1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. Centurio

  Centurio Well-Known Member

  De azt ne felejtsük el, hogy a h225m nekünk elsősorban szállító, másod sorban tűztámogató. Abban pedig veri a AH60-at.
   
  Loken, Luthero and arcas like this.
 2. Anti

  Anti Well-Known Member

  Lehet a Hellfire a múlt?

  https://www.armadninoviny.cz/madars...tulniky-airbus-h225m-caracal.html?hledat=h225

  Itt ATGM-ként az MMP volt megjelölve, továbbá azt írja hogy az MLP is támogatva lesz ami a Hellfiret fogja kiváltani a Tigriseken. Lehet erre gondolt Benkő.
   
  Loken, Luthero, arcas and 4 others like this.
 3. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Belteres szállitóképességben igen.Teheremelő képesség terén nem.Tűztámogatóként meg a nyomába sem érhet.És szerintem nekünk a csataképesség sokkal fontosabb,mint a személyszállitó képesség,amiben jobb a H225M.
  Majd meglátjuk,mikor ideérnek.BHra is integrálható akármi NATO szabvány,Spike már integrálva is van,az NLOS változat is,LAHAT is.És akármit csinálnak,a fegyverhordozó konzul behatárolja a franci gépet.
   
 4. Hatalmas like lenne részemről.
  Más: a svédek elvileg kivonták a Bill2 rakétákat, valaki tudja mi lett a sorsuk?
   
 5. Hegylakó

  Hegylakó Well-Known Member

  "A szlovák kormány tavaly májusban jelentette be, hogy 9 darab – Amerikában gyártott – Black Hawkot vesznek első körben, 261 millió dollár értékben (76 milliárd forint). A botrány itt sem maradt el, ugyanis az ár 2016-ra előbb 300, majd 450 millió dollárra kúszott fel (87, illetve 130 milliárd forint),"
  Ezek használt nem fegyverzet gépek voltak. Az EC-nél 160 mrd-ról beszéltek H-forceal (hozzáteszem részleteket valóban nem ismerünk), viszont 16 géppel.
  Szerintem az EDF támogatása nyakig benne lehet ebben az árban. Ugyanazzal az aránnyal számolhatsz szerintem, mint a Leó, PZH csomagnál.
   
 6. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  nagyon örülnék neki én is ha ATGM-ek kerülnének a H145M-ekre , ha nem is az összesre , a 225M pedig nem erre való , lehet rá adni igen és lehet ilyen feladatkörre használni , de kapjanak csak inkább a 145-ök ATGM-et
   
  Anti and Centurio like this.
 7. Terminator

  Terminator Well-Known Member


  Remélem, nem csak az új 5 forgószárnylapátos főrotorra gondol... :cool:
   
  arcas and Centurio like this.
 8. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  ki mit ért "kis gépes " alatt :rolleyes:
  @dudi @krisss
  lehet hülye kérdés lesz de manapság már nem éri meg rárakni egy tankra vagy IFV-re mondjuk Trophy-t mint ERA/NERA-t meg extra páncélt? nem tök mindegy? anno is átvitte a régi szar ruszki rakéta az ERA-t , pont úgy mint most is, dudi mondta azt hiszem úgy hogy "átmegy rajta mint fos a libán" , nem túlzott , a Trophy meg bizonyíitt és elég jó eredményei vannak , ha nem kerülne ennyi extra páncél az eszközre csak mondjuk a Trophy szerintem értelmesebb lenne
  bizony nagyon nem kéne ilyen hülyeségeken még csak gondolkozni se , nem véletlen akarják (VÉGRE) kukázni a ruszki dolgokat
  pontosan, amúgy ha végleg kimennek a Mihuk én nagyon támogatnék mondjuk 8-12db Reapert :)
   
 9. Az APS-nek is megvannak a maga gyengeségei, egyelőre simán túl lehet terhelni, a nyíllövedékek ellen nem igazán védenek(némelyikről azt írják de ez vagy igaz vagy nem), szerintem a jövőben megjelennek a zavaró töltetek is amik a radarjaikat zavarják majd. Szóval ha az APS nem végzi a dolgát marad a páncél.
   
 10. dudi

  dudi Well-Known Member

  Patton mondta,hogy ha kap üzemanyagot úgy át megy a Gót-vonalon mint fos a libán. :D

  A páncél még egyszer leírom nem az ATGM-ek miatt van hanem a kézi páncéltörő rakéták és az ellenséges járművek gépágyúi miatt van.
   
