1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Nem használtam azt a szót, hogy mutatóva, de tekintve, hogy T-55 + T-72-ből 1000+ db volt és eleve a gl. alakulatoknál 4-5:1 arány van hk és PSzH között ez innentől fogva arányaiban markonyi.
   
 2. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A szovjetek kétlem, hogy bármit is átadtak volna, mert technikailag szinte lehetetetlennel határos lett volna még nem nuki háború esetén is.
   
 3. dudi

  dudi Well-Known Member

  Pedig ez volt a helyzet.A Néphadsereg semmilyen komoly tartalék technikai eszközzel nem rendelkezett a saját veszteségeinek a pótlására.Volt akkor is M zárolt készlet de az nem veszteség pótlásra volt hanem arra,hogy az M zárolt alegységeknek legyen mivel harcolni.
  Lőszer is úgy volt,hogy a szovjetek adtak volna át.Ezt onnan lehet tudni,hogy a román forradalom idején felmerült a kormányban az,hogy szálljuk meg Erdélyt.Ezt az akkori VKF azzal söpörte le,hogy lőszer sincs elég hozzá mert amikor a szovjetek kivonultak vitték magukkal a lőszert is.Ez számokban leírva azt jelentette,hogy a háborús lőszerkészlet 2/3 odalett.

  A Néphadsereg csak egy tessék lássék haderő volt.Önállóan nagyon korlátozottan tudott volna harcolni mert semmilyen tartalékkal nem rendelkezett az élőerőt leszámítva.Arra volt berendezkedve az egész,hogy majd a szovjetek adnak.
   
 4. dudi

  dudi Well-Known Member

  A csúcs harckocsi mennyiség itthon 1500-1600 darab közti volt,most elő nem túrom a pontos számot.
  Ugye megint csak azt kell nézni,hogy mi volt az első lépcsős alakulatoknál mert azok voltak csak harcképesek(ők is kaptak volna egy szovjet hadosztályt kiegészítésként...).A második lépcsős alakulatok fel sem voltak töltve rendesen komplett alegységek hiányoztak amiket csak háború idején aktiváltak volna.Gondolom nem kell sok fantázia ahhoz,hogy ez milyen erőt jelentett volna ha az elsőlépcsős hadsereget is meg kellett toldani egy szovjet hadosztállyal.
   
  danielblack likes this.
 5. honved

  honved Well-Known Member

  Harckocsi 1600 db volt. Viszont ebből a 90-es évekig, csak a tatai dandár rendelkezett T-72 típussal. A többi, az első lépcsősök is, csak T-55/A harckocsikkal voltak ellátva. A felállás az első lépcsős gl dandárok esetében, 2 harckocsi és 3 lövész zászlóalj volt. + tüzér osztály, felderítő szd, mint harcoló. A többit nem sorolom. A harckocsi dandároknál, 4 harckocsizó és 1, vagy 2 lövész zlj. A szombathelyi állapotokat tudom, ott 100 + BMP-1 volt rendszerben. 3 lövész zlj. és a felderítő szd, rendelkezett ilyen eszközökkel. Valamint a HK zászlóaljak parnacsnokai és törzsfőnökei is parnacsnoki BMP-1 harcjárműveket használtak. A harcjármű alap fegyvere volt az ATGM indító, a maljutka rakétákkal. 3000 méterig volt bevethető a rakéta és huzalvezérlésű volt. Már akkor sem volt korszerű eszköz, de nem volt jobb nekünk és elég erős volt a rombolóereje. Az irányzóink, 1000 feletti indítást és célrevezetést hajtottak végre, úgynevezett trenazsőr kocsikon, mielőtt éles rakétát indítottak volna Táborfalván.
   
 6. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Stop. Más dolog átadni itteni szovjet raktárkészletet, ami politikai okokból volt zárolva békeidőben az MNH előtt és kurvára más az Kárpátokon túlról a szovjeteknél 20 éve másodvonalas T-55-öket valahogy iderángatni és embert találni rá stb.

