1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. krisss

  krisss Well-Known Member

  [​IMG]

  Napi humor.
   
  fishbed, szuvorov, arcas and 7 others like this.
 2. honved

  honved Well-Known Member

  Hallottam régebben egy történetet, ami vagy igaz, vagy nem igaz. Miszerint, amikor szóba került 120 db Leopard 2 harckocsi átadása esetleg a németek részéről, Szentendrén volt tiltakozás. Egy kiérdemesült, tisztjelölteket oktató hadfi, mondotta, nehogy már ide hozzák azt a német tankot, mikor ő már vagy 20 éve oktatja a T-72-est. Még vénségére tanulnia kellene megint, ha meg akarja tartani az állását nyugdíjig. Mardjon csak a T-72, semmi új nem kell, a régit tudja, újat meg nem akar már tanulni. Nem tudom igaz-e ez, vagy csak legenda. El tudom képzelni, hogy a hozzáállás ott ilyesmi lehet.
   
  antigonosz and ravenlord like this.
 3. honved

  honved Well-Known Member

  Lehet, nem tudom. A dróton túl, azt hiszem ez a blogja, lehet hogy még megvan a cikk.
   
 4. krisss

  krisss Well-Known Member

  Tisztjelölteket oktató hadfi ilyet nem mondott az tuti....
  De ennyire senki sem hülye....
   
 5. Sharid

  Sharid Well-Known Member

  az megvan hogy mit mondtak a tüzérség magyar oktatói az USA akadémiáján végzett, hazatért tisztnek, aki szólni mert jogy a magyar tisztképzésben oktatott anyag, elavult és hiányos?

  Közölték vele hogy Magyarországon van, és sürgősen felejtse el West Point-ot.

  Ennyi.
   
  antigonosz likes this.
 6. krisss

  krisss Well-Known Member

  Az megvan, hogy ezzel az oktatók is eléggé tisztában vannak/voltak? Az oktatás az eszközrendszer teljes hiánya/ vagy elavultsága miatt olyan, amin viszont az oktató nem tud változtatni. Max könyöröghet az eszközökért, amire nem adnak pénzt neki és nem szerzik be. Főleg, hogy az egyetemen még a modernebb eszközökből mutatóba sincs mert nem adtak az intézménynek, a hallgatók csak az alakulatoknál tudják gyakorlatban kipróbálni ezeket.
   
  tonyo, Spartan.asfv and sirdavegd like this.
 7. Sharid

  Sharid Well-Known Member

  j. nem arról volt szó, hogy hogyan alkalmazza a honvédség az MLRS-t az Bakonyban a pirézek ellen, hanem pld az egy óra alatti tűzgyorsaságot oktatják még mindig etc...
   
 8. dudi

  dudi Well-Known Member

  Csak azt árulja el nekem valaki,hogy elavult eszközökkel és azokra épülő eljárásokkal hogyan lehet jólképzett tisztet "termelni"?
  Jah sehogy....
   
  fip7, sirdavegd, endre and 3 others like this.
 9. Sharid

  Sharid Well-Known Member

  például így, IDF, páncélos-iskola.
  A gyakorlatok egy része. HMWV-re, épített harckocsiattrappokkall, M-113, al a rendszerből kivont M-60-kal folynak.
  ez itt egy t-72 szimulátor:

  [​IMG]


  d
   
  sirdavegd likes this.
 10. honved

  honved Well-Known Member

  Akkor csak legenda, semmi több.
   
 11. honved

  honved Well-Known Member

  marton likes this.
 12. Spartan.asfv

  Spartan.asfv Well-Known Member

  2014-ben tartott a CZ próbalövészetet a rendvédelmi szerveknek.Ott volt a Tek,Nak,Bv,Orfk,Brfk,stb.Eléggé sok darab és féle pisztolyt kihoztak,de hogy pontosan miket,arra már nem emlékszem.A P-09,a P-07 tuti kint volt.Annyit löhettünk vele,amennyit akartunk,nem volt megkötés.Volt kint Scorpio Evo is.Nekem pl nagyon tetszett,de többen ugy gondoltuk,hogy a nagy tűzgyorsaságához túl kicsi a tárbefogadó képesség.Kint volt a Bren is.Hogy most melyik változata,passzolom.Az egyik rövid,a másik hosszabb csővel.Nagyon kis kezes dögök.Csehektől hallottam viszont hogy afgánba voltak vele gondok,de késöbb azokat megoldották.Meg volt kint egy mesterlövészpuska,ha jol emlékszem talán a 750-es,mert 308-as volt.Az is bitang jó volt.
  Ezután mi vártuk,hogy mi lesz,mert mindenki pozitiv véleménnyel hagyta ott a lőteret,de késöbb kiderült,hogy a Glock megtámadta a fegyvertendert.Ezután hosszu ideig csönd volt.Aztán azt hallottuk,hogy egyes "nagynevü" lőkikek tesztelnek egy SIG tipust.De ezután megint nagy csend.És most egyszer csak feltüntek a CZ-k....
   
