1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. dudi

  dudi Well-Known Member

  Mi csak ne fejlesztgessünk nem akarom lelőni saját magam!!!Jó nekem a kókányolt német karabély is :D
   
 2. danielblack

  danielblack Guest

  Biztos lehetne még egy keveset lefaragni a vízfejből, de azt is figyelembe kell venni, hogy ők is fontos feladatot látnak el. Hendéék már így is vagdaltak a vízfejből. Itt inkább a katonai állományt kéne felduzzasztani, nem kirugdosni mindenkit.
   
 3. ricsi792

  ricsi792 New Member

  Először is új vagyok még itt hozzászólás szempontjából eddig némán figyelgettem a honlap történéseit eseményeit .

  Két féle képen közelíteném meg a dolgot . Először is a nincsen normális szerkezete a honvédségnek . Elöször is Létre hoznék egy hadosztályt mondjuk 3 dandárral . A 3 dandár Amerikai stílusú Brigade Combat Team moduláris dandárként tudnám elképzelni. Tudom az amerikai hadosztályokban 4 dandár van de a kiegészítő személyzettel mindennel együt a haderő egy olyan hadosztállyal 35 ezer főre duzzadna. Szóval három dandáros abból kettő páncélos-gépesített dandár , egy pedig könnyű amerikai stílusú gyalogdandárként tudnám elképzelni. Továbbá egy Helikopter Dandár vagy ezredet tudnék elképzelni mellettük. Szóval ők alkotnának egy hadosztályt. Támogató egységek. Egy tüzér dandár két rakéta tüzér osztállyal. Egy manőverezést segítő dandárral also lenne benne egy Katonai Rendőr zászlóalj ,egy Műszaki zászlóalj, Egy ABV zászlóalj, Közepes légvédelmi osztály plusz a dandár logisztikai és törzs zászlóalja. Még egy Ellátó dandárt is létre hoznék lenne benn két logisztikai zászlóalj egy orvosi zászlóalj és egy tűzszerész század és a törzs zászlóalj. Szárazföldi erőkről ennyi . Légierő és légvédelmi erők . Két Légibázisra telepíteném a légierő egységeit . Az egyikre két vadászgép századot kiegészitő alegységeivel plusz egy közepes légvédelmi osztállyal. A másik légibázis meg egy kiképző és egy vagy két szállító századdal és kiegészítő szeveivel továbbe egy közepes légvédelmi osztállyal képzelem. Ezen fellül szükség van egy légvédelmi dandárra minimum két légvédelmi rakéta osztállyal és kiegészitő szerveivel. mindezek mellé egy Radaros ezredet raknék.

