1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Én nem tudom, csak elkezdtem számolni, hogy miért lehet rudi szerint 100k USD/fő a személyi felszerelés. Még ezekkel a tételekkel sem értem.
  Vagy egyáltalán hogyan számol átlagot? Mert nem mindenki lövész. Valakinél van pl. Carl Gustav, valaki MANPAD-os, stb.

  Mert, ha így átlagolunk, akkor egy főre kijöhet 100k USD, csak ez nem "személyi felszerelés", hanem egy raj átlagos költsége. Vagy több rajé, mert nem minden rajnál van Stinger, de javítsatok ki, ha tévednék.
   
  Nagy Csaba and dudi like this.
 2. Lelkeslaikus

  Lelkeslaikus Well-Known Member


  KFIR repidő? :D
   
  borisz, svajcibeka and dudi like this.
 3. dudi

  dudi Well-Known Member

  NVG az mindenkinek kéne..,A raj pk-nak meg a helyettesének illik adni rádiót(ez van is itthon).
   
 4. emel

  emel Well-Known Member

  Ja, kb. 1/48-as léptékű AMK vagy Italeri gyártmányú makett lesz ...:D:p
   
 5. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Egy gyors listát össze tudnál lökni, hogy jelenleg mi az ami a ruházatból, a hátizsákból (tudom a hátizsák is), stb. hiányzik?
  Tudom a tártáska (kiváltója), és a sisak lesz az elején, de én inkább a nyilvánvalókon kívül értem.
  Pl. sportruházattal mi a helyzet?
   
 6. dudi

  dudi Well-Known Member

  Nincs mit javítani.A személyi felszerelés az áll a katona egyéni fegyveréből és a tartozékaiból(pisztoly,gépkarabély,könnyű-géppuska,a géppuskásoknak szokott lenni gépkarabélyuk így a géppuska már nincs benne*),harcászati felszereléséből(sisak,mellény,éjjellátó,gyalásó,célzsebek a mellényre,hátzsák,vv felszerelés és a ruházatból.

  *Bár ez elég hadseregspecifikus így itt azért ahány ház annyi szokás.
   
  Nagy Csaba and molnibalage like this.
 7. dudi

  dudi Well-Known Member

  Nem akarok én egy második Haditechnikai Összefoglalót írni...
   
 8. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A lövészraj géppuskásának is van karabélya egyébként? Vagy neki csak pisztolya van "végszükség esetére"?
  Vagy egy lövészraj minden tagjának van karabélya kivétel nélkül?
  Az FM 100-2-3-at alapul véve a gl. századnak is volt külön pc. szakasza. Ott is volt mindenkinek egyéni karabélya? (Az FM 100-2-3-at nem minden téren veszem készpénznek, inkább csak a nehézfegyverzetet nézve.)

  A gl. zászlóaljnak ugye meg mát van aknavetős szakasza, légvédelmi szakasza (MANPAD), híradós, stb. Mindenkinek van karabélya?

  Igény lenne rá. A szervezeti felépítés résznél meg is jegyeztem.

  A szárazföldi hadviselésről hasonló összefoglaló megírásának örömét meghagyom másnak
   
 9. megazez

  megazez Well-Known Member

  Akkor erre a rendezvényre lenézek :) :hadonaszos::hadonaszos:
   
 10. dudi

  dudi Well-Known Member

  A Honvédségben mindenkinek van gépkarabélya vezérezredestől közkatonáig beosztásra való tekintet nélkül(szóvala jogi tisztnek a minisztériumban meg a pilótának is).Az,hogy a géppuskásnak van-e az nem egységes pl az amerikai tengerészgyalogos géppuskásnak van gépkarabélya amit visz is magával nálunk is van de nem viszi magával.
  Igen természetesen van a páncéltörő szakasz katonáinak is(meg mindegyiknek amit felsoroltál sőt az aknavető szakasznak van minimum egy géppuskája is) hisz minden katonának és alegységnek képesnek kell lennie az önbiztosításra.Olyanra kell itt gondolni,hogy teszem azt a páncéltörő szakasz önálló menetben lesállásba fut akkor neki azt meg kell tudnia oldani önállóan amihez elengedhetetlen az,hogy minden katonának legyen gépkarabélya.Megoldhatatlan az,hogy minden nem lövész szakaszt vagy rajt lövészek kísérjenek mert nincs képességük az önbiztosításra.
   
  Nagy Csaba and molnibalage like this.
 11. dudi

  dudi Well-Known Member

  Én katonaként nem gondolom jó ötletnek,hogy ilyet írjak mert tarthatatlan lenne az,hogy csak olyan kerüljön bele amit az interneten amúgy is megtalálnál és ez onnantól kezdve már nem lenne kifizetődő.
   
