1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. honved

  honved Well-Known Member

  Az embreket nem tippelném, saccra lehet hogy csak ennyi van még aktívban. Harckocsi biztos hogy több, mint egy zlj. mennyiség van. Ami működőképes, vagy aránylag gyorsan működőképessé tehető.
   
  Szittya likes this.
 2. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Hegyekben,hozzánk kicsit közelebb
  [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG]
   
  Masztiff, rudi, Kishuszár and 3 others like this.
 3. anonim999

  anonim999 Well-Known Member

  Nálunk is kialakulóban van ez a dolog.

  A honvédség célja a lovas katonaság hagyományának felélesztése, megyénként egy-egy tartalékos lovas szakasz kiállítása. Ehhez megfelelő eszközöket és felszereléseket biztosítana a hadsereg, s a lovakat is ők adnák a katonák alá. Elsőként Kaposváron alakulhat meg a mintaszakasz, amelynek kapcsán több munkahely is létesülne.

  A Meistro Lovastanyán 2000-től betyárok pattintották ostoraikat, tizenöt éven keresztül, miközben az idősebb korosztály inkább a nyugalmasabb huszárságot választotta hagyományőrzés céljából. Két generáció nőtt fel azóta a lovasok között. Az egykori játékból most komolyabb irányba állították lovaikat: tizennyolcan bevonultak a hadseregbe és már az esküt is letették. Ezen a héten pedig háromnapos, intenzív alapkiképzésen vettek részt a leendő lovaskatonák.

  [​IMG]
  Képgaléria: Lóháton tették le a katonai esküt a kaposvári lovasok


  – A toborzótiszt sem hitte, hogy a lónak, mint húzószónak ekkora inspiráló ereje lesz; három nap alatt tizennyolcan jelentkeztek a Kaposvári Önkéntes Területvédelmi Tartalékos Szakasz egységébe. Valamennyien múlt hónapban tettük le Hajmáskéren az esküt lóháton, Simicskó István honvédelmi miniszter és a honvédség több vezetője előtt. Tervezzük, hogy az év végéig huszonöt főre növeljük a létszámot – jelentette Meiszterics László, a Kecelhegyi Lovassport KH Egyesület elnöke, aki katonaviseltként vonult be a seregbe. – Ez az egyesületünk tagjainak egy új kihívás, motiváció, és az új feladat segít a csapat összetartásában. Meglepő, hogy még a legfiatalabbak is ilyen fegyelemmel és büszkén viselik az egyenruhát – tette hozzá az egyesület elnöke.


  – Elsősorban a magyar öntudatom miatt vállaltam a feladatot, valamint a plusz lovaglási lehetőség vonzott – mondta Decsi Katalin, aki szintén részt vett az alapkiképzésen. – Csak pozitívuma lesz annak, hogy itt vagyunk, ha más miatt nem is, az önvédelmi kiképzés miatt biztosan.
  – A mai, modern hadviselésben is helye van a lovaknak, mert olyan terepen is jól, illetve gyorsan lehet mozogni velük, ahová járművekkel nem lehet eljutni. A hadkiegészítő parancsnokságon kell jelentkeznie, aki katona szeretne lenni, ám azt megszűrik, kiből lehet lovas – mondta a kiképzést vezető Nevelős László alezredes. – A 120 órás kiképzés folyamatos és az eskütétellel sem kell megvárni a nagy ünnepségeket, bármikor letehető – mondta az alezredes.

  A lovas katonák többféle feladatot is ellátnak majd. Katasztrófa esetén szervezett erőt képviselnek, kapcsolatot tartanak a polgári lakosság és a hivatásos állomány között, és területvédelem is lesz az ellátandó feladatok között. A huszonöt éves Pálinkás Péter mindennapjaihoz eddig is hozzá tartoztak a lovak, ő ugyanis lovas kaszkadőrként is dolgozott már. – A lovas katonaság hagyományának felélesztése azért is jó, mert ez hazánkban növeli majd a lóállományt, sokaknak munkát adva – mondta Pálinkás Péter, aki bízik abban, hogy a külföldi híres lovas katonaságokhoz hasonlóan világversenyeken is remekül szerepelnek majd a magyar lovas katonák.

  Az országosan 500 lóra tervezett honvédségi méneshez ugyanis lovászok, állatorvosok, és lovas edzők is kellenek majd. Ez mind új munkahelyet jelent. Kaposváron, a „minta” szakasznál várhatóan öt-hat főt fognak a katonalovak mellett foglalkoztatni a tervek szerint. A lakosság állami ünnepségeken is találkozhat majd a lovas katonákkal. Legelőször Kaposváron, ám talán az volna jó, ha másra nem is kellene bevetni őket, mert az azt jelentené, hogy nincs baj.

