1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  Ha 2 esetleg 3 századot akarunk, akkor mindenképp a Gripennél kell maradni, és a mostani gépek mellé kell venni E/F típusú újabbakat, ami előrelépés lenne, továbbá a meglévő személyzetet és infrastruktúrát "csak" bővíteni szükséges és nem kell számunkra ismeretlen új infrastruktúrát, és üzemeltetést létrehozni.
   
  kamm and tonyo like this.
 2. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  Ha 2 típusos pénznyelőbe belemegyünk akkor f-35 és Gripen párossal menjünk bele, mert ígyis-úgyis hatalmas költség, és ha már ennyit rááldozunk, akkor legalább olyan gépeink legyenek, amivel az összes szomszéd légierejét egyszerre is be tudnánk akár gyalulni. Ha ennyit rááldozunk legyen haszna is.
   
  rappali_ likes this.
 3. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  Meg a cseszett nagy távolságok gyors megtétele. Nem nyerhetsz csatákat, ha késik a hadsereged fele.
   
 4. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  Kárpátaljára a 0,01% esélyünket is eldobnánk vele.
   
 5. dudi

  dudi Well-Known Member

  Egész egyszerűen kiegészítő szerep jutott nekik.Csűrhetjük csavarhatjuk még egy ideig de a tény ettől tény marad.
   
 6. dudi

  dudi Well-Known Member

  Akkoriban jó ha a harcoló csapatok negyedét vagy ötödét alkotta a lovasság...
   
 7. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  Az ittlévők közül senki, még te se vezettél egy háborút, még egy nagyobb (2-3000 fős) hadgyakorlatot sem, ahogy én sem. Az akkori katonai vezetők nem szerencsétlen hülyék voltak, ha nem lett volna szükség lovasságra, nem használtak volna (pláne hogy drága is volt a gyalogsághoz képest). De mivel használtak, ezért kijelenthetjük, igenis szükség volt rájuk. Lehet valamiért unszimpatikus egy dolog, de ebben most tévedtél, nem kell tovább csűrni csavarni, mivel megvannak az erre szakosodott történészek, majd ők kielemzik helyettünk, utána meg elolvashatja a végeredményt az akit érdekel mélyebben a témakör.
   
  rappali_ likes this.
 8. dudi

  dudi Well-Known Member

  Sehol nem állítottam,hogy szükségtelen volt a lovasság!Azt állítom,hogy közel sem volt akkora szerepük.
   
 9. blogen

  blogen Well-Known Member

  A lovasság a XV. század óta másodlagos erő a gyalogsághoz képest a nyugati hadviselésben és egyenesen csak segédcsapat a XVII. század óta. Nincs közük a csaták nyeréséhez.
   
 10. ravenlord

  ravenlord Well-Known Member

 11. kamm

  kamm Well-Known Member

 12. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  szegény Napóleon most tuti forog a sírjában
   
 13. tindalos

  tindalos Well-Known Member

  Na így kerultek szóba a P-8asok Pápával kapcs...
   
 14. Panzerfaust

  Panzerfaust Well-Known Member

  Ez kb olyan szintű hasonlítás, mintha én beperelek valakit, aki ennek a ténynek az ismeretében utána eljön és agyonveri a fél családomat. Még a tárgyalás előtt.

  Az 1943. január 14. és 26. között megtartott casablancai konferencián Roosevelt és Churchill elhatározták, (amely döntésben Sztálin erőteljes követelései is szerepet játszottak) hogy átfogó stratégiai bombázó hadműveletet indítanak Németország (és szövetségesei) ellen. A terv szerint a szicíliai partraszállás után a bombázóoffenzívát új hadműveleti irányként Dél- és Közép-Európára, így Magyarország területére is kiterjesztik. A Casablancában jóváhagyott CBO terv (hadászati bombatámadások terve) az amerikai bombázóerők gyors ütemű fejlesztését írta elő azzal, hogy legkésőbb 1944 márciusáig be kell fejezni a kelet-európai célpontokat támadó légi armada felállítását. 1944 januárjára befejeződött 21 bombázó-, valamint 7 vadászcsoportból, azaz összesen 1500 négymotoros nehézbombázóból és 800 vadászgépből álló 15. légi hadsereg áttelepítése, Bari és Foggia térségébe. A parancsnok C. Eacker volt.
  Magyarországi célpontok mellett a sziléziai Odertal kokszolóüzeme, a pardubicei olajfinomító és Dubova fegyvergyár is szerepelt a letarolandók között.
  Rengetegszer elúszott a bombaszőnyeg - a britek éjszaka is szőnyegbombáztak minket - ami százával döntötte romba a polgári lakóházakat és szedte a védtelen lakosság között az áldozatokat. Volt olyan alkalom is, hogy amerikaiak "poénból" lebombáztak egy marhacsordát.
   