  Második megközelítés azaz Haditechnika . Szükség van a Katonák egyéni felszerelésének fejlesztésére. Új Bakancs, Új gyakorló, Új málhamellény , Új másodfegyver,Éjjellátó stb. Harcjárműveknél két zászlóaljnyi Tankra azaz 116 darab van szükség . Leopard II , vagy esetleg a T-72 esek erősen korszerűsítve. Kell ezek mellé gyalogsági támogató harcjármű. Kerekes vagy lánctalapas. Kerekeshez olcsobban hozzá lehet jutni viszonylag. Patria AMV, Boxer vagy Freccia Rábánal való liszensz gyártásával. 500 darabra minimum mivel ennyi kell a két nehéz dandárhoz. A könnyű gyalog dandár mindenképpen ugy képzelem el hogy itt az emberek vagy helikopterrel vagy jól páncélozott terepjárokkal mennek a harctérre . Terepjáróban Iveco LMV itt nem tudok pontos számokat kb 120-150 darabra lenne szükség . Kiegészítő szervek járgányai. Katonai Rendőrök ide jöhet a vaskutya azaz A Komondor . Vegyi felderítők Komondor. Tűzszerészek Komondor. Körübellül úgy 120 darab Komondor össz vissz. Műszakiaknak Rába H sorozat tagjaira szerelt speciális eszközök . Közepes légvédelmiseknek Buk rakéta rendszereket tudnék elképzelni úgy 12 őt a szárazfőldieken bellül. Dandár légvédelemre Nehézdandárokhoz T-72 es alvázra szerelt duplacsövű gépágyú PZA Loarához hasonló mondjuk 4 mistral rakétával pluszba rajta. Egy dandárhoz 12 kettőhöz tehát 24 kell. Könnyűekhez Mistral Albi indítóval Iveco LMV-k tetején 12 darab plusz modernizált Zu-23-2 esekkel tudnám elképzelni abból is 12 darab a rakétások mellé. Tüzérség Nehezkhez 32 darab Rába H-25 re szerelt Izraeli ATMOS-t tudnék elképzelni. Könnyű dandárnak 16 darab L118-as Könnyű vontatott tarackal. Tüzérségi Dandárhoz 36 darab Lengyel WR-40 eseket képzelek . Légierő plus légvédelmi erők. 2 század Gripen 28 darab . 1 század Alenia SF 260-as gyakorló gép 14 darab. 6 darab C-27J Spartan . 8 darab PZL M28-as ejtőergyős gyakorláshoz ezek ketten alkotnának egy szállító századot. Helikoptereknél egy Közepes/könnyű szállító zászlóalj. kb 24-30 AW139 es . Egy közepes helikopter század 12 darab Mi-17-es a meglévők felújítva melléjük jó állapaotú használtan beszerezve. És egy Könnyű felderítő vagy Támadó helikopter zászlóalj. 24 darab vagy Mi-24 es erősen modernizálva vagy valami könnyű gép szintén ilyen példányszámban. Légvédelmi dandárnál Buk ide olyan 18-24 darabot képzelek és ezek védelmére Mistral Atlas álvánnyal és Zu-23-2 esek modernizálva. Így alkot durván 24-26 ezer főnyi teljes honvédséget plusz a tartalékosok és ez kiszámolt adat. Ennyi lenne . Tudom Rohadtul Bilibelóg a kezem de egyszer szeretném megérni hogy így nézzen ki a honvédség.
   
 4. Unio

  Unio New Member

  <a title="dudi profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/dudi01/">dudi</a>

  Értem, szóval akkor ezek még nagyon aranyárba mennek. Tényleg eléggé fiatal lőszerek, 2002-2004, akkor Hitmannak nem kamuztak a készítők.:)
   
 5. desertfox

  desertfox New Member

  Tetszenek az elképzelések , kb erről szertetem volna beszélnii.
  Egyébként amit írtok teljesen igaz először a morális dolgokat rendbe kell tenni ( krémes )  részt kell kisöpörni valahogy , de <a title="erdifefe3 profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/erdifefe3/">erdifefe3</a> írta a munkahelytermtés jegyében kirugni 5.000 embert, huh azt nehéz eladni a népnek.
  Szerintem ez is több lépcsős művelet,  2004 óta  nem kapta fizu emelést a honvédek elöször az kéne neki és valahogy tisztek csökkentésével egy időben lépcsőzetesen fokozatosan 500 tiszt KI, 500 Katona be ne legyen nagy balhé.
  <a title="danielblack profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/danielblack/">danielblack</a> : Rába platformos rakétavető nem rossz ötlet, de mondju ka könnyű heliket nem értem, azokkal mit kezdenénk ?
   
 6. ambasa

  ambasa Member

  Ez előreláthatólag egy nagyon népszerű téma lesz, mert majd lehet vitatkozni, hogy a T-72-eseket újítsuk fel, vagy fogadjunk el Leopard 2A4-et de legjobb lenne, ha németek a két szép szemünkért ezt még modernizálnák A7-re. TT pisztoly lenne jobb, vagy a Jerico, harci helikopter, vagy csatarepülő és még lehetne sorolni a komoly, vagy komolytalan alternatívákat. Ugyan akkor valószínűleg nem nagyon fog felmerülni, hogy milyen rádiókat, lokátorokat, műszaki gépeket, pl a PTSz-M-eket mivel váltsuk le, ha egyáltalán le kell váltani, vagy ha egyáltalán szükség van hasonló rendeltetésű harceszközre.

