neki a zsebórámat hagyom örökül. Neked Anyukám, csak az örökké élő szeretetemet és az utolsó mosolyomat tudom adni. Nagyon szeretlek!

  Istentelen hideg van. Itt ülök a géppuskám mellett és a kezem az üres csajkához fagy. Tudom, hogy mire ezt a lapot megkapod, addigra én már nem fázom és elmúlik az éhségem is. Itt halunk meg. Kérlek, hogy ne haragudj rám!

  Kezedet csókolja:

  Hű fiad: Jóska"

  Dicsőség a hősöknek!
   
 10. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Dicsőség a hősöknek!
   
  svajcibeka and szuvorov like this.
 11. ravenlord

  ravenlord Well-Known Member

  A 2. magyar hadsereg kötelékében nem voltak Zrínyi rohamlövegek a Don-kanyarnál. Ekkor még csak egy vasból készült prototípus volt belőle, amit Hajmáskéren teszteltek.
   
  antigonosz likes this.
 12. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

 13. torsen

  torsen Well-Known Member

Ezen oldal megosztása