1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. Panzerfaust

  Panzerfaust Well-Known Member

  Azt nem igazán lehet, nemzetközi Duna-egyezmények szabályozzák. Jogszerűen senki sem teheti
   
 2. Panzerfaust

  Panzerfaust Well-Known Member

  Nálunk egy tanácskozáson már mondták a szakik, hogy Fajsznál kell majd egy lépcső.
  Volt olyan vélemény is hogy három is kéne, egy a főváros előtt, kettő utána.
   
  vata, megazez and HAndrás like this.
 3. Gyurma

  Gyurma Well-Known Member

   
  megazez likes this.
 4. hunter85

  hunter85 Well-Known Member

  Nakéremszépen. Meg lett mondva mire kell felkészíteni a honvédséget. Lehet találgatni...

  Na mire tippelsz?
   
 5. kelepisti

  kelepisti Well-Known Member

  Ugy látom a Orbánból már lassan Hunyadi János lesz. (sok gyógyszert kapott Grazba?..)
  MIlyen két irányú támadást vízionál???
  Annyi eszköz és katona soha nem lesz.. hozzátéve, hogy NATO fennállása alatt tagországot nem támadtak meg, egy a 9/11 volt az egyetlen eset amikor az 5. cikkelyen gondolkoztak (azonosíthatatlan ellenség ellen...)
  A NATO integrált szerveztén belül szükséges nemzeti képességeket úgy fenntartani, amely a koalíciós erők beérkezéséig védi az országot (így is marhaság, de legalább valami kontextusba van a valósággal, tehát kell a védelemhez, nehéz,közpes, és különleges dandár, helikopteres, és szuperszónikus képesség, légi szállítási képesség, ABV képesség stb. )
  A két irányú hülyeséget meg felejtsük el.. ekkora marhaságot.
   
  Celebra, Nagy Csaba, fishbed and 3 others like this.
 6. alali77

  alali77 Well-Known Member

  Legyen inkább körkörös a védelem, ahhoz csak elő kell venni a terveket!
   
  borisz likes this.
 7. arcas

  arcas Well-Known Member

  Ha minden meg is valósul akkor sem leszünk overkillek, de olyan honvédség kell szerintem, amely elegendő kockázatot jelent az ellennek ahhoz, hogy ne támadjon az előre kalkulálható veszteségek végett. Szerintem ennyi.
   
  Kishuszár, Loken, svajcibeka and 3 others like this.
 8. Gyurma

  Gyurma Well-Known Member

  Ezt a válasz beírást jól elb.-am.:confused:
   
  Kishuszár likes this.
 9. ravenlord

  ravenlord Well-Known Member

  Ukrajnára és Oláhországra.
   
  Loken and svajcibeka like this.
 10. hunter85

  hunter85 Well-Known Member

  Ukrajnára és Oláhországra.

  Nyílt támadás oláhoktól szerintem nem várható, legalábbis amígy Európában van egy kis status quo féleség. Ukránok meg ha összetűzés lesz akkor véleményem szerint nem a hivatalos hadsereggel, hanem a szélsőségeseikkel.
   
  svajcibeka likes this.
 11. Panzerfaust

  Panzerfaust Well-Known Member

  Nyilván.
  A legnagyobb kockázatot mindenféle bp szempontból a fenti országokban élő őshonos kisebbségek elleni hadjárat jelenti, jelentheti.
  Donyeckben ott van egy erős hátország, plusz nem kevesen vannak.
  Nekünk gyakorlatilag nulla eszközünk van, mert a diplomáciai erőfeszítések láthatóan semmit nem érne, illusztrálásképp, az ukrán követet nem érdekli a KÜM szózata, a románok a változatosság kedvéért leszarják.
  Fizikai szempontból kicsik vagyunk az ő szemükben és mindkét ország régies birodalmi nézőpontokat képvisel, "kis vackok vagytok" hozzáállással (terület, népesség, sereg, amelyekkel éppen úgy tisztában vannak). Ha kimész, ezeket az átlagember a szemünkbe mondja, gyakorlatilag kiröhögnek.
  Még lehetne gazdasági erővel, de az is hiányzik.
  Tehát az a helyzet hogy a vh-k után, ill a hidegháború befejeztével a problémákat újfent a szőnyeg alá söpörték ideig-óráig (Jugo stb.)
  Némi nyugvópont után kezdenek a felszínre kerülni és lehet latolgatni a lehetőségeket. DE hangsúlyozandó, a jelenlegi ukrán, román magatartás egy totális nemzeti állam - akár erőszakos úton történő - kialakítása felé mozog. Ennélfogva a magyarok a határokon túl nagyon nagy veszélyben vannak és vagy végignézzük a dolgokat (itt vannak politikai pártok akik ezt tennék) vagy beleállunk.
   
 12. rappali_

  rappali_ Well-Known Member

  Tök "reális" elgondolás, h egy német, belga, francia vagy román gyerek értünk akar megdögleni mondjuk Borsod vagy Csongrád megyében. Ha magunkért nem verekszünk, más nem fog légy nyugodt. Példának az első vh végét ajánlom magyar és török példával. A két front meg simán összejön ha muzulmán többség lesz délen vagy(lsd. Bosznia) bárhol, meg hozzáadsz egy potyaleső szomszédot.
   
 13. Laci1970

  Laci1970 Well-Known Member

  A koaliciós erőkl sehol sem lesznek. Hetekig fognak vitatkozni a fejesek, hogy jöjjenek e vagy se. Aztán végül az lenne, hogy nem kell jönni majd diplomáciai úton megoldják a helyzetet. Értünk senki nem áldozna fel semmit.
   
