1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Mi az oka? Vonofej kialakitas, vagy ezt rendszeresitettek hozza, eloiras 1980-bol, vagy egyeb muszaki kialakitasbol eredo ok? Mert azert eleg sokfele jarmuvel vontatnak mindenfele lovegeket szerte a nagyvilagban, lasd pl a kozelben Sziria.
   
 2. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Kamaz sincs mar?
   
 3. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  En hott rozsdas fulkevel lattam 10 evvel kesobb oket aa napon, latszott rajtuk hogy hosszu evek ota nem mozdultak el sehova.
   
  honved likes this.
 4. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  En lottem 0.22 TOZ kispuskaval Szombathelyen. De szerintem mar hatarorkent valami furcsa okbol. D 20 esetleg valami tansegedletnek alap oktatas kereteben ha nem veszunk mas vontatottat el lehet a tiszti-tiszthelyettesi iskolan. Hogy lassak ilyen is volt, meg az a logarleces loelemkepzes ami mar nincs ha netan belefutnanak valami harmadik vilagban egy hasonlo avitt eszkozbe mint pl az a 2.vh-s nemet haubitz szirben. Eles loszer hasznalata nelkul. 1-2 db, ugysincs sokkal tobb.
   
  ravenlord likes this.
 5. wolfram

  wolfram Well-Known Member


  Aramid+polikarbonát? Ez nekem új. Mivel ugye az aramid nem átlátszó, ezért a polikarbonát fő előnyét ütné agyon. De ha jól rémlik, nektek volt anno egy projektetek, ahol terepjárókat akartatok felpáncélozni. Szóval jöhet a fejtágítás. :)
   
 6. wolfram

  wolfram Well-Known Member


  A "Vitéz Zenty" nicknév véletlenül nem ismerős neked? Csak úgy kérdezem. :)
   
 7. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Románoknál ;)!
   
  honved likes this.
 8. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Nem szabad csalódni az emberekben, nekem meggyőződésem még mindig hogy sokkal több értelmes ember van a környezetemben mint hülye, és látatlanban mondom hogy valószínű neked is. Velük kell foglalkozni, ennyi a trükk!
   
  notaricon, tindalos and phaidros like this.
 9. BiancoGasto

  BiancoGasto Well-Known Member

 10. ambasa

  ambasa Member

  Két megjegyzés: a fahrschulpanzer mint a neve is mutatja kiképzési segédeszköz. Ennek meg volt A magfeloje pl az NDK-ban is. De az egy sorozatot tomeghadseregben használták, erre nekünk ott lesz a A4. A második, 1991-ben Szentkirályszabadja az első loveszetemet a veszprémi városi lőtéren én is kispuskaval hajtottam végre. Úgy látszik a magyar légierőnél ez rendszeresített fegyver volt és a lövészet vele a kikipzoesi program része volt. De autós vegyük figyelembe hogy azóta eltelt majd 30 év, akkor a danfarnak még csak egy, mechanikus AMD loszimulatora volt (egy mai szemmel rendkívül primitív eszkoz, amely az élesztő billentyű meghuzasakor rögzítette az eszközt, úgy hogy a kiképző azt ellenőrizhetetlen, hogy hova hová is ment volna a lövedék). De erre is igaz,hogy ezek a kor színvonalának álló tomeghadseregben kikipzoesi eszközei és metodika volt. Azóta kicsit változott a világ, nem gondolom hogy mindent ki kell dobni, de az sem jó ha mindenképpen valami feladatot próbálunk keríteni a régi eszközöknek, amelyeknek amúgy az elhasznált Ságújfalu okán egyáltalán nem biztos, hogy olcsóbb az üzemben tartása.
  TG
   
  vilmoci likes this.
 11. dudi

  dudi Well-Known Member

  De nincs! Ha csak egy alátéten múlna akkor se lenne!
   
 12. dudi

  dudi Well-Known Member

  Elárulok egy titkot:a tüzér a legisebb tudású katona.
   
