1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  Légvédelmi tüzérezrednél voltam.
   
  fedett_mókus likes this.
 2. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  Többször többen leírták/tuk, hogy egyrészt nem kell előre fizetni, másrészt a gazdaság fehérítésével tavaly több százmilliárd adó forint folyt be (753-ra emlékszem) az államkasszába. Ha ezt nem stadionokra és Lőrinc barát hízlalására fordítja a kormány, akkor akár ebből is lehet a Pumára és egyebekre keret.
   
  Nagy Csaba, arcas and Anti like this.
 3. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Valami nekem is rémlik valami cikkből hogy a Pumák "mellé" a régi BMP et modernizálnák tartalékba és másodvonalba. Hiába ott is a pénz beszél. Egyébként valamelyest érthető is. Első vonalba Pumákat. Ha lehet minél nagyobb gyártási önrésszel. A maradék pénzből még + ba megtámogatják a saját hadiparukat némi modernizációs csomagokkal. Így évekre jelentősen meg tudják támogatni az iparukat.
   
 4. exi

  exi Active Member

  Ebben az esetben nem lenne jobb megoldás, ha Pápa lenne nemzetközi terep, Kecskemétet meg szépen elfelejtenék az amcsik?
   
 5. fonak9

  fonak9 Well-Known Member

 6. tindalos

  tindalos Well-Known Member

  Nincs kizárva hogy Pápa lesz a naaagy gépes bázis,Kecsó meg a "kis" gépes.
   
  exi and fedett_mókus like this.
 7. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Mint ahogyan én sem.Nézd meg amit elösször irtam.Rács meg előtétpáncél kategória.Még az ismerősöd is igy kezelte a disszertáció tervezetében.Dudi meg csak kötekszik.Az alakérdés az volt,van e igény az IFV kategóriában az ATGM elleni védelemre.Van.3xra leirva.Eggyik irányzat a a nehéz,hk alapú lövészszállitók.BTR-T,Namer és társai.Namert újabban APSel is ellátják,Páncélzata meg eleve NERA alapú.De most készülnek a könnyebb jármvekre való APSek.Pumára is terveznek telepiteni.Vagyis igen,van igény az IFV kategóriájú eszközöknél az ATGMek elleni védelemre.Technológiai kérdés,hogy ez sikerül e véghezvinni.Izraelnek egyszer már sikerült az M113+Blézer kombóval
  [​IMG]
  Védett volt az akkoriban a környezetükben elterjedt RPG7,Maljutka és konkurs/Fagot rakétáktol.Aztán jöttek a tandemfejes eszközök.Arra válasz az APS fejlesztések.Kard és a pajzs versenye.Első hozzászolásomban jol megkülönböztettem a konkrét páncéllal való védettségnövelést az APS rendszerrel való védelemtöl.Késöbb irtam,hogy tágabban értelmeztve a páncél fogalmát,az APS is egyfajta páncélzat,mint védelmi rendszert értve a páncél alatt.Szittya érdekesmód azonnal igy is értelmezte.De tovább is mentem.Adott esetben a fegyverzet hatótávnövelése is szolgálhatja a védelmet is.Olyan távolságrol kilőni az ellenséget,ahonnan az még nem tud hatásos tüzhatást kifejteni.A mozgékonyság növelése is szolgálhatja a védelmet.Kevessebb időt adni az ellenségnek a hatásos tüzvezetéshez.Az álcázás is része a védelemnek,beleértve a ködvetökkel való álcázást.A védettség egy komplex kérdés,nem merül ki kizárolag az alappáncélzat vastagságában.Ismerősöd igy is értékelte a tanulmányában,olvasd el.
   
  anonim999 likes this.
 8. Autodidaktakatona

  Autodidaktakatona Well-Known Member

  Én konkrétan nagyon csalódott vagyok, hogy terv sincs legalább egy harci helikopter századra. Gyorsasága, komoly fegyverzete miatt igencsak hasznos támogatás volna egy esetleges harci szituban. A szír helyzetben ismét nagyon bejött a ruszkiknak a használatuk..... És pl. egy Mi35, Mi28, Ka52.... meg sem közelít árban mondjuk egy Ah-64 E-t... Szerintem egy század harci heli felér 2-3 század IFVvel is akár...
  Illetve bár már itt mások írták, de szeretném majd látni a gépeken azt a H-Force technológiát, és főként az ATGM képességet, na meg ugye legyen véve rakéta is elegendő hozzájuk.
   
 9. Anti

  Anti Well-Known Member

  Szerintem van csak most nem ez a legnagyobb prioritás.

  Ok, de utána nemhogy F-35-öt de lehet még Gripent se vehetnénk :D
  Ne akarjuk már lábon lőni magunkat.
   
  fedett_mókus likes this.
 10. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Anno ezért irtam,hogy Mihu restaurálás helyett az AH60as ajánlatot kellene preferálni.Lengyel PZL kivitelezésben ajánlották nekünk,tüzereje és védettsége vetekszik az AH64esével,ugyanakkor rohamdeszant szállitóheli.Nem olcsó,de egyszerre 2kategóriát tudtunk volna lefedni vele.Ráadásul az azóta megrendelt H225M teljes HForce rendszerrel rendelve alig valamivel olcsóbb,miközben nem éri el annak összesitett harcértékét.
   
