1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. Gyurma

  Gyurma Well-Known Member

  Ha lejár a repidejük akkor ilyen nem lesz, vagy nincs szükség rá? Mivel elég a Hforce a többin amit rendeltek?
   
 2. dudi

  dudi Well-Known Member

  Azt kell eldönteni,hogy mire akarjuk használni.A németek lenyomták a Hideg Háborút dedikált harci helikopter nélkül,csak felfegyverzett(ATGM)könnyű helikoptereik voltak.
  No de ők nem is arra akarták használni ezeket a helikoptereket mint amire egy harci helikopter való,ők csak páncélelhárításra alkalmazták volna őket.Tehát ha nem úgy akarjuk használni a Hforce"-os" helikoptereinket mint egy teszem azt KA-52-t akkor lehet potens eszköz de ha úgy akarjuk alkalmazni mint egy dedikált harci helikoptert akkor egy retek szart kapunk.
   
 3. krisss

  krisss Well-Known Member

  Lényegében felújítani is hülyeség volt. PR beruházás mert volt rá pilóta.
   
 4. krisss

  krisss Well-Known Member

  Azért ez kicsit túlzás, de amíg kecsón felújítanak valóban nagyobb lesz a forgalom.
   
 5. krisss

  krisss Well-Known Member

 6. tindalos

  tindalos Well-Known Member

  Remélem nem gondolod hogy a fel évig itt települő néhány Gripen miatt hasonlítom Rammsteinhez Pápát :/
   
 7. krisss

  krisss Well-Known Member

  Nem, ott is lesz egypár dolog tudom.
   
  tindalos likes this.
 8. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  Mi emlékeim szerint háromszor voltunk lőni. Akkor mondták a ht állományúak, hogy a szovjeteknél hadi javadalmazás van, azaz a rekruta felett ott áll az őrmester, és addig lő a katona, amíg nem sikerül kiválóra a lövészete. Mi összesen kaptunk 15 lőszert, és szigorúan el kellett velük számolni, mert darabonként x forint y fillér volt.
   
 9. Gyurma

  Gyurma Well-Known Member

  Mi lesz ott?
   
 10. krisss

  krisss Well-Known Member

  ott is felújítások, meg hasonlók.
   
 11. megazez

  megazez Well-Known Member

  Igen, sebezhető, de szerintem védelemben sokkal előrébb jár mint az olcsóbb társai. Már csak ha abba gondolunk bele, hogy egy cv90 (alapjármű) 23t míg a puma (szintén alapjármű) 31t (igen a puma ~1m-el hosszabb de az nem hiszem, hogy ez +8t súlyba lenne), mindkét járművet tovább lehet pimpelni extra páncélzattal.
   
 12. megazez

  megazez Well-Known Member

  Annyira be akarnak ide is telepedni az amerikaiak, hogy lefoglalják már Pápát is?
   
  antigonosz likes this.
 13. mészi

  mészi Well-Known Member

  Az alaplőgyakorlat 15 lőszer volt. Biztos nem lövész alakulatnál voltál katona, mert ott havonta kétszer öt nap a lőtéren lőttek a nyulak (Legalábbis az I. harckészültségi besorolású alakulatoknál, a II: és III. harckészültségi besorolású alakulatoknál ez kétszer négy nap volt). Egyébként a Bundeswehr-nél 12 lőszert kaptak a sorkatonák az alaplőgyakorlatra. Annyi lőszer volt egy gépesített lövészdandár lőszerraktárába, hogy a NATO elsírta volna félelmében magát, ha tudja;)
  Egyébként lőszer kiszabat (Az RPG-t kivéve.) nem volt arra a lövész alakulatoknál, hogy mennyit lehet lőni, volt lőszer dögivel csak igényelni kellett, a "megfelelő" szintet kellett elérni. Az, hogy a lövészetvezető tisztek esetleg nem lövették a katonát a "megfelelő" szintig az az Ő lustaságuk volt!
   
  fedett_mókus likes this.
 14. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Csűrőd és szándékosan félremagyarázod amit irtam.Kérdés az volt,van e olyan elvárás,törekvés,hogy az IFVk védettek legyenek az ATGMektöl.Válaszoltam,hogy van.A Namer féle nehéz APCk konkrétan a páncélvédelem növelésével válaszolnak.De a könnyebb járműveknek az APS terjedése,fejlesztése az ATGMek elleni védelmi megoldás.Rácspáncél szintén az RPGk és ATGMek elleni védelmet szolgálja.ERA és NERA fejlesztések szintén erről szolnak.Az,hogy nem konkrétan acélpáncél a védelem módja,ugylátszik a fejlesztőket annyira nem zavarja,mint téged.A tervezők láthatóan egy kicsit tágabban értelmezik a védettséget,mint a konkrét vas vastagsága.
   
 15. dudi

  dudi Well-Known Member


  Páncélzatról volt szó csak te keversz bele mindent.45214-es komment,idézem:
  " A páncélzata egy generációval fejletteb bármelyiknél
  A mai kamikaze dronok meg ATGM-ek vilagaban ez tenyleg ennyire szempont?"
   
 16. dudi

  dudi Well-Known Member

  Már megint keversz fogalmakat!Van védettség meg van páncélzat,ez a kettő nem ugyan az.Persze,hogy tágabban van értelmezve a védettség mint a páncélzat...
  Te meg olyan hülyeségeket írkálsz,hogy tágabban értelmezve az APS is páncél.
   
 17. Centurio

  Centurio Well-Known Member

 18. krisss

  krisss Well-Known Member

  Őszintén szólva a terminológiát igyekszel mindig a saját elképzelésedhez idomítani, legfőképp ez a probléma. A rács meg a hasonló az a kiegészítő védelembe van sorolva, a páncél meg a páncél, ennyi. Dudi egy szóval nem mondta, hogy az acélpáncél vastagságát értené.
   
  Nagy Csaba, fedett_mókus and tonyo like this.
 19. Gyurma

  Gyurma Well-Known Member

  Köszi!:)
   
 20. Anti

  Anti Well-Known Member

  Hát ha van keret jól felszerelt(APS, Spike stb.) és normális mennyiségű Pumára akkor vegyenek bátran, de én kicsit tarok tőle hogy nem igazán van. Csak összehasonlítás végett csehek elkülönítettek 2 milliárd eurót és ennek nagyjából felét szánnák a gépekre a másik feléből infrastruktúra, szervizhálózat stb. épülne, ők is kezdtek kombinálni hogy a harcoló IFV Puma legyen a többi meg valami olcsóbb.

  Nekünk meg még annyi minden mást is kell venni.
   

Ezen oldal megosztása