1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Vontatott most is van.:rolleyes: Ilyen kevés darabszámnál én biztosan nem apróznám el hogy két tucat ebből, kettő a másikból. A Pzh-2000 bőven megfelel mindenre, mit akartok jobbat nála? Azért mert van rebesgetés egy közpes-könnyű dandárról még nem kell a tüzérségnek vontatottnak vagy teherautó platóra szereltnek lenni. Inkább lenne egyforma de több jármű mint kicsi ebből kicsi abból. Nem vagyunk mi akkora sereg.
   
 2. rappali_

  rappali_ Well-Known Member

  Ha valaki megtámadna minket, pont csak magunkra számíthatnánk. Vagy linkeljem az 1938-as cseh levelezőlapok szövegét (ti.: anglia és franciao. védhatalmi státuszban voltak. Aztán a bajszos csak elcsatolta szudétavidéket...és kuss volt.)?!
  Amúgy kb. a komplett gázipart tudnám veszélyesebbnek mondani (tározás meg pláne)...ott is minden nap ajándék.
   
 3. Ocses

  Ocses Well-Known Member

  Lehet antigonosz meg egy 20 éves kiscsaj.:D
   
 4. Ocses

  Ocses Well-Known Member

  Lehet igazad van. Bár az szerintem a nato végét jelentené.
  De ha így van mégjobban meg kellene becsülni a honvédokat.
  A gázipart nemtudom. Biztos igazad van. Bár mint írtam nem gondolom, hogy csak a honvéd rendőr tűzoltó veszélyesipar. Civilben is van nem kevés
   
 5. zeal

  zeal Well-Known Member

  Na vegre!
  Oke, legyen szorzo, de kinek? Nem az aktiv beveteseket vegzo maroknyi tuzszeresztol akarrom elvitatni a munkajuk nehezseget, de nem ok az atlag katona. Mennyi ideig van misszoban egy atlag baka. Tenyleg nem tudom, csak kerdezem 1 ev, talan 2. Nem hiszem, hogy ez erdemben erintene a nyugdijkorhatart. A kulonleges egysegek felkeszultsege indokolja a magasabb fizetest, de aktiv bevetesek nelkul mar nem vagyok biztos a korai jaradek fizetesben. (Pl. a TEK az eles bevetesei miatt mas kategoria.) Nekem mas nem jut eszembe ami miatt porgetni kellene azt a szorzot.
  (Azt ide se hozd, hogy egyes beosztasokbol kioregednek az emberek. Az nem ok a nyugdijra. Ez termeszetes dolog. Egy vadaszgep pilotanal, egy segedmunkasnal es egy sebesznel is, sot meg a profi focistak is feladjak 40 folott.)
  Ha nem a tuzszereszekrol beszelunk akkor mennyi veszelyes munka jut egy katonara?
  Jaj mar megint ez a siras. Nem tudsz leallni vele. Csak sajnaltatod magad. :D
  Ugyanolyan magas vagy mint en, dagadek. Csak en 62 kiloval kezdtem dolgozni eloszor egy epitkezesen. Fogyjal le es akkor a terdednek sem lesz semmi baja. (Nyugi csak szivatlak. Valoszinuleg amugy is tropa lenne.) A mentalis resze pedig... Nem tudom milyen civil munkakat ismersz, de gondolom ez is van akit jobban leterhel es van akit kevesbe. :p
  Ja, es meg valami: Pontosan tudom milyen kozolni a hozzatartozokkal, hogy akit szerettek az ...mar nincs tobbe. Szerintem nem dobaloztal volna ezzel a peldaval, ha tudnad milyen az. :oops:
   
 6. zeal

  zeal Well-Known Member

  Off
  A kepen a volt krimi fougyesz Natalia Poklonskaya van. Par eve mar orosz kepviselo.
  On
   
 7. Lator

  Lator Well-Known Member

  Nem tudtam. Most egy világ dőlt össze bennem;)
   
