1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. dudi

  dudi Well-Known Member

  Az irakiak az üzemanyagszállítókat támadták (nem csak amikor úton voltak hanem települtek)nem az infrastruktúrát.
   
 2. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Nem, nem az. NSZK dugig volt támaszpontokkal, autópályával és utakkal és a távolságok is kisebbek. Irakban a semmi közepétől indultak el és 4 nap alatt haladtak annyit előre, ami egy valódi hadműveletben a VSz ellen fizikai képtelenség.

  Valahol megint az állam a padlód, hogy bokorugróként/szárazföldiként a legalapvetőbb tényezőket sem vagy képes felismerni...
  Kb. akkora bugyutaságot mondtál, mintha egy folyón való átkelést a La Manche csatornán való átkeléshez mérnél.

  Mi van...? Az irakiak mit támadtak? Forrást már erre légy szíves...
  Mivel? Hol? Mikor?
   
 3. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Szerintem Dudi azt akarja mondani, hogy Európában is ugyanúgy tudják támadni az üzemanyagot szállító kocsikat, mint Irakban, sőt, ítt még talán könnyebben is el tudnak bujni a partizánok a civilek között a városokban, mint Irakban a semmi közepén a sivatagban.
  Egyébként egy NATO-Varsói szerződés közötti hagyományos háború egy idő után igencsak hasonlított volna az irakira, ha a NATO mélyen betör a Szovjetúnióba. Ott is hatalmas távolságok és 0 infrastruktúra volt. Ha viszont a Szu jut el az Atlanti óceánig és az USA tovább akarja folytatni a háborút, akkor meg pont a Közel keletről tudta volna betámadni a SZut.
   
 4. dudi

  dudi Well-Known Member

  Igazából pont azért értem mert "bokorugró"vagyok és te pont azért nem érted mert nem vagy katona és a(szárazföldi) harcászati tudásod konvergál a nullához.
   
  fishbed and svajcibeka like this.
 5. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ha ezt akarja mondani, akkor bizonyos szempontból téved is és nem is.
  • Ezzel a partizánkodós marhulással álljunk már le. Miféle partizán lenne az NSZK és még hátrébb a NATO terület....? :confused:
  • A NATO VSz esetén a légierő és a fronthoz közel max. a tüzérség tudná aprítani a logisztikai létesítményeket és magukat a járműveket.
  Ennek pontosan a fordítottjától rettegtek, mert a NATO parancsnokok többsége szerint nagyon hamar atomfegyverhez kellett volna nyúlni szinte az egész hh alatt mert nem tudták volna megállítani a VSz előretörését hagyományos fegyverekkel. Ha az NDK-t is elfoglalta volna a NATO, akkor kb. már régen eldőlt volna a háború. Iszonyatos pusztítás lenne szűk területen.

  Lásd fent. Ha a NATO eljut már az Oderáig vagy a VSz a Rajnáig, akkor az már a "győztünk" helyzet. Szó nem volt arról, hogy az óceánig kell menni vagy csak a szovjet határig.
   
 6. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Mit? Nem létező utakat haluzol be...? Vagy szerinted a 150 km az nagyobb, mint 250 km...?
  Elnézést, de eszemfaszom megáll.
   
 7. dudi

  dudi Well-Known Member

  Majd otthon.
   
 8. leplezo

  leplezo Active Member

  Visszatérve a páncélos gépek vásárlásához. Azért a T90-et sem biztos hogy kizárhatjuk, hisz van kerülőút, nem muszály a tiltott Oroszországból megvenni. Anno vettünk T72-t a Fehéroroszoktól. Lehet azt kamuzni, hogy jól bevált üzleti partnertől (a fehéroroszok) veszünk T90-et. Azok meg hírtelen és véletlen találnak pont akkora mennyiséget egy raktárban ami nekünk kell. (A gyárban meg rá lehet ütni, hogy "Made in Belarus") A kérdés adnak-e el nekünk ilyen kerülő úton.
   
  megazez and svajcibeka like this.
 9. honved

  honved Well-Known Member

  Nem így működiik. Megfelelő logisztika is kell egy új, nagy számbanbeszerzett harcjárműnek. Ami viszont fontosabb és sokadszor kell leírni, orosz technikát biztos nem veszünk.
   
