1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. Gaudi

  Gaudi Member

  Szerintem meg nem ez a lényeg. A Leo elmegy x-et egy töltéssel, az abrams meg 1/2x, legjobb esetben, de inkább rosszabb az arány. És innentől tökmindegy, hogy sivatagban, vagy autobahn-on megy kevesebbet. Btw taktikailag sem mindegy, mennyi idő után kell tölteni.
  Nekünk tuti nem jó az abrams turbinával, túl sok logisztika kell mögé.
   
 2. dudi

  dudi Well-Known Member

  Látom még most sem érted a lényegét...
   
 3. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Akkor magyarázd el. Te azzal jöttél, hogy ellenséges behatás nélkül is elakadt a jenki (koalíciós...) haderő. Persze. 4 nap alatt 350 km-et mozogtak.
  Hallod, az megvan, hogy a világon nincs olyan logisztika, amit ezt le tudná követni a semmi közepén...?
   
 4. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Nehéz kérdés ez a harckocsi beszerzés.
  Tudtommal az USA-ban már nem gyártják az M1-et, régi elfekvő tankokat újítanak fel eladás előtt. Nem adnak hozzá szegényített urán páncélt, tömény szívás, hogy gázturbinás, és brutális logisztika kell mögé.
  A Leopárd 2-vel az a bajom, hogy iszonyat drága, és még drágább üzemben tartani. Nem egy olyan hírt olvastam, ahol egy aktuális üzemeltető azon sír, hogy milyen költséges normálisan üzemben tartani azt a cuccost. Talán ezért szórták őket anno 1 euróért a németek, hiszen 2000 db volt nekik, most már kb. 2-300 db van csak.
  Szóval a Leopárd se nekünk való.
  Leclerc: Nem gyártják, nincs eladó, meg Macron.
  Challenger 2: Nem tudom, hogy gyártják-e még egyáltalán, de finoman szólva nem a legélesebb kés a fiókban.
  T-90MS: Egy nagyon jó ár/érték arányú cucc, de a legmodernebb tankok ellen kevés a tűzerő, na meg orosz, szóval nekünk nem lehet.
  Merkava 4: Ez egész jó megoldás lehetne, kérdés, hogy van-e export korlátozás a német/USA alkatrészekre. Illetve, hogy mennyi az annyi. (Én mondjuk szívesen látnám a Namer-el együtt itthon)
  K2/Type-10: Ázsiából tankot? Papíron elég jó cuccok, viszont elég drágák, és hát mi lesz a logisztikával? Jó kérdés...
  Valamilyen kínai tank? : Papíron biztosan tudják azt amit a többi, de eddig már két olyan képet is láttam ahol megnyekkent a futógörgő... Nem hiszem, hogy bili acél tankot kellene vennünk....

  Szóval aki ma tankot akar venni, az szerintem elég nehéz helyzetben van :(
   
  wolfram, kiskrumpli, megazez and 3 others like this.
 5. Ursa Maior

  Ursa Maior Well-Known Member

  Ha a németeknek, 7. pc ho. sikerült 1940 ben Franciaországban 1 azaz egy nap alatt 240 km megtennie, akkor ez 2003 ban a US Armynak sem okozhatott túl nagy gondot.

  Azt már csak neked, mint mindenhez is "szakértőnek" mondom, hogy ekkor sikeült először mobil vagy manőverező hadviselést alkalmazniuk.
   
  megazez and Spartan.asfv like this.
 6. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Jó megközelítés. Egyébként az EMBT kihagytad :) De szerintem számunkra az is nagyon drága lenne :(
  Török Altay? Német MTU motorral és hajtással még el is menne. De mivel új ........
   
  megazez likes this.
 7. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Nem akarok túlzottan beleszólni. De egy esetleges nagyobb konfliktus esetén alig pár hét alatt logisztikai rémálom lenne. Azoknak akik szerint nem vagy mindent meg lehet oldani. Sztem egy kicsit gondolkodjanak el.
   
  alfa74 and krisss like this.
 8. krisss

  krisss Well-Known Member

  A nagyobb fogyasztásból adódó adódó kisebb hatótávolság, és a gyakoribb tankolási igény mindenhol hátrányt jelent ha a sivatag közepén vagy ha a lakott területen. Az utánpótlást szállító kovolyokra, frontközeli üzemanyag depókra a tüzérség, a légierő és a beszivárgó ellenség ( dudi rájuk gondolhatott partizánok alatt) jelent veszélyt. Abban igazad van, hogy az nszk-ban az előkészített készletek és a jó infrastruktúra csökkentették volna az ilyen jellegű veszélyt. De attól még a nagyobb fogyasztás még kurva nagy hátrányt jelent egy a többi tulajdonságában hasonló eszközhöz képest. Egyébként tipikus amerikai hozzá állás ami optimális körülményekhez igazodik.
   
  fishbed, fip7, Masztiff and 2 others like this.
 9. Nemerson

  Nemerson Well-Known Member

  A PT-91 Twardy-ról mi a véleményetek?
   
