1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. anonim999

  anonim999 Well-Known Member

  blitzkrieg and vata like this.
 2. tomsinner

  tomsinner Well-Known Member

  Kicsit OFF a téma, de lehet egyszer látunk ilyet is magyar felségjelzéssel, azért teszem be.

  Megkezdődik a török tank sorozatgyártása
  [​IMG]
  Aláírták a Hadiipari Igazgatóság és a BMC között az Altay tank sorozatgyártására vonatkozó szerződést.

  Befejezték a tárgyalásokat a nemzeti gyártású támadó tank sorozatgyártása kapcsán.

  Ennek keretében ma a Hadiipari Igazgatóság (SSB) és a BMC között 250 Altay tank sorozatgyártására vonatkozó szerződést írtak alá.

  Az SSB elnöke, İsmail Demir elmondta: minden készen áll a szerződéssel kapcsolatban, már az aláírásnál tartanak, s az aláírás után 18 hónap hosszú időszakra terveznek.

  TRT
  https://orientalista.hu/blog-post/m...e1LA7Bx5s1I5GBri1g5OrLhKIxc4Nu7g1eEbYhNU9A4Hs
   
  rappali_ and tonyo like this.
 3. RomperStomper

  RomperStomper Active Member

  Így van ez nem zárja ki, hogy később vegyünk új/alig használt harckocsikat! Addig rendbe szedik, ami van és használható, feltöltik az állományt és át lehet állni az új típusra 2026 még messze van! Így is előrébb tart a dolog, ha emlékeztem amikor még arpikav írt(írhatott) infókat leírta, hogy csak 2021 után várható döntés harckocsiügyben, utána dől el a 72-esek sora, már ez is előrelépés tehát, még ha jelentősen elkésett is...Szerintem úgy vannak vele a honvédségnél, nem bízzák a véletlenre, most úgy néz ki megvan a pénz és az akarat, minél előbb le akarnak zárni minél több beszerzést, és használhatóvá tenni amit még lehet, hátha meggondolják magukat fent...Már ezzel a felújítással(modernizálással?) is előbbre vagyunk, aztán ha jön az új típus mehet tartalékba is akár!
   
  blitzkrieg, vata, svajcibeka and 4 others like this.
 4. kopoltyu

  kopoltyu Active Member

  az biztos hogy a btr-t nem akarjak kukazni tul sok van belole (es meg csak 20 evesek:D)
   
 5. RomperStomper

  RomperStomper Active Member

  Érdekes ezek a számok megegyeznek a Wikipédia számaival, tehát vagy onnan vette át, vagy kivételesen valós adatok szerepelnek ott...A T72-esek számához hozzájön +14 amit azóta vittek át Kalocsáról.
   
 6. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Vagy ő is csak publikus forrásokból dolgozhatott, ahhoz fért csak hozzá, illetve nem írhat le olyat, ami titkosítva van.
   
 7. Shadow

  Shadow Well-Known Member

  Nekem személy szerint a lengyel T72 modernizációs program a legszimpatikusabb. Saját gyártású 1000 lóerős dízelmotorra cserélték az eredeti meghajtást (pzl-wola s-12u motor), fejlesztettek maguknak új tűzvezető rendszert, reaktív páncélzatot és automata töltőrendszert ezért 1 fővel kevesebb a személyzet mint az alap T72-ben. Én örülnék ha felújítanának minél több T72-est lehetőleg lengyel mintára. Jelenlegi hadiipar 0 de ezek a felújítások jó lehetőséget jelentenének arra hogy megpróbáljanak kinevelni jó szakembereket, esetleg 1 mérnök gárdát akikre később lehet építeni. Nagyon sok tapasztalatot lehetne szerezni egy normális T72 meg a BTR modernizációs programmal amit majd később lehetne hasznosítani. Tudom sokan azt mondják ezek már modernizálva is elavultak ezért pénzkidobás de ha mi saját gyártást akarunk akkor kellenek jó és tapasztalt szakemberek.Tapasztalatot szerezni a fejlesztésben szerintem úgy lehet hogy először elkezdünk gondolkodni a meglévő technika fejlesztésében és az itt szerzett tapasztalatot felhasználjuk amikor elkezdünk valami modern dolgot gyártani. Ez viszont időbe és pénzbe kerül ez van :)

  Itt 1 videó a lengyel PT91-ről.


  Szeretem ennek a srácnak a videóit. A brit hadseregben szolgált mint tankvezető.
   
 8. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Valahol azt olvastam hogy az első szériákkal sok gond volt. Mind mechanikus mind elektronikai téren. A motorral is adótak gondok. Hogy azóta a hibákat kijavították az eltelt 10-15 évben? Tavaly vagy azelőtt mutatták be a PT-91 es javított verzióját ahol azért némi "izraeli segítség is volt". (tűzvezetés,elektronika)
   
 9. Ursa Maior

  Ursa Maior Well-Known Member

  Figyelmbeveve hogy a miniszterelnok mindenhova egy torok uzletemberrel megy azert van egy et dolog aminek drasztikusan megnott az eselye meg ha tuti fix nem is lett.
   
  blitzkrieg and tonyo like this.
 10. Shadow

  Shadow Well-Known Member

  Szia Igen van itt 1 blog amin ezt elemezgetik  A lényeg az hogy valóban voltak gondok a sima PT91-el pl panaszkodnak a löveg stabilizátorára hogy nem volt elég jó minőségű valamint a célzó optikára. A motor erejét sem találták elégségesnek és nagyon sok kritika érte a váltót.
  Ezeket kijavították a Malajziának szálitott változatban ezeket mind fejlesztették:
  • New CAWA ceramic armor

  • French SAVAN 15 fire control (cheaper version of the Leclerc's SAVAN 20)

  • ESM 350S transmission by SESM (now owned by Renk)

  • Diehl type 840I tracks with greater endurance

  • 1,000 horsepower S-1000R engine made by PZL-Wola

  • FN MAG and FN Browning M2 machine guns

  • Obra-3 laser warning system made by PCO S.A.

