1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. phaidros

  phaidros Well-Known Member

  Egy kis létszámú csoport több feladatot is végrehajthat és nem kell minden feladatvégrehajtás közben fegyveres érintkezésbe keverednie. De ha pl. rendőrőrs, rendőrkapitányság ellen is indít akciót, vajon mekkora erő kellene ennek sikeres végrehajtásához egy váratlan* akció során, lehet, hogy elég egy mikrobusznyi ember is? Mennyi idő mire a megfelelő egységek odaérnek? Odaérnek e, vagy több helyszínre kellene egyszerre odaérni, miközben akár a megyei kapitányságokat is támadás éri (pl. pár rpg találat). A fontos infrastruktúrák meg még ennyire se védettek. Mennyire nehéz dolog pl. néhány órára lezárni egy hidat, elektromos hálózatot, vízellátást megrongálni? Nem kell egyszerre nagy tömegeket utaztatni, rejtegetni, főleg a shengeni határokon az jár át, aki akar, jöhet olyan irányból is, ahol pláne nem várható támadás, így pl Ausztriában, vagy Németországban is lehetnek a "vendégmunkások". Tudja a kislétszámú csoport (lehet 1-2 fő is), hogy neki mikor, hol és mit kell tenni, nem órákra táborozik le, akár 1-2 feladat végrehajtása után már Ausztria vagy Szlovénia felé is elhagyhatja az országot, mire értékelik a helyzetet már 100 km-re járhat és azt sem tudják, hogy ki volt. Ez nem a Market Garden, ahol közvetlen kellett nagy erőkkel egy háborús helyzet közepén biztosítani egy hadseregre az előrenyomulást.
  Nem kell feltétlenül közvetlen a laktanyákat és reptereket támadni, pláne nem öngyilkos merénylőkkel. Elég csak káoszt okozni, mozgósítást, védelem megszervezését nehezíteni legalább egy rövid időre; akadályozni és nehezíteni kell a szervek tevékenységét. Nem háborút, hanem időt kell nyerni.

  *Lehet az is váratlan, hogy tudja a hírszerzés, hogy valami lesz, esetleg még nagyjából az időt is, de a pontos menetét pedig nem.
   
 2. ms07

  ms07 Well-Known Member

  Hogy ütöd ki a Griffeket öngyilokkal? Átugrasz a kerítésen aztân futás? Sok szerencsét hozzâ :D Ha bazi nagy mákod van, esetleg, a keszit el tudod érni, de a többi gépet, a bázis közepén, kizárt.
   
  molnibalage likes this.
 3. ms07

  ms07 Well-Known Member

  Amúgy nem biztos, hogy a legjobb ötlet ide ilyen országot megtámadós terveket írkâlni...
   
 4. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Kérlek sorold a nyugati haderők állományába tartozó öngyilkos alakulatokat az elmúlt 100 évből. Szerintem rövid lesz lista.

  Az "öngyilkos" az nem technikai színvonal. Az egy olyan kulturális vonás, ami azon kívül esik.

  Lásd első pont.

  Nem, mert nem képes vezetni sem. Kérlek hagyjál az ilyen hollywoodi hülyeségekkel és inkább beszélgess ilyesmikről toxikológussal.

  Az arab kultúra öngyilkos merénylői kulturális és ideológiai okokból ilyenek.

  Honnan szerzel önkénteseket, akik be lesznek drogozva. Mert olyat ki ne találj, hogy random embert elrabolsz, bedrogozol és biorobotot csinálsz belőle. Ennél az is fényévekkel egyszerűbb, hogy távvezérelhetővé teszel egy kocsit...

  Nem ez az én problémám, hanem a fentiek.

  Viszont a fentiek fényében a józan ítélőképességedről alkotott képem picit megrendült. Mert egy autót távvezérelhetővé alakítani nem nagy truváj és nem hollywoodi vonás...

  B-17-et vezéreltek távvezérelhető rudakkal és TV kamerákkal 60+ éve...
  Operation Aphrodite b-17 cockpit szavakkal keress és fogsz találni képet vagy videót. A Ocean's 11 filmben is egy vérprimitív robottal és kamerával vezettek furgont.
   
  endre likes this.
 5. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Legfeljebb jön a nagy fekete autó. :)
  Vagy egyesek fejükhöz kapnak, hogy az ország legdrágább eszközeit védeni kéne, de komolyan.
   
  endre, fishbed, svajcibeka and 4 others like this.
 6. phaidros

  phaidros Well-Known Member

  Pont erről -is- van szó, a sebezhetőségről. És nem csak a legdrágább eszközöket.
  Meg a vita sose árt ha kulturált mederben zajlik és végülis ez is hozzátartozik a fejlesztési irányokhoz.
   
  endre likes this.
 7. hunter85

  hunter85 Well-Known Member

  Vagy egyesek fejükhöz kapnak, hogy az ország legdrágább eszközeit védeni kéne, de komolyan.

