1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Bár a konteó 1ben is van némi realitás,a konteo 2 sokkal valószinübb.A rezsimnek szüksége van az ellenségképre,hogy lekösse a tömegeket,és ehez felhasználja a konteo 1 valóban létező realitás alapját.
   
 2. FilcTroll

  FilcTroll Well-Known Member

  Meg ugye ellenség alatt nem csak országokat lehet érteni, hanem pl. megállíthatatlan embertömeget is (ez az ellenségkép már fel is van építve). Nyilván, akinek a lehetséges fenyegetések feltérképezése a feladata, annak ez is meg kell forduljon a fejében. Más kérdés, hogy egy elméleti, de óriási menekülthullámmal mit lehetne kezdeni katonai értelemben, mivé eszkalálódna egy fegyveres határvedelem. A zombihordákat mészárolós játékok ugranak be erről a forgatókönyvről, ami lesújtó.
   
  borisz, migfun and pöcshuszár like this.
 3. Autodidaktakatona

  Autodidaktakatona Well-Known Member

  Bár ez messzire mutat, de a folyamatos túlnépesedés, a növekvő ivóvízhiány és a "társadalmi javak elosztásának" egyre nagyobb koncentrációja, ezt fogja eredményezni szerintem... Csak idő kérdése... Egyetlen szerencsénk, hogy nem vagyunk "frontország" ezügyben, Afrika, Dél-kelet Ázsia, Dél-Amerika irányából...
   
 4. fenntartható fejlövés

  fenntartható fejlövés Well-Known Member

  Semmi konteót nem sejtenék ebbe bele.
  A vezérkar meghatározta, hogy középtávon milyen feladathoz kell fejleszteni a Honvédséget. Ehhez milyen és mennyi eszköz szükséges?
  Az USA haderejének pl. a világ két pontján egyszerre két háborút kell tudnia vívni úgy, hogy emellett a saját területét is meg tudja védeni egy harmadik támadás ellen.
  Ha tudnak valamit (konteo 1) az már régen késő lenne.
  Ha bármelyik szomszédos ország megtámadna minket, azt nem egyedül tenné és nem is párban, akkor mind megindulnának ellenünk. Egyrészt egyik sem akarna kimaradni egy kis területszerzésből, másrészt mivel ők is gyengék, így kénytelenek lennének csordában támadni. (Az ukránokat most hagyjuk, ők egyedül is képesek lennének lenullázni minket).
  Konteo 2 a fentiek miatt kihúzva.
  Az, hogy egy miniszterelnök katonai beszerzésről beszél és ez egyes elmékben ez félelemkeltésnek tűnik, ott komoly gond van (nem rád gondolok).
   
  tindalos and zeal like this.
 5. fenntartható fejlövés

  fenntartható fejlövés Well-Known Member

  Egyébként bíztatóak azok a kijelentések, hogy a térség meghatározó hadseregét akarják létrehozni és már tudják, hogy ehhez milyen légi- és szárazföldi erőre van szükségünk. Jó lenne tudni a terveket. Remélem, 5-6 év múlva kiküldik az első hajózókat F-35 átképzésre. :)
  Ha azt nézem, hogy az oláhok költségvetési megszorítás előtt állnak, de további F-16-osokat vesznek, a cél pedig 36 Falcon, akkor ahogy itt már többen számolgatták, egyáltalán nem lenne Mo-nak irreális14-20 db F-35-ös.
   
  Kishuszár and rappali_ like this.
 6. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  igen tudom hogy csak felfüggesztve van , azért fogalmaztam úgy hogy nem hinném hogy sorozni mernének majd
  van nekik nagyobb gondjuk is , idehaza reális veszélyt a szőröstalpúak meg Putyin jelent , senki más ( Ukránok picit elfoglaltak és azok is lesznek még , +épp barátkoznának a NATO-val , nem lőnék tökön magukat , úgyhogy aki Ukrajnával jönne gondolja át újra)
  ja , és kb tartana az egész 2 napig .... sokszor kifejtettük már hogy a szomszédok közül bárkivel keverednénk "harcba" 1 max 2-3 napig tartana és nem tovább
  azt megnézem hogy a szerbek meg a horvátok mikor harcolnának együtt :D , ugyanígy a szlovénok meg a horvátok
  :D:D:D:D:D:D vicces vicces
  pedig ezerszer valószínűbb hogy csak egy új ellenségképet akar Viktor felépíteni mintsem hogy BÁRMELYIK szomszédunk megtámadna minket
  már megvannak a tervek köszönik szépen és soha a büdös életbe nem fognak ilyet teljesen nyilvánosságra hozni
  miért következik egyik a másikból?? amúgy is mit érnek majd a 36 falconnal ha kb majd csak 1 századot tudnak majd reptetni , a többi marad alkatrészbázisnak mert ne gondoljuk hogy nem ezek lesznek kb az első (a 21-esek után) amitől elvonják a pénzt amikor beüt náluk még jobban a baj. Hidd el nem nekünk irreális a 14 F35-ös , hanem a románoknak a 36 falcon ( nem most , 2-3 év múlvára gondolok amikor arra se lesz pénzük hogy elsétáljanak a sarki bolt előtt...)
   