  • New French radio system, GPS and internal electronics Érdekes hogy kapott egy új 125 mm-es löveget is (2A46MS) ezt egy szlovák cég gyártja és kijavitottk a löveg stabilizátort is. A fejlesztés az egy ilyen dolog lesznek hibák amiből tanulni kell és ki kell javitani őket. Ha félünk hogy hibázunk bele se kezdjünk... olyan nincs hagy valaki 0-ról egyből legyártja a világ legjobb fegyverét ez egy hosszú folyamat ami pénz is idő igényes. Ha mi nem akarjuk rászánni az időt meg a pénzt az más kérdés. Akkor meg hagyni kell a fenébe az egészet és venni külfödről reménykedve hogy majd adnak el pótalkatrészt ha kell
   
  fip7, svajcibeka and borisz like this.
 11. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

 12. Pista a hegyről

  Pista a hegyről Well-Known Member

  Tudoom lesznek rendes fejlesztések de ez így akkor is üt :D :

  [​IMG]
   
 13. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Felújítást írtak nem felújítást és modernizálást. 2-3 éve egy kb századnyi mennyiséget lezsíroztak és átfestettek a Currusnál, ez lehet az a 16 db tank, az állapotuk olyan amilyen ha a 16 volt a max. A többi max 35 ami máshol el hever. Én viszont ezt kevesellem mert így csak max 51 db, ennél meg több van. Szóval Currus zsírzás és festés lesz.
  A megrendelésre kerülő tényleges mennyiség és típusösszetétel a tárgyidőszak során konkréten jelentkező javítási igényektől, valamint a javításokra benyújtott árkalkulációktól függ.
  A típusösszetétel szó vajon mit takarhat? Bent lehet a VT-72 is?
  Továbbá a Currusnak lehet 1000Le meghaladó hitelesített motorteljesítmény mérőpadja? Mert nekünk még csak az igen régi 780(?) lovas motor lehet ,mert az új V-84-es motort a T-72B kapta. Netán 1-2 lehet a nagy összevisszaságban szerelt beloruszok közül modernebb? Ehhez +1000Le-s motorpad lenne itthon? A nyolcvanas évekből? Passz. Viszont az 51 tank mellől még ugye hiányzik 49 másik belorusz. Annyi pedig nincs itthon raktáron. Meglátjuk.
   
 14. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  A currus faceebokján keressél rá a T-72 felújítás/modernizálás képre.
   
 15. anonim999

  anonim999 Well-Known Member

   
 16. anonim999

  anonim999 Well-Known Member

  Itt van a hozzá kapcsolódó videó:
   
 17. anonim999

  anonim999 Well-Known Member

 18. Terminator

  Terminator Well-Known Member


  "Kiemelte, hogy Magyarországon ma már olyan járműipari cégek működnek, amelyek révén a magyar fejlesztések – különösen az elektronikusan irányított járművek rendszereit illetően – a világ jelentős autógyártóinál is szerepet játszanak."

  Ezek kb. úgy magyar fejlesztések, ahogy a külföldön élő magyar származású Nobel díjasok többségének sikerei magyar találmányok....
  (Az első papírok egyike, amit aláíratnak veled ezek a cégek, hogy bármit fel-/kitalálsz a cég eszközeinek, adatainak, információinak köszönhetően, az a cég tulajdona.)


  "a hadiipar mindig előre tekintett és „mozgatta a polgári tudomány fejlődését”.

  Kivéve az elmúlt 25 évben...


  "a magyar honvédségben „korszerű, modern gondolkodású fiatalok szolgálnak”.


  A Magyarországon önvezető járművek fejlesztésével foglalkozó 5-6 multinál meg nagyon durva mérnökhiány van és legalább háromszor annyit fizetnek...
  (Egyébként nekik épült a tesztpálya.)

  Pl. Krauss-Maffei Wegmann vagy a Rheinmetall jelen van egyáltalán bármilyen formában Magyarországon?


  A Magyar Honvédség még nagyobb méretű pilóta nélküli repülőt sem rendszeresített...
   
 19. zulu

  zulu Active Member

  www.aimotive.com
  Teljesen magyar cég. A legjobbak között vannak. Ha nem a legjobbak.
  Viszont rajtuk kívül nem tudom van e bármi.
   
  fip7 and blitzkrieg like this.
 20. megazez

  megazez Well-Known Member

  Lehet ezért csinálunk ilyen kis apróságokat, hogy ide jöjjenek, mert itt írta valaki, hogy ha lesz vásárlás akkor bizonyos részegységeket mi akarjuk előállítani és a teljes egészet is mi akarjuk összerakni itthon.
   

Ezen oldal megosztása