  De valójában ez csak a harmadik kérdés (ugyan itt lehet a legjobban ötletelni és a legtöbben ehhez tudnak valamennyire hozzászólni).

  Ahhoz, hogy el jussunk a mi kell kérdéséhez, először meg kellene határozni, hogy milyen feladatokat ellátását várjuk el a Honvédségtől. Erre az előző kormánynak volt egy eléggé semmit mondó válasza a, a hosszú távú katonai koncepció, amit a mostani kormányzat is megpróbál továbbfejleszteni. Erről Hende nem régiben nyilatkozott, de a szavai nem töltenek el túl sok bizakodással. A nyilatkozatból számomra az jött le hogy a korábbi semmitmondó szöveget akarják kiegészíteni még néhány semmitmondó ponttal. Továbbra sem lesz nemzeti konszenzus (akár csak az előzőnél) és továbbra sem lesznek világos feladatok (akár csak az előzőnél). E nélkül pedig nehéz továbblépni a következő pontra.

  Ha valami ok folytán végre tudnánk hogy mire is akarjuk használni a Honvédséget, akkor ki kell alakítani az végre hajtani tudó szervezetet, és ha már meg van akkor lehet azon gondolkodni, hogy milyen eszközökkel szereljük fel annak elemeit.

  Azonban addig személy szerint nem sok mindent tudok kezdeni azzal, hogy vegyünk 50 harckocsit, mert nem tudom, hogy mire akarjuk használni és milyen szervezetben. Vagy tulajdon képen minek is kell nekünk az An-26 leállása után szállító repülőgép, milyen célra milyen távolságokra is akarjuk használni, hiszen ez fogja meghatározni, a típust, ha egyáltalán kell. El kell döntenünk, hogy ki ellen akarunk felkészülni, meg kell vizsgálni annak a haderejét, azon belül annak szerkezetét, hiszen majd ez fogja eldönteni, hogy mennyi légvédelmi és mennyi páncéltörő eszközre van szükség, enélkül nem sok mindent tudok kezdeni az olyan kijelentésekkel, hogy 1000db Javelin, vagy Kornet rakétát vegyünk.

  Anno egy másik fórumon valaki azt írta hogy a szükségünk van 150 Dingora, amikor visszakérdeztem, hogy miért pont arra és miért pont 150-re az volt a válasz, mert egy korszerű hadseregnek van ilyen járműve, és az elég egy dandár felszereléséhez, de én ezekkel a válaszokkal nem tudok mit kezdeni. Szerintem aki ide ír először ezeken a kérdéseken kellene elgondolkodnia, noha tudom ez azért egy kicsit nagyobb háttér ismereteket követel, mint, az, hogy melyik harckocsit milyen irányból mivel lehet kilőni.

  Örömmel látom, hogy van aki már elindult ebben az irányban, de ott sem látom megjelenni a legfőbb kérdést a mire, talán azért mert mi ezt természetesnek vesszük de a politika koránt sem. Továbbá, ha a honvédségtől leválasztunk feladatokat, attól azokat még el kell látnia másoknak, Polgári Védelemre továbbra is szükség lesz,a Honvédkórházat sem zárják be, tehet ha ezek a faladatok kikerülnek a MH feladatai közül a hozzá tartozó pénzek is mennek, hiszen azok kellenek azt a továbbiakban ellátó szervezeteknek, több pénz meg nem lesz, csak máshogy kell majd elosztani. Ha leválasszuk ezeket a feladatokat, akkor a párhuzamos szervezetek technikai ellátása el fog vonni pénzt a Honvédségtől, ugyan akkor a párhuzamos képességek kialakítása feleslegesen drága lesz, gondolok itt pl a helikopter kérdésre, ha nem vesszük figyelembe a Polgári Védelem feladatait akkor nekik külön kell majd gépeket venni.

