1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A második világháború magyar vonatkozású katonai eseményei

Diskurzus a(z) 'Magyar hadtörténelem' témában - Terminator által indítva @ 2013. szeptember 7..

 1. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  A Szu-t is ugyanígy segítette az USA, már a Barbarossa indulásától kezdve. Nem számított, hogy addig gyűlölték a kommunistákat.
  Németország volt a legerősebb ország az akkori Európában, ők törtek hegemóniára. Ez így törvényszerűen eredményezte azt, hogy az USA Németország ellen fog háborút vívni. Egyszerűen nem engedhették meg azt, hogy ne lépjenek be a németek ellen, mert azzal azok nyertek volna, ami katasztrofális lett volna az USA számára.
  A hidegháború nem USA és Nyugat-Európa vs Szu között játszódott volna le, hanem USA vs Európa.
   
 2. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Na basszus, ez úgy mondod, mintha a németek nem süllyesztettek volna el jenki hajót 1941 decembere előtt...
  Az egész megbeszélés félrement abból a kiindulásból, hogy B.L. kicsit túl bőszen mutogatott nyugatra, hogy kik és miben hibásak...
   
 3. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  Leszámítva hogy mindegyik esetben USN rombolók kezdeményezték a harci cselekményt, csak a végén a rövidebben húzták.

  1939 októberében(!!) az USA egyoldalúan bevezette a Neutrality Patrolt, folyamatosan járőröztek és kísérték az angol hajókat nagyjából az antilláknak megfelelő vonalig, amire eleve semmi joguk nem volt nemzetközi vizeken. FDR parancsára az ismert német hajómozgásokat kódolatlanul, rádión folyamatosan jelentették haza, a gyakorlatban persze alig leplezetlenül ingyen infó volt a briteknek.

  1941. áprilisára “semleges” amerikai csapatok vették át Izland katonai megszállását az angoloktól, és innentől egészen Izlandik terjedt a “semlegességi” zóna, amiben amerikai hadihajók adták a kíséretet, amely egyre agresszívabban lépett fel. Ennek következtében 1941. szeptember-októberremár több incidens is kialakult, USN rombolók bajban lévő brit konvojokhoz siettek, mélyvízi bombákat dobáltak német tengeralattjárókra, vagy órákon keresztül követték őket szonárral és folyamatosan adták le a pozíciót.

  https://en.wikipedia.org/wiki/USS_Greer_(DD-145)?wprov=sfti1
  https://en.wikipedia.org/wiki/USS_Kearny_(DD-432)?wprov=sfti1
  https://en.wikipedia.org/wiki/USS_Reuben_James_(DD-245)?wprov=sfti1
  https://maps.apple.com/?ll=51.98333...W3d39SUAxSwRHVVUVO8A5WbXW3d39SUBBSwRHVVUVO8A=

  Ezt kár szépíteni, a jenkik könyékig belemásztak a háború eleje óta, 1941. őszétől pedig hadüzenet nélküli háború volt a tengeren.
   
  alfa74, ZeiG, arcas and 1 other person like this.
 4. galland

  galland Well-Known Member

  Az egyetlen érv a geopolitikai helyzet, amit te szeretsz kihagyni a számításaidból. A "mert csak" nálad játszik egyedül. Semlegesnek kellett volna maradnunk, "mert csak" szerinted megtehettük volna.
   
  blitzkrieg likes this.
 5. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Még mindig nem értitek meg. Komolyan mondom, hogy a falnak megyek. Meg kellett volna próbálni. A gond az, hogy meg sem próbáltuk, önként ugrottunk, aztán B.L. még mutogat másra.

  Csak a szokásos magyaros hozzáállás. Ez sem a mi hibánk, erről sem mi tehetünk vagy csak kicsit.

  Vastaps...
   
 6. arcas

  arcas Well-Known Member

  Igen, ez kb. olyan mint pl. most 2019-ben is azt mondani hogy legyünk semlegesek,...
   
 7. ZeiG

  ZeiG Well-Known Member

  Borhi ominózus cikkében azt állítja, hogy a német megszállást a nyugati szövetségesek provokálták ki. Ez a megállapítás elég gyenge lábakon áll, napok alatt szét is kapta a történész szakma. Érdemes Ungváry-t idézni:

  "Hitlernek perdöntő volt, hogy 1944 márciusában a szovjet csapatok már csak 200 kilométerre jártak a magyar határtól. Ráadásul úgy, hogy a német Dél Hadseregcsoport éppen az összeomlás szélén táncolt. Március 19-re a távolság már 150 kilométerre csökkent. Előre látható volt, hogy a szovjet előrenyomulás a Kárpátok előteréig nem fog megállni. (...) ...elfogadhatatlan volt neki, hogy egy szövetségese akkor legyen kiszámíthatatlan, amikor az ellenséges csapatok éppen annak kapuinál állnak. A Vörös Hadsereg Magyarország előtti megjelenésével egyidejű magyar kiugrás német szempontból teljesen kezelhetetlen helyzetet teremtett volna."