  Loken likes this.
 11. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  jogos mondjuk a két pont, köszi
  a gépágyú az oké azt meg kell fogni , de pl az lehetőség ilyenkor ha mondjuk egy láncos IFV előbb lebontja az ERA-t a 30-assal ,aztán lőnek ki rá kézi páncéltörőt? akkor mivan? vagy ez már nagyon Hollywood ? :D
   
 12. dudi

  dudi Well-Known Member

  Szemből nem lövöd át sima RPG-vel a Pumát pedig nincs rajta ERA,Ha oldalra felrakják a pótpáncélt akkor az oldalát sem.
   
 13. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  Akkor törzsüteges voltam, nem lőttem én más semmivel.;)
   
 14. anonim999

  anonim999 Well-Known Member

  Budapestre jöhet Donald Trump

  Donald Trump Budapestre látogathat a közeljövőben David B. Cornstein amerikai nagykövet szerint.
  A kétoldalú Védelmi Együttműködési Megállapodás elfogadása után tart lehetségesnek egy amerikai-magyar csúcstalálkozót a budapesti amerikai nagykövet. David Cornstein felidézte, hogy a dokumentum már a magyar parlament illetve az amerikai törvényhozás előtt van, de még ratifikálni kell. Ezután belekezd a látogatás megszervezésébe – mondta az amerikai nagykövet az Infórádiónak adott exklúzív interjújában. [​IMG]

  Cornstein kiemelte, hogy nagyon elégedettek Magyarország védelmi kiadásaival a NATO-n belül és nem lennének meglepve, ha már a kitűzött 2024-es időpont előtt elérné Magyarország a 2%-os célt bruttó hazai termékhez mérve. A nagykövet kiemelte, hogy nagyon elégedett volt Szijjártó Péter külügyminiszter washingtoni látogatásával, amelynek során megbeszéléseket folytattak Wess Mitchell-lel, az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekben illetékes helyettes államtitkárával, valamint az amerikai és a magyar hadsereg néhány képviselőjével. [​IMG]

  „Sikerült elsimítanunk az összes kérdéses pontot. Jelenleg az amerikai kormány és a magyar parlament előtt van a dokumentum, a törvényhozás védelmi bizottsága vizsgálja felül. Ha ezzel végzett, a parlament elé terjeszti. Reményeink szerint a teljes testület elfogadja a dokumentumot, és végezetül tartunk majd egy szép ceremóniát, amelyen aláírjuk a megállapodást.” – mondta az amerikai nagykövet.

  https://mandiner.hu/cikk/20190322_budapestre_johet_donald_trump
   
 15. alba

  alba Active Member  Érdekes választás a részükről!
   
 16. honved

  honved Well-Known Member

  Egy lövész Szombathelyen, a 80-as években, 1000 lőszert is ellőhetett élesből, másfél év alatt. Én, úgy saccolom, már írtam itt, kb., 1500 lőszert lőhettem el, rpk beosztásban. Folymatos volt a lőkiképzés, lövészet, harcászat, gyakorlatok, hegyikiképzés, stb. Nem volt üresjárat ott, szinte semmire nem volt idő. Lőszer dögivel volt, mindeből. Egyik lövészeten, az 5. szd. pk. Kokas hdgy.., nem volt elégedett az irányzókkal. Engedélyt kért du, a lövészet folytatására. Urbán Lajos volt akkor ott a dandár pk. Úgy emlékezem, ő adott engedélyt, hogy hozzanak még egy Ural teherautó PG-15 V gránátot, hogy a szdpk., folytathassa az irányzók lövetését, egészen estig.
   
  mészi likes this.
 17. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  Én előfelvételis voltam egy félig feltöltött második (vagy harmadik) lépcsős alakulatnál, te elsőlépcsős voltál. Azért örülök, hogy volt ahol komolyan vették a honvédséget. Ha már csinálunk valamit, csináljuk rendesen. Amikor visszarántottak, akkor kellett még lövöldöznöm, csak akkor már pisztollyal is.
   
 18. Autodidaktakatona

  Autodidaktakatona Well-Known Member

  Milyen kreatívak. :)

  Én jobban örülök a Cz-nek
   
  fedett_mókus likes this.
 19. Anti

  Anti Well-Known Member

 20. honved

  honved Well-Known Member

  Itt is többször tárgyaltuk, a Néphadsereg kiképzése nem volt egyforma szintű. Nyílván ebben már akkoriban is szerepet játszhatott a pénz. Az első lépcsőben számba vett gépesített lövész, harckocsizó, meg egyéb alakulatokra igyekeztek oda figyelni és a megfelelő szinten felkészíteni őket. Hát, én nem unatkoztam a másfél évem alatt. :)
   
  Masztiff likes this.

Ezen oldal megosztása