1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. Anti

  Anti Well-Known Member

  Nem azt kérdeztem hogy fogunk-e venni vagy hogy kéne-e MLRS - nyilván igen. :D
  Hanem hogy összehasonlítva az újabb amerikai(Himars...) vagy izraeli vagy egyéb más konkurenciával még labdába rúghat-e 5,10, 20 év múlva is? Mert ez se tegnapi design ha jól tudom.
   
 2. krisss

  krisss Well-Known Member

  Rakétától függ,
   
  fedett_mókus likes this.
 3. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  Kár, hogy nem olvastad el a magad által idézett oldalt.
   
 4. Anti

  Anti Well-Known Member

  Bocs, elvesztettem a fonalat.

  A MARS 2-re, okos rakétákra vagy mire gondolsz?
   
 5. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  "Together with the guided artillery rocket GMLRS UNITARY, the MARS II forms one system which achieves the desired effect through the necessary precision and an outstanding range under near to any conditions. Through the upgrade to MARS II and the use of the Guided Multiple-Launch Rocket System (GMLRS) an increased range of > 70 km as well as a high precision are achieved."
  "MLRS also fires the long-range Lockheed Martin Army Tactical Missile System (ATACMS) guided missiles. The ATACMS family includes the block 1, block 1A and block 1A unitary missiles. Block 1, which was used during Operation Desert Storm, carries 950 baseball-sized M74 submunitions to ranges exceeding 165km.The block IA missile extends the range to more than 300km by reducing the submunition payload and adding GPS guidance." Innen
  Ez @krisss kétszavas válaszának a bővebb kifejtése. Megvan a fonál?:)
   
 6. Anti

  Anti Well-Known Member

  Meg. :) Mondjuk hogy ATACMS-est is tud azt tudtam eddig is. Szóval nagyjából a Himars előnye csak annyi hogy F-35 kompatibilis? tudom hogy ez jelenleg Magyarországon sci-fi kategória de 10-15 év múlva már lehet nem lesz az.

  https://armedforces.eu/compare/rocket_artillery_M270_MLRS_vs_M142_HIMARS
   
  Masztiff likes this.
 7. Pogány

  Pogány Well-Known Member

  Kísérgetni a Leo-kat a szárnyakon, vagy épp az IFV-ket. Oké, hogy azokon lesz ATGM önvédelemre, de nem páncélvadászok a szónak abban az értelmében, mint a Jaguar. Fenntartható gép lenne és pusztán a létük morálisan is hatna. Némi plusz páncéllal gépágyú szint ellen egész jó védelme lehetne és a Leóknak is adna némi nyugalmat, hogy ott vannak mellettük és vadásznak.
   
  krokomach likes this.
 8. Pogány

  Pogány Well-Known Member

  A Leo is ilyen technika. A modernizáció mint lehetőség, ennél is adott és olcsón lehetne vele plusz erőt felmutatni.
   
  krokomach likes this.
 9. anonim999

  anonim999 Well-Known Member

  Több mint 14,5 milliárd forint (55 millió dollár) katonai fejlesztési pénztől eshet el Magyarország Donald Trump amerikai elnök egy döntése miatt - derült ki az amerikai védelmi minisztérium (Department of Defense, DoD) közleményéből. A DoD az amerikai kongresszus nyomására még hétfőn hozta nyilvánosságra azoknak a katonai projekteknek a listáját, melyektől pénzt vonhatnak el, hogy így teremtsenek elő forrásokat Trump elnök mexikói határfalának megépítésére. Ezen a listán szerepel a kecskeméti légibázis fejlesztésének projektje is.

  Az Egyesült Államok védelmi minisztériuma korábban 55,4 millió dollárt irányzott elő Magyarországnak, amiből a kecskeméti repülőbázist fejlesztenék. 2020 áprilisától 12,5 millió dollárt költenének az üzemanyagtároló-kapacitás növelésére, 2020 októberétől pedig 12,9 millió dollárt bázisfejlesztésre és 30 millió dollárt egy párhuzamos gurulóút kiépítésére. A fejlesztés a régiós orosz térnyerés visszaszorítására létrehozott European Deterrence Initiative része lenne.


  A DoD listája szerint nem csak a kecskeméti beruházást érinti a döntés a régióban. A magyarországi mellett lengyel, román és szlovák katonai fejlesztések is veszélybe kerülhetnek.

  Mindennek oka, hogy miután az amerikai kongresszus nem volt hajlandó Donald Trump elnök mexikói határfalának építésére pénzt adni. Trump erre válaszul egy elnöki rendeletben országos vészhelyzetet hirdetett ki. Ezzel lehetősége nyílt rá, hogy korábban jóváhagyott védelmi és nemzetbiztonsági projektek terhére vonjon el pénzt a fő kampányígéretének számító mexikói határfal megépítésére. A Washington Post elemzése szerint a DoD által nyilvánosságra hozott listán 4,35 milliárd dollár értékben szerepelnek projektek, és a Trump adminisztráció ezek 83 százalékát a tervek szerint fel is akarja áldozni a határfal megépítése érdekében.