  Sem a jelenlegi történészi csörtében, sem más, szakmailag komolyan vehető fórumon nem vetődött föl tudtommal komolyan soha, hogy a német megszállás elkerülhető lett volna, és az sem, hogy Magyarország a háborúból így vagy úgy kimaradhatott volna. Ezt te vetetted föl itt, és nem is csupán lehetőségként, hanem egyenesen evidenciaként, amelynek be nem látásra a csakis a végtelen hülyeség lehet az egyetlen válasz. Erről szólt itt a vita és nem Borhi cikkéről.

  Úgy tűnik, nem látod be azt a témával foglalkozók számára többé-kevésbé nyilvánvaló tényt, hogy Magyarország az első világháború elvesztése után kényszerpályára került, területileg brutálisan megcsonkítva, ellenséges államok gyűrűjében. Nem számíthatott a megcsonkítását elrendelő vagy jóváhagyó és egyébként is távoli, világpolitikai terveket szövögető nagyhatalmak támogatására sem. Az újászülető Lengyelországgal jó volt a viszony, de a gyakorlatban ez nem sokat számított, hiszen közös határaink nem voltak, és a háború Lengyelországot tüntette el elsőként a térképről. Olaszország már használhatóbb szövetségesnek tűnt, de a 30-as évek végére teljesen alárendelődött Németországgal szemben. És Németorszég volt az egyetlen, aki nem csak jóindulattal kezelte a magyar érdekeket, hanem érdemben tett is értük! Sajnos a náci Németország volt az egytelen, akitől bármit is remélhetett Magyarország. Az általad egyszerűen hülyének titulált magyar vezetés egyáltalán nem rajongott ezért a tényért, és még a háború kitörése után is erőlködött valamaiféle angol szövetségben, vagy legalább az angolok jóindulatában, de hiába. Münchenben az angolok (és a franciák) átadták Hitlernek Kelet-Európát. A következmények ismertek.
   
 8. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Ajánlta itt valaki DR. LAJOS IVÁN: NÉMETORSZÁG HÁBORÚS ESÉLYEI A NÉMET SZAKIRODALOM TÜKRÉBEN című könyvet, hogy hát azért akadtak emberek akik még a háború kitörése előtt már tudták, hogy a németek kikapnak.
  1939 tavaszán íródott ez a mű.
  Nagyjából átfutottam.
  Végig azt ecseteli, hogy miért fognak kikapni a németek.
  A gond az, hogy mindezt 1939-ben írta le, akkoriban szerintem sem fogadott volna senki a németekre.
  Na de 1939 szeptemberétől 1942-ig a németek mindenre rácáfoltak.
  Hiába írta le a műben, hogy nem tudják megszerezni a francia és belga bányákat, mert védi a Maginot vonal, pillanatok alatt egész Belgiumot és Franciaországot megszerezték.
  A románokra azt írta, hogy szövetségesek oldalán vannak, így nem lesz németeknek olajuk, még akkor sem ha megszállják őket, mert a kutakat megsemmisítik a románok. 1940-ben viszont német szövetségesek lettek, nem kellett megszállni őket.
   
  antigonosz, szuvorov and gacsat like this.
 9. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Az arany, és a pénz általában a szegényektől áramlik a gazdagok felé. Az előbbiek ezért szegények, az utóbbiak meg gazdagok.
  Az arany útja: Inkák>spanyolok. A sapanyol arany egy részét az angolok elrabolták, más részét elkereskedték. A maradékot az oroszok elvitték 1936ban tankokért és repülőkért. Aztán 41ben vitték az angolok ugyanezért. Aztán az amerikaiak az angol adósság fejében.
   
 10. imike

  imike Well-Known Member

  Tudom, hogy unalmas már a téma, de éppen most volt a National Geographic-on egy műsor róla, hogy ez a hadüzenet nélküli háború azért elég jól jövedelmezett a Németeknek. Pl.: mivel nem volt hadüzenet, ezért Amerika nem rendelhetett el teljes elsötétítést a keleti parton, így éjszaka a parti városok fényénél jól látszottak a hajók sziluettjei, amelyek emiatt könnyű célpontjai voltak a Német tengeralattjáróknak. Elmondták a műsorban, hogy mennyi hajót sűlyesztettek el a Németek az ameriaki partok mellett, amerikai vizeken (ami azért nem szép tőlük) és a Német tengeralattjárósok ezt az időszakot úgy hívták, hogy az "amerikai szezon".

  Tehát azért a Németeknek is jó volt az, hogy nem volt hadüzenet, mégis ment a lövöldözés, és amikor Japán megtámadta az USA-t, akkor elvileg fel kellett volna lélegezniük, hogy egy csomó hadianyag, katona, tengerész, repülők, hadihajók, ... most átmennek a keleti partról a Csendes Óceánra. Ha lett volna némi esze Hitlernek, akkor megmarad ennél a piszkos háborúnál.
   