 14. Laci1970

  Laci1970 Well-Known Member

  Te még hiszel ezekben a nemzetközi egyezményekben. És ha valaki felrúgja ezeket az egyezményeket mi lesz. Semmi. persze akkor ha ezt nem mi tesszük. Ha mi csinálunk ilyet atommal lőnének szét, más meg kapna egy kis ejnye-bejnyét.
   
  svajcibeka and rappali_ like this.
 15. krisss

  krisss Well-Known Member

  Hát inkább azért nehéz, mert akkora víztározókat kéne hozzá építeni, hogy egyszerűen nem éri meg nekik.
   
 16. honved

  honved Well-Known Member

  Próbálják már megérteni a naív, NATO mindenekfelettiségében hívők, ez mára egy nagyon sok szereplős szövetség, nagyon sok, különböző érdekkel. Jelenlegi állás szerint, hangsúlyozom, a jelenlegi szerint, hazánk elleni támadás esetén, max., az olaszokra, lengyelekre tudnánk számítani. Illetve, politikai súlyát esetleg latba vetné az USA és Németország, a békés rendezés érdekében. Két legpotenciálisabb ellenfelünk, Ukrajna és Románia. Egyik a NATO kedvence, akiket még elsősorban mi nem engedtünk be a szervezetbe. A másik NATO tag, velünk együtt, csak az USA számára sokal fontosabb, helyzeténél fogva, mint mi. A balkáni muszlim veszélyről nem is beszélek, na ott esetleg jöhet segítség amerikai részről is, ha valami megindulna. Nagyjából ennyi. 73-ban a görögök is csak néztek egy nagyot, hogy a szövetség nem avatkozik be, amikor küszöbön állt a háború Ciprus miatt, köztük és a törökök között. Egyet megtanultak akkor, ha meg akarnak maradni, olyan katonai erővel kell bírniuk, ami egyben elrettentő, másrészt képes önállóan is a siker reményében felvenni a harcot ellenfelével, ha kell. Eygetlen szomszédunk nevezhető semlegesnek, Auszria. A többi ellenérdekelt velünk, ez a helyzet. Ugye, legutóbb, amikro meghírdette a kormány, a nemzeti összetartozás évét, elsőként, a legkisebb, Szlovénia tiltakozott ellene. Pedig ők, elvileg, egy csendes kis szomszéd, akik ki nem haragszanak ránk. Persze, ha csak szóba került Trianon..... Nem többe, csak szóba....
   
 17. borisz

  borisz Well-Known Member


  Elvileg a Duna tisztábban hagyja el az országot, mint ahogy bejön. Csak Budapesten van 3 víztisztító,egyikben sem szarral gurítanak. Illetve pont, hogy de.
  A fokrendszer valóban hiányzik, ahogy szerintem a Tiszát is simán visszább lehetne lassítani egy-két tucat holtág visszafűzésével. Úgyis csak sétahajókázás megy rajta.
  Egyébként van már jó pár víztározó, záportározó az országban, meg mostanában is épül egy-két. A gond azzal (is) van, hogy a parasztoknak soha semmi nem jó, az árkot meg előszeretettel szántják be. Meg néha a földutakat is.
  Amúgy fixa ideám, hogy a biodiverzitás miatt kéne egy hallépcső a Vaskapuhoz. Meg Bős-Nagymarost befejezni, és egy küszöb Pakshoz.
  Ami a folyóvizek forrására vonatkozik, tenni kellene róla, hogy több folyó eredjen Magyarországon.


  Ugyan már. Hogy a Luftwffénál ki a zsidó, én mondom meg.
   
  zeal likes this.
 18. borisz

  borisz Well-Known Member

  Jajj, ne szórakozz. :D
   
 19. Loken

  Loken Well-Known Member

  Ha megjönnek az új vasak (tank, tüzérség helikopter, kézifegyver, miegymás) a megrendelt mennyiségben. Én tartanék egy összhaderőnemi nemzeti hadgyakorlatot a nem (NATO tag) Ukrán határnál, csak a miheztartás végett. Ha problémáznak, hogy mit keresünk ott, egyszerű a válasz...Egy esetleges orosz csapatösszevonásra, intervencióra az orosz-ukrán határon milyen gyorsan tudunk reagálni a nemzeti haderővel (logisztika+bevethetőség). Valójában ez egy nem is annyira burkolt reakció teszt lenne. Egy esetleges ottani magyar kissebséget érintő durva ukrán attrocitásra válaszul. Ezt persze valószínűleg ők is felismernék. Hivatalosan viszont nem tehetnének semmit...és más sem. Ezenkívül reményt jelentene az ottani magyarságnak, hogy a szükség óráján segítünk. Persze erre még várni kell néhány évet...sajnos.
   
  krokomach, anonim999, arcas and 2 others like this.
 20. Panzerfaust

  Panzerfaust Well-Known Member

  Emiatt is szoktunk vitatkozni a hülyékkel, jön a 100 milkás Fergusonjával és pampog hogy belvíz van - máskor pedig aszály.
  De fizessük ki neki.
  A nyolcvanas-kilencvenes években még tele volt az ország jófajta árokrendszerrel, ami megtartotta a vizet, belógattál egy szivattyút és öntöztél, ha meg sokáig esett oda lecsorgott. De az a sok magyar tahó újgazda nem érti, neki a főőőd kell, beszánt mindent, dűlőutat is, csatornát, árkot.
   
  Kurfürst, Nagy Csaba, honved and 8 others like this.

Ezen oldal megosztása