1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. dudi

  dudi Well-Known Member

  Mi ellen hatékony az ha elaprózod az erőidet?Ilyen nincs a világon.Ki támadna meg minket elaprózott erőkkel amik ellen nekünk is el kellene aprózni az erőinket?
   
 2. honved

  honved Well-Known Member

  Esetleg egy támadásunk esetén, ellenséges kötelékek szakadnak el, maradnak le, saját főerőiktől. Azok felszámolása is erőket igényel.
   
 3. mészi

  mészi Well-Known Member

  Lehet, hogy akiket felapróztunk! De van ilyen a világon, csak te nem hallottál róla!
  Meg kellene értened, hogy fel kell mindenre készülni, a dandároknak alárendelt zászlóaljak önállósága pedig ezt segíti! Nem a VSZ-ben vagyunk, ahol egy ágyú eldörrentéséhez egy marsall engedélye kellett!
   
  igaziigaz and blogen like this.
 4. mészi

  mészi Well-Known Member

  Egyébként legalább öt variációt leírtam! Olvasd el újra!
   
 5. dudi

  dudi Well-Known Member

  Szetinted erre az egyetlen olyan erőnket kell elaprózni amivel támadni lehet?Egyáltalán hogy támadsz tovább ha a támadó erőd harmadát elvezényled?Onnantól kezdve megáll a támadád!

  Nem,nem a VSZ-ben vagyunk,hogy megengedhessük azt a luxust magunknak,hogy elaprózzuk az erőinket!
  Vagy koncentráltan támadunk/védekezünk vagy végünk van mielőtt bárki is lőni kezdene.Nincs annyi erőnk,hogy elaprózzuk őket!
   
 6. dudi

  dudi Well-Known Member

  Egyik sem életszerű,mert egyik szomszédunknak sincs annyi ereje,hogyha kis alegységeket vet be akkor marad neki annyi nagy,hogy azzal bármit is kezdjen.

  A kis adseregek nem tudnak úgy háborúzni mint a nagyok mert nincsenek annyian.
   
 7. mészi

  mészi Well-Known Member

  Mind életszerű! Kicsit olvass utána! Még az amerikai hadsereg is volt olyan helyzetben, hogy el kellett apróznia az erőit!
  Amit írsz érvként arra meg nem reagálnék, mert evidencia!
   
 8. honved

  honved Well-Known Member

  Elméleti példa volt.
   
 9. dudi

  dudi Well-Known Member

  Az amerikai hadsereg el tudja aprózni az erőit mert marad neki bőven nekünk nem maradna!
   
  borisz likes this.
 10. mészi

  mészi Well-Known Member

  Ne haragudj, de én hét évet tanultam szárazföldi harcászatot, csak azt tudom leírni amit láttam háborúban (Irak), amit tanultam a katonai főiskolán mint harckocsizó parancsnok hallgató (És láttam gyakorlatokon is.), a törzstiszti tanfolyamon (A volt ZMKA-n.), és az akkori Nemzetvédelmi Egyetem mesterképzésén.
  Biztos, hogy arról nem tudsz meggyőzni, hogy zászlóalj önállóan nem tud harctevékenységet folytatni!
  Úgy gondolom, hogy ez meddő vita.
   
  anonim999, Nagy Csaba, kamm and 5 others like this.
 11. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Csak megjegyzem,hogy a hibridháború lényege,hogy nem csak konvencionális reguláris gépesitett erők vivják.Az irreguláris egységek minimális reguláris megerősitéssel vagy a nélkül szétrajzanak,jobbára azért központi koordinálással.Ha nem akarjuk kényükre kedvükre kiszolgáltatni a lakosságot,ha nem akarjuk,hogy átszivárogva szétzilálják a háts összeköttetési vonalakat egyszerüen kénytelenek vagyunk a hadsereg nagyrészét szétaprózni.Miközben a támadó összefogva tudja tartani a nagyobb harcértékű reguláris erőit.Ha elég nagy az erőfölénye,ezt tisztán a reguláris erőkkel is meg tudja csinálni.3 kósza dd,amikböl ráadásul csak egy lesz páncélgránátos,egyszerűen kevés életképes önálló honvédelmi erőnek-Nemzetörség nélkül
   
 12. dudi

  dudi Well-Known Member

  Arról akarlak meggyőzni hogy a mi ks hadseregünk dandárjai erre képtelenek mert ha elveszel egy dandárból egy komplett zászlóaljat akkor az a dandár kb arra marad alkalmas,hogy egyhelyben maradjon valameddig.
   
