1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Kicsit gondolkodtam ezen. A legfőbb gond az lenne vele hogy egy két minden hájjal megkent hülyegyerek/liberál politikus-párt cafatokra szedné. Mindenki döntse el magában hogy milyen elképzelésekkel.
  A helikopterek felújítását és esetleg a T-72 modernizálását még viszonylag jól le lehet kommunikálni,de egy fegyvergyártásba az élő fába is képesek lennének belekötni. Ami nem jelentené azt hogy nem lehetne. De meg kellene várni vele a kedvező alkalmat. Viszont addig is ha már mindenáron fegyvert akarnak gyártani, én szépen lépesről lépesre haladnék vele.
   
  fip7 likes this.
 2. arpikav

  arpikav Well-Known Member

  Rosomak, Stridsfordon 90:)
   
  Cifu likes this.
 3. fapp_supervisor

  fapp_supervisor Well-Known Member

  Mert el kell árasztanunk néhány megyét. Nem rémlik?
   
  fip7, zeal, antigonosz and 3 others like this.
 4. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Reméljük 50%-50% os felállásban lesz:) Egy 50-50 db os készlettel itthon mindenki kibékülne. Használtan a 90 ek. Újként a Rosomakok. Ha szerencsénk lenne az árban ez ki is jönne 60-70 milliárdól. Még csúsztatott/részlet fizetés is talán beleférne. 30 milliárd a 72-es reinkarnálására és meg is lenne egy nehéz Dandár alapja. (bűvös 100) A tüzérség,felderítés,légvédelem stb meg + 20-25 milliárd. (mondjuk ez folyamatban is van)
   
 5. independence

  independence Active Member

  A K21 és a Bradley is úszik a Bmp 3M is és bizonyos súlyhatárig a Cv 90 is , a Bronco Attc 3 is ,a Kurganyec-et nem is említve... Ezek mind talpas IFV-k .
   
  fip7 likes this.
 6. dudi

  dudi Well-Known Member

  Az elmúlt 500 évben mi sem remekeltünk a hadtörténelem színpadán.Ezen kívül,az,hogy valanikor jók voltunk és az nem az elmúlt 50 évben volt az teljesen irrelevánsá válik...


  Na látod ennek az elképzelésnek az a mozgatórugója,hogy hogyan lehet miniél kevesebb pénzből fenntartani egy látszat hadsereget ami nem mellesleg semmire sem való zsákpakoláson kívül.
   
  endre, fip7 and tonyo like this.
 7. dudi

  dudi Well-Known Member

  A PVS-14 elég modern de 1,5 millió forintnál nem drágább.
   
 8. blogen

  blogen Well-Known Member

  Hát nem, Hollandiában több és szélesebb folyó van (Rajna delta például!), mint Magyarországon. Azonkívül az átlag holland csatorna sokszor szélesebb és mélyebb, mint a magyarországi. Magyarországon az önjáró hadihíd a létszükséglet a gépesített csapatoknál, míg Hollandiában az önjáró pontonhíd.
   
  endre, svajcibeka and dudi like this.
 9. blogen

  blogen Well-Known Member

  A túl széles vízfelületeken (nagyobb tavak/tározók, tenger) kialakuló hullámzás nem kedvez az úszóképes járműveknek. Balatonátkelésre nem igazán ideális egy BMP. Ezért van az, hogy a tengeri használatra tervezett expedíciós járművek külön fejlesztések a hagyományos úszóképes IFV/APC járművektől eltérő paraméterek miatt.
   
  endre likes this.
 10. arpikav

  arpikav Well-Known Member

  Szinte kizárható, hogy orosz IFV vagy APC lenne beszerezve.
   
 11. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  Teljes páncélzattal és előzetes felkészítés nélkül a K21, meg a BMP-3 (mivel ez utóbbi nincs is "túlpáncélozva") úszóképes a normálisabb lánctalpasok közül, ha jól tudom. A többinél már vagy úszik, vagy van komolyabb kiegészítő páncélzat, de a kettő együtt nem megy.

  Orosz-orosz nyilván kizárt az EU-s ht-szankciók miatt. Mondjuk ami meg nem orosz-orosz, hanem csak volt orosz (vagy szovjet..), azokat meg jobb is, ha nem. Azok nélkül is van már itthon épp elég roncs...
   
  fip7 likes this.
 12. arpikav

  arpikav Well-Known Member

  Érdekes az új úszóképes török KAPLAN-30-as IFV is.