  A magyar hadseregben mindig is voltak lovasok. 1955-ben szüntették meg őket, Azóta csak a rendőrök lovagoltak hivatalból. Az újonnan alakuló lovas szakaszok hazánk legjobb tenyészeteiből kapják majd négylábú segítőiket. A lovak ugyanis fegyverként is bevethetőek adott esetben, de lovasaikat is felfegyverzik gépkarabélyokkal, amelyek használatát a kiképzés során tanulják majd meg. Jelenleg a lóállomány feltérképezése és a lovasok toborzása zajlik. A lovakkal járó kiadásokat természetesen a honvédség állja majd, és a tartalékosként bevethető lovas katonák ellátmányozásáért is ők felelnek majd.

  https://www.sonline.hu/kozelet/hely...kulhat-meg-hazank-elso-lovas-szakasza-885357/
   
 4. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Úgy olvasom, hogy a letszamot aktívan bővítik.

  https://honvedelem.hu/fooldal-kiemelesek/rohamoztak-a-bolenyek/

  A felkészítés célja az elmúlt időszakban állományba került harckocsizó katonák kötelékkiképzése és az az alegységek összekovácsolása volt. Mindezzel párhuzamosan sor került a zászlóalj pályakezdő altisztjeinek harckocsi vezetési gyakorlatára is, így a zászlóalj felkészülten vág neki az idei év legnagyobb megmérettetésének számító Brave Warrior 2019 gyakorlat végrehajtásának.
  [​IMG]
   
 5. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Megyénként egy lovasklubot az adófizetők fognak fentartani-feleslegesen.Nincs olyan terepviszonyunk,ami indokolná a lovas katona rendszerben tartását.Maximum a határellenőrzésben lehet korlátozott szerepe.Nem a Kárpátokban van ma már a határ,nincsennek komoly méretű gépjárművel járhatatlan területeink.
   
  dudi and blogen like this.
 6. krisss

  krisss Well-Known Member

  Hoogyne csak a kiáramlás többszöröse a beáramlásnak.
   
 7. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  :confused:
   
 8. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  A cél ez

  Összesen 7950-nel emelnék a honvédség létszámát, az eddigi 29.700-ról 37.650-re.

  A tisztek létszáma 5690-ről 6600-ra, az altisztek száma 8845-ről 10 200-ra, a legénységi állomány 7895 főről 13 200 főre emelkedne. Emellett a honvéd tisztjelöltek száma 500-ról 800-ra, az altisztjelölteké 100-ról 250-re nőne.

  Mikorra és hol tartunk arról nem ismerek számot.
   
  Kishuszár likes this.
 9. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Sajnos mindenhol nagy gond a fluktuáció. Sajnos jóval összetettebb a probléma társadalmi/foglalkoztatás terén. Ebből akadóan részben kihathat a honvédségre is.
   
 10. borisz

  borisz Well-Known Member

  Ez mintha már lett volna pár hónapja.
  Egyébként jól felviszi majd az árakat, ha le akarnak akasztani 500 lót. 100-at sem hiszem, hogy csak úgy kalapból elő lehet majd húzni.
   
 11. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Gondolod a piacrol szereznenek be ossze vissza lovakat?

  Majd valamelyik allami /vagy mindegyik./ menesgazdasagbol kapnak lovakat ezzel uj meneseket letrehozva uj vervonalakat ezzel megnyomva a nemzeti fajtak arat./es a tovabbtenyesztes lehetoseget felkinalva ezzel.../nepszerusitve a magyar fajtakat./siman termelhet hasznot is a jovobe fajtamentes celzattal meg mindenfelekeppen hasznos igyis ugyis szukseges./
   
  zeal likes this.
 12. honved

  honved Well-Known Member

  Te tudod ezt igazán. Az biztos, büszkén számol be a honvédelmi média arról, mikor, hol ,mennyien vonulnak be, tesznek esküt. Saccra, évente legalább 1000 fő. Már rég nem szabadna létszámgondnak lennie, ha nem lenne, legalább ekkora kiáramlás.
   
 13. BiancoGasto

  BiancoGasto Well-Known Member

  Eskü nem tudomm miről beszélsz. Évekig hordtam láthatósági cuccokat,póló,dzseki, béléses mellény,stb.Ok hogy lehet jobb és roszabb minőségű,kinézetű,de sima láthatósági mellénynél mindegy,mert ugyanolyan mind. Vagy az a probléma,hogy nem M15 mintájú? :confused:
   
 14. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Talaltam számokat.
  2026ra a cél a 37650
  2016ban 25533
  2019ben 26753

  Ez plusz 1200fő 3 év alatt. Lassu növekedés. De amúgysem ez a szám lenne az érdekes., hanem az aktiv bevethető katonák száma.
   
  Kishuszár likes this.
 15. blogen

  blogen Well-Known Member

  Kriss leírta, hogy odabenn nem igazán hisznek a Z26-ban, a lóvé pedig adott.
   
 16. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Utak nincsenek, hegyek vannak, tengerszint feletti magassag? Na meg ez arrafele manapsag is bevett jarmu.
   
 17. blogen

  blogen Well-Known Member

  A lovaskatona gondolata is agyhalál. Valahol, valaki, fogyatékos, mert ez túl van a fogalmatlanság szintjén.

  Amúgy meg:
  [​IMG]
   
 18. Schurrer

  Schurrer Well-Known Member

  Vadai tegnap ATV-n azt mondta miket szerzett be a hadsereg(harckocsik, önjáró lövegek stb) és említette , hogy megtudta "valamilyen izraeli eszközt is vásároltunk". Azt lehet tudni, hogy konkrétan ez mit fed? ( most Vadai személyét hanyagolva)
   
 19. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Nem az.Tibeti hegyekben,de az Alpokban is van értelme még ma is a lovaknak,öszvéreknek.Nálunk nincs értelme,mert nincs olyan terepünk ami indokolná.Egy diszelgő szakasz,ami mikor nincs semmi diszelegni való besegit a határrzésbe,még oké.De 500 ló?Sima lopás,visszaélés.Adófizetőkkel fizettetik ki a hobbijukat.
   
 20. dudi

  dudi Well-Known Member

  Tele vagyunk Alpokkal meg Himalájával is...Sőt!Az utóbbiból kettő is van és a kisebb magasabb is mint az eredeti!
   

Ezen oldal megosztása