1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Hagyjuk az ukrán csodafegyvereket szerintem. :)
   
  Tcat, wolfram and arcas like this.
 2. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Leo2-ből mennyi üzemképes a németeknél? Az osztrákoknál elég gyér a hadrafoghatóságuk, pár hete valami olyasmit olvastam 1-2 tucat közötti az üzemképes mennyiség belőle.
  Csehek nem akarnak modernizálni? Náluk van elég hetvenkettes, a korábbi tuning programjukban se újítottak fel mindent. Csak kérdezem hogy hallani-e felőlük ilyesmiről.
   
 3. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 4. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

 5. kopoltyu

  kopoltyu Active Member

  mi van ha mondjuk cv90-et szereznek be amibol letezik 120mm-es loveges verzio is, a t 72 utan meg az is nagy elorelepes lenne es letezik kismillio valtozatban minden feladatkorben.... nem is tudom van-e valami hasonlo meg amibol ennyi verzio letezik a mentotol-a 120-as tanagyusig
   
 6. yangwenli

  yangwenli Well-Known Member

  Felmerult mar tobbszor mint otlet, de azt irtak itt a tobbiek, hogy vedettsegben meg a mostani T-72-hoz kepest is alulmarad. Osszefoglalva: az nem MBT. Amolyan "konnyu" kategoriakent lehetne elkepzelni olyan haderoknek akiknek van MBT-juk is.
  Nalunk nincs az az anyagi helyzet, hogy hasonlo celra 2 tipust tartsunk hadrendben es ha valasztani kell akkor teljes erteku MBT-be eri meg befektetni.
   
  honved likes this.
 7. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  Azért azt sem tudjuk milyen állapotban volt a technika. Simán lehet valami kohószökevény állapotú roncsokat sóztak volna ránk, amiknek a javítása több mintha teljes áron veszel valamit, továbbá ki tudja a hiányzó vételárat hol máshol kellett volna kifizetni, politikai módon, vagy német cégek adómentessége magyarországon x évig, vagy egyéb/stb. Ingyen senki nem ad semmit.
   
 8. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A sok, "ha" helyett a megoldás egyszerű. Nem akartak itthon semmféle pénzt költeni ezekre. Százszámra szórták ki a németek a Leo2-ket és sehonnan nem azt a hírt kaptuk, hogy rozsdás kohószökevények. A Gripen és Honvédelem írásban n+1 példát találhatsz a politikai meh+nemtörődömség és fillérbaszó mentalitásra.

  Ezért nem lett itt soha semmi.
   
 9. honved

  honved Well-Known Member

  Konkrétabban, azt a dandárt mivel nekünk nem kellett, utána a lengyeleknek ajánlották fel, akik azonnal átvették. Most ott állnak hadrendben és remek harckocsik. Most tervezik a feltuningolásukat A/5 verzióra, a később beszerzett harckocsikkal megegyező szintre hozva azokat.
   
  blitzkrieg and borisz like this.
 10. honved

  honved Well-Known Member

  Emlékeim szerint, még Kovács Gyula irta valamikor egy másik fórumon, talán évekkel ezelőtt, hogy a pécsi tüzérdandár átfegyverzését ajánlották fel, M-109 önjáró tarackokkal. Na ez volt a másik jelentősebb szárazföldi lehetőség a Leopárd harckocsik mellett, amit nagy mellénnyel visszadobtunk, hogy nekünk aztán nem kell.
   
  Nagy Csaba, alfa74 and borisz like this.
 11. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Egy dolog a rozsdás kohószökevény és egy dolog a fenntartás,üzemeltetés. Ja a németek szépen megcsinálták okosban. Miért is költöttek volna nagyobb összeget 1000-1500 db leo-2 re ha csak pl állandóan kb 500 db ra volt legénységük,logisztikájuk. A maradék meg odbasz...san raktáron tárolva. A hidegháború végével ott is jelentősen csökkent a védelmi költségvetés. Ott spóroltak ahol tudtak. Mert lehet akármilyen jó állapotban ha a tárolásra nem költől. Pár év amorcizáció.
  A németek jelképes összegét odaadták a Leokat. A felújítás/modernizációkból meg szépen visszacsurgot a pénz. Azért kelet azokra a Leokra költeni rendesen. Lásd lengyeleket.
   
  fip7 likes this.
 12. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Azért tedd hozzá hogy mielőtt hadrendbe állították egy "alapszintű" felújítást végre kellett hajtani rajtuk. Amivel ép üzemképesek lettek. Vagyis az üzembiztonságot elérték.
   