 13. blogen

  blogen Well-Known Member

  Azért kell teljes értékű dandárokat felépíteni német és amerikai minták alapján, hogy az a két dandárunk, ami jelen tudásunk szerint lesz, az a lehető legsokoldalúbban legyen alkalmazható!
   
 14. therob

  therob Active Member

  Az ilyen jó képzett emberekről jut eszembe amikor a frissen avatott tisztek lekerültek az alakulatokhoz csak néztek, hogy mennyire más a valóság, mint amit nekik tanítottak évekig.
   
  borisz likes this.
 15. mészi

  mészi Well-Known Member

  Nem tudsz meggyőzni, mert az élet tele van váratlan és változó helyzettel. Erre kell készülni! Egyébként a várhatóan új szervezetű dandárok felépítése sem ismert!
  Honnan tudod, hogy mi lesz majd, ez számomra megfejthetetlen! Majd a dandár alá át-alárendelnek egy ŐTT lövész zászlóaljat (Persze majd 10 év múlva, ha alkalmasak lesznek rá!). Elengedtem a témát!
   
 16. mészi

  mészi Well-Known Member

  Akkor én is néztem, de 25 év múlva már nem!
   
  kamm, zsolti and honved like this.
 17. kelepisti

  kelepisti Well-Known Member

  A zlj. a legkisebb összfegyvernemi magasabegység amely önálló harctevékenységre képes. A jelenlegi zászlóaljaink (amelyik CREWAL minősítésen átment a bizonyosan, a probléma, hogy minden dandárból hiányoznak olyan képességek amelyeknek támogatni kéne a zászlóaljat (ezért is nem zászlóalj, hanem zászlóalj harccsoport elnevezése amelyik képes az összefegyvernemi harcra, mert megerősítő alegységekkel kéne rendelkezni, ami dandár szinten nincs meg mindenhol nálunk, ezért kvázi ki kell fosztani a dandár többi zlj-t, és más dandárokat is, hogy legyen egy amelyik bevethető lenne.
  A NATO csatlakozáskor egy dandár harccsoportot igértünk a NATO-nak, majd ezt a mindenkori kormányok, tehát a szocik, és az első és második orbán kormány zászlóalj harccsoportra redukálta.. Majd a közeljövőben lesz ismét a dandár harccsoport (elöször, közepes, majd nehéz) de a fejlesztés fordítva folyik. Nem a tüzérséget és páncélosokat hanem elször az IFV-ket kellett volna beszerni, mert a másik kettő csak megerősítő erő. (közepes dandárnál) a nehéz meg későbbre lett igérve
   
  borisz likes this.
 18. dudi

  dudi Well-Known Member

  Két dandárt nem lehet így alkalmazni mert ha az egyiktől elveszel egy zászlóaljat az kb semmire nem lesz jó.
   
  borisz likes this.
 19. dudi

  dudi Well-Known Member

  Nincs 10 dandárunk,hogy abból egyet kettőt így elaprózzunk mondván marad 8.
   
  borisz and honved like this.
 20. mészi

  mészi Well-Known Member

  Mindent lehet és mindent meg kell tenni az ellenség ellen! Ha kell a katonai zenekarokat is be kell vetni! Ez a Hazánk kötelesek vagyunk minden erőnkkel és eszközünkkel megvédeni! A háború pedig sajnos ilyen, egy ilyen kicsi, de életrevaló népnek mint a miénk!
   
  krokomach and honved like this.

Ezen oldal megosztása