1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  az mondjuk elég vicces lenne :D:p
  a pápai 3 gép tényleg ezred szinten van ?
  pontosan , úgy ad "jogot" hogy közben mi csak max ígérünk :D
   
  Centurio likes this.
 2. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  fedett_mókus likes this.
 3. honved

  honved Well-Known Member

  Amit felajánlunk a NATO-nak, az is hazai honvédelem része, nem külön kategória. A dandár erő felajánlás annyit tesz, hogy háborús helyzetben, ha egy szövetségben lévő országot támadás ér, hazánk, egy dandárt küld a közös védelembe, ha kell.
   
 4. honved

  honved Well-Known Member

  Inkább ne.
   
 5. honved

  honved Well-Known Member

  Őket pont ne. Mert nem harc a feladatuk. A logisztika és a hátország kiképző alakulatai nem a harc közvetlen megvívásában kapnak szerepet.
   
  therob likes this.
 6. Lator

  Lator Well-Known Member

  Márpedig logisztika nélkül nincs harc. Ellátók, javítók, szállítók, ők az alapjai egy harc megvívásának.
   
  krokomach, Luthero, Loken and 3 others like this.
 7. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Hadtáp nélkül nincs hadsereg.Kiszolgáló és támogató alakulatok nélkül a konkrét harctevékenységet végző katona gyorsan elveszti harcértékét.
   
 8. zulu

  zulu Member

  Valaha volt egy tender a németek által kiírva, sok A4, valamennyi A6 és A7 upgradeelésére A7V harckocsira (A7V-nek a német hadsereg nevezte el). Ezen a tenderen indult a Rheinmetall és a KMW is külön-külön. A tendert a Rheinmetall nyerte, ők fogják az A7V-ket csinálni. A KMW átnevezte a maga megajánlott termékét A7+ -ra, és azóta azt árulja. Tehát lehet A4-ből A7+ -t csinálni.
  Az A7+ csomag tartalma nagyjából nyilvános, de a Rheinmetall A7V tartalmáról alig lehet kideríteni valamit. Új éjellátók, tűzvezető számítógép és az A4-ek L44 lövege helyett L55A1 löveg, kb. ennyit tudhatunk. Egyébként ezek akár az A7+ -ban is szerepelhetnek.
   
 9. mészi

  mészi Active Member

  Felsőfokú végzettséggel ennél nálunk valamivel jobban lehet keresni (A feleségem középvezetőként, alezredesi rendfokozattal 500 000 körül keres.), de középfokú végzettséggel egy őrmester átlagosan 3 nap túlórával 210 000ft-ot.
   
  antigonosz likes this.
 10. mészi

  mészi Active Member

  És amit felajánlunk elmegy NATOországba :)?
   
 11. blogen

  blogen Well-Known Member

  Az MH 2 kétezrét a tatai kapcsán ha jól emékszem te írtad, a többi meg körülbelül ennyi kell legyen teljesen feltöltve majd egyszer! A teljes állomány egyharmadánál nem lesz több a harcoló egységekben szolgálók száma! Persze ebben a számban a harcoló alakulatok támogató egységeiben szolgálók is benne vannak!
   
 12. honved

  honved Well-Known Member

  Persze, de ők nem harcolók.
   
  therob likes this.
 13. honved

  honved Well-Known Member

  Háború esetén, ha kell, a parlament is hozzájárul, akkor igen. Gyakorlatban ez szerintem annyit jelent, ha az oroszok megtámadják Lengyelországot, akkor mi egy harcoló dandárt küldünk a lengyelek megsegítésére. Persze ez csak elmélet, Mert az már világháború lenne és gyakorlatban a teljes haderővel részt kell venni, elsősorban a haza védelmében. De tényleg, ez csak szigorúan elmélet, mert egy dandár nagyon kevés erő. Ráadásul a folymatnak nem néztem utána, gyakorlatban hogy is menne ez. Gondolom csupán, hogy a parlament kell hozzá, hogy katonai erőt küldjünk háborúba, még NATO ország védelmében is. Ne is gondoljunk erre, hogy megtörténik, nem is hinném hogy meg fog. Oroszország nem támad rá a NATO-ra és fordítva sem fog megtörténni.
   
  Loken likes this.
 14. emel

  emel Well-Known Member

  HAW= Heavy Airlift Wing, a wing meg ezrednek megfelelő légierős egységet jelent. Persze ez inkább csak olyan "hivatalosan kinevezett" ezred, kb. mint a tiszteletbeli nagykövet, mikor hivatalos teljes állásúra nem telik vagy nincs rá szükség. ;):D
   
  fedett_mókus likes this.
 15. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  A hadtáp és harctámogató alakulatok nélkül a gépesitett haderő nem harcolhat.Igazábol semmiféle komolyan vehető haderő nem lehet meg nélkülük.És most nem a háttérintézményekröl,stratégiai hadianyag tartalékraktárakrol és ipari javitóbázisokrol beszélek.Azok lehetnek polgáricivil,sőőt, akár magánkézben lévő szervezetek is.A konkrét harctevékenységhez szükséges,a haderő szerves részét képező alakulatokrol van szó.Kellenek,különben a hadsereg nem lesz harcképes
   
 16. honved

  honved Well-Known Member

  Igen, de nem harolók. Még a felderítők is harctámogatók, ha jól tudom a szerepköröket. Pedig ők harcba keveredhetnek, ahogy persze a logisztikai, vagy épp hídépítő alegységek is. Értelek, igazad van neked is.
   
