1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. dudi

  dudi Well-Known Member

  Nem mindig alkalmaznak tüzérségi előkészítést a meglepetés ereje miatt.No meg az is bebizonyosodott,hogy a jól előkészített védelemben lévő gyalogság elég jól ellenáll a tüzérségi támadásnak no meg a harckocsiknak is.
   
 2. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Azt gondolom ugyan erre utaltam, és ugyan ezt állítottam én is mikor leírtam, minden elemre szükség van.
   
 3. Terminator

  Terminator Well-Known Member


  Elég furcsa nekem ez az összeállítás és az elrendezés is, a korábbiakhoz viszonyítva :(

  De örüljünk hogy valaki legalább gondolt a 100 éves évfordulóra és megcsinálta.


  A 2013-as poszter:


  http://www.hmzrinyi.hu/termek/75_eves_a_Magyar_Legiero_1938_–_2013

  http://2.bp.blogspot.com/-D_PDnNq4X...eves-Plakat_Mutac_Azmini-1-87-Sample+copy.jpg
   
  endre, fip7, tonyo and 1 other person like this.
 4. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Persze, csak ennyi errővel meg egy meglepetésszerűen végrehajtott tüzérségi csapás egy harckocsi lerakatra, vagy mondok jobbat, azoknak a logisztikai központjára és megint ott vagyunk hogy game over.
  Hagyjuk a fegyvernemek közti pöcsméregetést, mindenkire szükség van.
   
  svajcibeka, fip7, senki and 2 others like this.
 5. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Panzerfaust:
  Még egy ilyen kis országnak mint mi, 100+ db-ra volna szükség. Ha megvannak a kiegészítő egységek, dandárszinten. Minimum és békeidőben.
  A tippem az, hogy, mivel a többi V4 se bővelkedik, lengyeleken kívül, talán összefogni volna jó. M4cz-ből sincs 30-nál több, pedig ott azért több dohány volna e célra
  .
  Ha kiindulunk a V4 ből és a lengyeleket kivesszük az ábrándos beszerzésből akkor cseh-szlovák-magyar kooperációban talán meg lehetne valósítani egy 200-300 db os beszerzést. Ennél a mennyiségnél már lehetséges lenne alkudni ép keretek közt az egy két gyártó közt. (nagyon szűk a kör) De mindez csak állom kategória.
   
 6. borisz

  borisz Well-Known Member

 7. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Hát nem tudom, pár éve láttam egy rakás ukrán tankot amit a grad intézett el.
   
 8. dudi

  dudi Well-Known Member

  Ha egy úton akarsz kimenni vagy bemenni egy katlanba akkor bizony könnyű dolga lesz a tüzérségnek.Hány tüzéreszközt láttál már amit tank őtt szét?
   
 9. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Fene tudja mennyit. A tüzérséget inkább az ellen légi ereje és tüzérsége pusztítja. Második vh , vagy Irak biztos láttam olyan fotókat. Viszont mi tartozik a tuzersegbe? Mondjuk pct tüzérség? Egy rapira pl? A tüzérségnek nagyobb a lotavja, egy jó és pontos tüzérség, megfelelő felderitessel elintezheti a hk-t mielőtt az közel kerül hozzá. Mindamellett milyen HK és milyen tüzérség? Mert ha jól emlékszem a D-20 is megbontotta a T-55 oldalát, vagy a T-72-et?
   
 10. tonyo

  tonyo Well-Known Member

 11. krisss

  krisss Well-Known Member

 12. dudi

  dudi Well-Known Member

  Tüzérséggel nem lehet harckocsikat pusztítani csak zavarni vagy lefogni.Irdatlan sok löveg kéne ahhoz,hogy te pl PzH 2000-esekkel elpusztíts egy támadó harckocsi zászlóaljat.Annyira minimális a találat esélye és annyira szét van bontakozva egy harckocsi zászlóalj,hogy nem is lehet reális cél a tüzérséggel való pusztítás.
   
 13. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Régi szép idők :D 9 hónap utánna rá 3 évre plusz 1 hónap tartalékosság :)
  A legszebb élményeim egyike amikor lőszerraktár őrségnél az egyik őr lepufantott egy 3 mázsás kocát :D a sötét éjszakában. Álj ki vagy! Hát nem ált meg ba....g. A ba.... a k.....a reflektor mire való
  Sajnos mire kiépitenék a rendszert az több évbe is beletelhet. Háttér, eszközök, elhívatott emberek nélkül nem menne. Reméljük egyszer talán eljutunk odáig. Ami jó hogy a tartalékos rendszerrel az első lépések elindultak.
   
 14. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Nem tudom, de gondolom inden csatamezőn vannak előre kijelölt , elfoglalando pozíciók. Na ezeket ugye előre már nyugodtan be lehet előre lőni tüzérséggel ha egy ellenséges HK század vagy szakasz odaerne akkor lehessen lőni rájuk. Nem biztos hogy egy közvetlen telitalálat szükséges, elég egy lenctalp szakadás pl, vagy tűz. Meg azért fentről egy HK elég vekony. Biztosan volt már rá példa mikor tüzérség állított meg egy HK rohamot. Plusz azért én nem írnám le ugye a rakéta és a pct tüzérséget sem a klasszikus mellett.
   
 15. blogen

  blogen Well-Known Member

  Ez két zászlóaljnyi erő. Nekünk kettő lánctalpas kell a nehézdandárba és négy 8x8-as a közepesbe. Ez alapján ötszáz milliárd elméleti Forintról beszélünk a zászlóaljak önjáró aknavetőivel együtt. Ez a fullos költség a bolgár árak alapján.

  Erre jönne egy lánctalpas és egy teherautós 155 mm-es önjáró tüzérosztály és kettő harckocsi zászlóalj.
   
 16. nekerdez

  nekerdez Well-Known Member

  Manapság köszöni szépen a gyalogságnak egészen hatékony a anti-tank fegyverzete van! A tüzérség a védekező gyalogság támogatásának egyik legjobb eszköze még most is. Mikor ellenséges harckocsi ék megpróbálja magát áttörni a arcvonalon akkor egy tüzérségi pergő tűz éppen hatásos lehet, nem kifejezetten a HK ellen hanem az őket támogató egységekkel szemben. A HK-kat a gyalogsági páncél török majd elkapják
   
 17. MuldR

  MuldR Well-Known Member

  Emlékeim szerint I világháborúban a francia Rhinok első támadását a német tüzérség fogta meg. Azóta nem emlékszem ilyesmire.
   
  endre likes this.
 18. dudi

  dudi Well-Known Member

  A dolog mai állása szerint a harckocsi van előnyben a harckocsi elhárító fegyverekkel szemben.Ez változni fog de ma ez a helyzet.
   
 19. joker

  joker Well-Known Member

  Egy modern ATGM felnyitja bármelyik harckocsi páncélját, és sík terepen a hatótávja is nagyobb. Ha az aktív védelem is bejön, akkor már nem, csak olyanja épp senkinek sincs tömegével a harckocsijain.
   
 20. senki

  senki Active Member

  Ezt így kategórikusan nem merném egyértelműen kijelenteni. Sok tényezőtől függ, hogy kié lesz a győzelem. Az elgondolás helyessége, az alkalmazás módszere, kiképzettség, erők és eszközök megfelelő koncentrációja, fegyvernemek közötti együttműködés, és azok hatékonysága. Csak néhány dolog ami befolyásolhatja a kimenetelt.
   

Ezen oldal megosztása