  De kis naív vagy :)
   
  borisz likes this.
 8. rumcajsz

  rumcajsz Well-Known Member

  Alapvetően mindannyian egy klasszikus megszállásos témában gondolkodtok amikor az ellenség bevezeti a katonai közigazgatást, ráteszi a mancsát a hatalmi ágazatokra, hadisarcot követel és ay országába integrálva igyekszik megtartani az elfoglalt területeket meg hasonlóak. De mi van, ha az egész célja csak a belpolitikai zavarkeltés és egy az agresszor számára megfelelő külpolitikai irányvonalat képviselő politikai erő hatalomra juttatása? Ha az országon belül ott vannak a megvett Quinsling-ek akik darabonként kevesebbe kerülnek mint egy LEO-2A4? Ha agresszor nemzetközi felhatalmazással, esetleg kollaboráns politikusok kérésére "békefenetartóként" vonul be főerőivel az adott –terrorizmus sújtotta, káoszban vergődő – országba. Mind ismerjük a "szíts káoszt, még nagyobb kászot, majd játszd el az irgalmas békegalamb szerepét" módit. Igaz, eddig ezt leginkább csak az USA játszotta el, de megfelelő hátszéllel miért ne játszhatná el Oroszország vagy az USA valamelyik csatlósa?
  A végrehajtó erők altatása pedig egyáltalán nem szükséges. Ha figyelembe veszed pl a mezőgazdasági idénymunkások fluktuációját, simán megteheted, hogy pár hónapig tényleg böcsültess kódisokat zsigerelsz ki, aztán hip-hopp Tót Jancsi, Dubovszkij Vologya és Ion Babaranescuo helyét a következő héten elfoglalja pár speciális.
   
  Luthero and phaidros like this.
 9. hunter85

  hunter85 Well-Known Member

  Pont erről -is- van szó, a sebezhetőségről. És nem csak a legdrágább eszközöket.
  Meg a vita sose árt ha kulturált mederben zajlik és végülis ez is hozzátartozik a fejlesztési irányokhoz.


  Meg áram, és vízhálózat....józan ésszel is végiggondolva óriási károkat lehet okozni az infrastruktúrának. Az más kérdés, hogy meg is kellene szállni az országot/országrészt, vagy sok értelme nincs a háborúsdinak. De simán csak a technikai részt tekintve szabotázs/terrorista akciókkal szemben valóban védtelenek vagyunk, ezeknek nem is kell olyan vagy volumenűnek lenniük, elég a pszichikai hatás is ha "idegesítő, felforgartó" tevékenységről beszélünk.
   
  fip7 and phaidros like this.
 10. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Egy megszállt ország infrastruktúráját szétrombolni meg értelmetlen, mert csak magadat szopatod..,
   
  alfa74 and endre like this.
 11. hunter85

  hunter85 Well-Known Member

  Egy megszállt ország infrastruktúráját szétrombolni meg értelmetlen, mert csak magadat szopatod..

  Igen, amennyiben megszállás a cél.
   
 12. silurusglanis

  silurusglanis Well-Known Member

  Itt már olyan dolgokat olvasok nekem tulajdonítva amit sehol nem írtam, ezért engedjétek meg, hogy rendezettebben újra leírjam.
  Közben látom, hogy itt fekete autókról van szó, úh. értelmezzétek ezt a fiktív történetet ahogy akarjátok, én pedig kijelentem, hogy immár nincs köze Magyarországhoz, bármilyen valósággal egyező motívum a véletlen műve.

  A forgatókönyvet most (is) Kelet-Kukutyin Matróz Népköztársasággal kiviteleztetjük, teljes létszámnak 2500 főt veszek, ezt valószínűleg meg tudnák oldani. Ha sok, szóljatok.

