1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. Hummen23

  Hummen23 Member


  Az erőforrásokról most nem beszélve, indokolt volna-e egy nehézdandár mértékű erő jelenléte közel a román és szerb határhoz?
   
 2. krisss

  krisss Well-Known Member

  hát debrecen + vásáhely lesz a közpes, de amúgy természetesen jó lenne, ha nehéz lenne csak annyi pénze a szaudiaknak van max :D
   
 3. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  nem 1 lenne indokolt , anno se egy volt
   
  honved, Hummen23, borisz and 2 others like this.
 4. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  Mindig helyzet hozza. Mit szeretnél a hadsereggel, mekkora akarat és pénz áll rendelkezésre. A propagandával könnyen szerzel utána embert.
  Pl.: Ha inváziós sereget akarsz, akkor a 2 nehézdandár is kevés, akkor annyi kell amennyit maximálisan tudsz kiállítani ha ez 3,5 vagy 5 dandár akkor annyi. Közepesből, könnyűből és egyébből ugyanúgy persze megfelelő arányokkal.
   
 5. borisz

  borisz Well-Known Member

  Hódmezőváásrhely van túl közel a határhoz. ;)
  Rá kell vágni, hogy kicsi ország, valamelyik határhoz mindig közel lesz valami, amúgy meg NATO kollektív védelem és vállalás, meg ilyen marhaságok. Meg azért érezzék a törődést. Ha jönne a bazdmeg, akkor már úgyse a laktanyában várják, vagy legalábbis nem ott kéne, hanem a kijelölt körletekben. Pont az lenne az előny, hogy a laktanya már van, van élő egység, csak növelni kell. Esetleg lehet egy szegedi helyőrsége pár századdal, és máris más az eloszlás.
   
 6. krisss

  krisss Well-Known Member

  https://www.armyrecognition.com/jun...nder_for_4x4_armored_vehicles_threatened.html

  "Now, the Slovakian Ministry of Defence refuses any attempts to undermine the international tender. The operational requirements were defined by service personnel who themselves will be the end users of the vehicles.. The Ministry of Defence is strongly opposed to the issue of securing the defence of the Slovak Republic being exploited for political gain. Nevertheless, in the interest of ensuring maximum transparency, if after the unjustified attacks the suspicion that the tender conditions have been tailored to one bidder only is proved, the Minister of Defence is ready to cancel the international tender."

  Nagy az esély rá, hogy a szlovákok visszavonják a 4x4-es páncélozott jármű tendert.
   
  fedett_mókus likes this.
 7. Hummen23

  Hummen23 Member

  Ugye a három dandár koncepció 2026-ra szól. Miközben azt nyilatkozzák, hogy ők már 2030-on gondolkodnak.

  Újabb nehéz dandárt pedig a meglévő közepesre érdemes építeni.

  Pénz az szerintem volna.

  Ha 2% van, ott könnyen lehet 2,5; 3; vagy akár 4 is. Esetleg rendkívüli beszerzések 1-1 évben.

  Az más kérdés, hogy az összes szomszédunkkal szemben van casus bellink, jogosan. Így elég vékony jégen táncolunk a fegyverkezést illetően. Szerencsére jó magyarázat az ukrajnai, balkáni helyzetek, migráció ect.
   
 8. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Szerintem mi addig itt ne nagyon álmodozunk 4-5-akárhány dandárol míg a szükséges humán erőforrásokat nem tesszük rendbe il nem állnak rendelkezésre. Mert jelenleg ahogy elnézzem a mostani rendszerrel il rendszerekkel max a tervezett dandárok létszámigényeit lehetne kiszolgálni idővel. Erre pluszt dandárokat építeni ebben a kínkeserves normális megbízható humán-munkaerő piacon nem lehet. Ahhoz bizony vagy ismét előtérbe kellene hozni a sorozot (önkéntes alapon) haderőt normális modern formábban. Hogy legyen elég fiatal akit el lehet majd érni il megszólítani. Tömeget (állományt) csak tömegre lehet építeni.
   
  Nagy Csaba, Lelkeslaikus and HAndrás like this.
 9. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Gondolom sokba kerülhetett az F-16 ok végszámlája. Ez részint jó hír és nem. Mert könnyen bárki ilyen csapdába eshet itt a környéken.
   