 11. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Hidd el hogy haduzenettel se lett volna elsotetites. Az azt jelentette volna hogy usat is elerte a fenyegetes... Igy meg hogy egtek a pilacsok ment minden ahogy szokott el se jutott hozzajuk a hir hogy a nemetek a partjaiknal tevekenykednek.... /ha a partmenti varosokba elsotetitest rendeltek volna el az kijarasi tilalommal is jart volna az olyan haboru ellenesseget idezett volna elo hogy az csak na./ gondolj csak bele ha ma valamiert uusa keleti parti varosait elsotetitenek elyszakankent es kijarasi tilalmat vezetnenek be bennuk mert europaba balhe van.../japant meg megertette volna a nep de nemet ellen nem valoszinu./
   
 12. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  Imike, amiről te beszélsz az már a hadüzenet utáni idők, Dobpergés hadművelet, nem a hadüzenet nélküli háború.

  A hadüzenet megtörténtéig közelébe nem mentek az U bootok az USA-nak tudtommal.
   
  blitzkrieg, szuvorov and dudi like this.
 13. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

 14. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 15. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

  Mégsem a Délvidék visszaszerzése miatt lett öngyilkos Teleki Pál (és nem is a németek öltek meg)

  https://delhir.info/2019/04/03/megd...s-tamogatta-delvidek-katonai-visszaszerzeset/

  Ilyenkor azért elgondolkozom, volt egy olyan sztori, hogy Churchill amikor megtudta, hogy öngyilkos lett Teleki, állítólag azt mondta, hogy jár neki egy üres szék a béketárgyaláson, természetesen ebből semmi sem lett. De mi van ha a britek már eleve tudtak erről a levélről és ezért nem vettek figyelembe a halálát?
   
  alfa74 likes this.
 16. honved

  honved Well-Known Member

 17. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

  STOMM MARCEL „BÚCSÚPARANCSA”

  1943. február 1.
  M. kir. III. hadtestparancsnokság
  Hadtestparancsnoksági parancs
  Krasznoje Olim, 1943. február 1-én

  "A m. kir. III. honvéd hadtest 1943. január 12-től kezdődőleg a Don állások kézbentartásáért súlyos, veszteségteljes harcot vívott. Az urivi áttörés következményeképpen a 2. hadseregtől elválasztva a Korpsgruppe Siebert alárendeltségébe került. Ebben az alárendeltségben több mint 12 napon át biztosította a német 2. hadsereg tervszerű visszavonulásához szükséges időt. A harcokban a magyar csapatok emberfeletti hősiességről tettek bizonyságot.

  A mindinkább fellépő lőszer- és élelemhiány, párosulva a szokatlan nagy hideggel, megtörte a védők ellenálló erejét. E perctől kezdve a német hadvezetés számára csak tehertételt jelentettünk. Elöljáró parancsnokomnak ismételten bejelentettem csapataim helyzetét, kérve azok kivonását, egy hátsóbb helyen való pihentetését és újból való szervezését. Sajnos, ez nem történt meg, hanem lőszer, élelem és fedél nélkül a puszta havon szenvedtétek az orosz tél borzalmas éjszakáit. Láttam rajtatok, hogy napról napra sorvad testi és lelki erőtök, és hogy valamennyien a biztos pusztulás elé tekintünk. A német hadvezetés súlyos helyzetében még az élelmet sem tudta biztosítani. A mai nappal Siebert tábornok úrtól azt a parancsot kaptam, hogy vezesselek benneteket az Olim pataktól nyugatra eső területre, ahol keresztül tudjuk magunkat törni nyugat felé azon az orosz hadseregen keresztül, amelyet a német hadsereg teljesen felszerelt, teljes harcértékű hadosztályai sem voltak képesek áttörni. E parancsot én nem tudom nektek továbbadni, mert nincsen értelme, hogy az agyonfagyott, kiéhezett magyarok ezrei tíz tölténnyel puskánként, üres gyomorral tehetetlenül pusztuljanak el.

  A német hadvezetés már a múltban kiadta a parancsot, hogy a harcolni és a német hadseregnek szolgálatot teljesíteni akaró honvédeket átveszi és úgy bánik velük, mint a szolgálatában álló többi nép fiaival.

  A magyar nép történetében többször előfordult hasonló helyzetben, hogy egyes merész parancsnokok vezetése alatt még hihetetlen távolságokra is áttörtek.

  Ezek után kénytelen vagyok mindenkinek saját belátására bízni jövendőjét, mivel élelmet, lőszert és végrehajtható feladatot adni nem tudok.

  A Magyar Haza mindenkor hálás szeretettel fog visszaemlékezni a hős fiaira, akikhez hasonló sors csak keveseket ért a magyar nemzetben.

  Isten Veletek, Magyar Honvédek!"
   
 18. dudi

  dudi Well-Known Member

  Valaki esteleg tudja,hogy hol és mikor készült a kép?
  [​IMG]
   
  honved, Kurfürst and blitzkrieg like this.
 19. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

Ezen oldal megosztása