1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A második világháború magyar vonatkozású katonai eseményei

Diskurzus a(z) 'Magyar hadtörténelem' témában - Terminator által indítva @ 2013. szeptember 7..

 1. honved

  honved Well-Known Member

  Egy ritka dokumentum fotója. Feltehetően kevés ilyen készült, de kis adalék, a Honvédség oroszországi szerepléséhez, ami talán bővíti a kialakult képet arról az időről.

  [​IMG]
   
 2. yangwenli

  yangwenli Well-Known Member

  Kilencvenes evek megfeleloje ennek a "humanitarius bombazas" :(
   
  aquarell likes this.
 3. honved

  honved Well-Known Member

  Pápai ejtőernyősök.

  [​IMG]
   
  ZeiG likes this.
 4. fonak9

  fonak9 Well-Known Member

  Afganisztán "internacionalista segítségnyújtás" volt.
   
 5. honved

  honved Well-Known Member

  A testőrség..

   
  Hegylakó likes this.
 6. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  2020-ban a II. világháború és a magyarországi harcok befejezésének 75. évfordulójára emlékezünk.
  HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum az emlékév alkalmából videósorozatot indít, amelyben a hazánk területén megforduló haderők jellemző fegyverzeti, egyenruházati és felszerelési tárgyai kerülnek a középpontba.
  Első videónkban Szatmári András hadnagy a magyar 1937M öntöltő pisztolyt mutatja be:

   
  LMzek 2.0, Hegylakó, honved and 3 others like this.
 7. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Egy elfeledett nukleáris robbanás...

  (A cím elég hatásvadásznak tűnik és az írásból sem derül ki egyértelműen, hogy ez nem nukleáris robbanás volt, hanem csak egy robbanás, ami radioaktív szennyeződést okozott. De azért egy érdekes kis történet.)
   
 8. KoviUbi

  KoviUbi Well-Known Member

  Vajon megvan még?
   
 9. Loken

  Loken Well-Known Member

  https://pestisracok.hu/amikor-nyolc...o-szlovak-legierot-a-kis-haboru-magyar-hosei/
  "Nyolc nap, ennyi kellett a magyar légierőnek ahhoz, hogy legyőzze a felbátorodott szlovák támadókat 1939-ben, az úgynevezett kis háborúban. Bár a szlovákok a csehszlovák hadseregtől megörökölt gépekkel túlerőben voltak, a jobban képzett, ügyesebb magyar pilóták ezt tökéletesen ellensúlyozták. A vakmerő pilótákat a korszakban hősként ünnepelték- felelevenítjük a rövid, de annál emlékezetesebb légiháború történetét."
  Erről eddig nem is tudtam...
   
  nyugger, LMzek 2.0, Nemerson and 5 others like this.
 10. ZeiG

  ZeiG Well-Known Member

 11. aquarell

  aquarell Well-Known Member

  Pervitin? :)
   
  Rotten878 likes this.
 12. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

 13. aquarell

  aquarell Well-Known Member

  El sem tudom kèpzelni, mit gondoltak ezek 1944 októberében: hogy megfordul a hâború menete, meg tudjâk âllitani az oroszokat? A vár még nyilvânvalóan egészen ép volt. De muszâly volt sz egédz vârost ès civilek tizezreit felâldozni a nagy semmièrt. Mostanâban meg játszâk az erkölcsös szüzlányt. Rühelem öket mint a pestist.
   
 14. ZeiG

  ZeiG Well-Known Member

  Nem tudom, kikre gondolsz. Mindenesetre német részről valóban nagy stratégiai hiba volt a Duna-medence védelme, ugyanakkor nem nélkülözött minden észszerűséget. 1944 végén már nagyon komoly problémát jelentett az üzemanyaghiány, esélyes volt, hogy a német hadigépezet egyszerűen leáll, és az utolsó csekélyke forrást a zalai olajmezők jelentették, hosszabb távon pedig a román olajhoz is a Duna-medencén át vezetett az út. Talán az is motiválta Hitlert, hogy Budapestnél ő vívhatja meg az oroszokkal szemben azt a grandiózus, véres, felőrlő városi harcot, amit a németek elbuktak Sztálingrádnál, esetleg Harkov példája járt az eszében, mindenesetre tény, hogy a fővárosi hadműveletek jelentősen hátráltatták a szovjet előrenyomulást és jókora veszteségeket okoztak az ostromlóknak. (Azon, hogy a magyarokat nem kedvelő, a fővárosunk szépségére féltékeny Hitlert fikarcnyit sem foglalkoztatta Budapest pusztulása, aligha lepődhetünk meg.)