  0. A titkossz. válogatott emberekből felállítja a könnyű támadó erőt. Valamilyen indokkal a megszokottá a három hét elzártságot (kiképzés, stb.), egy hét szabadságot teszi az alakulat normájává. Ennek az lesz a szerepe, hogy a műveletet jóval nagyobb csendben lehet elkezdeni, ha az a normális, hogy a katonáról három hétig így sem úgy sem tudnak otthon semmit (kevesebb nyílt forrású információ). 140 fő kap nyelvi oktatást.

  1. A határ mellett még saját oldalon fedett lakásokat hoznak létre, szép lassan telehordják fegyverzeti anyaggal, szükséges katonai eszközökkel, beközelítik a gépjárművek (teljesen civil) egy részét is. A 140 fő motoros és egyéb túrákon vesz részt a leendő műveleti területen, nyaral, jól érzi magát és hazamegy (értsd: helyismeretet szerez és leendő rejtekhelyeket ellenőriz).

  Besúgó nélkül idáig észlelt belőle valamit a felderítésünk? 90%, hogy észlelés nem történik. Füles meg vagy van vagy nincs. Ez a hülyének nézés?

  2. Az offenzíva előtt néhány nappal a 140 még mindig fedetten átmegy a határon (mindenki egy-egy személygépjárművel). A járművek felét megrakják a civil forgalomban beszerezhető ellátmánnyal (nyilván honvéd szerint ez nem életszerű, pedig arról van szó, hogy négy fő a személyi felszerelésével, egyéni és kollektív fegyverzetével nem tudna elég élelmet és vizet vinni a jármű belsejében- azért a belső térben mert ha kintre málházod egyértelmű lesz a levegőből is, hogy ki vagy).

  3. A támadást sima személyautókkal indítják (2360/4=590) 400-an (100 autó, csak kézifegyverek és kis aknavetők) rejtett fegyverekkel, civil ruházat,begyakorolt fedősztori stb. (Az első pontban lerakott családi [​IMG]autókkal.) Az ellenőrzéshez hármasával érnek, addig megy így amíg az egyik lebukik és tűzharc nem alakul ki. Aki addig átjutott, szép nyugodtan autózik a haderő és belügy bázisai/objektumai felé úgy a belépési területen mint az ország másik felén.

  4.Lebukáskor vagy az utolsó rejtve behatolók egyikénél mindenképpen tűzharcot kell vívni a határátkelőn (még csak egynél, hogy ne legyen egyértelmű a katonai művelet), a kamerák és kommunikációs eszközök azonnali semlegesítésével. A megtámadott fél vezetése ha más nem történik, ekkor kapcsolódik be. Mit tudnak küldeni, hogy a teljesen süket határállomásról helyzetképet kapjanak? Közeli rendőri erők, titkosszolgálati operátorok civilben, Gripenek és valahonnan helikoptert, esetleg teknőcök. Mennyi idő alatt ér ki bármelyik? Legyen csak negyed óra. Ennyi alatt már az erővel behatoltak is alsó hangon 15 kilométert haladtak, és ez alatt az idő alatt padlógázon mehet át a határon minden, 4 tonnások (Grad rakétákkal és P indítókkal megrakva), és a transporter kategória lőszerrel (ez gyorsabb, tudja követni a harcolókat), lehet a határ közelében szétszórni a MANPAD-csoportokat, akik a beérkező légi eszközöket tudják elhessegetni. Lesz veszteség? Igen. Sok? Nem, kevés a gépek javadalmazása is, csak a nyíltan felfegyverzett járműveket támadják, már ha tudnak önállóan A-G operálni.

  5. A láthatóan felfegyverzett pickupok ekkor mennek neki a határnak, kamionokból kigurulva a teljes határszakasz 6-7 pontjára szétosztva. 5 pickupra (2 nehézgéppuska 1 automata gránátvető 1 MANPAD 1 ATGM) jut egy transporter és három más személyautó, hogy jusson rejtett légv. r., tartalék lőszer és távolról nem azonosítható lövészek is. (most már lusta vagyok a létszámot írogatni)

  Hogyan fogod meg? Mennek nyugat felé ahogy a csövön kifér autópályán és árkon-bokron, nagy részük szétszóródva alsóbbrendű utakon szétszóródva. Ekkor mi a biztos? Fegyveres pickup kategória néhány kisteherrel támadást indított, teper befelé. A mellettük átjutott személyautók még ennyire sem azonosíthatók.