 17. Hegylakó

  Hegylakó Well-Known Member

  http://iho.hu/hir/lightningokat-vesz-lengyelorszag-190306

  Most jön a hülye kérdés! Ez volt?
  REPÜLÉS
  Lightningokat vesz Lengyelország?
  hadseregfejlesztési programot jelentett be Mariusz Błaszczak lengyel védelmi miniszter. A 2034-ig tartó Technikai Modernizációs Terv a fejlesztésre 185 milliárd zlotyit, mintegy 45 milliárd eurót irányoz elő, 45 milliárd zlotyival többet, mint az eddig érvényes program. Az egyik legérdekesebb és legfontosabb részlete ennek a légierő modernizálásán belül az ötödik generációs harci gépek beszerzése. Lengyelország ennek a képességnek a tekintetében gyakorlatilag egész Közép- és Kelet-Európa legpotensebb ütőerejét alakítja ki.
  Błaszczak maga is a légierő modernizálását célzó „Harpia” programot emelte ki a legfontosabbként. Az új repülőgépek beszerzése prioritása a minisztériumnak. Jelezte, ez az a folyamat, amit a hadsereg vezérkari főnöke és a fegyverzet-beszerzéssel foglalkozó felügyelet azonnal be kell, hogy indítson: „Harminckét ötödik generációs, többfeladatú harci gépet akarunk vásárolni” – tette világossá a célt.
  Ugyan név szerint a tájékoztatón nem hangzott el, de eléggé valószínű, hogy a beszerzendő gép nem lehet más, mint a Lockheed F-35-öse, feltehetően annak is a szárazföldi üzemeltetésre készült A-változata, jelen pillanatban az egyetlen ötödik generációs konstrukció, amit a kijelölt időhatáron belül megvásárolhatnak a lengyelek. Mondjuk az oroszok Szu-57-ese is hamarosan rendszerbe áll, de egyfelől abból még az orosz légierő is csak most kapja meg az első két példányt, másrészt nyilvánvaló, hogy a lengyel fegyverkezési programot és ezen belül a légierő megerősítését a jelenlegi geopolitikai helyzetben épp az orosz haderő közelsége indokolja. Kína sem igen kerülhet szóba katonai gépbeszerzésnél, érthető okokból...
  A nyugat-európai ötödik és hatodik generációs harcigép-elképzelések pedig most még csak nagyon kezdeti szakaszukat élik. Bár a fejlesztők a harmincas évekre már kész gépeket vizionálnak, ezt korántsem lehet egy határozott beszerzési program részévé tenni. A Lightning-II azonban valóban rendelkezésre áll, és Varsó és Washington eddigi, a beszerzéseket is érintő szoros katonai kapcsolatai nyilván akadálymentessé teszik az F-35-ösök lengyelországi rendszerbe állítását.


  Emlékeim szerint a magyar sajtóhíreket beszéltük ki és csak kommentekben merült fel a lengyel beszerzés, mint hivatkozás.
  Nos a lengyel beszerzés is a 30-as évek közepére prognosztizálja az F-35-ösösket. Nagyjából még másfél évtized. Nekem ugyanaz jön le, amiket itt beszéltünk. A CD Grippenek addigra egyszerűen kiöregszenek, a csehek is ha cserélik nem lesz európai üzemeltetője, az EF pedig, nem biztos, hogy sokkal olcsóbb lesz. Addigra feltehetőleg a kínai és orosz gépek is csak hadra foghatóak lesznek.
  A cikk végén még Romániát is jövőbeli üzemeltetőként említik.

   
  tindalos likes this.
 18. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Nem harcoló alakulatok,bár ez sem igaz teljesen(müszakiak,zártelepitő-müszakiak konkrét harccselekményt végezhetnek),de részei a harcoló hadseregnek.A szorosan vett haderő részei.
   
  Loken likes this.
 19. mészi

  mészi Active Member

  Csak ironizálni akartam, valamennyire értem a NATO működését (5. cikkely írja le, ha jól emlékszem még a tanultakra.)!;)
   
  honved likes this.
 20. mészi

  mészi Active Member

  A harcászati szabályzat szerint a műszakiak harcbiztosítók, sőt a szabályzat kimondottan tiltja, hogy műszaki katonát gyalogságként vessenek be, ez alól a rohamcsoportokba beosztott robbantók csak a kivételek. Amit végeznek a műszaki katonák az szakfeladat harci körülmények között, ami bizonyos esetekben lehet, hogy fontosabb mint a közvetlen harc. A felderítők szintén harcbiztosítók, annál sokkal idő és pénz igényes a kiképzésük, hogy esetleg harcokban vegyenek részt bár nem kizárható szükség esetén.
   
  therob and honved like this.

Ezen oldal megosztása