  Kishuszár and rappali_ like this.
 7. Autodidaktakatona

  Autodidaktakatona Well-Known Member

  Van igazság abban amit írsz, de azért a politikai környezet, és a kisantantok ereje, és egymáshoz való viszonya sem a régi, persze egy esetleges szabadrablásban való részvételi hajlandóságot sem szabad lebecsülni....
  Illetve azért ez a kétfrontos megjegyzést akkor is beszédesnek tartom, aztán lehet ez semmi vagy valami... Más nem lehet :)
   
 8. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Beszélni sokmindenről lehet.Reális tervezett támadási szándéka nincs egyetlen szomszédunknak sem.Sem egyedül,sem koalicióban.De belpolitikai problémák bármikor eredményezhetnek konfliktusos helyzetet.Elsősorban mert a magyar kisebbség adja magát az utálatos kép szerepére,és mert Mo adja magát az ellenségkép szerepre-különben nem is alaptalanul.
  A jelenleg körvonalazódó hadseregfejlesztés még egy frontos háborúra is max Szlovéniával szemben elég,nemhogy egy hipotetikus,de nem elképzelhetetlen,kisantantal szemben elegendő lenne.
  Mit értünk a térség alatt?Polákokhoz képest mi kevesek vagyunk,mint mackósajtban a brummogás.Csehek is erősebbek,és belátható ideig ez igy is marad.Románok is nagyobb haderőt tudnak felmutatni.Tulajdonképpen a szerbek is,csak a gazdasági gondjaik miatt ez most nem látszik.
  Szerintem ebben a formában ez a haderőfejlesztés,amire egyébként nagyon is szükség van,nemhogy a propagált céljának nem fog megfelelni,de komoly konfliktusban honvédelemhez is kevés.
  Szerintem ezt a hadvezetés is látja.Az ÖTT-t ugyanannak az elgondolásnak egy változatának látom,amit én a svájci mintára megszervezendő Nemzetőrséggel gondolok megoldani.Csakhát ebben a formában ez az ÖTT egy bohozat,és egy államhatalmi milicia keveréke.
   
  ravenlord and Kishuszár like this.
 9. fenntartható fejlövés

  fenntartható fejlövés Well-Known Member

  ":D:D:D:D:D:D vicces vicces"
  2000 MBT, 700 önjáró löveg, 500 sorozatvető, 2000 vontatott löveg.
  Ha ezeknek csak a fele bevethető és a bevethető cuccok felét küldik ellenünk az is sok. Nem vagyunk egy súlycsoport.

  "azt megnézem hogy a szerbek meg a horvátok mikor harcolnának együtt :D , ugyanígy a szlovénok meg a horvátok "
  Ne legyél ilyen naív! Nagy duzzogva koalícióra lépnének ellenünk, megtették korábban is.

  "miért következik egyik a másikból?? amúgy is mit érnek majd a 36 falconnal ha kb majd csak 1 századot tudnak majd reptetni , a többi marad alkatrészbázisnak mert ne gondoljuk hogy nem ezek lesznek kb az első (a 21-esek után) amitől elvonják a pénzt amikor beüt náluk még jobban a baj. Hidd el nem nekünk irreális a 14 F35-ös , hanem a románoknak a 36 falcon ( nem most , 2-3 év múlvára gondolok amikor arra se lesz pénzük hogy elsétáljanak a sarki bolt előtt"
  Csak a két ország gazdaságára próbáltam utalni. Az oláhok még gazdasági lejtmenetben is fegyverbeszerzést kommunikálnak. Nálunk 5%-os gazdasági növekedés mellett megy a rívás meg a konteózás.
   
 10. Anti

  Anti Well-Known Member

  Van hová eladósodniuk? Van bőven sajnos.
   
 11. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Csak hogy ok nem a lakossag fele vannak eladosodva.
  Ertsd.
  Ha lakossag fele van eladosodva nyomja a devizat max inflalodik de megoldhato komnyen beremeles hasonlo...

  Ha viszont nyomnia kell a devizat hogy valutat tudjon vasarolni. Amihez meg tobb devizat kell nyomtatnia hogy a lakossag ne legyen elegedettlen /mert a fizetoeszkoz zome kulfoldre vandorol mikozbe a hazai piacon inflacio van./ kizsakmmanyolas./ majd jon a spiral….
   
  Loken and rappali_ like this.
 12. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  A roman allampapirt nemtudom kik veszik /talan az usa./ de hogy nem roman maganszemely az tuti.../a bankok torkan se nagyon megy nekik lenyomni a kotelezo resz arany vasarlasat.../ es ameg az otp bent van ezt nem is fogja a magyar allam se engedni. /max autonomiaert szerintem.../
   
  Loken, rappali_ and megazez like this.
 13. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  A romanon most nagyon ott a kezunk. Hala a mol nak es az otp nek /ami egy/ kerdes mit tidunk kihozni ebbol a fogasbol. Sikerul e foldrevinni vagy megadja amit akarunk... Ezert is volt az a vergodes. Megijedtek amikor leesett nekik a tantusz. A papa meg csak rajatszott az egeszre /tamogatas./
   
  Loken, megazez and fedett_mókus like this.
 14. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Ezert lessz erdekes a kovetkezo fel egy masfel ev... Plane ha meg egy konfliktus is kozrejatszik a vilagba valahol... /ami en aztmondom hogy hamarosan lessz./lessz mozgastere az orszagnak.
   