 12. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A probléma az, hogy nem találnám meg vagy nem tudnám én vagy más helyesen értelmezni. A HT Összefoglalónak is van egyszerűbb és könnyebben megtalálható része, de kb. 10-szer gyorsabb megtudni mindazt, ami benne van, mint egyedül vadászni. Vagy egyenesen reménytelen lenne.
   
 13. dudi

  dudi Well-Known Member

  Harcászati alapismeretek nélkül nem is lehet azt értelmezni,hogy miért kell az aknavető szakasznak géppuska.Abba meg nem mehetek bele,hogy mi az az önbiztosítás,mi tartozik bele,milyen elvek mentén épül fel egy sima lövész raj tűzrendszere.Ezek nélkül pedig tök felesleges lenne arról írni,hogy miért az a fegyver és miért annyi fegyver kell egy rajba ami és amennyi.Arról nem is beszélve,hogy önállóan én rajnál fejjebb nem vállalnám,hogy olyan munkát adok ki a kezemből amit bárkivel szemben meg tudok védeni(itt most nem a HTKA közönségéről beszélek mert az menne szakasz szinten is).Szakaszszinthez már bizonyos dolgokban kellene a nálam nagyobb tudásúak segítsége is főleg gépesített lövész témakörben mert ahhoz elég keveset értek hisz sosem voltam az csak könnyűlövész ami más világ.
   
 14. dudi

  dudi Well-Known Member

  Nem kell messzire menni pl egy lövész szakasz tűzrendszerét kitalálni védelemben az menne addig a pontig amíg csak a szakasz saját kézifegyvereire támaszkodhat(tipikus könnyűlövész szituáció).De ha már azt mondják,hogy használhatod a század aknavető szakaszát is (ez is tipikus könnyű lövész helyzet)ahhoz már kell az aknavető szakasz parancsnoka aki tüzér tiszt.Kérdezzétek meg Ílyászt,hogy mennyire nem egyszerű megcsinálni egy század tűztámogatási tervet egy aknavető szakaszra főleg ha annak illeszkednie kell a zászlóalj tűztámogatási rendszerébe(márpedig kell neki!).
   
  Nagy Csaba likes this.
 15. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A HTÖ-t sem egyedül készítettem....
   
 16. dudi

  dudi Well-Known Member

  Ez igaz, de téged nem rúgnak ki ha olyat írsz ami nincs az interneten vagy nem fér bele a követhetetlen és beteges titkolózásba amit a Honvédség művel(ez a legnehezebb,kitalálni,hogy akkor ezt le lehet-e írni vagy sem).
   
  Tcat, Pocok75, Anti and 6 others like this.
 17. borisz

  borisz Well-Known Member

  Valamelyik magyar boszniai misszióval történt, utászok épp a mosztári hidat kalapálták, franciák biztosítottak. Látja a magyar pk., hogy a franciaák egyszer csak fogják magukat, szedelőcködnek és mennek. Kérdezi, most mi van, miért? Mondja az egyik francia, lejárt a munkaidejük. Aztán otthagyták a műszakiakat...

  Az NKE honlapján elvileg vannak fenn anyagok.
   
  rappali_ likes this.
 18. borisz

  borisz Well-Known Member

  Térképész mesélte, hogy ortofotókból csinált térképet. Be kellett adni a Honvédséghez. Visszadobták az ottani térképészek, hogy ez így nem jó, nem jelenhet meg. Kérdezi, miért? Mondják, mert tiltott objektum van rajta. -Hogy mi? -Olyan objektum, ami nem jelenhet meg térképen. -Jó, de mi az? -Az titkos...
   
 19. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Amennyiben integrálható a NASAMS-hoz, akkor igen szép dolgok vannak itt, ami a ESSM Block II alkalmazása esetén még szebb dolgokra lenne jó főleg low level CM elleni védelemre. Mind a horizont, mind a hatótáv kihasználásához. A kulcs nálam az, hogy legyen nagyon mobil, hogy lehessen ezzel játszani, ahogy az indítókkal is.

  Számomra a NASAMS egyik legnagyobb pozitívuma, hogy nagyon mobil, egyes elemei már-már SHORAD közeli szinten vannak.
   
  arcas likes this.
 20. arcas

  arcas Well-Known Member

  Egy dolgot nem igazán értek csak, hogy a norvég rendszernél miért kell a kocsiról letelepiteni a földre az inditókat, miért nem maradhatnak a szállitón?! Kevésbé észrevehető, kisebb méret...?
  Ha tényleg kiépül ez az Airbus-os vezetési rendszer - márpedig kiépül - és integrálódni hozzá egy ilyen NASAMS rendszer az eléggé potens kis légvédelem lenne....
   

Ezen oldal megosztása