1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  A mai haditechnika már nem T34.Az összfegyvernemi harc ma sokkal gyorsabb,bonyorultabb eszközökkel zajlik.IDF szintű kiképzés kellene sorköteles módra megoldani a kérdést.Hol van hozzá pénz,paripa,fegyver,és a társadalmi fogadókészség?A szervezeti-üzemelési kultúra?Sehol.
  A sereget nem csak technikailag,szervezetileg és erkölcsileg is.Szervilis pizsamásmelegedőböl valódi harcképes honvédelmi erővé.88 tábornok,ezernyi főtiszt egy 5-6000 fős harcoló létszámú seregnek-röhej.
  Meg kell fizetni a katonát.Ugyanakkor nem kell nemessé testálni.Olyan fizetést,és leszerelés után hasznositható tudás megszerzésének lehetőségét kell(ene) biztositani,hogy a fiataloknak vonzó legyen 1-2 időszakot szerződéses katonaként szolgálni.És ehez nem kell feltalálni a spanyolviaszt.Csak szakitani kellene a rossz magyar hagyományokkal.
  Más.Mégis hol képzünk ki,mivel szerelünk fel tizezerszám műveleti tartalékosokat?Elavult,lestrapált technikával összfegyvernemi harcba küldünk aligképzett,gyakorlatlan katonákat.....Szerintem baromira nem jó ötlet.Területvédelmi erőként lehet rájuk számitani,de nem manőverező páncélosharcban az ellen főerőivel szemben.
   
  Masztiff, Sulaco, Ocses and 5 others like this.
 2. phaidros

  phaidros Well-Known Member

  Tetszik-nem tetszik, talpasokra szükség van. És nem is kell, nem is jutna mindenhova APC/IFV, hozzá rendelt gyalogsággal.

  Te mondod: "Sehol." A tartalékos rendszer afféle szükséges rossz, de ha meg úgy nézzük: minimum összekötő kapocs a katonai és a civil társadalom között, minden értelemben.
  A maga korában abban a társadalmi közegben, ahol a T-34 volt nagyjából ugyan akkora ugrás/eltérés volt, mint a mai magyar társadalmának a Leo.
  De fenn áll a kérdésem továbbra is, hogy számos országban látják a létjoguntságát a tartalékos rendszernek, sőt fejlesztik; akkor mi miért ne? Az IDF-et hoztad példának. Más közegben van az IDF és másban a Honvédség. Az IDF-ben még a rokkantaknak is találnak megfelelő helyet, hogy részt vehessenek a haza védelmében, még ha az épp a mosoda is. Ott össz társadalmi ügy, nálunk meg majdhogynem szubkultúra -és erről nem csak az össz-társadalom tehet.

  Sehol. Mint ahogy ha több tízezer nulla honvédelmi tudású civilt rántanának be háború, vagy katasztrófa esetén, akkor még kevésbé lenne meg a képesség, ha nem lenne tartalékos rendszer. Mert be lenne; mert nem tud az ország annyi honvédet kiállítani, hogy az ország védelmét teljes mértékben ellása. De ha lenne is, akkor sem lenne kellő technika, tehát megint csak a civileké lenne igénybe véve (mint ahogy a fent hivatkozott előadásban is elhangzott), azt meg, ki üzemeltetné?
   
 3. Anti

  Anti Well-Known Member

  Utóbbi napokban többször csicseregtek a verebek a cseh fórumon egy szlovák-magyar projektről, konkrétan az Éviről Rába alvázon

  https://kotadef.sk/projects/?lang=en

  Nem tudom ennek mennyi a valóságalapja.
   
 4. krisss

  krisss Well-Known Member

  A cseh fórumot tudod linkelni ?
   
 5. Anti

  Anti Well-Known Member

 6. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Ha visszalapozol,többször is hitet tettem egy sorköteles kiképzésen alapuló modulrendszerű Nemzetörség szükségessége mellet.Az ÖTT helyet.Területvédelmi tartalékosnak megfelelő kiképzéssel és felszereléssel-de nem az MH manővererőihez sorolva.Azok legyenek hivatásos,zsoldos katonák.A svájci miliciarendszer egy hazai körülményekhez igazitott változata jó minta lehetne.
  Csak szeretnénk,legszebb álmainkban,hogy az MH és a magyar államszervezet működése mérhető legyen az IDF és az izraeli államaparátus működési hatékonyságához.Sajnos a mi pizsamásmelegedőnk és abszurdisztáni államszervezetünk messzebb van a zsidó példátol,mint Makó vitéz Jeruzsálemtől.:(
   
  therob and HAndrás like this.
 7. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  na mit írnak kriss? nem igzán beszélem a nyelvet :D
   
 8. krisss

  krisss Well-Known Member

  Csak annyi, hogy pletykák vannak, Rába alvázas EVA-ról.
   