 10. Anti

  Anti Well-Known Member

  424 4x4 egy akkora országra nem túl sok kicsit? Ilyen alapon nekünk kéne 850...
   
  borisz likes this.
 11. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  erről hivatalos infó még nem jött ki szóval találgatás...
  értem mire célzol de nem egészen így van , más szerepkör , jó esetben más technika , akkor van igazad ezzel ha a technikát nem kell váltani csak struktúrát de akkor meg a szerepkör tud változni szóval összességében nem , édes mindegy miből építünk nehéz dandárt , attól mert most ők pont az eddigi legjobban felszerelt dandárunkból kezdtek "nehéz dandárt" építeni az max annyit jelent hogy a tatai dandárból lehet a legolcsóbban "nehéz dandárt" csinálni
  az alap dologgal egyetértek ,de először legyen meg ténylegesen a 2% és lássuk hogy az mire is elég
  párszor ezt már kibeszéltük , ha nem éhbérért dolgoznának és lenne egy normális életpálya modell akkor egyszerűbb lenne újoncokat akasztani ha a sorozást mint lehetőséget kizárjuk ( és zárjuk is ki mert felkészületlen lenne a rendszer) , de igazad van hogy most új dandárokat építeni ilyen anyagi környezetre nagyon nehéz , talán ha beüt a következő válság egyszerűbb lesz
  helyes
  ha az összes verziót nézed nem olyan sok az a 424
  a románok is bele eshetnének ebbe a csapdába ;) sógorék biztos nem fognak , horvátoknak pénzük nincs szóval maradnak a románok :D (bár ők máshonnan szereznének még több F16-ost)
  amúgy lehet csak nekem új de valaki ismét frissítette a honvédség angol nyelvű wiki oldalát : https://en.wikipedia.org/wiki/Hungarian_Ground_Forces#Infantry_weapons
   
  borisz likes this.
 12. migfun

  migfun Well-Known Member

  Én is erre gondoltam, olyankor mindjárt vonzó lesz az uniformis... Vagy, ha ránk tör a robotizáció az összeszerelő-üzemekben...
   
 13. dudi

  dudi Well-Known Member

  Egy válság idején honnan lenne az államnak pénze a katonákra?
   
  Nagy Csaba and honved like this.
 14. krisss

  krisss Well-Known Member

  Ha válság lesz a haderő lesz az első amiből kihúzzák a pénzt.
   
  Nagy Csaba and honved like this.
 15. honved

  honved Well-Known Member

  2026 utáni időkben fognak ezen gondolkodni, szerintem. Addig a cél, a nehéz, közepes, könnyű dandáros, szárazföldi erő kiépítése, ha jól értelmezem az eddigieket.
   
 16. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  ja akkor meg már nem fog kelleni az ember :D a robotizáció meg csak részben segítene a problémán szerintem
  sehonnan, *egyszerűbb lenne csak
  ki is fogják , kérdés hogy addig mit fizetünk ki
   
 17. alba

  alba Active Member

  Én úgy veszem észre hogy a kormány nem számol azzal hogyha ne adj isten kitörne a 3. Vh akkor tömeg hadsereget kell fel állítaniuk! 100-200.000 katonát! És nekik is kellenek majd fegyverek harcjárművek stb... A jelenlegi hadsereg elképzeléssel ezt nem lehet megcsinálni! Nem az utolsó pillanatban kellene majd kapkodni hanem fel kellene készülni egy ilyen esetre is!
   
  Hummen23 likes this.
 18. hunter85

  hunter85 Well-Known Member

  Én úgy veszem észre hogy a kormány nem számol azzal hogyha ne adj isten kitörne a 3. Vh akkor tömeg hadsereget kell fel állítaniuk! 100-200.000 katonát! És nekik is kellenek majd fegyverek harcjárművek stb... A jelenlegi hadsereg elképzeléssel ezt nem lehet megcsinálni! Nem az utolsó pillanatban kellene majd kapkodni hanem fel kellene készülni egy ilyen esetre is!


  Ha kitör a valódi parasztgyalázás(amit III. vh-nak nevezünk) akkor ott nem lesz semmilyen tömeghadsereg. Se ember sem technika, ugyanis ha tényleg ennyire elszabadulnak a dolgok akkor ott ICBM ek röpködnek...:( és ha szerencsénk van, irtózatos mázlival akkor pár töltettel megússzuk és a kárelhárítás, SHTF szitu elkerülése a legfőbb feladat.
   
 19. HAndrás

  HAndrás Active Member

  Feltehető h a vezérkar "vízfej" ekkora seregre van méretezve. Gyakorlatban a hivatásos setegben (pl. a debreceni dandár) hiànyoznak olyan apróságok mint tüzérség, pàncélelhárítás, aktualisan a leo2 kiséőgyalogsága is btr-ben fog utazni.
  Szerinted melyik lenne a fontosabb a meglévőt felszerelni, vagy beszerzünk 100-200e kalasnyikovot+kínais tereptarka ruha, mert a "tömeghadseregben" rpg sem fog jutni.
   
 20. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  Mondjuk tiszteket hosszabb idő képezni mint bakákat, egy háborúban meg úgyis elindul a sorozás. Ahhoz meg kellenek alap felszerelések egy géppisztoly fejenként és rajonként egy használható páncéltörő. Igen ez mind fegyver mind lőszer képében békében holtsúly, amit raktározni kell (sokak szerint csak a gond van vele), de ennek a célja, ha egyszer használni kell akkor legyen mihez nyúlni.
   

Ezen oldal megosztása