 10. leplezo

  leplezo Active Member

  Sumákban a mi politikai vezetésünket nem kell alábecsülni, meg tudnák oldani. A logisztikához meg annyit mondanék, hogy a mai T72 állományhoz tartozó logisztikánknak a szóba jöhető típusok közül a T90 áll legközelebb. Így a legkevesebb plusz ráfordítást ez a megoldás igényli. (Nem kell a 0-ról vadi új rendszert kiépíteni)
   
 11. yangwenli

  yangwenli Active Member

  Elmeletileg, ha jol emlekszem a hirekre, egyiptomtol is lehetne a jovoben szerezni, mert vasaroltak belole, de ez sztem sci-fi.
   
 12. dudi

  dudi Well-Known Member

  Akkor az elejéről!
  Az Abrams a nagy fogyasztása(gázturbina) miatt sokkal jobban rá van utalva a logisztikára mint egy Leopard 2(Diesel)ezért azza,hogy támadod az üzemanyagos konvolyokat sokkal nagyobb mértékben tudod befolyásolni az Abramses alegység harcát mint egy Leopard 2-vel felszerelt alegységét.Ez ugyan úgy igaz Európára mint Irakra.

  Miért?

  Elsősorban azért mert Európában és Irakban is kerozinnal megy az Abrams,ha nincs kerozin nincs mozgás sem.

  Most jön a harcászat:

  A távolságok számunkra azért nem relevánsak mert 1 óra harcban sokkal több üzemanyag fogy mint egy óra menet alatt(ugyan az mint a repülőknél ahol a légi harc jobban eszi a kerozint mint az útvonalrepülés).Persze mondhatjuk,hogy több Európában a bázis de ez csak akkor előny ha a te területeden folyik a harc azaz te védekezel.Viszont ha védekezel nem is nnyira fontos ez,hisz akkor amúgy is helyben van a logisztika no meg a támadók nem fogják a véddekező fél logisztikáját támadni(szárazföldi harcászatról beszélünk)mert az sokkal kevésbé hatékony mintha a harcoló alegységeket támadnád(no meg tér sincs erre hisz közel van a logisztika).Ha viszont te támadsz akkor az ellenség területén harcolsz folyamatosan mozogsz azaz a logisztika nem lesz helyben annak folyamatosan mozognia kell.Minél nagyobb ütemű az előrehaladás annál jobban megnyúlik a támadó ékek és a logisztika közti távolság(ez azért van mert az ékek nem állnak le harcolni miután áttörtek az a második lépcső dolga).És amikor ez a távolság megfelelően nagy lesz akkor lehet a logisztikai konvolyokat támadni.Persze senki nem építi arra a védelmét,hogy kiszárítom az ellenség tankjait,ez akkor jön csak elő ha nincs más választásod(annyival erősebb az ellenség,hogy jobban tudod lassítani ezzel mintha az ékekkel harcolnál)vagy ha hibázik az ellenség és te ezt észreveszed.
   
 13. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Valahol olvastam egy blogon hogy ha esetleg a lengyelek rendelnének Abramsokat dizel hajtással? Elvileg van hozzá. De eddig nem élt vele senki. Akkor talán V4 belül többen is rákapnának a dizel meghajtás miatt. Abramsra máshogyan én sem látok esélyt. Megj: eddig se értettem miért nem élt vele a gyártó? Nagyobb export potenciál lehetne így benne.
  Szerintem a néhéz vasak lesznek a legkésőbb. Egyrészt jelenleg be van szűkőlve a kör a választható típusok miatt. Másrészt meg biztosan vannak fontosabb dolgok is amik előrébb valók.
   
 14. honved

  honved Well-Known Member

  Szerintem a mi T-72 harckocsijaink logisztikájáról jó képet ad, amikor megnézünk egy képet ezekről a harckocsikról mai állapotukban. Amennyiben beszerzünk egy harckocsit, ahhoz legalább 25 évig, vagy ameddig üzemeltetjük, biztos forrásból biztosítani kell az alkatrészutánpótlást, ráadásul folymatosan, ha kell napi szinten. Ilyesmit nem lehet sumákban megoldani. Nem is szokta senki.
   