  Most van az, hogy az első eldördült lövéstől számítva még nem telt el fél óra, de már több tíz km. mélységben járnak a behatoló főerők, és ki tudja milyen messze azok akik nem buktak le (ez utóbbi ekkor már tűzzel próbálja . Peckemét és Molnok körzetébe tepernek a MANPAD-ekkel is.

  Kik állják az útjukat? Megfelelő számú ellenőrzési pontot a rendőrök tudnak felállítani, azokon meg menetből mennek át. A molnokiakat (ha nem került a bázis addigra tűz alá) hány helyre kellene leosztani? Ezek meg csak jönnek befelé.

  Kit támogat a légierő? Kire vezet tüzet bárki? Azokra akiken látszik, oké, és a többi?
  Közben riasztás van a konvencionális erőknél, rakodnak és indulnak. Tud velük foglalkozni a haderő, marad rá kapacitás?

  Nem csodát tesznek ezek a könnyű, gyors támadó erők, hanem kényszerítik a védekező konvencionális erőket, hogy valamelyik ujjukba mindenképp harapjanak.
  Google útvonaltervező szerint a piréz határról a White-Choros folyó partjáról indulva Peckemét 2 óra alatt elérhető. Van egy két órás időablak, hogy vagy kiszedjék az összes Grad-P-t szállító járművet, vagy áttelepüljenek, vagy legyen valami, mert ha azzal sikerül települni és tüzet vezetni (2 perc anyósülésről kiszállással együtt) a bázisra akkor vége a dalnak.

  De van ennek egy egyszerűbb megoldása is, minden előkészítő (lebukásra és árulásra lehetőséget adó) idő nélkül a nyíltan felfegyverzett járművek a legközelebbi ipari parkból indulnak a fedettek meg mennek utánuk, Pirézia kellős közepéről indítva a szállítókat is néhány óra alatt elérik a határvárost és még mindig rejtve vannak kigurulásig. Na nesze derítsd fel,aztán akadályozd meg hogy 5 perc alatt átrongyoljanak a határon (és simán haladnak nyolcvannal). Ha nem tudnak a titkosszolgálatok gondolatot olvasni akkor kb. esélytelen az átcsoportosítást megakadályozni.


  Egy ilyen folyadékként bemozgó erő ellen jelenleg mi sem tudnánk mit tenni ha van vagy 500 km határ amin bezúdulhat előkészíteni a főerők útját. Gripen, JTAC, KMZ ide vagy oda.

  Egyáltalán nem biztos, hogy a megszállás a cél.

  Az egésszel azt akartam mondani, hogy nagyon át kellene gondolni a területvédelmi koncepciót (mert ami most van az nem az) és marhagyorsan AHEAD technológiás rendszereket beszerezni a bázisok védelmére mert baj lesz.
  Ami erőt leírtam még fel sem "szereltem" modern cuccokkal, az hőképalkotó + éjjeli optikákon és rádión kívül semmi modern felszerelésről nem beszéltünk ami sokszorozná a tűzerőt, nem támogatta őket a légierő, nem tettük őket légvédelmi ernyő alá, nincs Switchblade, drónok, az előre beküldött 140 fő is csak koordinátához viszi az ellátmányt és nem kelt zavart, nem húz át láncot az utakon, nem dobál füstgyertyákat a főváros közepén, nem gyárt figyelt benzingőzös bombákat az utak mellé.
  1/5 létszámban ezt az ukrán nackók is ki tudnák állítani az a szomorú hírem, 2015 július 11. Munkács
  Még egy gondolat a végére. Sok évvel ezelőtt egy AH-s vagy még NBH-s toborzáson hangzott el emlékeim szerint, hogy valakik vagy 40 darab harckocsimotort akartak behozni az országba teherautókba építve. Őket megfogták. Mi van akkor ha nem üzleti célból történt hanem a pótmotorokat előreküldve akart valaki egyszerűsíteni a logisztikán?

