1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. rappali_

  rappali_ Well-Known Member

  Nem támadólag írtam, csak jeleztem, h nincs eltörölve a sorkatonaság. A mai fiúcskákra rá is férne...dobja a nője (aki ráadásul őt szedte fel) és vinnyog.
   
  tonyo and svajcibeka like this.
 2. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Jaj, ne, már megint ez...? A sorkatonaságnak ehhez semmi köze...
   
  wolfram, Nagy Csaba and Robur like this.
 3. vilmoci

  vilmoci Well-Known Member

  Előcsámpázott az állatorvosi ló :D:D
   
  haubagoi and tomsinner like this.
 4. borisz

  borisz Well-Known Member

  Jajj már, hány meg hány olyan volt, aki mondjuk őrségben lett öngyilkos.
  Amúgy meg olyan, hogy önkéntes sorkatona, olyan nincs. Egymást üti a két fogalom.
   
 5. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Halkan megjegyzem jó pár országban mai is "önkéntes" alapon megy a sorkatonai szolgálat. Pl a nagy liberális svédeknél. Papiron "kötelező" egyébként meg bármikor kibujható a szolgálat.
  Egyébként a szívatás az öngyilkoság meg egyebek a régi rendszer sorkatonaságára volt inkább jelemző. A 90 es évek közepétől végétől már szinte teljesen mértékben nyoma veszet. Az utolsó évekre meg már jóformán ki is veszet.
   
 6. rappali_

  rappali_ Well-Known Member

  Senki nem állítja, h régen csak marcona férfijellemek voltak. Azt állítom, h arányaiban ma több a nyikhaj macskajancsi. Eleget mozgok közöttük és tudom, h sok alkalmatlan mindenre. Ezt a szülők és az iskola is elrontja (fogalma sincs a képességeiről, mert tutujgatva van). Anno mekkora sallereket kaptunk már elsőben is. Az állóképességük meg kimerül a dizsiben topogásban, meg a cigiregyújtásban.
   
  blitzkrieg and phaidros like this.
 7. ms07

  ms07 Well-Known Member

  Szerinted a 20 éves macskajancsikon mit változtatna az a 6 hónap? Ráadásul a többségük kibújna amúgy is a sorozâs alól. Én nem hiszek benne, hogy sorkatonasággal meg lehetne változtatni őket
   
 8. Robur

  Robur Well-Known Member

  Már bocsánat, de ugyanezt a hülye dumát hallottam 30-40 éve.
   
  wolfram and Nagy Csaba like this.
 9. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Az én problémám az, hogy egyesek félreértik azt, hogy mi a Honvédség feladata....

  Arisztotelész óta van írásos nyoma annak, hogy az idősebb generáció egy része mindig satnyának és nyikhajnak tekinti az utánuk érkezőket. Valahogy mégis eljutott oda az emberiség, ahova...
   
  fip7, szuvorov, wolfram and 5 others like this.
 10. Morishima

  Morishima Well-Known Member

  Mekkora buli lenne... szabad időm ( abból meg bőven van mert elmondások szerint még az is biszex lett aki nem tudta magáról) 50% ban kan cigányokkal püfölni egymást mert mire elfogynának letelne a szolgálat. Jó mondjuk pont nem érint mert megkenném a hadkiegészítés fogaskerekeit, na de akinek nem futja?
   
  wolfram likes this.
 11. Ursa Maior

  Ursa Maior Well-Known Member

  Peig a katonaság már számtalan társadalmi problémára tudott megoldással szolgálni.
   
 12. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Szerinted hány ci..ny jelentkezne ha önkéntes alapon lenne.
   
 13. Morishima

  Morishima Well-Known Member

  Hát de önkéntesség már így is van, nem igazán értem ebben a rendszerben mitől másabb a motiváció? Mert ha önkéntes akkor hogy soroznak, de ez most csak azért van mert oximoron, viszont hogy gondolnád miben lenne másabb mint az önkéntesség. Amúgy szerintem is fontos hogy legyen emberanyag amihez nyúlni lehet mert ha bármi van a profik se perc alatt elkopnak de elavultnak tartom az intézményt, plusz a mai munkaerő hiányos gazdasági állapot illetve a társadalmi egzisztenciális változások azonos korosztálynál mint mondjuk 30 éve..., és ha mondjuk a soros 9 hónapig ott is van, és valami szakterületre megy mivel nem csinálja utána jó esetben soha a tudása se lesz használható, nem professzionális. Értelmes ötkénes rendszer kell jó motivációkkal munkaadóknak is és ezt a három évente fél év dolgot elfejteni... ne velük akarják betömni az összes rést, koncentráljanak a képzésükre, ha meg baj van akkor nem fél év lesz hanem úgy mint a szíreknél bevonultak 2011 ben és most nyáron szereltek le a sorosok (egy része) . Tudják ezt ők is jól és ezért is tartom ezt a hat hónapot a legfőbb oknak amiért nem töltődik fel rendesen a létszám, sokan mennének de ez így nem oké.
   
  blitzkrieg likes this.
 14. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  En sorozas teren bekeidobe egy jarhato utat latok a tobb mindenre sorozast.

  Teszem azt adott korba lepett szemely valaszthat. Minek vonul be adptt idore. Katonanak avagy munkaszolgalatosnak vagy egeszsegugyi kisegitosnek vagy katasztrofavedelmis kisegitonek esetleg rendeszeti kisegitonek....

