1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. Pogány

  Pogány Well-Known Member

  Az amerikai pácélvadászok nem voltak épp Jagdpanther/tiger kategóriában páncélzattal, a Sherman Firefly szintén, mégis páncélvadászok voltak. Ugyanazt tették ágyúval, amit ez rakétával tud. Követi a páncéloselőrenyomulást és lehetőleg fedezi azt.
   
 2. dudi

  dudi Well-Known Member

  Nem iszonyodok az ATGM-től.
   
 3. papi

  papi Well-Known Member

  Azért számoljunk azzal is, hogy a papírtestű BRDM modern ATGM-el milyen távolságból képes megkúpozni egy harckocsit, és fordítva.
   
 4. laca

  laca Active Member

  A Puma és a Boxer is KMW, nem?
  Elképzelhetőnek látom, hogy nagy csomagokban gondolkodnak, Airbus, KMW. Azért így már lehet alkudni!
  Esetleg szóba jöhet még a barátkozás a lengyelekkel -> Rosomak, APC kategóriában.
  A KMW gyárt MLRS-t ezek szerint? Igencsak beleillene a kirakósba.
   
 5. Centurio

  Centurio Well-Known Member

  arcas, kiskrumpli, tonyo and 4 others like this.
 6. laca

  laca Active Member

  De én nem erről beszéltem.
  Persze, ideális esetben: a BRDM felderítetlenül lapul valahol, míg ő kapja a felderítési adatokat, akkor ki tud lőni 1 talán 2 tankot, aztán uzsgyi. Az első indítás jó eséllyel felfedi a pozíciót. Én inkább lennék egy brutál terep quaddal (az is elbír egy ATGM indítót), mint egy csődtömeg BRDM-el
  De gondolj a jövőre, egy valamire való harckocsi csoport nem fog mozogni gyalogság IFV ÉS pl. felderítő drónfelhő nélkül. Na így vadásszál te a papírtestű szekereddel. A jövőt már láthatod, az Apacsok drónokkal együtt mozoghatnak, ez lesz a jövőben az olyan top MBT-kel is mint a Leopard. Brutálisan fejlődő szenzortechnika, hálózatos MI, együtt az egyre fejlettebb mini drónokkal. Na ez lesz a kihívás! Ha a másik oldalon nincsenek pariban ezekkel, akkor semmi esély sem lesz. Nyilván a környezet - város, hegyvidék, erdők - tompíthatja ezeket az előnyöket. De a hálózatban dolgozó drónok sok mindent megváltoztatnak majd.
   
  Lelkeslaikus and anonim999 like this.
 7. Loken

  Loken Well-Known Member

  "Egy nagyon fontos dokumentumot írtunk alá, hiszen ez foglalja keretbe és emeli új szintre a már eddig is nagy múltra visszatekintő együttműködésünket." Jörg Vollmer altábornagy, parancsnok Német Szárazföldi Erők
  Úgy néz ki ők sem felejtenek...;)
  Az új doktrína talán azt jelenti ha esetleg újra megindul az orosz gőzhenger nyugat felé akkor esetleg a németekkel együttműködve védjük majd újra a Kárpátok vonulatait...bár a románokban most sem bíznék jobban mint anno...
   
 8. Anti

  Anti Well-Known Member

  UAV beszállítónk ki legyen? :)
  Európa nem nagyon játszik úgyhogy USA, Izrael meg Törökország marad.
  Ukránok pl. most kaptak 6db Bayraktar TB2-t. Csak kérdés hogy ha most vennénk törököktől bármit is az nem rontaná-e el az ameriakiakkal a viszonyt.
   
 9. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Inkább most alapozták meg a leendő német "idegenlégió alapjait". Melyben nagy szerep fog majd jutni a magyaroknak. Viccet félreteve. Szerintem ez a megállapodás mindkét fél számára előnyös. A németek számára és számunkra. Egyébként így már a Puma boritélkolható. Ráadásul egy ilyen megállapodás esetén az ár is jóval kedvezőbb lehet.
  Van egy olyan érzésem hogy a nehéz technikát igen kedvező árban számolhaták fel számunkra :)
   
  Masztiff and arcas like this.
 10. laca

  laca Active Member

  Az abszolút kényszerpálya volt. Kellett valami, amin volt egy használható ágyú és egyszerűen nem volt nekik alkalmasabb hordozóeszközük. Nem úri passzióból mentek ilyen papír jószágokkal. A Firefly is "suffnituning" volt. Az angolok már unták, hogy cseresznyemagköpővel lövöldözik a Tigriseket meg a Párducokat, így beleszuszakolták a 17 fontost abba a pici toronyba. A szerencsétlen Sherman alváz ennyit bírt, azt a rendszert toldozták. Az alap Sherman inkább volt közelebb szerintem az angol Infantry Tank koncepcióhoz, egy mindenes.
  Mire megjöttek az igazi potens páncélosok, vége lett a háborúnak.