  2018 van, jó lenne megmutatni, hogy az elmúlt időkben ki kezdett úgy háborút, hogy szép nagy előkészítéssel a tankokat küldte előre? 30 éve és a könyvekben jól mutat, most meg úgy kapnák szét mint annak a rendje.
   
  endre likes this.
 13. rumcajsz

  rumcajsz Well-Known Member


  1. Alapból nem konvencionális hadviselésről beszélünk, hanem arról, hogy megfelelően felkészített emberek a társadalom perifériáján tengődő páriákat vesznek rá terrorcselekményekre. Tapasztalataim szerint az ember ugyanis ösztönlény akit úgy lehet manipulálni mint az idomárnak az oroszlánt a cirkusz porondján.
  2, Mit lássak azon hogy a társadalom változik.? Én azt látom, hogy az erkölcsök és az olyan avittas fogalmak mint Isten-haza-család a mai társadalomban egyre jobban kiüresednek. Ennek egyenes folyománya pl a "kék bálna-efektus". Ha egy tinit rá lehet venni pszichológiai ráhatással, hogy legyen öngyilkos, akkor miért ne tudnám arra rávenni, hogy vélt sérelmeit másokon, fegyverrel torolja meg?
  3. Amikor elrabolt, bedrogozott potenciális végrehajtókról beszélsz több mint meglepődtem. Minek bárkit is elrabolni, mikor elég szétnézni a Web megfelelő bugyraiban és annyi elme-zakkantat találsz ami több mint elég.
  4. Gépkocsi távvezérelhetővé tétele nem jutott eszembe de jó hogy mondod ilyen is megvalósítható. Még egy vonal amire illik figyelni.
  5, Terrorcselekményekkel (vasút, mobiltelefon torony, nagyvárosok ivóvíz és áram ellátása) nemcsak közvetlen kárt okozol hanem lekötöd az ország fegyveres erejét. Az a katona akit a levegőbe röpített villamos vagy vízművek mellett a lakosság megnyugtatása végett parádézik nem fogja tudni felvenni a harcot a laktanyáját megtámadó aknavetőssel aki megereszt egy pár lövést majd pucol. Akik meg kergetik a lövöldözőt (és nem hárman lesznek) nem tudják felbvenni a harcot a zöldön megérkező ellenséggel. Emlékezhetsz, Dombaszban ezt nem egyszer megjátszották az ukránok.
  Végezetül pedig szeretném hinni, hogy az efféle "országot-megtámadós-tervek" irkálása is hozzájárulhat ahhoz, hogy reggel nyugodtan engedhessétek el a kölköket suliba és ne kelljen gyomorideget kapni ha az asszony nem ér idejébe haza. Remélem, hogy az itt leírásra kerülő mind-stormingok az illetékesek kezébe is megfordulnak és ha csak 0,001 százalékkal hozzá tudunk járulni ahhoz, hogy Magyarország biztonságos maradjon, akkor igenis megérte itt vitatkoznunk, feltevéseket körbejárnunk, mert régi igazság, hogy több szem többet lát.
   
 14. Matróz Kommandó

  Matróz Kommandó Well-Known Member

  Nem térnénk vissza a műszaki katonai kérdésekhez!
  Amúgy meg néhányotóknál elgurult a gyógyszer.
   
  Nagy Csaba likes this.
 15. rumcajsz

  rumcajsz Well-Known Member

  Részemről mindössze a harmadik Carlsberget nyitottam ki és hál-istennek gyógyszerrel nem élek, de azt kell mondjam, hogy amikor Silur azt feszegeti, hogy az elmúlt években senki sem kezdet úgy háborút, hogy hadüzenet-légicsapás-tüzérségi előkészületek- páncélosékek előre, majd hurrázva indul a gyalogság, igazat kell adnunk neki. Mi több az itt felvázolt, a genfi konvenciót kutyába se vevő forgatókönyvekben valahogy sokkal nagyobb realitást érzek mint egy klasszikus deszant hadműveletben aminek gyakorlatilag ugyanaz lenne a célja mint a leírtaknak.
   
 16. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  endre, Nagy Csaba and phaidros like this.
 17. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Honnan talalnal ennyi ongyilkost akik onkent meghalnak melyen az elenseges vonalak mogott mert a hevesi szolosok is halalra iteltek.

  A melysegi felderitok nem hiaba tevekenykednek kis alegysegekben /tuzcsoport, raj/ es olyan feladatokat varsz el tolluk...ami agyonkepzett melysegieknek se konmyu...

  Behajt egy laktanya kapujan. Felrobantja magat... Es akkor mi van jobb esetbe meghal a ket kapus meg az ablak mogott ullo telefonos kisaszony meg megserul masik 3-4 kapus...

  Kiesik et biztonsagi or /bocsanat nindzsa / bocsanat ovt s...