  Addig is íme a Honvédelmi törvény, amely tartalmazza a Honvédség jelenlegi feladatait:

  http://net.jogtar.hu/jr/gen/getdoc2.cgi?dbnum=1&docid=A1100113.TV

  TG
   
 7. Unio

  Unio New Member

  <a title="ricsi792 profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/ricsi792/">ricsi792</a>

  Nekem ez már erősen inváziós haderő, vagy én adtam lejjebb az igényeimet a honvédségünkkel kapcsolatban :). Na azt a napot én is megszeretném élni, mikor ilyen vagy csak a fele meglenne annak, amiket felsoroltál.
   
 8. danielblack

  danielblack Guest

  A könnyű helik terén én könnyű harci helikopterekre gondoltam, mint a Boeing AH-6. A csehek is ilyen könnyű harci helikre akarnak váltani. Ezekkel is odalehet éppen csapni. De nem zárkóznék el az Ah-1 esektől sem :)
   
 9. dudi

  dudi Well-Known Member

  Ha már ilyen nagyban gondolkodunk akkor szerintem kéne egy Stryker dandár harccsoport egy az egyben minden elemével(csak a szervezeti felépítés nem a fegyverzet és technika)egy hagyományos gépesíttet lövész dandár(itt lenne a nehéz technika:harckocsik,IFV-k önjáró tüzérség stb) és egy vegyes légi szállítású alakulat ahol lennének a "kommandósok" és az őket támogatni tudó(de önálló feladatokra is képes) könnyű lövész zászlóalj+ a három alakulat támogató elemei(légvédelmi tüzér,műszaki,felderítő stb).Jó lenne egy légierő:2 század Gripen bőven elég,egy közepes és egy könnyű szállítóhelikopter század,egy harci helikopter századdal,4 közepes teherszállító.
   
 10. erdifefe3

  erdifefe3 New Member

  Ami teny hogy a 2003 ban bejelentett nagy haderoreform annyiban nyilvanult meg hogy tomenytelen alakulatot megszuntettek amig a vizfej ottmaradt.Teny hogy 5000 embert hirtelen kivegni a honvedsegbol az politikai ongyilkossag lenne.Viszont amit desertfox irt, evente lehetne 500 katona be es 500 tiszt ki. Mara eljutottunk volna oda hogy  a honvedsegnek egy tokeletes strukturaja van.Es ez az alap.Amig ez nincs meg addig itt felesleges barmirol is abrandozni..
   
 11. dudi

  dudi Well-Known Member

  <a title="ambasa profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/ambasa/">ambasa</a>

  Egy olyan szervezetre van szükség ami képes megvédeni az országot DE ezt nem egyedül az aktív állomány hanem az aktív állomány+ a beorozottak(háborúk nem keddről szerdára robbannak ki).Az aktív állománynak önmagában mindenfajta + ráfordítás vagy megerősítés nélkül képesnek kell lennie a szövetségi kötelezettségeinkből adódó feladatok teljes körű ellátására.

  Azaz lenne egy aktív állomány akik egy esetleges az országot érő támadás esetén a haderő magját alkotnák kiegészítve a besorozott állománnyal és ez a két elem együtt lenne képes megvédeni az országot minden szóba jöhető ellenséggel szemben akár a NATO segítsége nélkül is.És lenne ugyan ez az aktív állomány akinek,ha azt mondja a NATO,hogy ezt vállaltátok gyertek ide és csináljátok meg akkor azt azonnal és maradéktalanul képes ÖNÁLLÓAN végrehajtani(és itt nem arra gondolok,hogy képesek egy halom vizet A-ból B-be eljuttatni kölcsöngépekkel)mindenfajta külső segítség nélkül.
   