 13. honved

  honved Well-Known Member

  Rendben, de mennyibe került csak és mennyibe fájt volna ha 120 db új gyártású harckocsit vesznek ? Ugye azért van különbség. Vagyis a "hülyének is megéri", üzlet volt a végén a lengyeleknek. Annál is inkább, mert néhány év múlva uygebár ismételten Leopárd harckocsikat szereztek be. Gondolom közrejátszott ebben, a kapott tankokkal megszerzett addigi tapasztalat is. Nyílván úgy érezték, harckocsiban a Leopárd a jó döntés.
   
  borisz likes this.
 14. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  En ugy tudom hogy a nekunk 1€ os lleok a2 k voltak "a4" re huzva /ugye a panceltestet nem igen lehetett... AAmit kb par ev mulva mimdenkepp fel kellene huzni legalabb a6 a7 ig ... /de ugye ez csak a rendszerek alrendszerek meeg kiegeszito pamcelzat./ a test alapja is tovabbra is a2 maradna. /a7 arajert kapnank most a5 ot kb./vedelemteren max a6 ot... Persze 1€ a vas de minden mas qva sok lett volna akkor meg a sporolos idoszak volt a vilagba /hollandok teljesen felszamoltak a pancelosaikat./ 2000 es evek mas vilag volt./elcseszett ezen a teren dede mas./ ha akkor megvesszuk a leokat szerintem 2030 ba is a4 leokkal rohangalnank mar ha lenne kozte meg mukodokepes... /ja hogy 60 eves vasaklennenek akkora./ legalabb az ellen nem szivesen nyitna tuzet veteran mbt re .e
   
  antigonosz and tonyo like this.
 15. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  72 esek meg potalkazresz bazossal a hatuk mogott altak kalocsan meg mashol szazas nagysagrendbe.
   
 16. anonim999

  anonim999 Well-Known Member

  A német NATO-segélyprogram keretében 128 darab Leopard 2A4 harckocsit kaptak a lengyelek. Mi is kaphattunk volna....akkor a politikai döntés nem volt a honvédség mögött, hogy mi ezt megkapjuk, így jártunk sajnos. Meg a lengyelek gazdaságilag jobban álltak, hogy hadrend állítsák és fenntartsák ezeket a tankokat mint mi.
   
  honved likes this.
 17. kelepisti

  kelepisti Well-Known Member

  Igaz a hollandok felszámolták a hk technikát, de keményen érezték a hiányát és ezért alakult meg a holland-német dandár német technikával és holland személyzettel.
  Félresikerült döntés volt a Leo-k felszámolása.
   
  blitzkrieg and alfa74 like this.
 18. borisz

  borisz Well-Known Member

  Azért az egy dandár Leopárd és az egy dandár Paladin nem lett volna szar, lássuk be. Onnan már csak egy lépés egy valamire való hadosztály.
   
  alfa74 likes this.
 19. nekerdez

  nekerdez Well-Known Member

  HK kapcsolatos vita remek de! De más alapvető egységek is hiányoznak a szárazföldi erő eszköztárból. HK előtt jobb lenne a csehek puma beszerzésbe becsatlakozni! Megfelelő tüzérségi eszközök, anti-tank fegyver rendszerek, drónok, és légvédelmi rendszerek.

  Ha már ennyire gyér a harckocsi piac a legkisebb rossz elvén vegyünk új török tankokat amiket K-2 alapján fejlesztettek ki!
   
 20. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  Jól összefoglaltad.
  A Leo 2 üzemeltetési költségei mondjuk nekem elképzelhető, hogy nem olyan kirívóan magasak, már a többi modern harckocsihoz képest, hanem esetleg arról van szó, hogy a modern technikára bizony költeni kell és mivel a Leo 2-ből sok országnak adtak el, ezért sok az üzemeltető (köztük akár olyanok is, akiknek szokatlan, hogy az ilyen cuccokra bizony többet kell költeni, mint a régi T-72-esekre, stb.), ezért van a relatíve sok panasz. De nem tudom, hogy tényleg ez van-e a háttérben.

  Nekünk, ha abból a múltbeli, bár nem biztos, hogy a jövőben is érvényes (remélem, hogy nem, de nem hiszek már a csodákban és eddig itthon a hadsereg eléggé az utolsó helyen volt, amire a mindenkori kormányok hajlandóak voltak komolyabban költeni, mivel a szavazók többségét sem érdekelte-érdekli és ezzel nem nagyon lehet népszerűséget növelni, most is csak a migránsválságot meglovagolva lett kissé fontosabb a népnek a téma, de lehet, hogy ez csak ideig-óráig tart majd...) alaptézisből indulok ki, akkor, ha most veszünk is tankokat, mert épp megvan a társadalmi támogatottság, hogy ilyesmire költsünk, azok aztán évtizedekig rendszerben lesznek nálunk és modernizálgatni sem nagyon fogjuk őket. Szóval szerintem tényleg valami most eléggé topnak számítót kéne, amivel sokáig ellehetünk majd úgy, hogy még korszerűnek számít. Igazából a Leo 3 lenne jó, mert az már a jövőnek készül, de az még vagy 15 év, mire normálisan megcsinálják, addigra meg ki tudja, mi lesz... Ez az EMBT is érdekes koncepció. A Merkava-Namer kombó is szimpi nekem.

  Hát igen, tankot venni nem könnyű nekünk...

  APC/IFV vonalon szerintem sokkal egyszerűbb a szitu.

  Amiknek én örülnék, mert tényleg modern és jó cuccok:

  Lánctalpas vonalon a Puma, CV-90, K21, Lynx mind korszerű, bármelyik jó lenne, igazából az ár-képesség arányon kívül a legfontosabb tényező kb.az lenne, hogy épp melyik országtól akarunk vásárolni.

  Gumikerekes vonalon meg a Boxer, vagy a Patria (lehetőleg az AMV XP változat), amit a legszívesebben látnék itthon.
   
  blitzkrieg, Luthero, fip7 and 2 others like this.

Ezen oldal megosztása