1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A második világháború magyar vonatkozású katonai eseményei

Diskurzus a(z) 'Magyar hadtörténelem' témában - Terminator által indítva @ 2013. szeptember 7..

 1. honved

  honved Well-Known Member

  Anno a határőrség létezésekor, a vasi, őrségi szakaszon ,de lehet zalában is, voltak lovas határőrök, járőrök. mÉG A 80-as években is, magam is láttam őket. Szerintem ahol ez indokolt, hegyes, dombos, átszegdelt határszakaszokon, nem hinném hogy butaság a lovas járőrözés.

  Ugyan ez egy versenyen készült kép, de még talán a 90-es években is voltak lovasai a határőrségnek.

  [​IMG]

  Ez már akcióban

  [​IMG]

  [​IMG]
   
  alfa74, Celebra and Schurrer like this.
 2. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  [​IMG] ;):)
   
  Schurrer likes this.
 3. Schurrer

  Schurrer Well-Known Member

 4. dudi

  dudi Well-Known Member

  Már kivonták a svájciak a bbicikliket.
   
  BiancoGasto, Ocses and Celebra like this.
 5. Schurrer

  Schurrer Well-Known Member

 6. Hegylakó

  Hegylakó Well-Known Member

  Nem hiszem, hogy írtam ilyet.
  Egy tényhez tettem fel azt a kérdést, hogy miből gondoljuk, hogy nem tudatos mérlegelés utáni döntést hozott egy huszár tiszt?

  Nem hiszem, hogy egzotikus alakulatokra van szükség, de akkoriban igenis voltak lovas alakulatok. Ráadásul a magyar honvédséget
  nem a világháborúra készítették fel és különösen a térségben és akkoriban pl egy Ansaldo tanknak, de akár egy 3,5t Ford teherautónak
  is gondot okozott a terep. Így egy lovas alakulat mozgékonysága akkoriban nem volt rossz.
   
 7. Schurrer

  Schurrer Well-Known Member

  Nem volt rossz, csak a lóállomány nagyrészét elvesztették a pata sérülések miatt és legelőt sem tudták biztosítani az orosz területeken. Halálra ítélt fegyvernem volt a lovas keleten, most a lovak fajtájáról nem is beszélve.
   
 8. Loki19

  Loki19 Active Member

  Alapvetően minden lovas seregtest felállítása ekkor már kényszer volt. Vagy gazdasági - nem tellett a pc.-okat kísérő gyalogság számára megfelelő gépjárműre - vagy a terepviszonyok voltak olyanok, amelyekre a rendelkezésre álló járműállomány alkalmatlan-kevés volt, így maradt a ló.
  A németeknél a hadsereg 1941-ben újra felállítja az 1. lov.ho-t, majd később már lovashadtestük is lesz, Az SS szintén felállított több lov.ho-t - számos mo-i némettel a soraikban - , emellett lovas dd-k is voltak. A szovjetek - elsősorban sikerfejlesztésre - szintén létrehoztak lovas hdt-eket, vagy épp vegyes gépesített-lovas, páncélos-lovas csoportokat. Szóval messze nem csak század-zlj. erejű egységek voltak.
  Nálunk a lovasság - dd. majd ho. erőben - még annyira sem váltotta be a reményeket, mint a gyalogság, vagy épp a páncélosok. Különféle kényszerek miatt vagy nem a számukra megfelelő feladatra vetették be őket, vagy a felszereltségük-képzettségük volt gyenge. Az eredménye ennek a hatalmas veszteségek és gyenge harctéri teljesítmény lett. Gyakorlatilag azok a korlátok, amik miatt nem tudtunk gép./gk. ho-kat felállítani azt is lehetetlenné tették, hogy komoly harcértékű lovas seregtesteket szervezzünk. Persze a komoly alatt nem KM-i színvonalút értek, ide - a románok ellen - azért elég lett volna.
   
  alfa74 and dudi like this.
 9. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Wermachtnál is volt lovas katona, a Vörös hadseregnél is, a lengyeleknek pláne, a jugó partizánoknak is, kérdés ki mire kívánja használni.
  Ui: ha jól tudom a dicsőséges Honvédségünknek is van jelenleg, nem a díszhuszárok, hanem valami lovas tartalékos egység. 2020 lesz lassan...
   
 10. megazez

  megazez Well-Known Member

  Nincs ezzel baj szerintem, felhasználás módja számít, mondjuk az új hör-nek nem is lenne rossz dolog, gondolj bele lóhátról a futó elmigrante-nek kardlappal rásóz a hátára...
   