 12. Unio

  Unio New Member

  <a title="ambasa profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/ambasa/">ambasa</a>

  Mire?

  Na akkor én beismerem őszintén, nem tudom.

  A délszláv háború óta nem volt a környékünkön olyan komolyabb konfliktus, amire nekünk most vagy a későbbiekben olyan mennyiségű/minőségű haderőt kellene fenntartani, ami egy ahhoz hasonló problémát tudna kezelni. De mégis kell egy normális haderő, és ami most van, az minden csak nem az. Tényleg ki kellene takarítani a szemetet a seregből, meghatározni az irányát/felépítését, megszabni a mindig fix ráköltendő összeget, és azután venni,gyártani fegyvereket, járműveket. De ha most ezt meg kellene csinálni, akkor kb az olyan lenne mintha én fognám kimennék, beszállnék egy buldózerbe, és ledózerolnám az otthonomat. Lehet, hogy hülye hasonlat de nehezen tenném meg :), ugyanakkor lehet, hogy tényleg ezt kellene tenni a honvédséggel. Hmmm nagyon csikorognak az agyamban a kerekek :).
   
 13. gigabiga

  gigabiga Active Member

  Szépen dobálóztok a számokkal. Lehet félreértettem valamit?

  LEHETSÉGES fejlesztési irányok
   
 14. danielblack

  danielblack Guest

  A honvédség feladata az, hogy védje Magyarországot a katonai és természeti katasztrófáktól. Ez nálam természetes, és a felsorolásomkor is ezt vettem figyelembe. Ezeken felül kisebb missziós feladatokban való részvétel....
   
 15. gigabiga

  gigabiga Active Member

  Szerintem 200-300 db Komondor, rajta pár darab Brimstone. Másra nem is kell költeni. Azzal bármit leradíroznánk.
   
 16. gigabiga

  gigabiga Active Member

  danielblack

  A listád szimpatikus és reálisan megvalósítható. Támogatom.
   
 17. hiryu

  hiryu New Member

  na akkor találomra, mert csak itt ott beleolvastam.

   

  -senki nem mondta ki , hogy fel kellene reálisan mérni, milyen nemzetbiztonsági kockázatok, konfliktusforrások vannak/lesznek a következő 20-30 évben. Ja, hogy kimondani bizony nem polkorrekt,  hogy fejkendős haverok  már London közepén verik a szerintük helytelenül viselkedőket, Kína lassan nyíltan fenyeget,  Ukrajna annyira stabil, mint egy fejenálló piramis,  éghajlatváltozás, népességvándorlás...

  Tehát el kéne dönteni,  hol akarunk harcolni, itthon vagy külföldön. Ja hogy ez csak szövetségesi rendszerben menne, mert egyébként egy kóbor mongol íjászcsapat úgy menn át rajtunk mint libán a bélsár? Ja, hogy komolyan kéne venni ehhez a NATo kötelezetségeket? - -ja hogy nem kéne minden ürgelyuk mellé kettőskeresztet tűzdelni,  trianonozni, emlékműáthelyezést belengetni,  mert talán épp azoknak a segítségére  lesz szükségünk,  akikkel szemben ma játsszuk a keménycsávót?

  Technika.  Néhány gondolat: helikopter. Szerintem az olasz ajánlat Gripenügy reload.

  Milekere szavazok,  valami azt súgja,minden évben komoly szükség lesz rájuk- gondoljatok az menetrendszerű árvízekre.

  Dicső magyar ejtőernyősöket kivágnám a fenébe... Pénz és erőforráspocsékolás.

  Kalasnyikov: gyártókapacitás szétverve, tehát akár vehetünk mást is. Gyártást nem pártolom, mert az olyan fejlesztések, mint a Gepárd program, vagy a Szép és tsai máshol már rég bírósági szakaszban járnának, ár/érték arány miatt. Komondor detto.

