1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. Sharid

  Sharid Well-Known Member

  http://real.mtak.hu/77919/1/HT20181_60_74_u.pdf
  Jobbágy Zoltán – Porkoláb Imre – Bakos Csaba Attila – Komjáthy Lajos – Mezõ András – Czeglédi Mihály – Farkas Sándor – Sztankai Krisztián A Jó Állam – Hatékony Haderõ A Ludovika Kutatócsoport összesített kutatási jelentése1 – 1. rész DOI 10.17047/HADTUD.2018.28.1.58

  A kutatócsoport kvalitatív módszerrel, a vonatkozó nemzetközi elméletekbõl kiindulva, hangsúlyt a hatékony haderõre helyezve, a hadelmélet és hadviselés terén bekövetkezett változásokat maximálisan figyelembe véve folytatott kutatótevékenységet. Kiemelt figyelmet fordított a civil-katonai együttmûködés, a fegyveres erõk, valamint a rendvédelmi szervek, és nemzetbiztonsági szolgálatok együttes tevékenysége vizsgálatára.


  A kutatócsoport tevékenysége egyértelmûvé tette, hogy a modern hadelméletnek a nem katonai tényezõkkel és szereplõkkel is számolni kell és bizonyította, hogy ez közelebb viszi a hagyományos értelemben vett hadelméletet, hadmûvészetet és hadviselést a közös civil-katonai kutatásokhoz. A folyamatosan változó biztonsági környezet újból és újból kihívások elé állítja az
   
 2. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  Ezért nem fognak "nyirbálni" semmit. Sima szöveges nyomásgyakorlás, hátha "beszarunk".

  A szomszédok ellenében egyáltalán nem, kivéve Ausztria (de velük nem valószínű, hogy összepattannánk katonailag az elkövetkezendő évtizedekben), Szerbia és Ukrajna (ez utóbbi ellen már nem sokáig valószínűleg... ha nagyon fel akarják őket venni).

  Annyit azért hozzátennék a cikkhez, hogy a Getac nem amerikai, hanem tajvani gyártó. Amúgy ők gyártják a (tudomásom szerint) világon a legnagyobb teljesítményű "Mil-Spec-ultra rugged" notebookot, az X500-ast. Na az tényleg fasza (és egyedülálló) cucc.

  Neked muszáj mindig kárognod?

  "Semi-Rugged
  MIL-STD 810G certified (vibration,
  temperature, shock, altitude and humidity)
  IP52 certified
  3 foot drop - 26 faces (non-operational)
  Covered ports"

  https://us.getac.com/notebooks/s410/specs.html

  Én úgy látom, pont ez van írva a cikkben is.

  Amúgy valóban, ez nem "ultra rugged", csak "semi rugged".
   
 3. wolfram

  wolfram Well-Known Member


  Abba, vagyis a következő modelljükbe meg lassan már belepakolhatnák a Lepton 3-ast is, mert a jelenlegi 80x60-as felbontás nagyon gyér...
   
 4. tomsinner

  tomsinner Well-Known Member

  Fejlődik a katasztrófa, pardon honvédelem. Nem is, inkább katasztrófavédelem. Áh, hagyjuk sok ez mára nekem.
  Kapacitásbővítés
  Új eszközök a károk enyhítésére
  Több mint kétmilliárd forintból fejleszti katasztrófavédelmi eszközparkját a Magyar Honvédség. A korszerűsítésben és a képességek fejlesztésében leginkább érintett alakulatok egyike a szentesi műszaki ezred.
  "A 2,215 milliárd forint összköltségű beruházás keretében korszerű infokommunikációs eszközökkel, széles sávú rádiókkal, kétéltű szállítókapacitással, nagy teljesítményű benzines hordozható tisztavíz- és zagyszivattyúkkal, 300 köbméteres elasztikus üzemanyag-tartályokkal, kármentő ponyvákkal, táborikonyha-készletekkel, búvárfelszerelésekkel, gumicsónakokkal és csónakmotorokkal, különleges hordozható, vegyi azonosító műszerekkel, védőruhákkal, mentőmellényekkel, mentőövekkel, nehéz földmunkagépekkel és nehézgép-szállító szerelvényekkel bővül a Magyar Honvédség eszközparkja."
  https://honvedelem.hu/cikk/109728_kapacitasbovites
  [​IMG]
   
 5. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Na de jo vamnak itt azert apro lepesek a senki semmire sem szamitott idoszakban is. Tok jo kis lepessekkel de haladas van minden heten 1-2 beszerzes mmeg ha kis osszegu is teljesen jo.
   
  blitzkrieg, fip7, tomcat1 and 4 others like this.
 6. dudi

  dudi Well-Known Member

  Azért ezek nagy része hadi használatra is elengedhetetlen egy műszaki ezrednek.
   