 11. Hegylakó

  Hegylakó Well-Known Member

  Az Airbus, a BMW, a stb. stb. gyárak azért tudtommal nem amerikaiak.
  A H225M pedig állítólag 160 mrd, míg az s70 Battle Hawk (szerintem erre gondoltál) több mint a duplája lett volna...
  "Nálunk első körben egy honvédelmi illetékes szerint hét darab Black Hawk beszerzése jöhet szóba, a légierő-korszerűsítési program a kiegészítőkkel, a személyzet kiképzésével és más tényezőkkel együtt 170-340 milliárd forintba is kerülhet nagyságrendileg."
  https://magyarnemzet.hu/archivum/be...tt-black-hawk-helikoptereket-veszunk-4243256/
   
  Loken likes this.
 12. Autodidaktakatona

  Autodidaktakatona Well-Known Member

  Remélem igazad van, ha később ok, csak legyen...

  Persze tudom embargó, meg minden... Csak az árak miatti példa volt, meg ki tudja lehet még az F35-ből PAK-FA/Szu-58 lesz pár év múlva....

  Egyébként az amcsi meg orosz heliken kívül valóban potens gépi lenne? Mert egy A/T/129 vagy egy Tiger azért gyengébb kiadások nem? Bár az Airbus vonalon maradva egy új Tiger századdal is kibékülnék....
   
 13. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Teljes HForce rendszerrel,vagyis olyan képességekkel amilyennel a BH bir harcelektronikai rendszerek terén,36milió dollár/db árat találtam,mig a lengyel kivitelezés BHra 38milcsi/db adatot találtam.Ehez jön még a kiképzés,logisztika és fegyverzet.Mivel a BHhoz sokkal több és többféle fegyverzet illeszthető,a fegyverzeti rész drágább,de ez érthető is
   
 14. Anti

  Anti Well-Known Member

  Ha jól tudom mi Option 3-as(fullos) rendszert vettünk.

  https://www.airbus.com/helicopters/military-helicopters/hforce.html
   
 15. Centurio

  Centurio Well-Known Member

  Yep.
  https://www.airbus.com/newsroom/press-releases/en/2018/06/hungary-orders-20-h145ms-.html
  https://www.airbus.com/newsroom/pre...y-orders-16-h225m-multi-role-helicopters.html
  "powerful air-to-ground and air-to-surface armament"
  Plussz:

  3:20-tól van az érdekes rész a helikopterekről.
  "Vannak újabb igények amik még nem szerepeltek a mostani generációban, de mire mi ezeket megkapjuk ezek beépítésre kerülnek."
  Elég ATGM gyanús.;)
   
  therob, Anti, blogen and 1 other person like this.
 16. mészi

  mészi Well-Known Member

  Ott mással kellett tudni jól lőni:)
   
 17. anonim999

  anonim999 Well-Known Member

  Köszi, szeretem az ilyen észrevételeket. Pedig megnéztem én is ezt a riportot és így nem tűnt fel, lehet, hogy ha többször megnéztem volna.:rolleyes:
   
  Centurio likes this.
 18. Anti

  Anti Well-Known Member

 19. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  HForce rendszer teljes kiépitésben képes kezelni a Hellfiere rakétákat.Elvileg feleannyit mint a BH,de 4db-os inditósinek épencsk nem érnek le a betonra.
  [​IMG]
  Hááát.....Biztonságosan inkább csak a dupla inditókat lehet függeszteni.BH fegyverezhetőségéhez képest röhej.AH6 Kismadár szintje.Nem is rendelte meg senki-ezek szerint rajtunk kivül.Bár majd meglátjuk milyen lesz,amikor ideér.Még az A319ek sem kaptak semmit a beigértekböl,sima utasszállitók
   
 20. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Látom a sok ultra megmondó embereket a kommentek közt. IQ kocsmai szint alatt. Höbörgés meg bezegés az megyen. Kíváncsi lennék hogy ezekből a nagy ultrákból ha egy helyzet úgy kívánja hányat látnánk egy konfliktusban. Kb nullát. Vagy ha már olyan olyan nagy (megmondásból) hogy az ajtón se férne be akkor meg miért nem jelentkezik tarcsisnak és ott virágozzon ki? Ja azért meg fel is kellene emelni valagot.
  A 4-8 hét kevés. Még arra se elég hogy normálisan megtanuljanak alakizni. Nemhogy fegyvert meg egyéb alap harcászatot. Intenzív kiképzés meg hülyeség. Mert igen hamar feladják. Utána egy két év alatt be is bukna az egész. Nem aranyér szindrommálva kellene őket felkészíteni.
   

Ezen oldal megosztása