  Lőszer: hát Falklandok óta tudjuk, hogy a dzungeltávolságra kitalált könnyű lőszer, /tudom nemrég rendszeresítettek mást ebben a kaliberben/ nem igazán jött be a maostanában nagyobb távolságokon vívott összecsapásokban.

  Sürgősen vissza önjáró lövegeket... AKI  a vontatott izéket engedélyezte felnégyelném.

  Oroszoknál,  vagy utódállamoknál csak akad upgradekészlet...

  Kerekes páncélvadász... Dizájnos, ócó, politikusok szeretik.. csak épp a vékony páncélzat miatt hát..... üljön bele aki kitalálta... ha valkivel mondjuk össztűzünk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy azt szponzorálni fogják "ismeretlen eredetű " páncélelhárító" cuccokkal, és akkor üljön bele, aki megvette. /Ld szíriaiak , mákföld, más dszihadrajongók./

  Ja...de előtte bevezetném az istenítélet mai formáját a mostani állapotokért felelős személyeken. Hogy az utánajövők okuljanak belőle.
   
 18. ambasa

  ambasa Member

  Na akkor térjünk vissza az első kérdésemhez.

  Szerintem MH problémáinak gyökerei a rendszerváltásig nyúlnak vissza, noha a leépülés az 1986-87-es átszervezéssel kezdődtek. Az első demokratikusan megválasztott kormány szembesült a délszláv háborúval és a semlegesség kérdésével, ezért alakították ki a körkörös védelmet, ugyan akkor szembesültek azzal a problémával, hogy a meglévő szervezet hosszú távon nem tartható fent, amire a válasz kettős volt, leszervezés, de ugyan akkor az orosz államadóság terhére korszerűbb fegyverek beszerzése, a Határőrség megerősítése, az elvetélt honvédelmi dandár felállítása. Amint a délen enyhült a helyzet, és beköszöntött a NATO tagság a mindenkori politikai elitünk hátra dőlhetett és innentől a honvédelem kérdése nem lett más mint politikai eszköz. Az utolsó tényleges haderőreform Végh alatt zajlott, hogy az jó, vagy rossz lett volna annak megítélését  arra bíznám aki átélte, minden esetre ő nem csak leépített, hanem átalakított, lásd a kiképző központok létrejöttét. Az elmúlt 20 évben a MH felélő gazdálkodást folytatott, az MN M készleteinek felhasználásával. Ez ideig-óráig működött, de ez 5-8 éve már elfogyott és a bajok egyre jobban kiütköznek. Ugyan akkor az apparátus által megvezetett, hozzá nem értő politikusok sora mindig olyan hadrendet állítottak fel, amelyet soha sem voltunk képesek fenntartani. Úgy tartottunk rendszerben eszközöket, hogy azok fenntartására üzemeltetésére nem volt hozzárendelve forrás, így azok csak látszat erőt képviseltek. A leépítések követték csak a technika leépülését, ahelyett, hogy megelőzve azt végre egy fenntartható szervezetet hoztak volna létre. Az M készletek felélése Juhász alatt fejeződött be, amikor is jött Szekeres és kitalálta a PR vezette honvédséget, ami szerintem most is működik, még ha ezt sokan nem is így gondolják, de én sokkal több látszat intézkedést látok a jelenlegi HM részéről mint érdemit. Ugyan a jelenlegi kormányzat kijelentésében letette a voksát a "missziós haderővel" szemben a honvédelmi feladatok előtérbe helyezésére, de a valóságban az MH nem több, mint eszköz a mindenkori külpolitikának, hogy a sok elcseszése után végre jó pontokat szerezzen a szövetségeseinknél. Lásd a mostani Mali ötletelés.