  Én elég régóta azt vallom, hogy a totális háború mozgósítási tervei teljesen nevetségesek voltak még nem nuki háború esetén is. Magyarországot 4 db híd elpusztítátsával lényegében kettél lehetett vágni, ennyi vasút híd volt összesen a Dunán, amiből a földvári egy rakat szar volt má a '80-as évkben is. A pontonnal ne gyere, nevetséges teherbírása van. Eleve Záhonyi átrakás kiütésével egy gramm, de annyi szovjet matéria sem mozog előre a nyomtáv eltérés miatt.
   
  Nagy Csaba, antigonosz, endre and 4 others like this.
 7. honved

  honved Well-Known Member

  Tulajdonképpen igen. Nehézfegyverből nem volt igazán tartalék. Szomszédok sem álltak jobban szerintem, ha velük lett volna bármi is. Ma is ez a helyzet, lényegében minden haderőben, amelyik nem tud saját forrásból harckocsit, ifv-t, nehéz tüzérségi fegyvereket , stb.,gyártani magának háborús helyzetben. Annak bizony venni kell.
   
 8. borisz

  borisz Well-Known Member

  Valóban, "maroknyi".
   
  dudi likes this.
 9. dudi

  dudi Well-Known Member

  Félreérted.Az 5.hadsereg(első lépcsős alakulatunk) a dél-hadseregcsoport alárendeltségébe került volna és az 5.hadsereg alárendeltségébe utaltak volna egy komplett szovjet hadosztály(emberrel technikával).Ezen kívül minden nehéztechnikai veszteségünket a Szovjetunió pótolt volna mert nekünk egész egyszerűen nem volt tartalék nehéz technikánk.Nagyon egyszerűen ha kilőttek egy harckocsinkat nekünk nem volt helyette másik így ha azt akarták a szovjetek,hogy ne csak egy halom magyar katona legyen gépkarabéllyal akkor pótolniuk kellett volna a mi technikai veszteségünket.

  Belemehetünk abba,hogy meg volt-e az infrastruktúra ehhez vagy sem de nincs értelme mert a tényen nem változtat miszerint mi semmilyen tartalékkal nem rendelkeztünk a nehéz technikát illetően.
   
  fishbed and sirdavegd like this.
 10. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Volt vagy a fentiek szerint 5000 db PSzH-nk. Ehhez képest 500 db BMP azt szerinted micsoda?
   
 11. dudi

  dudi Well-Known Member

  2600db PSZH készült amiből minimum 1500-at exportra gyártottunk.
   
  molnibalage likes this.
 12. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ez a veszteségek pótlása dolog az, amit ki kéne verni a fejekből. A sok "okos" ember II. vh-s stílusban képzelte el a köv háborút a jelek szint. Miféle "veszteségek pótlását" láttad te bármelyik nyítl helyi hábporúban? Repcsiket tudtak átadni pl. 1973-ban és annyi. Amit elvesztettek és kilőttek, annak annyi. És ez nem atomhábor volt kontinensnyi távolságokkal.
   
  sirdavegd likes this.
 13. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A saját gyártású nyuszibusz mellett javítst ki, ha tévednék, de BTR-eket is használtunk. Sokat. Meg teherautókat a hátsó lépcsőben, ahova már egyik sem jutott...
   
 14. dudi

  dudi Well-Known Member

  Ez azért nem ilyen egyszerű mert azok helyi háborúk voltak mi meg világháborúról beszélünk.Egész egszerűen a magyar gépesített csapatok(harckocsizók gépesített lövészek tokkal vonóval mindenki) 1-2 hét alatt átmentek volna szó szerint gyalogságba ha nem pótolják a kilőtt technikát.Miután nekünk nem volt mivel pótolni(nem volt nehéz technika raktáron)így az oroszoknak kellett volna megtenni ezt.Ha meg nem pótolták volna akkor nem,hogy a Pó-völgyéig nem jutottunk volna el de még az olasz határ is csak álom maradt volna.Gyalog nem lehet III.vh-t megvívni,az majd a IV. lesz.

