1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. dudi

  dudi Well-Known Member

  Ezek a struktúrák arra vannak hogy haelviszel egy ilyen komplett zászlóaljat tokkal vonóval Afganisztánba akkor ott tudjon harcolni.Nem azt szolgálja ez a struktúra,hogy konvencionális harcban minél nagyobb legyen az önállóság(hisz el sem távolodnak annyira a zászlóaljak egymástól,hogy ezt lehetővé váljon).
   
 2. dudi

  dudi Well-Known Member

  Semmilyen szervezeti átrendeződés nem történt nyugaton azóta,hogy a konvencionális harcot megvívni képes struktúrát felváltotta az a vegyes struktúra ami most van.
   
 3. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Na,megvan.Idegen hadseregek harcászata -egységek,magasabbegységek Tisztek könyvtára 1987.
  Német páncéloshadosztály létszáma 21000fő.
  Amerikai gépesitett zl 880fő
  Német páncélgránátos zl alapkiépitésben 600fő-de gyakoriak a megerősitések,ami létszámnövelő
   
  alfa74 and fedett_mókus like this.
 4. blogen

  blogen Well-Known Member

  Speciel a páncélgránátos zászlóaljak struktúrája semmilyen lényeges változáson nem esett átt a hidegháború óta! Már a hidegháború idején kétszázzal több katona volt egy ilyen zászlóaljban, mint egy magyar gépesített lövészben.
   
 5. mészi

  mészi Well-Known Member

  Kisebb elszigetelt vagy körülzárt csapatokat lehet, hogy 100km-re a dandár-tól kell egy zászlóaljnak leküzdenie, vagy egy területet blokkíroznia kell a dandártól 50-km-re. Ilyen lehet! És ezért kell tudnia autonóm módon tudnia harcolnia! Nyilván nem a kurszki csatát kell egy magyar glz-nek megvívnia 1500 négyzet km-en! A századon belül, harctevékenység kialakulása előtt, ellátó csoportot kell alakítania az szdpk-nak 5-6 főből a szd elló tts vezetésével! A glz-nek az egyik legfontosabb alegysége a log szd! Gondolom ismered azt a mondást, hogy a csata kitörése előtt a hadtáp főnökök már eldöntötték a csata kimenetelét! Ezt már nálad és nálam sokkal nagyobb stratégoszok régen kitalálták!
   
  blogen and fedett_mókus like this.
 6. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Erröl jut eszembe!Nem tudja valaki véletlenül elérhetővé tenni pdf formában a-A hadtáp volt maga a fegyver-cimű könyvet?
   
 7. dudi

  dudi Well-Known Member

  Magyorországról beszélünk és Magyarország védelméről.Nincs olyan képességünk és nem is lesz,hogy egy lövész zászlóalj egyik százada* a zászlóaljtól 50-100km-re autonóm módon bármit végrehajtson!Értem én,hogy a US ARMY-nak van ilyen képessége,de könyörgöm!!!Ott minden dandárnak meg hadosztálynak van helikopter zászlóalja vagy ezrede.Nálunk ilyen nem lesz,talpon meg nem tudsz ilyen műveletet végrehajtani mert az targikusan lassú a 21.században.

  *FIGYELEM!Nem a dandár egyik zászlóalja!!!
   
 8. honved

  honved Well-Known Member

  Harcban, megerősítőként, minden lövész zlj, kapott már akkoriban is 1 hk századot. Tehát az általad felsorolt erők mellett még az is ott volt. Így egy zlj képes volt az önállló harcra is.
   
  Nagy Csaba and mészi like this.
 9. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Nem érted.Nem azért lennénk kénytelenek feldarabolni a dandárt,mert szeretnénk,hanem mert rákényszerülünk.
   
 10. mészi

  mészi Well-Known Member

  Most már azért kevered a keszont a ...-al! Idáig dd-z függőségről beszéltünk! Most meg z-szd függőségről beszélsz?! A század nem harcászati alapegység! A zászlóalj igen!
  Mivel kis ország vagyunk, kis hadsereggel, lehet olyan helyzet, hogy a dd négy zászlóalja négy helyen harcol!
   
 11. dudi

  dudi Well-Known Member

  Nem egy dandárunk lesz/van.Ne azt a dandárt kezdjük el elaprózni(ugye most a harckocsikkal rendelkező gépesített lövészdandárunkról beszélünk)amivel oda is lehet "baszni".Nem az egyetlen ütőképes dandárunk dolga fronttól 50-100km-re lévő bármilyen feladatnak a megoldása.Magyarországon vagyunk emberek!50-100 km az a fél ország kis túlzással!
   