  Nemerson likes this.
 15. Shadow

  Shadow Member

  Igen a General Dimanics wikiről bemásolom amit találtam:
  General Dynamics has been working on a drop-in diesel engine to replace the gas turbine engine. It is smaller than the turbine, 14% cheaper to operate per mile, and has a four-fan cooling system which is to greatly reduce the tank's heat signature.[111] General Dynamics is offering the Tognum America/12V883 diesel engine with new Diehl 570P3 tracks. The engine represents advancements in diesel engine design since the Abrams was first designed, including a common rail fuel injector system where fuel is pressurized and atomized in the cylinder rather than mechanically sprayed. It also has greater torque, an altered nuclear, biological, and chemical protection system that operates independently of the engine, uses less fuel while idle, is quieter, and gives off significantly less heat and pollutants. Incorporating the diesel engine into the Abrams would decrease the operating cost of an armored brigade combat team by 14 percent per mile, increase its operating range from 205 miles to 300+ miles, and use half the amount of fuel on a combat day than the turbine engine.

  USA nem szerelte be és nem igazán találnak senkit aki el akarná játszani az állatorvosi lovat és fizeti a számlát az esetleges felmerűlő műszakki problémák megoldásánál. De ha ez megoldódna akkor még mindig gond hogy ők senkienk nem adták el hozzá a depleted uranium armort.
  A lengyelek most fejlesztik fel a Leoikat német segítséggel ez a 2PL kódot fogja kapni:

  https://www.defence24.com/polish-le...s-contribution-to-the-modernization-programme

  Ők is levonták Szíria tanulságait vagyis hogy egy 2A4 manapság már nem biztosít elegendő védelmet ezért a meglévő A4 és A5 flottának nagyobb védelem kell:
  Vagyis ha a motor gond megoldódik még találni kell valami megoldást arra hogy növeljék a védelmét a tanknak (ez most szintén bebizonyosodott Yemenben) de az amik nem akarják eladni az ehhez fejlesztett technológiát, németek viszont hajlandóak rá a Leohoz.

  Egyébként én a Spanyolokról hallottam hogy van nekik raktáron és el is adnák őket. Csehek nézegették is de állítólag annyira rossz állapotban vannak hogy nem vették meg őket.

  https://sputniknews.com/military/201607211043416961-czech-military-tank-purchase/

  Egyébként sztem igazad van és nem lesz most MBT.
   
 16. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Nekem erről az arab tavaszok jutnak az eszembe. Ott traccsolták le Facebookon az egész előkészületeket , meg mozgatást a szervezők.
  Én speciel azt hittem hogy ez alap dolog nemzetbiztonságilag és már van ilyen rendelet.
   
  blitzkrieg likes this.
 17. Robur

  Robur Well-Known Member

  Komolyan azt hiszed, hogy ez nem tűnne fel senkinek?
   
  Nagy Csaba and blitzkrieg like this.
 18. Ursa Maior

  Ursa Maior Well-Known Member

  Tudod azért nem vagy semmi.

  Ezt a stílust...

  Bárki más csinálná már bannolták volna.
   
  tomsinner and borisz like this.
 19. leplezo

  leplezo Active Member

  Nem az a kérdés hogy feltűnik-e hanem, hogy jogilag ne tudjanak szilárd alappal belekötni.
   
 20. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Nagy szavak attól, akinek minden kommentje személyeskedés volt itt felém, sőt, még a blog.hu-n is a lemilen...

  Dudi szerint ugyanaz a helyzet, ha a sivatag közepén cirka 300 km-t nyomul előre egy erő Bászráig a határtól azzal, amikor NSZK-ben kell logisztikát adni, ahol utak és autobahn volt akkor is és nem tudtál egy nagyot köpni úgy, hogy ne amerikai támaszponton landoljon.

  Persze, még én vagyok a helikopter.
  Tehetsz egy szívességet öregem...
   

Ezen oldal megosztása