1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Csak van alá valami bekecs, vagy tököm tudja! Vagy ölelgetik a forró gépet? :p:D
   
 2. krisss

  krisss Well-Known Member

  Vah hozzá polartec bélés.
   
 3. krisss

  krisss Well-Known Member

  A látványpékség jellegű akciókból sok volt kicsit mostanában. És amíg a legalapvetőbb ellátási rendszeri problémákat sem sikerül megoldani szerinted mennyire okos dolog tovább terhelni a féldöglött logisztikai rendszert még egy olyan dologra amit még a tiszti állomány 90 %-a se fog hordani csak 20 évente 1x. Illetve ez is több milliárd forint ami a ruházatra szánt pénzből von el a gyakorló ruházattól forrásokat. Mivel a költségvetésben nincs külön keret erre is meg arra is. A személyi felszerelésekről ne is beszéljünk. Kell ez, nekem még tetszik is, fogtam is, az anyagminősége jó, de nem fogok sírni ha ezt csak akkor kapom meg ha lesz 5 váltás gyakorlóm a szekrényben.
   
 4. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  És a kezeslábas alá? Jéger alsó?
  Látom, hogy jó ha 20 emberen volt. A nagy részük a feketében volt. Van azért már visszajelzés?
  A repgép karbantartók is ezt kapják?
  Pont most futottam bele egy BW A400M-es videóba, ahol a rep. műszakiak is ilyen - gyakorlatilag pont ilyen, csak nem ez a fényesedő anyag - zöldes szürkés rugdalózóban tolták.
  A BW-s kezeslábas van ide is legyártva?
   
 5. krisss

  krisss Well-Known Member

  Elvileg ez német, de csak csapatpróba jelenleg. Nem tudom a repkarbantartók mit kapnak, de kérdezd Tindalost. Bár 15M-ből elvileg van repkarbantartó verzió (ami szerintem hülyeség a a kezeslábasnak százszor több értelme van)
   
  honved and pöcshuszár like this.
 6. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Hja mindez kíváncsiság, nem pocskondiázási céllal.
  A megkülönböztetők meg csak azért tüntek fel, mert nagyon "tesco-benzinkutas" minőséget mutat.
  Még azt is tippeltem volna, hogy nem is MH tulajdonok, hanem a Màvtól kapták.
  Ez mondjuk a rendfokozatok felismerésében nem annyira segít. ..:rolleyes:
   
 7. krisss

  krisss Well-Known Member

  Ismétlem, arra a fél órára nem gané mindegy amig felpakolnak ? Munkavédelmileg kötelező, 200 forint egy darab, szóval simán benzinkutas minőségű lehet. Nem érdekel senkit se.
   
  svajcibeka, honved, alfa74 and 2 others like this.
 8. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Hát ha már, akkor a repkarbantartót megcsinálnám valamilyen világosabb szürkéből. Mivel a repkarbantartó általában a beton környezetbe "olvad bele", az a természetes élőhelye!:p:D
  A párnázott fejvédő marad a hk. személyzetnek? Vagy van/lesz nekik is valami spéci sisak fülessel?
   
 9. krisss

  krisss Well-Known Member

  Jó kérdés, fogalmam sincs. A sityak menő :D
   
 10. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Biztos hogy lessz mas mert a leokba a beszvalto csatlakozasa nem lessz jo./a 72 hoz a leoje nem jo/ Orulok ennek az uj kezeslabasnak /tudom kotekedek de fekete szinbe jobb lenne ezen az olaj nagyon latszani fog.../bar lehet a leokkal nem keni ki annyira magat a kezszem./a regi ala siman ala lehet oltozni gond nelkul./de van egy atmeneti valtozat ahhoz van egy nagyon fain mupremes belseju kabat./az volt a legjob resze az egesz cuccnak jol is nez ki kenyelmes is meleg is mozgasba se gatol beles is kiveheto kulon is moshato szarithato azzal a kabattal nagyon jot cselekedtek./
   
 11. borisz

  borisz Well-Known Member

 12. honved

  honved Well-Known Member

  A harkocsit onnan vesszük, a kezeslábas onnan való, akkor lehet a fejvédő is onnan lesz.
   
  borisz likes this.
 13. honved

  honved Well-Known Member

  Hát ahhoz képest, hogy 2 éve ha jól emlékezem, hogy bejelentették, 10.000 db-ot már leszállítottak, mármint a gyártó. Ahhoz képest, elég lassan halad a dolog. Gondolom magyarosan, a Gripen rendszeresítéshez hasonló idő intervallumban,, lassan, talán 10 év alatt, ellátják azt a létszámot, ami éppen aktív.
   
 14. Anti

  Anti Well-Known Member

  Egy-egy ilyen harckocsi gyakorlatra hány darab tankot optimális küldeni? Még amerikai - lengyel közös gyakorlatokon se látni mondjuk 20-tól nagyon többet - hisz van ott minden más is - APC, IFV stb..
   