  krisss, marton, sirdavegd and 2 others like this.
 13. Luthero

  Luthero Well-Known Member

  Azért egy korszerűsített felújítót AMD karabély és egy soft-point lőszer páros sem lenne rossz választás.
  De nem vagyok a Skorpió ellen sem , örülök ha lesz belőle valami.
   
  marton and tonyo like this.
 14. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  A rendőrségnél mennyi amd-65 van még raktáron? Gondolom pár ezer db tól nem több. Én azokat átalakítanám 22 es kaliberre. Megtanulni a fegyverhasználatot ideális lenne a lőtereken. Egyébként ha ha szereznek majd be új fegyvert,néztem a honlapjukat. Az 5.56 os karabélyváltozat 2000 usa dolcsiért megyen? Kicsit sokkalom érte az árat. Ha nagy tételben kéri a vásárló akkor bő 20-25% lehet alkudni az árból. Ez 6000 db esetében kb 4-5 millárd ft lenne.
   
 15. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  A döntéshozók se végtelenségik halogathatják a fegyvertendert. Elvileg már alig van karabélyunk raktáron. Másrészt tudjuk hogy a rendőrség prioritást élvez. Már ép ideje lenne a V-4 gyártói kapacitását is kihasználni. Mert az északi szomszédaink bizony az utóbbi időben belehúztak rendesen a fejlesztésekbe. Saját tőke+külfi tőke. Mert mire megalapoznánk bármiféle fegyvergyártást itthon .......................
   
  blitzkrieg likes this.
 16. Loken

  Loken Well-Known Member

  Ha a rendőrség új géppisztolyokat kapna, akkor a régi AMD-65-ket odaadhatnák legalább az "objektumokat" őrző ÖVT-seknek, vagy az ÖTT-seknek gyakorlatozni.
   
  tonyo and tomsinner like this.
 17. krisss

  krisss Well-Known Member

  Azzal nincs gond van az egyetemnek 2 db tökéletes működő (csoda) 72-ese de azok attól még ugyan olyan régi dögök mint a többi. Vagyis amíg nincs modern eszközrendszer addig arra képzik a tiszteket is ami van.
   
 18. dudi

  dudi Well-Known Member

  CSak itt nem áll meg a képzés hanem mennek tovább Merkava Mk IV-re...
   
  sirdavegd, fip7, svajcibeka and 3 others like this.
 19. Shed

  Shed Well-Known Member

  Nem pár ezer. Az összes egyenruhás rendörnek van a helyi, kapitánysági fegyverraktárakban. Kb 20,000 db tuti van. Plusz az objektumvédelmi és csapaterös fegyverek. Ez nálunk pl. 2 db. PKM és egy Dragunov.Meg van ahol az üti objektumör is éjszaka, vagy egyedül van bent a szolg irányito. Ott pl van hogy állandoan az iroasztal mellett van egy AMD.
   
 20. marton

  marton Well-Known Member

  Itt már foglalkoztunk valami magyar cég által modernizált AMD-vel. Elég jó formát hoztak ki belőle, meg ugye marad is a lőszer (szétkapná a terroristát lazán, még mellényben is), aztán arról is csend lett. Ha tényleg ilyen sok AMD van még a rendőrségnél, akkor már csak a magyar ipar erősítése miatt (gondolom az alkatrészek importáltak) én foglalkoznék egy olyan mennyiség modernizációjával, amely a területvédelmi tartalékosoknak legalább elég legyen.
  Persze ha a színfalak mögött megállapodtak a Skorpio3 és a Bren rendszeresítéséről, nem fogok duzzogni ;)
   
  krisss, tonyo and tomsinner like this.

Ezen oldal megosztása