 8. ms07

  ms07 Well-Known Member

  Meglátszik azért, ki van itt jelen rég, annak nem kérdés, hogy Natalia anno HTKA közönségkedvenc volt itt :)
   
 9. zeal

  zeal Well-Known Member

  Off
  Bennem is, amikor megtudtam, hogy ujra meghazasodott... :D
  Azert nem ismered, mert az ukran topik zarva. Az orosz topikban pedig meg sejlett fel az a torteneti szal - meg haubagoi verziojaban sem - amikor ujra eloterbe kerul, ahogy megakadalyozza a SZU 2.0 megalakitasat... :)
  Megerdemelten. Politikai elfogultsagtol fuggetlenul szerintem nagyon bator volt. :cool:
  On
   
  csibeszke, fip7, antigonosz and 2 others like this.
 10. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Donnar különben Pzh2000 alapjain áll,annak változata.Speciel én nagyon erős tüzérséggel támogatnám a nehézdandárt.Tűzerővel pótolnám a létszámhiányt.Tüzérségnek kell fedeznie a szükségszerűen szabadonálló oldalszárnyakat.5üteges tüzérosztályt szerveznék.1 üteget Pzh2000 lvegekből állitanák ki.3 üteget az IFV alvázán Donnar modullal,mig egy üteget valamien rugalmas sorozatvető rendszerrel szerelnék fel,ami minimum eléri a LAROM szintjét.Kerekes közepes dd tüzérségét hasonlóképpen,de kerekes alvázon.És hadseregszinten megtoldanám egy vegyes tüzérezreddel,vagyinkább dd-ral,ha van rá keret.Ezt Pzh2000 szint,de kerekes rendszerrel szerelném fel,a nagyobb hadműveleti mozgékonyság miatt.Sorozatvető rendszert meg minimum a zsidó Lynx rendszert,vagy annál jobbat
   
 11. Ocses

  Ocses Well-Known Member

  Navégre. Beláttad van akinek jár a korkedvezményes nyugdíj. Fejlődőképes vagy.;)
  Az hogy nem tudsz róla a kmz mit dolgozik az nem azt jelenti hogy nem csinálnak semmit.
  Hidd el nem véletlenül voltak, vannak? Az afgán pakisztáni határon.
  Volt hogy amcsi különleges erősöket mentettek meg. Még az amcsik is kitüntették őket.
  Én egyszer töltöttem náluk pár órát odakint. Vagy kurva jó a fantáziájuk, vagy nem csak lébecolnak.

  Amúgy hidd el a semmittevő, láblógató katonákat én jobban rühellem mint irt a legtöbben.

  62 kg 173 centisen? Az szerintem kórosan sovány. ;) Hallottál már az izom nevű dologról?

  Ja 108km gyaloglás 24 óra alatt előfordul hogy szétmegy valamilye az embernek.o_O

  Hát erről a Nataliarol még nem hallottam. Ez az én szegénységi bizonyítványom.;)
  Na szép napot.
   
  honved likes this.
 12. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Hasonló mint a pzh, de nem ugyanaz. Minek bonyolítani hogy 1 üteg ebből ,3 abból mikor mind a 4 ugyanazt tudja gyakorlatilag. A stabilitás a pzh mellett szól, és az hogy abból berendeltünk 24-et. Nem kell bekavarni a kiképzéssel ,alkatrésszel, sokkal egyszerűbb ha van egy Pzh-2000 flottád és minden kezelő, parancsnok, szerelő, alkatrész beszerző stb tudja hogy mihez mi kell,mi mit tud. Rakétás meg jöhet , kb 1/3-ad arányban nagy hatótávú és pontos holmi.
   
 13. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  108 km??? Azt nem sok ember bírhatta, hogyan ment le annyit valaki?
   