  Szerintem nagyjából ez a jelenlegi helyzet, a fegyverzet és a felszerelés nagy része elavult, és kicsi a hadrafoghatósága. A központi szerveknél, akár hogy is nevezik át őket, többletlétszám van, míg csapatoknál létszámhiány. Politikailag nem hozz a honvédelem erősítése, viszont minden beleölt pénz szavazatokat visz el, mivel az átlagpolgárt teljesen jogosan az jobban érdekli, hogy mennyi adót fizet, és milyen egészségügyi ellátásban részesül ami szemben áll a jelenlegi teljesen irreálissá vált haditechnikai árakkal. Még az olyan jó kezdeményezések is, mint a tartalékos rendszer újjászervezése is megbukott a hozzá nem értők beleszólásán és ahelyett, hogy valóban a honvédelmet támogató szervezet jött volna létre egyfajta"szociális foglakoztatóvá és a tisztikar megregulázásának eszközévé vált.

  De ne csak kérdezzek, hanem válaszoljak is:

  A Honvédség feladata szerintem (és a sorrend fontos):

  1. A Magyar Köztársaság területének védelme

  2. A Magyart Köztársaság és polgárai vagyonának és javainak védelme

  3. A  szövetségi kötelezettségeink ellátása

  Nem gondolom, hogy a szervezet kialakításánál ki kellene találnunk a spanyolviaszt, ha úgy is együtt akarunk működni akkor érdemes egység/alegység szinten a szövetségeseink szervezetét átvenni. Mivel sok tekintetben hasonlóak vagyunk Ausztriával (pl népesség méret, de persze sok tekintetben meg nem pl. pénz, semlegesség) talán érdemes lenne például venni az ott 2010-ben kialakított szervezetet beleértve az aktív és a részben feltöltött alakulatok arányát (Bundesheer 2010).

  http://de.wikipedia.org/wiki/Bundesheer

  Jó lenne tisztázni pl. a tartalékos haderő alárendeltségét. Tisztán territoriális haderőnek képzeljük el, vagy a reguláris dandárok pótzászlóaljaként jelennének meg (mondjuk dandárokként egy), vagy azok megkettőződésben segítenének mozgósítás esetén (minden meglévő dandár kettéválik és azok személyi állományát tartalékosokkal töltik fel), vagy ezeknek a lehetőségeknek valamilyen vegyítésében.

  Mára ennyi...

  TG

   

   

   
   
 19. Unio

  Unio New Member

  Na jó most komolyabban nekifutok annak, hogy mire lenne a honvédségünknek szüksége:

  Az E-11-es fegyvercsalád gyártása, jó minőségű és jó rejtőmintázatú gyakorlóruházatok, minőségi lövedékálló mellények, 100-140db PSZH, vagy IFV, 80-100db tank.  A légierőnknek 24db vadászgép,  4-6 darab csapatszállító. Helikopter fronton kell olyan 20-24 darab LAAT/i, meg olyan 10-14db ARC-170-es. A légvédelemnek olyan 20-40db AT-AA, és a folyami flottillának pedig olyan 6-8 Birodalmi osztályú rombolót

  Szerintem ez egy igazán csekély mennyiségű fegyverzet, mondanom se kell, hogy nem egy inváziós haderő :D.
   
 20. borisz

  borisz Well-Known Member

  Jó vicc, tényleg. :D :D

  hiryu:
  Sok jó meglátásod van.
  Szerintem is az első dolog az a kockázatok felmérése, emelett a jelenlegi állományt, készltet, stb-t is fel kell mérni, és az esetleges titkos megállapodásokat, ki kivel egyezett meg, hogy majd egyszer...
  A londoni példát pont fel akartam hozni.
  Nem 'tom ki emlékszik, tavaly olyan zavargások voltak, hogy még a Spartac Belgrad ultrái is csak néztek volna első blikkre.
  Bár a hírekben nemes egyszerűséggel, polkorrektkedve fiataloknak nevezték a randalírozókat, az kifelejtették, hogy arab és néger fiatalok voltak. Az lett a vége, hogy a focihuligánok összeálltak a kékekkel...
  Ez nem egyedi eset, nem csak időben térben sem.
  Nyugateurópát elözönlik a beilleszkedni egyáltalán nem akaró bevándorlók, és elkezdik mindenkire ráerőltetni az iszlámot.
  Mindenképpen foglalkozni kell a témával.
  Aztán megvan a jelenünk, a rajság is kötelező lassan.
  Bár ez lehet, hogy belügy, meg mittudomén, de tán nem kéne kivárni. Olyan, mintha krokodilokat tartanánk, és várnánk, hogy hátha gazdaszeretőek lesznek.