 15. krisss

  krisss Well-Known Member

  Hát a rendőrség kapott akkor pisztolyt. Ne keverd a kettőt. Amúgy a hadi raktárak feltöltésével kezdik az meg jóval több mint az aktív létszám.
   
  honved likes this.
 16. dudi

  dudi Well-Known Member

  Attól függ milyen gyakorlatot akarsz.Szakasz,század vagy zászlóalj neadj Isten ezred szintüt?
   
  honved likes this.
 17. Anti

  Anti Well-Known Member

  Magyarországon mindegyikre van kapacitás? Ha igen akkor a legnagyobbat.
   
 18. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Áttettem ide, mert talán ide tartozik....
  Ez egyrészt elkerülhetetlen, másrészt szervezetileg szabadon beépíthető.
  Ok, hogy a USMC rajába bekerül egy ilyen ember, de azért itt nem egy elektromérnökre kell gondolni, és szerintem nálunk nem kell ilyen alacsony szintre levinni ezt.
  Ő max. egy olyan katona, aki a saját fegyverén túl hurcolja a raj rendelkezésére bocsájtott drónt, esetleg alapvető supportot ad a raj különböző elektronikai eszközeihez. A németeknél is megjelentek a IdZ elemei
  amiknél azért lehet már ilyen-olyan bammeg, és mivel azt erőltetik, hogy ezzel az egész raj minden katonája rendelkezzen, ezért munka is fog akadni vele. De nem gondolom, hogy pl. minden katonának kellene saját rádió, meg battlefield management kapcsolat. (persze a különlegeseknél, felderítőknél ez elkerülhetetlen, de sima lövészeknél nem)
  Teljesen felesleges plusz súlyt jelent a katonáknak. Szóval IT support szerintem elegendő szakasz szintre.
  Szerintem egy lövész raj szintű drónnak nem célmegjelölés a feladata, hanem csak tisztán vizuális (esetleg low light) felderítés. Erre a célra elegendő egy mikrodrón is, a mit lazán a rajparancsnok is el tud vinni a mellényén (gázspré méret), a neki kiosztott taktikai tablettel meg könnyedén el is tud vezérelni.
  Szakasz szinten viszont elkerülhetetlen szerintem egy minimum közepes drón, ami akár még célfelderítésre és megjelölésre is alkalmas lehet. Ezt mindenképpen egy felderítésre IS kiképzett embernek kell kezelnie. Én szívem szerint ezt egy tüzérségi felderítőnek adnám. Szerintem neki kell kapnia egy pár hónapos IT/Com kiképzést, és ezzel meg is van oldva. Mindkét feladat.
  De ez a szint még talán mindig csak drón jellegű forgószárnyas jószág, ami háton elvihető amennyiben ilyenben van célmegjelölésre alkalmas (ez határeset).
  Maguknak a páncéltörő alegységeknek kell lennie saját célfelderítő rajainak, egy komolyabb UAV-vel, de persze ez nem jelenti azt, hogy a modern battlefield management rendszerek ne tudnák ellátni céladatokkal az ilyen Brimstone alapú páncéltörő alegységeket. (direkt nem írok szervezeti szintet, mert ez megint csak rugalmas dolog)
  Itt egy lehetséges alternatíva ahogy a US Army kivitelezheti a modernizációt (egy army major tanulmányából). UGV-vel UAV-val, stb.
  [​IMG]
  [​IMG]

  Forrás, részletek.
   
  endre likes this.
 19. anonim999

  anonim999 Well-Known Member

  Szerintem csak század szintűhöz (12-13 harckocsi) van működőképes technika és ember.
   
 20. honved

  honved Well-Known Member

  Konkrétan gondolom nincs olyan hogy harckocsigyakorlat. Feltehetően egy összfegyvernemi gyakoralt lesz, amire már 1 század erőt küldünk harckocsikból. Nyílván lesznek ott más alegységeink is. Raj, szakasz, szintű harcászat és lövészet, általában a magasabbegység saját gyakorló és lőterén megvalósítható. Komolyabb megmozduláshoz, már menni kell a központi gyakorlótérre, az igényelt terület méretek miatt. Jól írom ,ez ma is így van ? Javítsanak az aktívak, ha másként. Az dícséretes, hogy 1 század már menin tud békelétszám esetén is. Talán hamarosan akár zálj méretben is menni fog a dolog. Az utóbbi években, nyílvános felvételeken ritkán, volt látható egy komplett hk szd. A mennyiség kérdése a gyakorlat méretétől, kiterjedésétől függ. ( A 80-as évek végén én voltam több olyan gyakorlaton, ahol többszáz láncos harcjármű volt, de az akkor volt )
   
  Kishuszár likes this.

Ezen oldal megosztása