 13. Anti

  Anti Well-Known Member

  Benkő azért vitte valamire :D
   
  borisz and antigonosz like this.
 14. ravenlord

  ravenlord Well-Known Member

  A tüzérek ezt pont fordítva látják. :D
   
  borisz, antigonosz, zsolti and 2 others like this.
 15. dudi

  dudi Well-Known Member

  Az tüzér tiszt!Ne keverjük a dolgokat.Egy D-20 kiszolgálásához 9 ember kell abból 1 altiszt a többi legénység akiknek kb a kiképzése legrosszabb esetben is 2 hét.
  2 hét alatt te semelyik más fegyvernem katonáját nem képzed ki combat readyre.
   
 16. öreg járőr

  öreg járőr Active Member

  Az első fegyver fatusás AK volt nemvolt kispuska nálunk.Elméleti képzés volt és gyakorlás fúrt lőszerrel.3.héten lövészet 3db 1es lövés és lövésenként állítottak a fegyveren ha kellet.4.héten 2 tár sorozat lövés utána az eskü.
   
 17. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Ugy látszik én vagyok itt a legkonzervativabb.Én bizony a jol bevált régi módon.fokozatosan,a legegyszerűbb eszköztöl a legbonyorultabb felé haladva,jó sok gyakorlattal oktatnám a manusokat.És bár jónak tartom a szimulátorokat,és üdvösnek a használatukat,kitartok a gyakorlatot igazán csak valódi eszközzel lehet jol megszerezni,gyakorolva elv mellet.8évig voltam lövészklubi lőkiképző.
  Ugyanilyen konzervatizmusban képezném a tüzéreket.És megtanittatnám velük az alapoktol,a modern számitógépes technika nélkül.Mert a logarléc soha nem fog lefagyni.És a gyakorlatban,hogy izzadjanak vele,szagolják,és lássák a hatását.Különben a PzHban is megvan még a hagyományos tüzér célzóműszer,és lehet kézzel is tölteni.Ahogy az M1 Abramson is ott van még mindig a sima monokuláris célzótávcső.Mert ami elromolhat,az el is romlik.
  Azoinkivűl állitólag lesz másfajta löveg is a PzHn kivűl.Remélem nem vontatott,inkább valamelyik jobb platós.
  D20at arra használnám,hogy a tüzéraspiránsok megtanulják rajta,mi az,ágyúval lőni.Nem szinulálva, élesben.Had tegyenek szert némi rutinra.Amig van hozzá lőszer.Azt a lőszert úgyis el kell liminálni valahogy.Maga a löveg másra ugysem nagyon jó.Nem kerül plusz pénzbe.Hát akkor mi a fenéért ne használhatnánk el oktatás-gyakorlás céljára?
   
  HAndrás and ravenlord like this.
 18. papi

  papi Well-Known Member


  Inkább vegyünk 2 darabbal több azonos eszközt, amin lehet képezni.
  Nem véletlen szoktam mondani, hogy az eszközöket ki kell osztani, használni, gyakorolni vele. Ha tönkremegy meg kell javítani, ha elhasználódik ki kell cserélni. A katona szokja, tanulja, ismerje, szeresse meg. Igaz ez a mellénytől a karabélyon át a harckocsiig. Az nem megoldás, hogy valamit megveszünk, aztán eldugjuk egy raktárban, hogy ne menjen tönkre. Ahogy az sem megoldás, hogy a régi szarokat használjuk gyakorlatozásra, hogy ne az új kopjon. Egy normális MOLLE mellény beállítása, összerakása, kitapasztalása annak, hogy neked milyen zseb hol a legkényelmesebb, praktikusabb az is egy hosszabb folyamat. Jobb az ilyeneket nem élesben, hanem gyakorlaton megtenni. Szóval felejtsük el ezt az Ak-val meg műbőr tártáskával gyakorlást, hogy a Bren meg a mellény ne kopjon.
   
  dudi, therob, antigonosz and 6 others like this.
 19. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  honved, wolfram and svajcibeka like this.
 20. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  A bocskai és a tártáska. Amik mehetnének már végre a picsába, mert szoliban semmi keresnivalójuk nincs.
   
  krisss likes this.

Ezen oldal megosztása