  alfa74, svajcibeka, honved and 3 others like this.
 11. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Igen, minden őrsön (egymástól 5-15km a határ mentén) 6 ló ha jól emlékszem, és 1 a parancsnoknak vagy valami tisztnek külön. Éjjel nem voltak kint velük,és ha jól emlékszem rövidebb volt a szolgálat mert fel is kellett szerelni a lovat,meg utána ellátni. Valami 8 órás szolik voltak és ebben bent volt minden. Viszont bárhol elment,és jóval nagyobb területet járhatott be, valamint messzebbre láthatott a járőr mivel jóval magasabban volt. Mondjuk felénk 1-1 dombról ellátsz a balcsiig (90km) pedig az jócskán odébb van, és nem kell felmenni a hegyekbe, azoktól 10-15km lentebb van ez, egy vadászlesről már érezhetően jobb a kilátás. És most akkor ugye tegyük fel hogy meglátod a gibbont valami klasszikus mese alapján 500m-re, de van köztetek egy árok,erdősáv, kocsival ki kell kerülni,hallják is, gyalog mire odaérsz már sehol sincsenek...
  Még szolgáltam együtt a 2000-es években olyanokkal akik korábban lovasok voltak.
   
  honved and vilmoci like this.
 12. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Gidrán.
   
  borisz likes this.
 13. Hegylakó

  Hegylakó Well-Known Member

  Akkor fussunk neki mégegyszer...
  41-ben Ansaldo Hk-kal vonult be a Szu-ba a gyorshadtest aminek akár egy borsóföld is sok volt.
  A jármű állomány (emlékeim szerint) cca 800 Ford teherautóra támaszkodhatott, ami jó volt, de a terepet nem bírta. Blitzek még évekig nem voltak
  és Botondok sem igen (bár az már csak 1,5 t). Volt még pár tucat Toldi, de még az is nagyrészt leamortizálódott nem harci cselekmények következtében.
  Erre írtam, hogy pár év alatt ezt nem tudták áthidalni. A Huszárhadosztály pedig a legjobban felszerelt magyar hadosztály volt.
  3+ tüzérosztály, legalább 2 Zlj-nyi Hk meg hasonlók. Nem huszárrohamokkal harcoltak, csak volt egy ilyen is. A Margarethe után pedig átfegyverezték őket német technikára és a legsikeresebb (szinte egyetlen nemzetközi szinten is elfogadható) magyar egység volt.
  A magyar hadvezetés pedig óvta, védte, mint a családi ezüstöt. Csak Horthy megszállva is vagy 3 hónapig ellenállt a magyar huszárok bevetésének.
  A haditechnika fejlődése, a hadisegélyei az Usának, stb természetesen felülírták a szükségleteket, de pl "Viktor " is arról beszél, hogy a térség egyik legjobb haderejét hozza létre.
  Nem napi belpol bűnözni akartam, csak elmondani, hogy a 3 dandár lehet hogy jó lesz itt az 5 milliós népek között, de nem lesz elég pl Kína ellen, vagy Oroszország ellen.
  Na ez a véleményem a II. VH magyar huszár hadosztályáról...:cool::hadonaszos:
   
  alfa74 and antigonosz like this.
 14. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Sokba került a fenntartásuk akkoriban, kb 1997(?) ezért mentek kolbásznak. Igen, azt mondták annak. Ha jól tudom ma kb 50000-ért tartanak bérlovakat/hó. Na most akkor ugye le kéne osztani hogy 1-1 jármű mennyibe is fáj /hó manapság. Persze azokba több minden belefér,meg kényelmesebb,helyenként gyorsabb is, és meg se ázol/fázol benn, és aludni is lehet benn.
   
 15. Loki19

  Loki19 Active Member

  Igen, a lovas ho. valóban az egyik legjobban felszerelt ho-unk volt, de ez 44 nyarán már nagyon kevés volt. Amit beleraktak, az gyakorlatilag kidobott erőforrás volt a bevetési körülmények miatt. A német anyagra átfegyverzés nem a megszállás után volt, hanem a nyári harcok teljes leamortizálódása után. Varsó környékén így már valóban sikeres harcokat folytattak, már ha "siker"-nek lehet tekinteni amit ott tettek.
  Mo-ra már leharcolva érkeztek, itt részenként bevetve túl sok sikerük nem volt, igazából nem is értem mitől lettek volna a "legsikeresebb (szinte egyetlen nemzetközi szinten is elfogadható) magyar egység" A 2.pc. ho és több gy.ho. is hozott jobb teljesítményeket.
   
 16. honved

  honved Well-Known Member

 17. papi

  papi Well-Known Member

  Komolyan lovakat akar valaki modern körülmények között. A Donnál is hatalmas problémát jelentett, hogy az ellátmányt szállító vonatok és szekerek nagyrészt a lovak számára szállítottak takarmányt. Nem lehetett őket kint teleltetni, ezért hátrébb kellett vonni őket istállókba. Itt foglalkozni kellett velük, ganézni, mozgatni. A hozzáértőbb emberek már akkor látták, hogy a fogatolásnak meg a teherhordó lovaknak is eljött a vég.
  A mai modern világban meg vannak ilyenek is.
  [​IMG] [​IMG]
  Két Jerry Can és egy nap alatt nagyobb utat megtehetsz, mint egy lóval 2 hét alatt.
   
 18. borisz

  borisz Well-Known Member

  Határt őrizni simán. De mint kiegészítő egység, a rugalmasság miatt.
   
 19. XYZ86

  XYZ86 Member

 20. Schurrer

  Schurrer Well-Known Member

  antigonosz likes this.

Ezen oldal megosztása