1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. borisz

  borisz Well-Known Member

  Úgysem háborúba kell, hanem palesztint ölni.
   
 2. krisss

  krisss Well-Known Member

  Én is mert ha nem az úgy szopó.
   
 3. Laci1970

  Laci1970 Well-Known Member

  Vagy hogy ki mihez van szokva. Ez a fogkefe, zokni dolog biztosan műkodik sziria bva
  Ha oda kerül a sor akkor majd az elkenyelmesedett katona is pikk-pakk hozzaszokik a körülmenyekhez. Inkabb tulélni akar mint fürödni. A kényszer nagyúr!
   
  honved likes this.
 4. dudi

  dudi Well-Known Member


  Mert szíriában mi volt?Esetleg láttad a szíriai orosz bázis képeit?
   
 5. Laci1970

  Laci1970 Well-Known Member

  Nem, de feltetelezem nem 5csillagos ellatast kaptak. Plane a fronton.
   
 6. dudi

  dudi Well-Known Member

  Akkor ennek nézz utána mert nagyon rosszul feltételezed.
   
 7. dudi

  dudi Well-Known Member


  Senki nem ragadt le annál a begyepesedett nézetnél(még az oroszok sem akik a haderőfejlesztést 2008 után a katonák élatkörülményeinek javításával meg új ruházattal és felszefeléssel kezdték) amivel ide írsz ebben a témában.
   
  Celebra, borisz and krisss like this.
 8. Laci1970

  Laci1970 Well-Known Member

  Hat igen egy aktiv haborus zonaban biztosan azok lehetnek. A legfontosabbaz lehet hogy legyen zuhany, legkondi, meg minden reggel tiszta ruha. Azert gondolom neked is vannak tapasztalataid. Voltal esetleg külszolgalatban valahol?
   
  antigonosz likes this.
 9. papi

  papi Well-Known Member

  Én jártam úgy, hogy a camelbakket kiszúrta valami. Ami nem csak azért volt szopó mert átázott a hátamon a ruha hanem azért is mert elszivárgott 2,5 liter víz belőle. Nem feltétlen jó a nagy kiszerelés.

  A higiéniás résznél szerintem kimaradt a kézfertőtlenítő gél. Pici 50 milliliteres palack, nem foglal helyet, de evés előtt az ember megdörzsölheti a szutykos mancsát vele. Egyszerűbb mint terepen 3 napig fosni.
   
 10. dudi

  dudi Well-Known Member

  Igen voltam és volt légkondi,tiszta ruha meg zuhany minden nap.Bár az hozzátartozik az igazsághoz,hogy nem voltak több napos feladatok hanem minden nap visszajártunk a bázisra.

  De olyan szempontból ez lényegtelen,hogy már az első vh-ban is 2 hetente rotálták az állományt az első vonalban és ott is törekedtek az állomány rendes elhelyezésére és ellátására.Azaz már akkoriban is voltak az első vonalban rendes körletek ággyal, asztallal, egy lavórral,hogy mosakodni tudj meg kimosni a zoknid.

  Értem én,hogy aki a Néphadseregen szocializálódott annak elképzelhetetlen az,hogy már a közepesen normális helyeken is törődbek a katonával(már akkor is törődtek máshol csak itthon nem) de ez van.
   