 10. rudi

  rudi Well-Known Member

  Egyébként minek kell nekünk high-end harckocsi?
  Lesz mondjuk az újonnan beszerzett és a roncstelep szökevény T-72-kel együtt mondjuk 100 tankunk.
  Ennyi tank kevés ahhoz hogy azok egy háborúban önálló egységként kerüljenek bevetésre.
  A legvalószínűbb hogy a tankok szét lennének osztva a szerényen felszerelt gyalogság tűzerejének a megtámogatására.
  Ebben az esetben a tankkal szemben már semmilyen komolyabb mozgékonysági követelmény nincs. Marad az hogy legyen kellően páncélozva, legyen benne egy 120-as ágyú és legyenek korszerű szenzorai és rádiója
  Olyan gyalogsági támogató feladatra amire mi tudnánk használni a tankjainkat egy Sabra M-60-as szerintem tökéletesen megfelelne...
  Igen. Ez a másik szempont. Több száz harckocsit egyszerűen nem győznénk logisztikával. Ahhoz hogy egy harckocsi bevethető maradjon az embert nem számítva kell üza, lőszer, pótalkatrész, szállító és komoly javító kapacitás. Ezek egyike sem áll rendelkezésre (nem, a Currust nem tartom komoly javító kapacitásnak), és sem saját előállításúak (kivéve talán néhány szállításra befogható Rába teherautót)
   
 11. anonim999

  anonim999 Well-Known Member

  A lengyelek fejlesztették ezt ki 2008-ban 233 darab volt neki egészen biztosan. A T-72 M1 modernizált változata ERAWA reaktív páncélzattal, meg ez már rendelkezett kétsíkú lövegstabilizátorral.
  Úgy tudom a lengyeleknek nincs eladó belőle.
  Vagy arra gondolsz, hogy a T-72 harckocsiainkat erre a szintre kellene legalább modernizálni??
   
 12. anonim999

  anonim999 Well-Known Member

  Egyébként az biztos, hogy a T-72-k nálunk modernizálva lesznek - a régebben ide belinkelt Magyar idők cikk szerint, amiben a Benkő nyilatkozott - csak azt nem tudjuk, hogy mit értenek ez alatt. Lehet ez akar egy sima festéstől kezdve akár a Kontakt-5-ig, majd meglátjuk.
  Az biztos, hogy hadrendben marad, kb. 1 zászlóalnyi mennyiség maximum, mert ennyi még van.
  Nem is kell kidobnunk, mert ez a realitás.
   
  blitzkrieg likes this.
 13. Nemerson

  Nemerson Well-Known Member

  blitzkrieg likes this.
 14. MuldR

  MuldR Well-Known Member

  Az egy butított koreai K2.
   
 15. anonim999

  anonim999 Well-Known Member

  Értem mire gondolsz már. A lengyeleknek abban az időben volt kb. 600 T-72-es és ezekből modernizálták Twardy színtre a malájoknak azt a 48 darabot. Én így tudom.
  Hogy esetleg nekünk is megcsinálnák-e ezt?? Erre vagy kíváncsi??? Ilyet is eltudok képzelni, de úgy tudom, hogy nem egy minőségi gép. De ezt a harckocsizók jobban letudják majd neked írni.
   
 16. Ursa Maior

  Ursa Maior Well-Known Member

  Ott a pont.

  Mist hogy kiderult hogy elofordulhat peer to peer azaz nagyhatalmak kizotti konfliktus hirtelen a US Army is elkezdett olyan korulmenyek kozott gyakorlatozni ahol nincs GPS meg informacios foleny meg stb.
   
 17. dudi

  dudi Well-Known Member

  Arról beszélünk,hogy a támadó ékek mozgását lehet lassítani az üzemanyagszállítók pusztításával és mert az Abrams sokat fogyaszt ez jobban hat rá.
  Azért mind1,hogy 50 vagy 300km-re van az üzemanyag raktár mert a hk zászlóalj vagy ezred ellátópontról kapja a támadó ék az üzemanyagot nem pedig közvetlen a raktárból.Támadni az ellenség ezeknek az ellátópontoknak a környékén fog nem pedig a központi raktárnál(az a légierő dolga).
  Nagyon leegyszerűsítve ha "A" a központi raktár "B" az ezred ellátó pont és "C" a harcoló század akkor az ellenség nem az A és B közti szállítást blokkolja hanem a B és a C közöttit azaz tök mind1,hogy 500 vagy 50 km-re van az A pont a B pontól.
   
  fishbed, fip7, therob and 1 other person like this.
 18. Nemerson

  Nemerson Well-Known Member

  A lengyel tank szerintem kilőve mert a legújabb PT 17 változatot az ukránokkal közösen fejlesztették, mi meg ugye nagyon jóban vagyunk a poros jankóékkal.
   
 19. öreg járőr

  öreg járőr Active Member

  A PT 16 ra gondolsz nem?
   
 20. Nemerson

  Nemerson Well-Known Member

  Azóta már kihoztak egy újabb változatot PT 17 néven ukrán gyártású löveggel meg páncélzat is ukrán.
   

Ezen oldal megosztása