  Egyet értek abban is, hogy keményen felelősségre kell vonni azokat, aki szétverték a honvédséget.
  Dönthetnek, hogy hazaárulók, ügynökök, vagy autisták.
  Tartalékos rendszert ki kell építeni,a tartalékosokat gyakorlatoztatni kell, kell nekik elfekvő hadianyag is, amit illene őrizni is.

  Viszont:
  Milekere szavazok,  valami azt súgja,minden évben komoly szükség lesz rájuk- gondoljatok az menetrendszerű árvízekre.

  Honvédelem, és nem katasztrófa védelem.
  A répáért kell beszántani minden rohadt árkot és az ártérbe építkezni.
  Egyik évben elmossa a víz, a következő évben újraépítik, azután megint elmossa a víz.
  Pompás.
  Arról nem beszélve, hogy az országos árvizek után olyan szárasságok jönnek, hogy ihaj.
  De ez más téma.

  Dicső magyar ejtőernyősöket kivágnám a fenébe… Pénz és erőforráspocsékolás.

  Meg egyébként is tök hülyeség, hogy épp gépből ugrálnak, ráadásul ellenséges területre, ugye?
  Ezt is el kell dönteni. 200 eje nem biztos hogy képes csodát művelni, pusztán kézifegyverekkel, viszont 600-800 komolyabb fegyverekkel már igen.
  Lehet, hogy ez támadó képesség, viszont minden fegyverrel lehet támadni.
  Ha a demokratikus Nyugat folyton megelőző csapást végez...

  "Kalasnyikov: gyártókapacitás szétverve, tehát akár vehetünk mást is. Gyártást nem pártolom,"
  Be is b_szna, ha még a gépkarabély minden egyes darabját is importálni kéne. Aki sikkaszt, annak jól re kell csapni a kezére. Vasúti sínnel.

  "ja hogy nem kéne minden ürgelyuk mellé kettőskeresztet tűzdelni,  trianonozni, emlékműáthelyezést belengetni,  mert talán épp azoknak a segítségére  lesz szükségünk,  akikkel szemben ma játsszuk a keménycsávót?"

  Hozzá tartozik az öntudathoz.
  Ha nincs, lesz másnak.
  Nézd a saját példádat.
  Nézd meg az újonnan épülő mecseteket, vagy akármi másokat.
  Emlékmű? Milyen emlékműre gondolsz? Amit a szovjet csapatoknak emeltek a köztereken?
  Tényleg rohadt jó, hogy mondjuk a Szabadság téren is van egy.
  Ha síremlék, akkor vigyék temetőbe a halottakkal együtt, ha meg nem, akkor küldjük vissza. Nem kell feltétlen szétkúrni az egészet, ha nagyon a szívükre vennék a ruszkik, de ne legyen már ott. Vagy neked nosztalgikus szép emlékeid vannak?
  Egyébként kiktől vársz segítséget?
  A kisantant lakosság és a kormánya is ott rúg bele a magyarságba, ahol csak tud.
  Persze lehet, hogy rájuk fogunk szorulni, csak ne legyen meglepő, ha utána nem Békéscsaba, hanem Bacescu Cabescu lesz a város neve.
  Akkor aztán megint jól megvédtük a hont.

  Na, de legalább szűk másfél órám elment arra, hogy végigolvastam a fórumot és megírtam ezt.
   

Ezen oldal megosztása