 7. tomsinner

  tomsinner Well-Known Member

  Csak tudod az borzasztó irritáló, hogy állandóan a katasztrófavédelmis szöveget tolják az arcunkba, mintha nem tudnánk felfogni, vagy megérteni, hogy a honvédségnek hadi használatra is kellenek cuccok, sőt inkább arra, mint katasztrófavédelemre. Mindig minden beszerzést úgy kommunikálnak, hogy azért kell a honvédségnek, mert az a katvéd2, és akkor a civileknek milyen jó lesz. Komolyan menjenek már a p*csába ezzel. Nekem máig felfoghatatlan hogy a cseh lincenszes fegyvergyártásra nem próbáltak meg hasonló szöveget kitalálni, hogy hát azért kell a Bren 2, mert ha árvíz van, az üresen álló házakra valamivel kell vigyázni... Unom már ezt a fajta kommunikációt.
   
  Nagy Csaba and endre like this.
 8. dudi

  dudi Well-Known Member

  A civileket szidd miattuk van nem a katonák akarják,hogy úgy gondoljanak rájuk mint egy haszontalan semmirevaló kellékre ami csak zsákot pakolni jó árvízkor.
   
  blitzkrieg, reich_und_roll and krisss like this.
 9. tomsinner

  tomsinner Well-Known Member

  Én nem vagyok meggyőződve erről. Szerintem szimplán csak a kommunikáció van elcseszve, és pont ezért gondol így rátok az egyszeri civil, mint ahogyan azt írtad.
   
 10. dudi

  dudi Well-Known Member

  A kommunikáció alakult a társadalomhoz nem fordítva.
   
  blitzkrieg, sirdavegd and krisss like this.
 11. laca

  laca Member

  Ez vajon ténylegesen kétéltű eszközök beszerzését jelenti?
  Egyáltalán mennyi PTSZ lehet használható itthon?
  Ebben a kategóriában vajon lehetséges lenne orosz eszköz beszerzése? Ehhez hasonló képességű járművet nem is tudom honnan lehetne beszerezni.
   
 12. Panzerfaust

  Panzerfaust Well-Known Member

  Szerintem inkább PTSZ-felújítás lesz. Már tavaly megjelent.
  http://ted.europa.eu/TED/notice/udl?uri=TED:NOTICE:61720-2017:TEXT:HU:HTML&src=0
  Oroszt nem.
   
 13. tomsinner

  tomsinner Well-Known Member

  Szentendrén állandóan láttam egyet, szóval egy tuti van. És vagy a régi betonkapu volt nagyon erős, vagy az gyenge, de mikor bontották vele tavaly, nagyon küszködött. :D
   
 14. tomcat1

  tomcat1 Well-Known Member

  Én azt gondolom, hogy direktbe 'fű alatt' van elővezetve minden dolog, amire ezen a téren költenek.
  Belföldre is és külföldre is gondolva az ilyen kommunikációval. Oka lehet, pl a figyelem elkerülése. Célja? Nem tudom, csak ötletem van.
  Persze egy karabély, vagy MBT beszerzést nem lehet uniós katasztrófa védelem alá besúvasztani. De a túlnyomó többséget talán.
  Ez ilyen lopakodó fegyverkezés :)
   
 15. silurusglanis

  silurusglanis Well-Known Member

 16. laca

  laca Member

  De hát az már egy éve volt. 8 db felújítása valami 550 millió Ft-ért. Az még csak most fog realizálódni?

  Egyébként meg miért nem lehet ilyen kategóriában oroszt? Kétéltű szállító jármű. Akár ténylegesen is lehet civil beszerzés.
  Egyébként nekem a kedvencem a Vityaz DT széria. Néhány darab a katasztrófavédelemnek abszolút racionális lenne (hogy ne T-72-t kelljen elővenni, ha leesik a hó!)
  Az aztán mindenhol elmegy, elképesztő felvételek vannak a videómegosztón.
   
  borisz likes this.
 17. ragnar

  ragnar New Member

 18. szpg9

  szpg9 Well-Known Member


  A bejegyzésem beugrató jellegű volt. Nem is hoztam létre helyesírási topicot, csak jelezni szerettem volna, hogy elég meddő a téma....
   
 19. marton

  marton Well-Known Member

  Jól néznek ki, remélem mieink lesznek, de van itthon egy nyugati cég, mely mentőautók belsejét építi. Szlovák transportereket is itt "mentőiesítették" (ha már helyesírás :D ) . Lehet, hogy ezek is valahova készültek ennél a cégnél.
   
 20. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Ebben a világpolitikai helyzetben kötve hiszem hogy bármiféle orosz vasat vehetünk. Egyébként minden PTSZ felújítás legalább valami lépés. De a mindentudó szakértők ebbe is belekötnének.
   

Ezen oldal megosztása