  [​IMG]
  [​IMG]
   
  Pal, zeal, anonim999 and 1 other person like this.
 13. wolfram

  wolfram Well-Known Member


  Fene tudja, én (most attól eltekintve, hogy az "új" török irány nagyon nem tetszik és pont velük túlzottan nem akarnék bizniszelni) valahogy nem bízok ezekben a török cuccokban. Külsőre rendben lévőnek tűnnek, sőt némelyik egészen futurisztikusan is néz ki, de ha az jut eszembe, hogy közben meg a Leóikat nem bírták korszerűsíteni és úgy küldték harcba Szíriában, ahol egy csomót ki is lőttek, háááát... Az biztos, ha tőlük vennénk ilyesmit, akkor azt nagyon, de nagyon alaposan le kéne tesztelni előtte.
   
  endre, fip7, Pal and 3 others like this.
 14. arpikav

  arpikav Well-Known Member

  Én is óvatosan bánnék a török technikával, de végső soron a politika dönt.
   
  wolfram and tonyo like this.
 15. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Tudnak ők is mínőséget csinàlni. A lényeg valaki felügyelje a gyártást minőségszempontból.
  Minőség szempontból akkor inkább használt svéd IFV ék. Szerintem árrban se lenne rosz. Pláne ha a gripen karbantartást kitoljuk velük még pár évre.
  plusz lengyel Rosomárkok egy 3-4 ezres lengyel modern karabélyal megfűszerezve.
  A lényeg ha ezekre a cuccokra kerülne a sor,akkor tegyünk bele némely értelmes opciót is.
   
  wolfram likes this.
 16. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Nos igen, licensz ára, gyártónak a haszna, plusz még az EI fele sápot lehúzó közvetítők együttesen lehet többé kerülnének mint egy egyszerű vásárlás ötvenezer darabra. Másrészt ugye fejleszteni akarják a hadiipart, ha mindent úgy veszünk meg az ilyen egyszerű dolgokat is akkor sosem fejlődik. Nem lesz tapasztalt fejlesztő gárda hozzá hogy további új terméknek alapozzon meg. Sajnos nálunk rossz a gyakorlat, elavult xarokat kendacsolunk lassan és drágán. Nagyon furcsa ez, olyan belterjes, burokratikus korrupt érzést kelt bennem. Teljesen új alapon egy profi ,akár civil céggel meg lehetne ezt oldani, kérdés hogy egy ötvenezres tétel amit ledaralna két hét alatt mennyire vállalható be neki. Viszont az eddigi szereplőket teljesen ki illene zarni a rendszerből már, így nem lennének az Ak modernizációs szörnyűségek pl.
   
  Cifu likes this.
 17. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Akkor a második - harmadik hkz- hez papíron se lesz T-72- és? Van hetven kb aminek a fele teljesen xar. A kb 37 nagyjából működőképes meg total elavult egy rendes háborúban. Hogyan tamadsz vele ha tíz perc alatt lekukazzak? A T-72m1 az nem T-90ms, de még csak nem is T-72b3
   
  endre likes this.
 18. rappali_

  rappali_ Well-Known Member

  Nem zárnám ki a vásárlást sem azért.
   
 19. borisz

  borisz Well-Known Member

  A Bradley mióta? Kapott hajócsavart?
   
 20. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  Alapvető kérdés, hogy mi a cél. Civil, üzleti alapon működő fegyvergyártást nem tudsz megoldani itthon, mert a hazai igények nagyon alacsony mennyiséget képviselnek. Amit csinálhatsz ilyenkor, az az, hogy állami pénzzel teletömsz egy félig / teljesen állami céget, amely megcsinálja amit kérsz tőle, aztán az vagy jó lesz, de általában inkább nem. Lásd Lengyel fegyveripar, amely pl. hosszú belső küzdelmek után jutott el oda, hogy inkább upgrade-elt Leopard 2-esekre épít, minthogy a PT-91-re és folyományaira (PT-16, PT-17) hagyatkozzon a jövőben.

  A részlegesen feltöltött egységeknek nagy hagyományai vannak kis hazánkban, miért lenne meglepő, hogy kiállítanak 2. és 3. hk. zászlóaljat?
  Hogy a harcjárművek 30 éve sem voltak már élvonalbeliek, ma meg már teljesen elavultak? Ez 30 éve sem zavarta a Honvédség és az Ország vezetését, és a jelek szerint most sem zavarja.

  Papírt lehessen lobogtatni, hogy nekünk van 2-3 hk. zászlóaljunk, ez a lényeg... :(
   
  endre, fip7, ZRÍNYI 20!026 and 3 others like this.

Ezen oldal megosztása