  BTR-t nagyon keveset használtunk azok is inkább parancsnoki kocsik voltak zászlóalj és magasabb szinten.Az egész VSZ-ben kevés volt az APC nem véletlen lett akkora siker a PSZH.Pontosabban azért tudtunk 1500 körüli mennyiséget exportálni mert nem volt más a piacon.
   
  fishbed, sirdavegd and svajcibeka like this.
 15. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Jó reggelt, ezt magyarázom. Atomháború esetén a logisztika puhatestű. Ha az elhullik, akkor kb. mindenki megy előre az egy tank üzemanyaggal és vége a történetnek. Hidak elvágva, vasút sehol, akkor hogyan tovább...? Atomháború esetén senki nem ment volna sehová. Hagyományos fegyverekkel vívott háború esete az már azért kicsit más tészta, de a NATO szerencséjéra a keleti oldal infrastuktúrája egy rakás szar, a FOFA keményen épített erre. Linkeltem már a doksit róla elég sokszor.

  Rgr
  Akkor viszont a kérdésem az, hogy hogy a kb. 1300 db-ból hogyan fegyverezetük fel a MNH-t? Nem látom a számokat összeérni.

  Az is fura, hogy akkor miért exportáltuk, amikor a ceglédi 3. hadtestnek már semmiféle PSzH-ja nem volt tudtommal?
   
 16. dudi

  dudi Well-Known Member

  Azért exportltunk mert nem volt pénzünk többre a németeknek meg kellett mint egy falat kenyér.Mint írtam a szovjetek adtak volna technikát.
  Az MN-et nem úgy kell elképzelni mint egy komolyan vett ütőképes háborúra felkészített haderőt.Az MN egy kényszer volt pontosan annyit költöttek rám amennyi elég volt ahhozhogy a szovjet testvéreink ne zavarják el az egész pártot a gulágra.Mi nem háborúra tartottuk az MN-et hanem mutatóba.Ez persze óriási hazárdjáték volt hisz ha kitört volna a háború akkor ugyan úgy letolt gatyával álltunk volna mint a II.vh-ban.Pont annyit költöttünk rá amennyit épp csak le tudtunk tolni a szovjetek torkán azzal a magyarázattal,hogy ennyire tellik.Nem véletlen vettünk másodvonalas technikát az elsővonalas helyett a 70-es 80-as években.Vehettünk volna mi BMP-2-t,fel is ajánlották de mi az olcsóbb BMP-1-et választottuk.Ugyan így vehettünk volna SZU-25-öst is de mi maradtunk az olcsóbb SZU-22M3-nál.Gvozgyikából összesen volt egy osztájnyi pedig lehetett volna több is de mi inkább Akáciára költöttünk.
  Egy szóval az MN-ben az 5.hadtest fel volt töltve másodvonalas szovjet technikával mint elsővonalas magyar alakulat de ennyi,ezzel véget is ért a harcba eséllyel vethető szárazföldi alakulatok szűk csoportja.

  A kérdésedre válaszolva pedig sehogyan.Az MN nem volt feltöltve.A 3.hadtest egy másodvonalas alakulat keret szervezete volt erősen békeidős technikai és humán feltöltöttséggel.Bár erős a gyanúm,hogy a 3.hadtesthez jutott PSZH valamekkora mennyiségben.
   
 17. dudi

  dudi Well-Known Member

  Abba majdnem belegebedtünk 68-ban,hogy azt a pár ezer ember eljuttassuk Csehszlovákiába.Attól tartottak a magyar vezetők,hogyha nagyon elhúzódik a dolog akkor nem lesz elég jármű a mezőgazdaságban az aratáshoz.Mind ez 6 évvel a kubai rakétaválság után a Hideg Háború kellős közepén.
   
 18. alfa74

  alfa74 Active Member

  Én ezt másképpen tudom, bár lehet, hogy rosszul. Az első lépcsőben volt tervezve 1szd Szu-22M3, majd a második körös beszerzésnél, 2 szd Szu-25. A haderő fejlesztés a Szu-22 beszerzésnél félbe szakadt, mert kitört a világbéke...öööö, illetve el fogyott a pénz.
  Okos, előre látó tervezés.
   
  Nagy Csaba, vilmoci and svajcibeka like this.
 19. dudi

  dudi Well-Known Member

  Ez nem cáfol engem.Vehettünk volna 3 század SZU-25-öt is csak nem volt rá pénz.
   
 20. borisz

  borisz Well-Known Member

  De nem volt ennyi D-944, és messze nem egy kategória a kettő. :)

  Meg kitalálták, hogy az M3-nak csereszabatos a hajtóműve a MiG-23-al. Spoiler, nem volt.
   

Ezen oldal megosztása