1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. tacticool

  tacticool Well-Known Member

  Én nem feltétlenül mondanám az M6 Linebacker-re, hogy kudarc. Egyszerűen csak az is áldozatul esett a hidegháború végének, mint oly sok minden. Tevebaszók kergetésére nem kellett a Stinger, de most egy újabb hidegháború az oroszokkal és Kina térnyerése miatt, nem véletlenül találják fel újra a Bradley és Stryker alvázakon a hasonló feladatkörű új rendszereket...

  [​IMG]
  [​IMG]
   
  Loken, Kishuszár, Luthero and 2 others like this.
 2. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  "Elmondta, hogy komoly páncéltörőeszköz-beszerzés zajlik, kis és közepes, nagy hatótávolságú páncéltörő eszközökre van szükség."
   
 3. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Egyébként a litvánok most kaptak német - Izraeli kooprodukcioban Boxert Spike-al.
   
 4. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  A németek szerint 1 milliárd Euro körül van a páncélos üzlet.
  "Experten bewerten allein den Panzerkauf mit einer Milliarde Euro."


  És ne felejtsétek el az Airbus SAMOC rendszerét sem. Azt is megvették.
   
 5. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  A Samoc rendszert ugyebár dec. 20-án jelentették be hivatalosan, de az stimmelhet, hogy idén szállítják, szállították le.
  A Panzer üzlet viszont idei kifizetéssel meg elég meredek lenne, amikor az első (új) járművek vagy 2,5 év múlva érkezhetnek...Meglátjuk!
   
 6. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Szerintem ezzel a Bren BR-re akartak célozni.... (érted! egy puskára célozni... AHAHAHA:eek:)
   
 7. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Az volt már, hogy a csehek néhány hete aláírtak egy memorandumot az ASCOD-dal kapcsolatban...
   
  megazez likes this.
 8. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  A harmadik Airbus-t most elfelejtette megemlíteni...
   
 9. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  A H145M viszont igen és az német. A H225M meg inkább francia szerintem.
   
  pöcshuszár likes this.
 10. RomperStomper

  RomperStomper Active Member

  Akkor a T-72-eseknek valószínű tényleg ennyi volt, üzemelnek amíg meg nem jönnek a LEO-k és vége, valószínű, hogy túl sokba kerülne rendbe rakni őket...
  Érdekesen alakult ez a történet, először Benkő azt mondta nem dobunk ki semmit, mindent használunk amíg lehet. Aztán ugye volt a tavaly kiírt sikertelen pályázat, amit idén újra kiírtak, de már darabszám nélkül karbantartásra, meg volt egy olyan nyilatkozat, hogy a T-72-eseket nem modernizáljuk, de amíg van alkatrész hozzájuk addig maradnak üzemben, középtávon még számolnak velük, most pedig azt mondta, hogy “nem kívánjuk az orosz T-72-es harckocsiknak a hosszú távú fenntartását, üzemeltetését, tehát azokra nem költünk.”
   
  Loken and borisz like this.
 11. RomperStomper

  RomperStomper Active Member

  Június 3.-án még ezt nyilatkozta Benkő:
  "A T–72-es harckocsik viszont már más elbírálás alá esnek. Amíg ezek az eszközök gazdaságosan rendszerben tarthatók, gondoskodunk az állagmegóvásukról. Persze az alkatrészellátás öt-tíz-tizenöt év múlva már kérdéses lehet – ám ezt most még nehéz előre látni."

  Valószínű rosszabb állapotban vannak, mint gondolták és sokkal drágább lett volna rendbe rakni őket, mint amennyit ésszerű lenne még költeni rájuk...
   
  Loken likes this.
 12. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Én meg megirtam,hogy miért lett az a sorsa.Eredetileg sima átalakitó készleteknek indult,hogy bármelik Bradly hordozhassa.A mai datalink rendszerek meg már megoldják a célfelderités roblémáját.
  Oroszok már Afganisztánban kevésnek találták a 30milit.Igy került a 100milis 2A70 a BMP-3ra.És kisérleteztek a 37 és 45milis lőszerekkel is.
  Az éghajlat korántsem olyan nagy korlátozó tényező.A növényzeti viszonyok már inkább.Pl az esőerdei harcok tapasztalatai nekünk kevésbé fontosak,de még azok sem lényegtelenek.Kazakok kemény telekkel búszkélkedhetnek,és a Mbombe családot választották.Dél Angola nagy része meg erdős szavanna,ami jellegében nagyon is hasonlatos egy európai kultúrtájhoz.Csak szántóföldek helyett füves térségeket szakit meg az erdő,bozót.Az elefántfű meg van olyan magas,mint a kukorica.De nem minden tapasztalat releváns ma már.Pl az a 90milis F1 lóveg,amivel a Ratel90 kilőtte 2km-röl a kubai T55öket,a mai modern/modernizált hk-kal szemben tehetetlen.
  Ukrajnai harcok nagyon is relevánsak.De az sem minden szempontbol.Nálunk nincsennek meg azok az elfekvő fegyverkészletek,és főleg azok a kiképzett embertömegek,amik ott megvoltak.Számomra,szerintem a nekünk leginkább releváns tanulság,hogy továbbra is a tüzérség a csataterek királya-ha nincs hatalmas és modern légierőd.Ami nekünk nem lesz.Hogy fontos a tüzérség csöves és rakétás ága egyaránt-meg a kiegészitő eszkzök.Felderitő/célmegjelölő drónok,radarok,stb-és a REH.A gyalogságnak kell olyan ppc-törő eszköz,ami a korszerű hk-k ellen is hatásos.Meg hogy szükségünk lenne egy jolszervezett Nemzetörségre.(Éshogy egy 80as évek szintjén lévő Mihu semmirevaló,használhatatlan eu-i harctéren)
  Különben az ottani harcokra a Mbombe 6 ifv változata sokkal jobban megfelelt volna,mint a BTR/BMP járgányok,amik ott harcoltak.
  Emlitettem a zsidó reesz-kumulativ pct/légvédelmi lőszert.Neten semmit nem találtam róla.Gondolom már kivonták.Még a 82es háború után csinálták,105milis volt,amilyen löveges hk-juk már rég nincs.Szir Gazelle páncélvadász helik mély benyomást tettek rájuk,azért fejlesztették.De mai,120mm-es APAM-MP-T többcélú löszer egyik funkciója a helik leszedése,és a LAHAT rakéta is alkalmas helivadászatra.De az orosz csőböl inditott ATGMek is alkalmasak heli elleni harcra.
   