  vilmoci, zeal and rappali_ like this.
 15. FilcTroll

  FilcTroll Well-Known Member

  A totális háború egyszerűen ilyen. Ha az ellenség teljes megsemmisítése a kitűzött stratégiai cél, akkor el kell pusztítani mindent és mindenkit. Nekem se tetszik, de ez van.
   
  Nagy Csaba and anonim999 like this.
 16. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Az a kemény, hogy te ezt a hozzászólást komolyan gondoltad. Időt, energiát fektettél bele.
  Mégis, mit kellett volna tennie a szövetségeseknek? Egyes "tengely" országokat másként kezelni, mint másokat. A "szegény" magyar stratégiai célpontokat békén hagyni, míg a "mocsok" németeket szarrá bombázzák? Mi lett volna erre a reakció? Csak nem az, hogy ide költöztetik a termelést, és innen látják el felszereléssel a németeket is?
  Azt hogy leírod, hogy "elúszott a bombaszőnyeg" egy elég nagyvonalú kifejezés részedről. Ha tisztában vagy a kor navigációs, és bombacélzó képességeivel, különösen éjjel, továbbá tisztában vagy azzal, hogy milyen arányban lőtték le a bombázókat nappali bevetéseken, akkor átlátnád, hogy egész "olcsón" megúsztuk.
  A marhacsorda pedig igenis, hogy egy stratégiai célpont - mármint abban a korban az volt!
  Ha egy állam hadat üzen a másiknak, akkor onnantól elkezdődött a "meccs". Hogy Hofira hivatkozzak "A bíró nem azért veszi a sípot a szájába, mert az jó neki!"
  Mire elkezdődött Magyarország bombázása, addigra már a csapataink régen harccselekményekben vettek részt a SZU területén. Miért kellet volna Magyarországot megkímélniük?
   
  Nagy Csaba and Loken like this.
 17. blogen

  blogen Well-Known Member

  RAYTHEON Space and Airborne Systems, headquartered in McKinney, Texas, is a leading provider of radar and sensor systems on airborne and spacebased platforms. The business also provides communications, electronic warfare, high-energy laser solutions, missile defense and special mission aircraft for the network-centric battlefield. Research advancements range from linguistics to quantum computing.

  LOCKHEED Martin Aeronautics Company, Dallas, Texas. A major designer and manufacturer of defense and space systems. The company has been a pioneer in the field of versatile, high-performance defense technology and an important contributor to the nation's space efforts for 40 years. Major capabilities include rocket and missile technology, guidance and control systems, laser applications, unique simulation systems, environmental control systems, advanced materials, sensors, and electro-optical systems. The most important project by far to Lockheed Martin Aeronautics is the F-35 Lightning II (JSF).

  Tehát NASAMS, C4ISR és F-35.
   
 18. blogen

  blogen Well-Known Member

  Akármelyikkel is üzletelünk, szükség lesz az állandó állami képviseletre a magyar fél részéről a helyszínen!
   
 19. megazez

  megazez Well-Known Member

 20. Matróz Kommandó

  Matróz Kommandó Well-Known Member

  A lovasság, különösen a huszárság kb. a mai különleges erők szerepét vitte. Felderítés ill. vonalak mögötti harctevékenység. Önmagában háború megnyerésére alkalmatlan volt.. A dragonyosok már kicsit más tészta, mivel ők elsősorban lovon utaztak, de gyalogosan harcoltak. Kb a gépesített lövészek lennének. Persze minden összehasonlítás sántít, hisz a technológia fejlődése óriási volt az elmúlt 100-150 évben.
  Ami a kérdéses amerikai kapcsolatot érinti, Kováts ezredes valóban részt vett az amerikai könnyűlovasság megteremtésében, életét áldozta. Jelentéktelennek nem nevezném, de talán meghatározónak sem.
  Teller Edéék talán egy kicsit nagyobb jelentőséggel bíró dolgot tettek le az amerikaiak asztalára.
   

Ezen oldal megosztása