  Igy a fiatalok egy resze katonanak menne mig mas az egeszsegugybe teljesitene szolgalatot egy masik retek kvazi kozmunkashoz hasonlova valna egy adott idorei es igy tovabb igazabol ember mindenhol elferne es mindenhol lennenek akik a maradas mellet dontenek.
   
 15. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Eunel Jelentkezesnel a lanyok tobb pontot kapnanak mig teszem azt buntetett eloelettel csak munkaszolgalatos lehetne az illeto max katasztrofa vedelmi kisegito vagy nevezzuk barhogy...
  Es bevezetnem hogy csak az kapjon szvazati jogot aki szolgalta a hazat valahol valamikor egy bizonyos szuletesi datum utann szuletettek esetebe.
   
 16. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Ezeket végzettséghez kötném meg IQ hoz. Egyébként jó elképzelésnek tartanám.
  Ha valamit el akarsz érni azt csak motivált emberekkel tudod elérni. Motiválatlan c kategoriásokal nem lehet. Ha a sorozás szóba kerül majdnem mindenki a régi elavult rendszerben gondolja. 21 századot írunk. haladni kell a korral. Na majd holnap jobban kifejtem.
   
  Morishima likes this.
 17. rappali_

  rappali_ Well-Known Member

  Azért akik megjárták a Doberdót vagy a 2. Vh poklait...talán nem ok nélkül mondhatták...neked ;)
   
 18. honved

  honved Well-Known Member

  Összességében nem hinném hogy nagyobb arányú volt az öngyilkosok száma a katonáknál, mint egyébként a civil társadalomban. Kellene erről mondjuk egy hiteles adat, akkor tudnánk többet.
  Ami a sorkatonai szolgálatot illeti, egy teljesen új rendszerben lenne érdemes gondolkodni. Ami kezdődik a fiatalok középiskolai honvédelmi oktatásánál. Egyáltalán, felfogják miért kell egy országnak haderőt fenntartni, abban miért állampolgári kötelesség egy bizonyos idő leszolgálása, egyáltalán megértsék, nem kell félni tőle, ha katonák lesznek. Aztán maga a sorkatonai szolgálat, mindenben meg kellene hogy feleljen a kor kihívásainak, követelményeinek. Lehetőleg például a legközelebbi laktanyában legyen a katona lakóhelyéhez, aztán a kiképzés hétfő-péntek, Hétvége szabad, mindenki lazítson otthon. ( kivéve gyakorlatok, aktuális őrszolgálatok. ) Illetmény, természetesen, a szerződéses katonák alapilletményével azonos összeg, hisz jövedelemtől fosztanák meg azt, aki katonáskodik, ha nem kap rendes fizetést arra az időre. Az egésznek persze akkor van értelme, ha a kiképzett katona harctéri bevetésre alkalmas. Ezért a szolgálati idő minimum, 1 év, de inkább 1.5 év, szerintem. 2 vagy 3 ciklusra bontva. Fél év alap és szakkiképzés. Majd fél, vagy egy év az éles alegységeknél, mint bevethető katona. Leszerelés után, tartalékos állapot, a haderő igénye szerint. Természetesen, itt is mindenféle ellentételezés. Nálam a haderő 3 típusú katonából állna. Hivatásos, tisztek, altisztek, szerződésesek, lennének csak a különleges erőknél, légierőnél. Hivatásos tisztek, altisztek, szerződésesek, sorkatonák, a többi alakulatnál. Azonban, a többi alakulat bizonyos beosztásait is szerződésesek látnák el, a tiszti, altiszti beosztásokon kívül, természetesen. Pld., rajparancsnok, harcjármű irányzó, harcjármű vezető, stb., lehetne nyílván sorolni melyek azok a beosztások, ahol a kiképzettség szintje komolyabb rutint követel meg. Azokban a beosztásokban logikus lenne csak szerződéses katonák alkalmazása. Nagyobb lenne a tudás és rutin, illetve nem kellene fél évente újraképezni, pld., egy harcjármű parancsnokát, irányzóját, vezetőjét., ami jelentős költségmegtakarítással is járna, egy a mainál nagyobb katonai erő megléte esetén. Nyílván lehetne sorolni az érveket, pro és kontra, a sorkatonai szolgálat ellen, vagy mellett. Én támogatnám, ha ismét megvalósítható lenne. Természetesen, ez ma elméleti kérdés, mert sem a tárgyi, sem a személyi, de talán még a politikai feltételei sem adottak a történet újbóli, valós, felelevenítésének. Viszont, nem tudjuk mit hoz a holnap.
   
 19. Fade

  Fade Well-Known Member

  Még a cigiregyújtásban is gyengébbek uis, sokkal alacsonyabb a dohányosok száma fiatalok körében mint volt 10-20-30éve.

  Persze akkor még egészséges volt. https://hu.museum-digital.de/data/hu/portal/images/201611/28121526439.jpg

  https://24.p3k.hu/app/uploads/2018/01/28163311175-1-1024x494.jpg

  https://24.p3k.hu/app/uploads/2018/01/28124248267-381x800.jpg
   
 20. Star Trek86

  Star Trek86 Member

Ezen oldal megosztása