 13. honved

  honved Well-Known Member

  Minden kikerül a rendszerből, ami régi orosz technika. Ez eldőlt szerintem. Viszont akkor később, további beszerzések kellenek, mindenféle nehézfegyverből.
   
 14. Anti

  Anti Well-Known Member

 15. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Most gyorsan átnéztem a PESCO projekteket, és ezek után egyértelműnek tűnik az EVA beszerzése:
  Indirect Fire Support (EuroArtillery)Slovakia, Italy, Hungary
  Adopted on 6 March 2018 (érdekes, hogy ez a dátum a program kezdete, de egy tavaly decemberi táblázatban még csak az olaszok és a szlovákok voltak benne):
  The Indirect Fire Support (EuroArtillery) will develop a mobile precision artillery platform, which would contribute to the EU's combat capability requirement in military operations.This platform is expected to include land battle decisive ammunition, non-lethal ammunition, and a common fire control system for improving coordination and interoperability in multi-national operations. This project aims at procuring a new capability / platform of a key mission component for land forces in the short to mid-term.
  forrás
  Lehet vele barátkozni! :rolleyes:
   
  fapp_supervisor, therob, zeal and 3 others like this.
 16. arcas

  arcas Well-Known Member

  Érdekes a többi is:
  • Indirect Fire Support (EuroArtillery) Slovakia, Italy, Hungary Adopted on 6 March 2018
  • Integrated Unmanned Ground System (UGS) Estonia, Belgium, Czechia, Spain, France, Latvia, Hungary, Germany, Netherlands, Poland, Finland Adopted on 19 November 2018
  • Cyber Threats and Incident Response Information Sharing Platform Greece, Spain, Italy, Cyprus, Hungary, Austria, Portugal Adopted on 6 March 2018
  • Military Mobility Netherlands, Belgium, Bulgaria, Czechia, Germany, Estonia, Greece, Spain, France, Croatia, Italy, Cyprus, Latvia, Lithuania, Luxembourg, Hungary, Austria, Poland, Portugal, Romania, Slovenia, Slovakia, Finland, Sweden Adopted on 6 March 2018
  • Chemical, Biological, Radiological and Nuclear (CBRN) Surveillance as a Service (CBRN SaaS) Austria, France, Croatia, Hungary, Slovenia Adopted on 19 November 2018
  • Network of logistic Hubs in Europe and support to Operations Germany, Belgium, Bulgaria, Greece, Spain, France, Croatia, Italy, Cyprus, Hungary, Netherlands, Poland, Slovenia, Slovakia Adopted on 6 March 2018
   
  pöcshuszár and Anti like this.
 17. shornet24

  shornet24 Active Member

  És a felröppenő pletykák szerint a rendszeresítenénk 12+2db 2 üléses f-35-t! bravó ballib proli média
   
 18. Anti

  Anti Well-Known Member

  Custom made :cool::D
   
  borisz likes this.
 19. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Egy cikk a mostani Honvédségi Szemléböl
  Kiss Álmos Péter:
  A HIBRID HADVISELÉS TERMÉSZETRAJZA
  Szerintem kicsit nyugati szemszögűre,és a hibrid hadviselés reguláris katonai elemeit teljesen kihagyóra sikeredett.
   
 20. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Talán a legérdekesebb az UGS lehet. Ennek a mérete lehet elsősorban kérdés. Mert ha egy amolyan Mission Mastert fejlesztenek a résztvevők, mint amilyen a Rheinmetallnak már van, akkor annak felhasználása egy tényleges nagy újdonság lehet a Honvédség kötelékében.
   
  arcas likes this.

Ezen oldal megosztása