 12. dudi

  dudi Well-Known Member

  A századot csak azért írtam oda,hogy lássuk még arra sincs kapacitásunk,hogy egy század erőt kikülönítve alkalmazzunk.Ott a csillagos rész...

  Még is mi ellen harcolna önállóan egy zászlóalj?Te is nagyon jól tudod,hogy egy zászlóaljjal támadni egy századot lehet(de azt nem fog az ellenség külön használni konvencionális háborúban mert az alap egység a zászlóalj) védekezni meg csak akkor tudsz egy dandár ellen ha abban a dandárban nincs harckocsi.
   
 13. honved

  honved Well-Known Member

  Ez egyik se osztály, max csak üteg. Legalább 3 üteg egy osztály.
   
  fedett_mókus and Celebra like this.
 14. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Hát éppen ez a baj.Te konvencionális gépesitett háborúban gondolkozol.Miközben a legvalószinűbb harcforma a hibrid hadviselés.
   
 15. dudi

  dudi Well-Known Member

  A hibrid hadviselésbe beletartozik a konvencionális harc is.Vagy szerinted Ukrajnában mi volt?Konvencionális harc folyt két fél konvencionális fegyveres ereje közt.
   
  borisz likes this.
 16. mészi

  mészi Well-Known Member

  Mégis ki az ellenség? Védekezni meg a gyalogság tud hk-k ellen páncéltörő eszközökkel is! Még az MN idején is tanították az egységtől kikülönített zászlóalj harcát, védelemben és támadásban is! Nem lehet bekerítve egy zászlóalj? Nem keríthet be egy zászlóalj egy ellenséges századot, úgy, hogy a dd főerőknek tovább kell haladnia? Szükség helyzetben nem hagyhatja magára egy zászlóalját a dandár, hogy kimenekítse a főerőket, sajnos nagyon sokszor volt már ilyen! És millió előre nem látható harchelyzet van arra, hogy a glz akár önállóan, utánpótlás biztosításával is harcoljon!
   
  Nagy Csaba and blogen like this.
 17. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Különben szerintem az egyetlen ütőképes erőnk ez a még nem tudjuk milyen páncélgránátos dd lesz.Közepes dd könnyen lehet,hogy a jelenlegi BTRekböl kiállitott könnypáncélos egység lesz,jobb esetben kapnak új APCket.Én továbbra is a romulánokkal tarok leginkább lehetségesnek háborút(de ez sem igazán valószinű jelenleg).A romulánok nyomasztó mennyiségi fölénye miatt a páncélgránátos dd a PzH-k által fedezhető területen félkörivben szétbontakozik,és folyamatosan hátrál az átkarolás veszélye miatt.Amig neki nem szoritják egy folyónak,amin a súlya miatt nem tud gyorsan átkelni.miközben felörlődik.A könnyűpáncélosok felörlődnek miközben halogatóharcokat vivnak,amig tudnak.Könnyűerőket meg lekötik és felörlik a romulán könnyerők és irregulárisok,szerencsés esetben.Mert gyorsan belefuthatnak romulán gépesitett erőkbe,amik szétverik.Rideghideg realitással gondolkodva kb ennyire tellene a Z2026 programban kiépülő seregre,ha országvédelmi szerepbe kerül önállóan
   
 18. dudi

  dudi Well-Known Member

  De nekünk lesz egy olyan dandárunk ami ér valamit nem ezt kell felaprózni és ilyenekre felhasználni hanem a maradék két dandár valamelyik alegységét.Nem a NM vagyunk ahol van 100.000 ember...

  Ha egy dandárból kikülönítesz egy zászlóaljat akkor az a dandár nem tud önmagában tovább támadni márpedig nekünk nem lesz még 2-3 ugyan olyan dandár...
  Egy ilyen kis hadsereg dandárja nem hajthat végre párhuzamosan több feladatot mert akkor elaprózódnak az erői!
   
  borisz likes this.
 19. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Pontosan ezért lenne szükség a Nemzetörségre.Különben az MH erőit kell felaprózni,és felörlődik seperc alatt
   
  mészi likes this.
 20. mészi

  mészi Well-Known Member

  Nem szóltam egy szót sem, arról, hogy melyik dandárról beszélek, amit írtam általánosságban érvényes a dandárokra vagy leendő dandárokra!
  Honnan tudod előre, hogy mi lesz és mit kell majd csinálni! A hadsereg vezetésének ezért kell minél több eshetőségre felkészülnie és az alegységeknek minél nagyobb önállóságot biztosítania! Lehet, hogy olyan a feladat, hogy nagyon el kell aprózni az erőket, majd koncentrálják őket újra!
   

Ezen oldal megosztása