1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Nem hinném, hogy ennyire specifikus az ízlése, mert nem ért semmihez. Simán arról van szó, hogy semmit sem szeret, amihez az ő bandájának nincs köze, mert mindenki hülye, csak ő helikopter.
   
 2. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Spec ebben a hozzászólásomban nem a Kfir volt a lényeg.
  De hamár hk hasonlattal élúnk,sokkal inkább egy új,korszerű 125/120nilis ágyút,szupermodern felderitő/tűzvezető rendszert, a legkorszerűbb pótpáncélzatott és APSt kapó,hajtáslánc upgradelt T55(M60) felelne meg neki.
  De ha kicsit visszalapozol,akkor kifejtem,hogy csupán az egyik jelöltem a kiegészitő gép szerepére.Már ha hozza azokat az occsó üzemeltetési paramétereket,amiket az IAI marketingesei igérnek.Kérdőjeles a dolog...
  Különben az U2,B52,UH1,de a C130 is az ötvenes évek szülötte.
   
 3. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  • Az U-2 nem harci gép. Magassági felderítő és nem azonos módon használják, mint 1960.05.01. előtt. Tehát ez nem érv a Kfir mantrádra.

  • A B-52 nem több Mt-ás atombombákat visz ma amikből erőlködve elbírt kettőt, nem kellett növelni sem a manőverezőképességét, sem a hatósugarát. Ellenben nézd meg, hogy a hiányosságait a fegyverzet és avionikával cserélték le, de hagyományos légvédelem közelébe sem megy. Amikor megjelent a Volhov és Vega, akkor kapott SRAM és AGM-28-at. Amikor jött az Sz-300P család, akkor AGM-86 ALCM. Ma meg van hozzá GPS-es siklóbomba és elborult használat miatt COIN-hoz TGP és LGB is.

   Emel is leírta már, hogy miért maradt hadrendbe és hogyan. Nem vadászgép, mások a követelmények. Ennek ellenére már 30 éve is újra akarták hajtóművezni, csak a töketlenkedés miatt nem került rá sor. Mára úgy 2-szer megtérült volna...

  • A C-130 említése a legnagyobb megalol úgy, hogy már erre is adtam forrást anno egy vitában. A típusjelzése és alapvető aerodinamikai kialakítása azonos egy C-130J és egy C-130A-nak. Semmi több. Ja, ez sem vadászgép.
   Ez volt a C-130A és B. Vesd össze kinézetre és teljesítmény paraméterek terén a C-130J-vel.
   http://www.alternatewars.com/SAC/C-130A_Hercules_CS_-_1_November_1956_(Yip).pdf
   http://www.alternatewars.com/SAC/C-130_BL_Hercules_CS_-_1_September_1960_(Yip).pdf
  Komolyan mondom, hogy kopaszodik tőled az ember.
   
  Nagy Csaba and krisss like this.
 4. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Ezuttal ne ragadj le a Kfirnél,nem az volt a hozzászólás lényege.
  Különben meg megválaszolod a saját kételyeidet.Ahogy a mai C130 nem azonos az akkorival,vagy a B52 felszereltség és harcbavetési módja is változott,úgy a Kfir block60 is különbözik a Kfir C2től is,hogy az eredeti Mirage III ősről már ne is beszéljünk.
  De inkább a 2gépes légierő koncepciónak ess neki,és cincáld szét.Annak a tescogazdaságos elemének egyik jelöltje csak az öreg pajeszos
   
 5. krisss

  krisss Well-Known Member

  [​IMG]

  Az utóbbi 1 hétben kb így olvasom minden nap a topikot.
   
  Nagy Csaba, therob, tomsinner and 3 others like this.
 6. arcas

  arcas Well-Known Member

  Már engem is kezd fárasztani ez a meddő "vita"...lapozzunk pls.
  [​IMG]
   
 7. Lelkeslaikus

  Lelkeslaikus Well-Known Member

  Hát Celebra te aztán makacs egy Well-Known Member vagy hallod-e? :D:D
  Én ugyan abszolút nem értek hozzá, de józan paraszti ésszel ezt gondolom:
  Legfeljebb két századot feltételezve egy típusnak van értelme. Az pedig legyen olyan, amivel biztosítani lehet a légi fölény elérését legalább védelmi helyzetben, illetve anyagilag a típusra elérhető legjobb fegyverzetet alapul véve hosszú távon kompromisszum nélkül vállalható legyen.
  Ha erre elegendő lenne a modernizált/E/F Gripen - ehhez nekem lövésem sincs -, akkor hülyeség lenne váltani. Minek? Hogy a szomszédok is váltsanak? Szerintem ez a fegyverkezési versenyt fűtené.
  Ha erre a célra várhatóan csak egy 5. gen gép lesz alkalmas, akkor muszáj lesz azt választani, és le kell nyelni a békát, hogy bizonyos feladatokra drágább.
   