  Amiről Te beszélsz, az ma a Puma kategória, védettségben és tűzerőben.
   
 11. Anti

  Anti Well-Known Member

  Nem is olyan régen voltak olyan tervek hogy a német hadseregbe idegenek is berukkolhassanak. Lett is nagy tiltakozás a csóró országok részéről ami érthető is mert a cseh, magyar meg hasonló országok haderei már csak papíron léteznének ezután.
   
 12. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Rugalmasság :D rugalmasság.
  "Egy nagyon fontos dokumentumot írtunk alá, hiszen ez foglalja keretbe és emeli új szintre a már eddig is nagy múltra visszatekintő együttműködésünket." Jörg Vollmer
  Ha kevés a rendelkezésre álló erőforrás nem szükséges felélni elszipolyozni a másik elől.
  Oszd meg és fejlődj.
   
 13. papi

  papi Well-Known Member

  Nyilván sok mindenen változtatnak a drónok, de azért nem ott tartunk, hogy minden bokor felett lebeg egy. Az, hogy mit tudnak a drónok, még nagyon nem derült ki. Egyenlőre azt tudjuk, hogy olyan környezetben, ahol a legkomolyabb légvédelmet a Dushka jelenti, ott tudnak működni. Nem hiszem, hogy az ATGM járműveknek lejárt volna az ideje. Abban, hogy a BRDM egy hulladék, abban egyet értek veled.
   
 14. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Nem, csak ígértek pénzt. Pár hete panaszkodott Viktor, hogy egy fillér sem jött.
   
 15. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  A német Jaguárnak volt rakétás és ágyús változata is.Páncélelháritás egy tág fogalom.Gyalogos egy K100 kézigránáttal is végezhet páncélelháritást,és a Jagdpantert is beosztották páncélelháritó reteszállásba anno.A páncél elháritás és a páncél vadászat inkább taktikai harcmód különbbség,egy adott jármű mindkettőre alkalmas lehet.Támadólagossan használva vadászol a páncélosokra,ha meg azok támadnak elháritod.Mivel az elöbbi jobban hangzik,ezért szeretik az ilyen járgányokat páncélvadásznak nevezni.Ha meg a nagyközönségnek éppen gy lehet jobban eladni,páncélelháritknak nevezik őket.Nem kell ezt túldimenzionálni.De egy 8km hatótávú Hellfierekel felpakolt Humveet simán lehet támadlagossan felhasználni,főleg ha még célkereső/megjelölő drónokkal is megtámogatjuk
   
 16. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  2019/S 058-135354

  Adásvételi szerződés „Aimpoint CompM3 vöröspontos irányzék+3X MAG nagyító toldat beszerzése” tárgyban

  A szerződés(ek) végleges összértéke: 225 663 000,00 HUF

  A nyertes gazdasági szereplő neve és címe:
  Milipol Zrt.
  Moha utca 1.
  1121 Budapest
  Magyarország
   
 17. emel

  emel Well-Known Member

  Ez a Leo már közel se az a Leo ami 30 éve volt!! Se külsőre, se képességre. Ezek - velem ellentétben - tudnak fiatalodni!! :)
   
  borisz likes this.
 18. Centurio

  Centurio Well-Known Member

  Valaki ismeri ezt? Milyen? Jóféle? Vannak vele esetleg tapasztalatok?
   
  borisz likes this.
 19. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Bár rányomtam a likera, de sajnos csak egyszer fogadja el.;)
  Ez a Fennek dolog elképesztően elkerülhetetlen. Erről majd összedobok egy hosszabb "agyvihart", de egyenlőre ennyi is elég.
  Ahogy a fentebbi videobevágásba is említik, itt nem csak eszközöket, de rendszert/filozófiát is veszünk. Akkor pedig az egészet kukázhatjuk, ha nem ez egészet vesszük át.
  Az egész csomag talán egyik legfontosabb része lenne a Fennek JFS, ill. felderítő változata. Mert míg, hogy láncos vagy kerekes APC/IFV-t veszünk, az felfogás és ország specifikus dolog, de hogy a rendszer elemeit ellássuk felderítési és tűzvezetési információkkal, az mindennek az alapja. Ráadásul a Fennek platform olyannyira sokoldalú, hogy azonos platformon gyakorlatilag minden csapattámogatást meg lehet oldani. Ezzel gyakorlatilag a logisztikai igényt is drasztikusan csökkented.
   
  ijasz likes this.
 20. dudi

  dudi Well-Known Member

  Sajnos nem.A konstrukció maradt a régi a fejleszthethetősége végén.Nem véletlen van a Leopard 2 Leclerc keresztezés.
   

Ezen oldal megosztása