 14. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Nana, ha tudnád hogy engem hányszor ütöttek el kis híján igazoltatás közben. Szerettem a kocsikat leállítani, minden szabályosan profin ment, csak tudod vannak vén trottyok jogsival akik a gázra lépnek ilyenkor fék helyett, csalafinta tesók, rossz fényviszonyok pl hátad mögül süt a nap, részegek akik bepánikolnak és meg akarnak lépni. Na tudod a járőr az egy elég veszélyes munkakör. Kocsmai verekedés, családi balhé, migránsok,fertőző betegségek, vaksi vadászok,bicskás román háát sok minden volt.
  A leg védtelenebb bizony a járőr.
   
  csibeszke likes this.
 15. galland

  galland Well-Known Member

  Mit gondolsz a bvsekről? Érdekelne. Már csak a nyugdíj és a veszély miatt. Egyébként nincs a véleményedel gond, de roppantul nem értek veled egyet. Honvédként aludtam aludtam /volna/ a sátorban, ha nem döglött az olajkályha. -10 volt .3 nap kinn.
  Nincs gond. A rendőr, fegyőr lassan elfogy. Tűzoltó még van, katona meg lesz. /Pláne, ha igaz a 2021-re beígért 60000ft-os illetményalap. De a rendőrségen, a börtönökben a nyugdíj nélkül rottyon lesz a helyzet .
   
 16. dudi

  dudi Well-Known Member

  De azt sokan le tudják gyalogolni.
   
  tomsinner likes this.
 17. zeal

  zeal Well-Known Member

  Nem, nem. Nem lattam be semmit. Nem ez e tortenet.
  Az a sztori, hogy itt minden evben felmerul a korkedvezmenyes nyugdij. Idovel Krisss is hozzaszol, mert persze szerinte ez nagyon jo otlet, amire en rakontrazok, hogy szerintem nem az. Ezek utan par mondtatban lefutjuk a kovetkezo koroket (kabe itt kapcsolodtal be a beszelgetesbe ) es aztan egy evig jegeljuk a temat a topikban.
  A terv az, hogy ugyanezt fogjuk jatszani egeszen addig amig 64 eves nem lesz, amikor is majd belatom, hogy igaza volt es jol kirohogom. :D Evtizedekig tart felepiteni egy ilyen poent. Ne cseszd el nekem! :hadonaszos:
  Pedig a karom akkora volt mint most Ronie es a fejemen is szoritott az xl-s bukosisak. Inkabb ne menjunk bele hogy neztem ki. Tudom en is. :)
  Egyszer voltam valami 20+ kilometeres teljesitmenyturan. Horror volt. Csinalja akinek ket anyja van. Mar feltalaltak a belso egesu motort. Amig egy csepp olaj is van a foldben addig nem vagyok hajlando ilyen "gyaloglasra". Uff!
   
 18. zeal

  zeal Well-Known Member

  @galland
  Atviszem a temat a beszelgetobe.
   
 19. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  A súly és mozgékonyság miatt.Pzh2000 egy tipikus támogató löveg.Donnar moduul meg a Pzh2000 alkatrészbázisán épült fel,alváza meg a dd alapjárművének alkatrészbázisán lenne.Sem kiképzésben,sem logisztikában nem jelentene olyan nagy problémát.Deha még a nehéz dd-hoz csak a Pzh2000 kerül szervezésre,a kzepeshez mindenképpen knnyebb tipus kell,kerekes alvázon..Kis haderőt tudunk csak kiépiteni,a hadműveleti mozgékonyság fontos tényező.Az ppedig kerekes eszközökkel jobb.Nem véletlen nyafogom a dél afrikai tapasztalatok tanulmányozását.Hibrid háborút vivtak,a hadműveleti területhez képest kicsiny haderővel.Mi ugyanezzel a kihivással állunk szemben,mégha nem is akkora léptékben.
   
 20. Telak2

  Telak2 Well-Known Member

  Egy normál gyalogos kiképzéshez elég. A tartalékos/nemzetőr egységeknek nem kell több. A komoly nehéz technikát továbbra is a hivatásos/szerződéses állomány kezelné.
  Ezt az egészet az ÖTT rendszerben képzelném el. A leszerelt profi pedig a korábbi anyaegységének tartalékosa marad X évig.
   
  Celebra likes this.

Ezen oldal megosztása