1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A második világháború magyar vonatkozású katonai eseményei

Diskurzus a(z) 'Magyar hadtörténelem' témában - Terminator által indítva @ 2013. szeptember 7..

 1. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Magyar Tigrisek a második világháborúban. Érdekes, hogy erről is cseh nyelven kell olvasni.

  Google translate
  https://www.securitymagazin.cz/hist...rudou-armadu-zastavit-nemohly-1404065775.html
  [​IMG]
  Tigris magyar legénységgel

  A híres Tiger harckocsik egyetlen felhasználója Németországon kívül a Horthy-féle Magyarország volt, amely 1944-ben tízet, talán tizenöt kapott. A cél az volt, hogy olyan fegyvert adjon a magyar hadseregnek, amely lehetővé teszi, hogy a német hadsereg mellett a lehető leghosszabb ideig túlélje a harcot. Naív lépés volt: a Tiger harckocsik technikai bonyolultsága és az elégtelen javítási és karbantartási kapacitás, a mentő és vontató járművek hiánya, valamint az üzemanyag hiánya nagyon gyorsan helyrehozhatatlan veszteségekhez vezetett, bár ellentétben álltak az ellenséges harckocsikkal bátor magyar legénységgel, megerősítették harci tulajdonságait.

  1944-ben a magyar harckocsihadsereg, a Turan I és a Turan II hazai harckocsikkal felfegyverkezve, csak teljes erejével versenyezhetett az ellenséggel, a Vörös Hadsereggel. Másrészt még a német főparancsnokság sem tudta észrevenni, hogy a magyar harckocsik legénysége valójában minden erőt bevet. A galíciai 2. páncéloshadosztály áprilisi harcai során a magyar csapatok 27 szovjet T-34 és Sherman harckocsit pusztítottak el, saját 22 járműjük elvesztése árán. A veszteségek ellensúlyozására, a harci érték megerősítésére, valamint jutalom formájában a General Model elrendelte a magyar hadosztály megerõsítését egy tucat közepes harckocsival, Panzer IV H, több értékes önjáró rohamlöveggel StuG III, és tíz Tiger nehéz harckocsival.

  A tigriseket e harckocsik gyártásának legvégén adták át a magyar tartályhajóknak, amelyek 1942 augusztusától 1944 augusztusáig tartottak, amikor azt a nehezebb és fejlettebb Tigers II gyártásával helyettesítették. A magyar hadosztályt azonban nem új Tigrisekkel, hanem az eredeti németekkel látták el, amelyek a klasszikusok szavaival élve "már több náci védelemen estek keresztül". Nyilvánvalóan ezek olyan harckocsik voltak, amelyek eredetileg az 503. és az 509. nehézpáncélos zászlóaljban szolgáltak, és amelyeket a Tiger II-hez támasztottak. Különböző szerzők különböző átadott járművek számáról számolnak be, körülbelül tízre. A magyar legénység kiképzését az 503. zászlóalj 3. századja biztosította, amelynek többi részét Franciaországba helyezték át. 1944. május 6. és 14. között zajlott az akkori Dél-Lengyelországban Nadwórnában (Nadwórna), amely ma Ukrajna nyugati részén található.

  A magyar tigrisek bekerültek a 2. zászlóalj, 2. páncéloshadosztály fegyverzetébe. A tigrisekkel és a fent említett német eredetű járművekkel együtt a zászlóalj 40 Turany I-vel és 20 Turany II-vel is felfegyverkezett. Az első csata egy nehéz harckocsikkal felfegyverzett alakulat befejezése volt 1944. július 26-án Nadvirny közelében, az egyetlen Tigris nyolc harckocsi, több ágyú és teherautó megsemmisítése volt (az önjáró tüzérség 1448. ezrede) egy szovjet oszlopon történt razzia során. A tigris gólszerző, Laverncsik István bátorságért aranyérmet kapott.

  Augusztus közepére újabb bevetésekre került sor, amelyek során a magyarok a 88 mm-es nehéz harckocsi ágyú erejének köszönhetően számos egyéni sikert arattak, de ez alatt az akciózható Tigrisek száma fokozatosan csökkent. Tucatnyi tank, bár a legjobb, nem tudta megállítani a szovjet technika beáramlását. Legtöbbjüket üzemanyag- és pótalkatrészhiány miatt veszítették el a magyarok. Többek között a 2. páncéloshadosztálynál hiányoztak olyan vontató járművek, amelyek képesek lennének nehéz Tigrist vontatni. Különböző szerzők szerint a fennmaradó tigriseket, talán háro
   
  alfa74, Pogány, Blitz97 and 2 others like this.
 2. ZsoltHun

  ZsoltHun Member


  Pár Párduc is volt nekünk, szintén átadott tankok voltak. Ha jól emlékszem, 1000 éve olvastam már róla, eredeti német festéssel és felségjelzés volt rajtuk. Az egyik legeredményesebb tank ász perdig Tarczay Ervin főhadnagy volt.