  Ezzel semmi sincs elerve. A maradek 3-4 kapun meg zavartalan a kozlekedes ahogy amasik 2-3 hasznalaton kivulin is. Max harcikedvet csinal az ongyilkos az ellensegnek. /mert abba biztos lehetsz hogy nem megiednek hamem mocskolas meg buh lessz a vegeredmeny./

  Karelharitas... Megy az orszobarol az uti mennek az epuletugyeletesek meg a piheno orok /laktanya uhyelet./ a laktanya ugyeletnek meg csak egy resze /fegyverszoba loszerraktar ugyelet sehova se megy csak keszenletet fokoz./

  Ez a mutragyas robbantgatas... Hadi hasznalatra egyenesen alkalmatlan... Meg amugy is miert ilyen hulyeseget csinalnanak kismillio robbanoszer van ami 1000x biztonsagosabb es konnyebb eloallitani.../ezt a mutragyas baromsagot eskuszom azert terjesztette el valaki hogy aki olyan hulye hogy ilyenbe kezd robbantsa fel magat vahy egesse ossze.../

  lenyegeben valos erot kepviselo erot az ukran nem tud bejuttatni az orszagba. /melysegi felderitoket es knbsz eseket leazamitva./ viszont nekunk ott szuletet kikepzett emberunk el karpataljan. /lehetne jatszani de meg mindig mi vagyunk elonybe ilyen teren./

  Az a baj hogy nehanyan ugy tekintenek mas ismeretlen emberre mint robotra mint ha annak nem lenne elete csak ugy felalddozna magat... A masik meg tisztaba nincs azzal hogyy mi elokeszulet kell egy aprocska nem halalos ellenseg hatorszagaba torteno akciohoz.... /haho egy sima autos tomeggazolasra a teroristak honapokig keszulnek.../

  Nem ugy mennek ezek ahogy sokan elgondoljak.
   
  alfa74, endre, Nagy Csaba and 3 others like this.
 18. nekerdez

  nekerdez Well-Known Member

  Mind ezt úgy, hogy ellen érdekelt titkos szolgálatok tudomására se jusson előkészületi szakaszban ! Erdogan elleni pucs kísérletkor is állítólag idejében szóltak az oroszok az illetékesnek. A török elit egység nem is találta meg Erdogan a többi már történelem !

  Ukik ilyet akarnak valószínűleg kiderül előtte és két dolog van 1, előtte lekapcsolják őket 2, cselekmény után lesznek bizonyíték az ukik ellen. Szíjártó meg él a NATO 5 cikkelyével. NATO nekimegy az Ukránoknak ?! Ha NATO nem megy nekik, hazánk kilép és az öt cikkely hiteltelenné válik !
   
 19. honved

  honved Well-Known Member

  Amit itt náhányan feszegetnek, az nem egyéb lehetőség, mint egy terrortámadás lehetősége. Valóban, terrorakcióknak bármely ország ki lehet téve. Ugyanakkor, egy ország sem omlik ettől össze. Sőt.... Ahhoz hogy egy adott ország, a fegyverek erejével akarja valamelyik szzomszédjét kiiktatni, saját céljai útjából, a következőt teheti.

  1. Atomcsapás, olyan mértékben, amivel a másik országot tokkal, vonóval, megsemmisíti. Amennyiben van atomfegyvere és nem tart válaszcsapástól.
  2. Hadászati méretű katonai támadás, a konvencionális hadviselés lehetőségeinek alkalmazásával. Amivel klasszikus támadó hadjáratokban, a megtámadott ország katonai erőit megsemmisíti. Területét megszállja, aminek következtében a megtámadott fél elveszíti a háború folytatásához szükséges emberi és anyagi erőit.

  Az emlegetett, terepjárós, kamionos, Tescoban ennivalót beszerzős, akciók, nagyjából az amatőr terrotámadás kategória.
   
 20. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Nocsak,közben itt feltalálták az illetékesek a hibrid hadviselést.Sokadszor a történelem folyamán,és kicsit túlspilázva.Más oldalrol meg alábecsülve.
  Nagyon is van a dologban fantázia,mégha nem is a dizel-műtrágya bombákra alapozva.De alapvatően ez csak egy amúgy már magátol is katonailag,erkőlcsileg megrendült országgal szemben lehet hatásos.Egy egészséges,a nép eggyütműködő támogatását biró állam ilymódon nem rendithető meg.Ellenkezőleg,fokozza az ellenállásra,a harcra való hajlandóságot
   

Ezen oldal megosztása