 11. alali77

  alali77 Well-Known Member


   
 12. honved

  honved Well-Known Member

  Sokat írok vissza a régi időkről, lehet sokan néha unják, de most megint ezt teszem. Amikor gyakorlatokon voltunk, minden ilyen eseményen jött velünk, illletve ha mozgés volt, némileg lamradva mögöttünk a kommendáns alegység Csepel aggregát kocsikkal, fürdetősátrakkal. Amit gyorsan feldobtak minden este és mindenki, minden nap fürdött. Voltak olyan harcászati napok, amikor éjjel, nappal ment a buli, akkor esetleg kimaradt, mert nem volt megvílósítható, ha éjszakai harcászat is folyt. De másnap tuti volt zuhany. A század anyagos kocsi, reggel, délben, este, mindíg hozta a meleg ételt és a hideget. Az is velünk haladt, vagy mögöttünk, de az ellátás rendben votl. Ráadásul gyakorlatokon, plusz ételpótlék járt. Ivóvíz folyamatosan volt műanyag kannákban a BMP-ben. Amit pótoltunk. persze, valódi háborús körülmények közöttt biztosan nehezebben megoldható néha ez. Illetve olyankor több hiányosságra is fény derül, de összességében, a katonák ellátása hozzátartozik a harcérték megőrzéséhez, ezt aláírom.
   
  Masztiff, Ongbak1971, Luthero and 3 others like this.
 13. - *tss*
  Te látsz valamit?
  vége
  *tss*
  - Haver, ne csináld már, itt fekszem tőled másfél méterre!
  :D
   
  megazez and silurusglanis like this.
 14. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Most is menne a Csepel kocsikkal ha elindulnak még. :) Viccet félretéve ma lenne elég kapacitás télen nyáron ellátni hónapokon át ezt a kis haderőt? Nem egy meg két hetes gyakorlatokon 2-300 főt meg 400-at előre rákészülve, azokat is a táborban, hanem élesben. Lenne olyan tökvakarás hogy csak na, teljes Nato szinten, kivéve az amerikaiakat, bár ők is belefutnak néha a pofonba. Egy huszi ott lenn Jemenben vajon milyen ellátmányt kap, mit visz a tarisznyában?
   
  Pogány likes this.
 15. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Nemtudtad?Az új harcászati buszokban beépitett WC és zuhanyfülke is van.Valamint vonóhorog a gulyáságyú vontatására.:cool::p
   
  fedett_mókus likes this.
 16. dudi

  dudi Well-Known Member


  Milyen harcértéke is van a huszinak?
  Csak saját tapasztalatról tudok beszélni de egy osztrák,német,holland vagy finn haderőnek csípőből menne nemhogy egy zászlóalj de egy dandár ellátása is.2 éve a német logisztikának már volt 3D nyomtatója amiken max tenyérnyi méretűanyag alkatrészeket tudtak nyomtatni.
   
  honved and krisss like this.
 17. Shed

  Shed Well-Known Member

  2015 nyaràtòl 2016 nyaràig elég sok katonât és rendört kellett ellàtni egy kb 135 kmes hatàrsàvban. Mozgatni kellett, kajàltatni, pihentetni, a feladatokat végrehajtani, ès bàr voltak szar napok, senki nem halt éhen.Csak pénz kérdès az egész. Mikor akartâk, akkor a kaja jó volt, ès a szàllàs is meg volt oldva. Sztem egy 10.000 fös létszàmot bàrmikor el tud làtni a magyar logisztika akàr egy éven àt. 2015 öszèn nekünk a csapaterös szàzad logisztika a meleg ételt kihozta és kiosztotta mindenkinek, pedig mi 100an sem egy helyen voltunk, hanem mindenfelé. Semmi màs, csak pènkèrdès, hogy mennyi pénzt szànnak egy napi fejadagra. Hàborut nem tudom, békében màr tesztelve lett ez az ellàtósdi.
   
  honved, rappali_, svajcibeka and 4 others like this.
 18. wolfram

  wolfram Well-Known Member


  Persze, de azok protók voltak. A GD .338-asa meg már termék.

  Oké. De a .338-assal már jelentősen mobilisabb lehet.

  Hát én arról nem tehetek, hogy a nyugatiak ilyen szar géppuskákat csináltak (vagy ennyire jót az oroszok). Mindenesetre nyugaton cipelik biza a 10+ kilós 7.62-eseket.