  https://hu.wikipedia.org/wiki/Tarczay_Ervin

  Itt írnak a tigrisekről is pár szóban sajna
   
  Pogány, tong djagbu and antigonosz like this.
 3. Loki19

  Loki19 Active Member

  Van azért magyarul is róla bőven,pl.:
  Bonhardt Attila: Tigris angyalbõrben. Haditechnika, 1997/2
  http://real-j.mtak.hu/11719/
  Dr. Mujzer Péter A 2. páncéloshadosztály hadműveletei Galíciában, 1944-ben II. rész
  http://real.mtak.hu/74650/1/HT_2018_1_cikk_01_u.pdf
  Galló Krisztián A magyar királyi 2. páncéloshadosztály galíciai harcai III-IV.rész
  http://acta.bibl.u-szeged.hu/4931/1/belvedere_2003_005_008_038-046.pdf
  http://acta.bibl.u-szeged.hu/4944/1/belvedere_2004_001_002_032-041.pdf
   
  tong djagbu likes this.
 4. emel

  emel Well-Known Member

  Akkor hogy itt is meglegyen:
  A RUBICON történelmi magazin 2020/9 száma "Légi háború Magyarország felett" címmel jelent meg, és csak ezzel a témával foglalkozik!! Érdekes cikkek amik majd minden (magyar, német, USA, szovjet, román) résztvevő oldalról körüljárják a témát, hozzáértően írnak a résztvevő rep-technikáról és az ász-pilótákról, és kiváló minőségű, ritka fotóanyag! Érdemes "beruházni" rá 800Ft-ot.
   
  Wilson likes this.
 5. emel

  emel Well-Known Member

  Még csak beleolvasva és átnézve az újságot, két hibát találtam:
  - az 54. o.-on nagyon elforgatták a Puma-jelvényt, annak inkább kissé lefelé kellene nézni, látszik is a Messzer orrán a nagy légszívó-torok előtt a felfestett jelvény (a farkas üvölt így feltartott fejjel, nem a puma)
  - a 62. o.-on annyira túlnagyították a fotót, hogy pont a legtöbb légi győzelmes ász-pilótánkból, Szentgyörgyi Dezsőből csak egy keskeny árnyék maradt Dániel hadnagy jobb karján. Ja, és a gratuláló osztályparancsnok az vitéz belényesi Heppes Aladár őrnagy, az Öreg Puma. 40 éves kora ellenére Ő is hozzájárult 4 lelőtt Liberatorral a 100 légi győzelemhez (meg korábban "begyűjtött" néhány szovjet Jak-vadászt is a keleti fronton).
  Ezzel együtt is komoly, részletes és szakmailag is rendben van az újság.
   
  fishbed likes this.
 6. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

 7. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 8. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

 9. rudi

  rudi Well-Known Member

 10. dudi

  dudi Well-Known Member

  Azért nem 5000 éve történt,hogy ilyenekre legyen szükség.
   
 11. rudi

  rudi Well-Known Member

  Nem igazán értelek...
  A DNS vizsgálat 100% biztonsággal képes igazolni (vagy cáfolni) a rokonságot az idős néni és a megtalált csontokhoz tartozó ember között.
  Nem hiszem hogy más, a DNS vizsgálathoz fogható megbízhatóságú, bizonyítékot fel lehetett volna lelni...
   
 12. dudi

  dudi Well-Known Member

  Miért ne lehetne?Szerinted nem lehet 70 évvel visszakövetni egy családfát 2020-ban?
   
  Hegylakó and LMzek 2.0 like this.
 13. rudi

  rudi Well-Known Member

  A családfát vissza lehet követni - csak nem a csontokig.
  A sírban talált csontok és a néni közötti kapcsolatot jó eséllyel csak DNS vizsgálattal lehet igazolni.
   
 14. emel

  emel Well-Known Member

  "Esztike" a felesége volt, akivel 42-ben kötöttek házasságot, és a gyűrűt a lánya kapta vissza, gondolom ezt már papírokból is igazolni tudták, lásd #786 hsz.
   
  LMzek 2.0 and dudi like this.
 15. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Király-géppisztolyok története

   
  Masztiff, fishbed and Nemerson like this.
 16. LMzek 2.0

  LMzek 2.0 Well-Known Member

  A Második Világháborúból kimaradt( :( ) magyar haditechnikáról néhány videó:


  Ezt is már-megint/még-mindig a politikusok tökölték el ! :mad: :mad: :mad:


   

Ezen oldal megosztása