 15. megazez

  megazez Well-Known Member

  A következő évtized lesz inkább az érdekes, akkor fognak kiforrni azok a dolgok amiket csinálhatunk az általad említett eljövendő 1-1,5 évben.
   
  zeal likes this.
 16. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  jó , elfogadom amit mondasz , tényleg nem vagyunk egy súlycsoport de a politikát nem veheted ki csak úgy ebből a dologból. Putyinnal a seggükben majd pont megharapják az egyetlen kezet ami kb segítséget tud nyújtani abban az esetben ha Putyin úgy dönt hogy már pedig Ő jön
  ezt is megértem , de hidd el hogy duzzogva se állnának össze , a horvát légtér már kb a miénk , ez is fontos befolyásoló lehet ám ;)
  egy dolog az amit kommunikálnak meg egy másik amit tesznek , ott is tudják azért fent hogy rohadtul van már most is nagyobb gond, de ha még fegyverkeznek is (vegyünk pl az új fregattjaikat - amik érdekesen lesznek kifizetve...-) had tegyék , minden joguk megvan rá , nagy részét amúgy se fogják tudni kifizetni csak a szájuk nagy már megint
   
 17. Szatmár72

  Szatmár72 Well-Known Member

  Sziasztok,

  Én már többször jeleztem, és ismét jelzem hogy sem Romániától sem Szlovákiától nincs mit félni már most sem, és a jövőben méginkább. Ott ahol a felvonulási terep részben vagy nagyobb részt magyarok által lakott területen van, kb 2 héttel előtte tudna Magyarország mindenről mint azok akik maguk ezt végzik. Valamint.. Ha Románia tenne bármit az oroszok azonnal a nyakukra lépnek. Nem mellékesen a románok nem velünk foglalkoznak hanem mondovával. annak is örülnek ha mi nem támadjuk meg őket. Szlovákiát meg felejtsétek már el. kb minden 7-8 -ik katona magyar. a tisztek 10%-a. és ott a lengyel aki azonnal rájukszólna hogy nana!!! a szerbnek mi vagyunk jelenleg a jugoszlávia, akik szóba állnak velük..gyakorlatilag nekik mi vagyunk a nyugat..ide járnak, innen van kaja,stb..béke van..
  ez az alap.
  aztán..ott van a német és osztrák testvér az itt lévő 3000milliárdnyi tőkéjével.dollárban. Gondoljátok hogy az aktuális német hagyná hogy kecskemétről (pozsonyból, plzenből, craiovábol,stb..ne gördüljön a profit mert gond van? 1 telefon oszt leoltják a lámpát az erőművek, elosztók, stb..bárhol.siemens vezérlés, irányitástechnika.kb 1 perc és elalszik az összes erőmű.és ez tény, nem vicc...ezt konkrétan egy siemenses emberke mondta.Nem is akárki, hanem aki ebben benne van. Ők is csak néznek hogy a központból mit meg tudnak tenni a szoftveresek.
  Ja és a NATO..szerintetek? hagynák?
  összehívnák a sok hüjét hogy mi a fasz bajotok van?1-1 pofon és szent a béke. valaki irta hogy 1 max 1-2 nap. én is igy gondolom. mindig lesz bolond, de max 1 nap de inkább óra.

  Ami miatt aggódni kellne szerintem, hogy mi akarunk valamit..ez gázabb..és sokkal-de sokkal nagyobb az esélye mint annak hogy mások akarnak.
  Ehhez tenyleg 2 frontos harc kell, és sok-sok technika. Ha csak most a 2% tervezett elköltésével a bejelentett cuccokat vesszük , oké..és azttán? még mindig 2%-ot kell költeni..2030 körül a magyar gdp 2% kb évi 50-100 uj leo-t vagy és 6-12 uj gripen uj beszerzését is lehetővé teszi majd . hangsúlyozom ujonnan és plusszban.
  Az biztos hogy Viktor egyesiteni akarja és fogja is a magyar lakta területeket. vagy igy vagy ugy. Ezt csak a bolondok nem látják..szerintem. Ki is mondta párszor.
  No de én ezt személy szerint támogato, ugyhogy Hajrá neki. Ha meg valakinek nem tetszik, ott a pride..:) bocs...
   
  Loken, tindalos, Kishuszár and 7 others like this.
 18. borisz

  borisz Well-Known Member

  Egy kis VX csodákra képes.
   
 19. Laci1970

  Laci1970 Well-Known Member

  Ez egy normális vélemeny.
   
  zeal, tonyo and Lelkeslaikus like this.
 20. Lelkeslaikus

  Lelkeslaikus Well-Known Member

  Leszittmég efharmincöt istenuccse!
   

Ezen oldal megosztása