  Én ugyan nem akarok. Csak azt gondoltam, talán nem árt, ha egy 21. századi géppuskával le lehet küzdeni a könnyebben páncélozott célokat is szükség esetén. De a tévedés jogát fenntartom. :)

  Ne haragudj, de ez már szándékos ferdítés és kötekedés a részedről. Mivel egy normális APC-t nem a .338-as, de még a 12.7-es, dedikált páncéltörő lövedékkel szerelve sem visz át és ezt te is pontosan tudod.
  Direkt nem is APC-t írtam, hanem "BTR-hez hasonló járműveket". Amikből még rengeteg helyen van és rengeteg, szóval nem nehéz beléjük botlani bármilyen konfliktuszónában. Meg vannak még a különböző sufnituning páncélozott "dzsihádmobilok" (ilyesmiket még Donbasszban is használtak).


  A legtöbb MRAP-re (már ahol megadják...) STANAG 4569 Level 2, vagy Level 3 védelmi szintet írnak. Sajna általában nem részletezik, hogy ez most a ballisztikai, vagy az aknavédelmi szintje-e. De egy Level 2-es ballisztikai védelmű MRAP-et át fog vinni a .338-as (AP).

  A kaliberváltással kapcsolatban, én akkor látom értelmét, mint már korábban is leírtam, ha lesz-lenne a jelenlegi 7.62-es géppuskák többségének helyére a 6.5-6.8-as (és ugyanez a karabélyokba, DMR fegyverekbe) és a kisebb részük helyére meg a .338-as.

  Ööö, az amcsik azt nyomják most, hogy még az új 6.8-asuk is át fog vinni minden jelenlegi és közeljövőben várható testpáncélt. Persze nyilván nem rézköpenyes ólommagvas lövedékkel...
  A modern Lvl 4-es plate-et ugye 7.62-essel is átlövöd közelről, ha kellően spéci a lövedék (M993). Meg ugye, géppuskával nem csak 100 méterre, hanem gyakran 1 km-re vagy azon túl is lősz. Na ott már korántsem mindegy, hogy mekkora a lövedék (maradék)energiája. És a 7.62-es ebben nem túl fényes. Az benne a poén, hogy úgy 1 km-en már a 6.5 Grendel is erősebb, mint a kifejezetten "mesterlövész" célra szánt és ezért az átlag 7.62x51-es lőszerek lövedékénél jobb BC-vel rendelkező M118LR.
  Na most a .338-as meg pláne. Tehát ahol a 7.62-es már csak egy 9 mm-es pisztolylőszer energiájával rendelkezik, ott még a .338-asnak akkora energiája lesz, mint a 7.62-esnek a csőtorkolatnál.
  De mindegy én elengedtem ezt a témát, úgy sem én döntök.
   
  Ongbak1971, Luthero and svajcibeka like this.
 19. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  Szintén sok évig hordtam (fekete kétcsatos határőrségit főleg, meg a későbbiekben a normál egycsatos barnát). Azt tapasztaltam, hogy némi idő, amíg megszokja az ember lába, de utána én relatív kényelmesnek találtam (de hangsúlyozom, általában nem napi tizenpluszórákon át hordtam). Amit én kiemelnék, mint fő negatívum, az szar talpa, vagyis a csúszóssága. És nem csak télen, hanem pl. nedves sziklán bármelyik évszakban. Egy normális vibram talpas bakancshoz képest nagyon pocsék.
  Viszont otthoni munkálatokhoz, ahogy mondod is, nem rossz. Szerintem favágáshoz jobb is, mint a gumicsizma, mert jobban védi a lábat, ha épp ráesne a levágott fatuskó, vagy bármi.
   
  Shed likes this.
 20. dudi

  dudi Well-Known Member

  ABTR-hez hadonló jármű az APC mert a BTR is APC...
  Géppuskával nem nagyon lövöldözöl 1000 méterre,mert minek is tennéd?Területcélokon kívül semmit sem találnál el...
   

Ezen oldal megosztása