  A Washington Post mind a European Deterrence Initiative-et, mind a magyarországi légibázisfejlesztést a leginkább sebezhető projektek közé sorolja. Az ugyanakkor még nem egyértelmű, hogy a listán szereplő mely projekteket fújják le végül, végső döntés erről még nem született.

  A budapesti amerikai nagykövetséget cikkünk megjelenése után közölte: országos vészhelyzet kihirdetése esetén lehetőség van arra, hogy nem kötelező érvényű katonai beruházásokra szánt forrásokat átirányítsanak. A megjelent lista az ilyen beruházásokat gyűjti össze. Ezek értéke összesen 12,9 milliárd dollár, azt pedig a DoD mérlegeli majd, hogy szükség van-e bármelyik beruházás felfüggesztésére, hogy előteremtsék a mexikói határfal építéséhez hiányzó 3,6 milliárdot.

  A Magyarországnak szánt 55 millió dollár elvesztése különösen érzékeny lehet. Ugyanis az amerikai fél többek közt ezzel a pénzzel próbálta motiválni a magyar kormányt, hogy írja végre alá a komoly diplomáciai vitát kiváltó védelmi együttműködési megállapodást (Defense Cooperation Agreement, DCA) az Egyesült Államokkal. A DCA-ról szóló vitáról, illetve annak feloldásáról a Direkt36 korábban részletesen írt. A DCA-ről elvileg megszületett a megállapodás, és az egyezmény jelenleg arra vár, hogy a magyar parlament szavazzon róla. David Cornstein budapesti amerikai nagykövet az Inforádiónak péntek reggel már egy lehetséges Orbán-Trump találkozóról beszélt arra az esetre, ha Magyarország végre aláírná a DCA-t.

  https://444.hu/2019/03/22/magyarors...-fejlesztest-is-erint-trump-mexikoi-hatarfala
   
  borisz, megazez, Loken and 1 other person like this.
 10. dudi

  dudi Well-Known Member


  A Leo a nyugati világ legmodernebb és legjobb harckocsija.Oké,hogy 30 éves csak nincs nála jobb.
   
 11. Pogány

  Pogány Well-Known Member

  Ebben egyetértünk. Mennyiben jelenti ez azt, hogy ne lehetne megtámogatni, megvédeni őket, ugyanígy a legjobbra felhúzott alacsony sziluettű, kisméretű mozhgékony páncélvadászokkal?
   
 12. Anti

  Anti Well-Known Member

  Azért az röhej hogy a szegény Magyarország ki tudta pengetni a milliárd eurót a kerítésre Amerikában meg 15-20 milliárd USD-ről megy a vita évek óta...
   
  tindalos, megazez and zeal like this.
 13. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Vegul sikerult kifizettetni az EUval a magyar keritest?
   
 14. dudi

  dudi Well-Known Member

  Már nincsenek páncélvadászok,az egy elavult koncepció(a vh-ban is a németek azért erőltették mert nem volt elég tankjuk).A harckocsik szárnyait az IFV-k védik,többek közt erre valók.Ma már a kis méret annyira nem előny mertolyan tűzvezető és felderítő rendszerek vannak amiknek mind1,hogy 10 négyzetméter a homlokfelület vagy csak 5.
   
  Loken and Pogány like this.
 15. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  jaj egyem meg őket a legjobb fegyvert vették meg :D:D:D
  Hála a jó égnek hogy mi CZ-t vettünk
  tehát 2014 óta ilyen idióták ? :D még jobb
  az indító platform mint olyan másodlagos , az hogy milyen rakétát lő ki , na az a nem mindegy
  megaznek igaza van , régi technikát megvenni úgy hogy lesz telepített ATGM elvileg az IFV-ken értelmetlen csak azért hogy elmondhassuk hogy van "páncélvadászunk"
  Ellenben , amit nagyon támogatnék Fennek-re telepített SPIKE-LR és már ki is lehetne váltani a BRDM2-eseket itthon, sőt mivel a Fennek multiplatform ezért elég sok minden letudnánk tudni vele , ha pl a Franciák Mistralt integrálnának rá vagy az amik stingert(ami egyébként már létezik) , VV, C&C, JFS, Felderítő , TACP , sok legyet üthetnénk egy csapásra a Fennek-kel szerintem
   
  antigonosz, borisz, megazez and 4 others like this.
 16. krisss

  krisss Well-Known Member

  Akkor ott a fennek atgm indító változata ami a németeknél továbbvitte ezt a szerepkört.
   
  megazez, fedett_mókus and Pogány like this.
 17. anonim999

  anonim999 Well-Known Member

  Ha jól emlékszem csak 20 millió eurót adtak, gumicsontot kaptunk.:(
   
  zeal likes this.
 18. krisss

  krisss Well-Known Member

  Nem rossz az a beretta amúgy,
   
  Nagy Csaba and therob like this.
 19. dudi

  dudi Well-Known Member

  Szerintem sincs vele baj.A Beretta egyáltalán nem rossz gyártó,sőtt!
   
  Nagy Csaba likes this.
 20. blogen

  blogen Well-Known Member

  Speciel én erre szavaztam volna 7,62x39 és/vagy 5,56x45 kaliberekben. :hadonaszos:
   

Ezen oldal megosztása