 8. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Igen, de bazdmeg egy olyan környezetben, ahol ez a gép teljesítmény szempontjából megfelel. Melyik részét nem érted annak, hogy más a környezet...?
  Ezen felül 24 darabos légierő két típussal? Mennyire kell ehhez hülyének lenni...?

  Nem is érte, hogy az USAF miért F-15X-szel szórakozik, ha már kell valami az F-35A mellé és miért nem kapar elő a Boneyardból F-16ADF-ekat és tesz abba AESA radart és mást. F-4 Phantom II-őt már nem tudnak, mert Q-4-et sem gyártanak, helyette Q-16 van lassan fél évtizede.

  Anyám...
   
  Nagy Csaba likes this.
 9. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Nem azért nyomom a 2gépes légierőt,mert az F35 valamiféle feladatra túl drága.Hanem mert magában ménykű drága.Szerintem legalább két,16gépes század kéne az országvédelmi igényekhez minimum.Az meg már elég sokat kostál.Nem vagyunk krőzusok,és máshova is kell a pénz.Ha volna rá pénz doszta,nem kéne ilyesmin gondolkodni se.
   
 10. krisss

  krisss Well-Known Member

  Hát nem tudom, hogy a két típusra kihegyezett karbantartási, kiképzési és logisztikai rendszerrel mennyire lennénk előbbre.
   
  therob and arcas like this.
 11. Matróz Kommandó

  Matróz Kommandó Well-Known Member

  Ha lesz két század, akkor az ua. a típus lesz!
   
 12. Lelkeslaikus

  Lelkeslaikus Well-Known Member

  És biztos hogy csak az F35 elegendő arra, amire nekünk kell?
   
 13. Anti

  Anti Well-Known Member

  Azt kene tisztazni milyen tipusok ellen szeretnenk potens gepet.
   
 14. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Mi nem az USA vagyunk.Nekik az F35 az F16 váltótiusa,ami pont occsó kiegészitő gépnek indult az F15 mellé.Közbe persze már ott sincs annyira kolbászbol a kerités.F4nek még nem volt igazábol occsó kiegészitője.Most meg inkább azt lehetne mondonai,hogy az F35öst egésziti ki az F22.
  Nekünk az F35 lehetne a csúcs.Szerintem ha lehet választani akármelyik eurókacsa és az között,egyértelműen az F35 a hatékonyabb hosszútávú választás.De azért nem olcsó.Elgondolásom az,hogy egy századnyi F35st kéne kiegésziteni 2-3századnyi olcsóbb,és olcsón üzembentartható gépel.Csak akkór van értelme a dolognak,ha a 2-3századnyi kiegészitő gép megfelelő harcértékű,és az egyűtes rendszerbe állitási és üzemrezsije sem éri el az F35század költségeit.Különben nincs értelme a dolognak.
  3-4 jelőltem van a szerepre.Új gépként az FA50 bvr képes vb változat,vagy használt gépként a Gripen C,F16 és a szegény öreg zsidó Kfir.Összehasonlitó vizsgálattal kéne eldönteni,hogy melyik lenne a legjobb a célra.És pénzügyhatékonysági vizsgálat kéne ahoz is,hogy egyáltalán mükszik e a koncepció.Csak nagyon leragadtatok a Kfirnél.
   
 15. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Na ez az,amit meg kéne vizsgálni.De volt már ilyen idehaza is,és a világ más részein is.Sőt,maga a Kfir is az F4 kiegészitő tipusa volt izraelben.
   
 16. krisss

  krisss Well-Known Member

  De nem ilyen kis méretű légierőben, ez pedig fontos szempont.
   
 17. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ekkora logikai, időrendbeli és doktrinális téveszme után úgy érzem, hogy felesleges időtöltés lenne válaszolni.
   
  arcas likes this.
 18. Anti

  Anti Well-Known Member

 19. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  De,van rá példa kis méretű légierőnél is.És 1(megersitett,16gépes) F35+2-3századnyi kiegészitő gép már nem is olyan kicsi légierő manapság a térségűnkben.
  Különben ez ugyanaz a gondolatmenet,mint amikor azt mondom,hogy ne dobjuk ki a T72eket,ha van belőlük még egy zl-nyi.Inkább modernizáljuk őket egy olcsóbb,de megfelelő hatékonyságú programban,és osszuk be a gyalogság közvetlen támogatására.Nem lesz egyenrangú egy LeoA7,vagy T90MSsel,nem is az a cél.De sokkal olcsóbban nagyon is jó lesz arra a szerere,amire egy 105milis toronnyal ellátott TAM jellegű Puma variáció alkalmas lenne.
   
 20. Gaudi

  Gaudi Well-Known Member

  Ez mindent visz! :-D
  (Kiemelés tőlem)
   

Ezen oldal megosztása