  Ami a magyarokat illeti, a Vörös Hadsereg a hozzá csatlakozó román csapatokkal együtt könyörtelen hódítóként nyomult előre Magyarországon. Nem csokit, rágót, jólétet, békét hozott, mint mondjuk az amerikaiak Olaszországban vagy Franciaországban, hanem elvett, ételt, ruhát, lovat, embert, becsületet, életet. Parancsnokaik számos városban rendeltek el több napos szabad rablást a győztes katonák megjutalmazásaként. A rablást a legfelsőbb szintről is bátorították, minden katonának biztosították, hogy csomagot küldhessen haza, 10 kg-os tömeghatárral. A megerőszakolt nők számáról nincsenek, nem is lehetnek pontos számadatok, de az biztos, több százezren voltak. A nemi erőszak olyannyira általánossá vált, hogy kormányrendelet írta elő minden 10.000 főnél népesebb településen nemibeteg gondozó felállítását és 1945 februárjában felfüggesztették az abortusztilalmat. Még jóval a "front" után, 1946-ban is előfordultak atrocitások. A Szovjetunióba a jelenlegi országterületről mintegy 700.000 embert hurcoltak el kényszermunkára, közel 10%-uk soha nem tért haza. Ezért harcolták végig a magyar alakulatok a háborút, és ezért nem került sor sehol tömeges kapitulációra, átállásra. Ezért küzdöttek akkor is, amikor már tudták, hogy nem nyerhetik meg a háborút.
   
 15. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  @ZeiG Lett volna lehetőség elkerülni ezt, sőt, még a határkiigazítás is szóba jöhetett volna az etnikai határok mentén - de vitéz nagybányai elcseszte.
   
 16. ZeiG

  ZeiG Well-Known Member

  A fentebbiek '44 végére vonatkoztak, hogy egyébként mennyire futhatott volna más vágányon a történelem, arról most nem esett szó. Szerintem geopolitikai helyzetünkből kifolyólag kb. ugyanez lett volna a végeredmény, mint ami így is lett. Biztosan lehetett volna sokkal rosszabbul is csinálni, talán kicsit jobban is, de a végeredmény érdemben aligha változott volna, azon egyszerű tény alapján, hogy akár a Nyugatnak, akár Keletnek sokkal jobb üzlet ellenséges szomszédainkat a mi kárunkra hizlalni (és zsebre tenni), mint minket támogatni az ő kárukra. A háború utáni rendezés határkiigazítási javaslatait egyébként nem Horthy cseszte el, hiszen neki akkor már semmi szava nem volt, hanem Sztálin utasította vissza.
   
 17. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Keleten, nyugaton, Németországban is megemlékeznek a második világháború végéről.
  Nálunk ezt az egy helyet találtam ahol állami intézmény megemlékezik róla...

   
  fishbed and LMzek 2.0 like this.
 18. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  A tengerész nem hajtotta végre egyébként is dilettáns kiugrási tervét. Sztálin tudta, hogy ha a magyar hadsereg átáll, akkor egyrészt hamarabb ér Berlinbe, másrészt megkíméli a szovjet katonák életét (az oroszok szerint százezer szovjet halott volt). Sztálin rohadék volt, de nem hülye. Ezért emlékeim szerint felajánlották, hogy pl. Észak-Erdély és a Felvidék visszafoglalt részei maradhatnak. Miután elcseszte az altengernagy, és elég kemény ellenállást tanúsított a Honvédség, ne csodálkozz, hogy bosszúból minden disznóságot megengedett a kacskakezű.
   
  tarzaan likes this.
 19. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  Nem hinném, hogy a végtelenül számíó Sztálinnak számított volna valamit is, hogy átállunk-e vagy sem. A klasszikus viccnél nem lehet jobban megfogalmazni, ugyanazt kaptuk büntetésként, amit a győztes/‘felszabadított’ kelet-európai országok jutalomként.
   
  mindenen kívül likes this.
 20. Azzurro

  Azzurro Well-Known Member

  Ellentétben a románokkal mi nem vettünk részt 1941.júniusában a Szu megtámadásában (a II. hadsereget csak 1942-ben vezényelték ki a frontra), ezért a háború kitörése után a szovjetek felajánlották, hogyha nem lépünk be a háborúba a németek oldalán akkor a háború után mi kapjuk Erdélyt. Lehet, hogy nem tartották volna be az ígéretüket. Ez már nem derül ki, mert ugye akkor is olyan "kitűnő" politikusokkal voltunk megáldva akik úgy gondolták, hogy a németek megnyerik a háborút, úgyhogy őket kell támogatni. Ja az egész világ ellen. Ez egyébként történelmi lecke azok számára is, akik ma úgy gondolják, hogy inkább Oroszországot kellene támogatni a "hanyatló" nyugat helyett. Érdekességként egyébként ugyanez volt a Kádár-rendszer propagandája is: a hanyatló nyugattal állt szemben a fejlődő szocializmus. Kérdésként mindig az merült fel, hogy akkor miért is akarnak menekülni (akkori szóhasználattal disszidálni) nyugat felé a honfitársaink és a hanyatló nyugatról miért nem menekül hozzánk senki?
   
  Masztiff likes this.

Ezen oldal megosztása