  blogen and tonyo like this.
 9. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  vajon alapjuk is van ilyeneket állítani? :rolleyes:
   
 10. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Ha sorvezetőként ha így gondolkodnák ahogyan te néha negatívan.
  A lengyeleknél mi volt pár évvel ezelőtt? kb a 2000 es évek közepén. Ott volt a rengeteg technika (igaz legalább ők nem dobták ki) és létszámilag ők se álltak hű de jól. Mára meg nyugodtan ki lehet jelenteni hogy a térségben meghatározó erők. Ott is van tartalékos rendszer. Vajon az ő rendszerüket miért nem szidjuk??? Szépen egymásra építve,átfedve. Kezdve a területi alapon a műveleti tartalékosokon át a képzett aktív állományig. Mindenkinek meghatározott feladata,célja a képességeikhez képest. Úgy hogy egy bizonyos szintig legyen benne átfedés. Az átfedésekre meg azért lenne szükség hogy ha valami gebasz lenne akkor nem 0 rol kezdenél, hanem egy bizonyos szintről. Mert nem mindegy hogy 8-12 hónap alatt képzel ki valakit, vagy csak a rendszerből adódóan 1-2 hónap alatt. Máshol is így megy mert a lengyelek is próbálták át venni a jó példákat és ahogy nézzem sikerült nekik. Nem mindenben a hibát kell keresni állandóan. (ettől a magyar mentalitástól vajon mikor fogunk már megszabadulni) Hanem megnézni az adott rendszerből,körülményekből hogyan tudsz a lehető legtöbbet kihozni. De ahhoz hogy egy rendszert felépítsél ahhoz idő kell. Mert ha ireálisan sokat várnánk el tőle akkor nem lesz belőle semmi. Ugrani csak kis lépésekkel lehet. Nagy lépéssel pofára esés jó eséllyel. Pl a lengyeleknek is legalább 8-10 évükbe telhetett mire eljutottak ideáig.
   
  phaidros likes this.
 11. krisss

  krisss Well-Known Member

  Hát zord tavaly írt olyat, hogy részt veszünk a Pesco-s tüzérségi programban a szlovákokkal közösen. De azóta semmit sem hallottam róla, szóval a kérdésed nagyon jó.
   
  fedett_mókus likes this.
 12. krisss

  krisss Well-Known Member

  Hát ha egy lengyelt kérdezel erről elég máshogy fog nyilatkozni, kb Celebra szintjén negatívan.
   
  fedett_mókus and tonyo like this.
 13. krisss

  krisss Well-Known Member

  blogen and fedett_mókus like this.
 14. tonyo

  tonyo Well-Known Member

 15. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Nagyon remelem hogy pletyka is marad. Ha mar vettunk ket tucat pzh-t, nem hiszem hogy bolcs dolog lenne az ujabb ket tucat loveget egy teljesen masik tipusbol rendszeresiteni. Vagy ez vagy az, de mindkettot az ilyen jelkepes darabszamok mellett luxus es hulyeseg. Ha mar ugyis venni kell akkor mar legyen egyforma mind. Jo hogy nem mar ahany uteg annyi fele loveg... Meg meg ki ne talaljak hogy harmadiknak a D-20 is megmarad.
   
  HAndrás likes this.
 16. vilmoci

  vilmoci Well-Known Member

  náluk a H22 volt az utolsó és asszem a egyetlen 4tengelyes konstrukció, vagy inkább protó.
  hamar átálltak a MAN HX32-k forgalmazására.
   
  borisz likes this.
 17. ijasz

  ijasz Well-Known Member

  Miért kellene a nehéz dandárom kívül bárkinek Pzh?
   
  tonyo, phaidros and blogen like this.
 18. Anti

  Anti Well-Known Member

  Szerinted ez jo valasztas lenne vagy inkabb a Cezart preferalod?
   
 19. honved

  honved Well-Known Member

  A Honvédség esetében, ez is elképzelhető. :) Volt egyébként szó arról, hogy az önjáró mellett lesz vontatott is. Ez a szlovák csoda ugyan önjáró, de elmegy a vontatott elképzelésbe, kategóriában, ha a közepes dandár tüzérsége történetesen ilyesmi lenne.
   
  blogen likes this.
 20. honved

  honved Well-Known Member

  Egál a Honvédséggel. Egyik biztonsági őr nálunk, elveszítette aktív korában a fél karját. Trotil robbantásnál rosszúl számolt vissza és ment a karja, saját elmondása. Mivel hivatásos tiszt volt, hogy a pénze ma is meglegyen, jelentkezett műveleti tartalékosnak. Láss csodát, bevették, fél kézzel. Még a határon is volt.
   
  phaidros likes this.

Ezen oldal megosztása