1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Múltkor a Boxer topicba betettem pár képet annak szemléltetésére. Nem vagyok benne biztos, hogy itt a fórumon teljesen tisztában vannak vele páran, hogy egy-egy ilyen modern 8x8-as milyen terepjáró képességgel rendelkezik. Maradjunk annyiban, hogy alul vannak értékelve.
  Én azt mondanám, hogy mind a kettőnek (lánctalpas-kerekes) megvan a létjogosultsága.
   
  rejsz felügyelő likes this.
 2. megazez

  megazez Well-Known Member

  igen meg is kaptad rá a választ:

   
 3. krisss

  krisss Well-Known Member

  Egy leo2 nek kisebb a talajnyomása mint bármelyik világháborús hk-nak. Nem tépi az utat.
   
 4. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Pedig kénytelenek lesznek, mert különben ügyfelet fognak veszíteni.
  Gondolj bele, ha a románok odamennek, hogy 80-100-120-200 db kellene nekik. A németek mondanak nekik egy 2026-28-as dátumot, akkor milyen gyorsan fognak elmenni az amerikaiakhoz M1-ért? Meg megveszik a USA használt feleslegét is.
  Persze hogy jelenleg ez a kényelmes tempó ok nekik de ez nem lesz mindig így. Ha pedig sikerült rámelegíteni egy országra a típust, akkor onnantól 30-40 éven keresztül fix tervezhető melót jelent a folyamatos korszerűsítés.
   
 5. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Értem.
  [​IMG]
  Ez egy holland Boxer.
   
  Septimus likes this.
 6. dudi

  dudi Well-Known Member

  Semmilyen gyorsan.Az amcsik nem nagyon gyártanak már tankot ha jól emlékszem.
   
 7. kiskrumpli

  kiskrumpli Well-Known Member

  Loken likes this.
 8. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Tavaly ősszel adtak el 162db-ot Marokkónak (használtak, modernizáltak), meg pár hónapja (júl elején) újabb 108db -ot Tajvannak 2Mrd USD értékben (ezek vadonat újak).
  Meg 2017 decembertől elkezdtek egy 786db-os modernizációs programot az amerikai, szaudi, kuvaiti tankokra.
   
 9. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Tényleg a kíváncsiság vezet: Mennyivel növekedett így a MH harcértéke? Megállapodás nélkül nem hívhatnák be őket? Vagy mi?
   
 10. Septimus

  Septimus Member

  Még rugózok egy kicsit a témán. Valószínűleg a logisztikai ezrednél eltöltött múltam miatt hajlamos vagyok minden harcjárműnél mérlegelni, hogy hogyan lehet 1 napnál tovább működtetni. Ha nem egy kétfordulós hadászati nukleáris robbanófejekkel ütésváltást értünk háború alatt, akkor a gépesített haderőt üzemben tartáshoz nélkülözhetetlen a működő úthálózat. De hogy ne csak a levegőbe beszéljek: Egy 44 tonnás T-72M1 harckocsi 300-600 liter között eszik harci körülmények között, terepadottságoktól függően. Nem gondolom, hogy az 56 tonnás PzH2000 fogyasztása ettől jelentősen kedvező mértékben eltérne. Szerény kalkulációm szerint 44db Leopard 2 és 24db Pzh2000 fogyasztása elérheti a 40.800 litert óránként (ismétlem harci körülmények között). Ez egy napra vetítve felszaladhat 300.000 liter felé. Ebben nincsennek benne a dandárhoz rendelt APC / IFV járművek fogyasztása. Egy nyerges üzemanyag szállító tartálykocsi kapacitása max. 25.000 liter, tehát minimum 12 tartálykocsi folyamatos ingázása szükséges ahhoz, hogy páncélos erőink ne degradálódjanak 1 napon belül gyengén felfegyverzett gyalogsággá. Dicsőséges előre nyomulásunk közben az ellenfél viszonylag ritkán teszi meg azt a szívességet, hogy teli töltőállomásokat hagyj hátra a kedvünkért. És akkor még nem beszéltünk az elpuffogtatott lőszer pótlásáról, mert a járműben betárolt készlet kb. 15-30 percre elegendő egy parázsabb ütésváltás esetén, ha már olyan háborúról beszélünk, ahol annak örülünk, hogy nem a laktanyában bombázott szét az ellenfél. Ezért lihegek a témán, hogy kell a jó állapotban lévő úthálózat.
  A lánctalpas járműveknél a standard eljárás, hogy vasútra rakjuk (remélve, hogy nem a laktanyánál lepett meg minket az ellenfél, ez esetben nyilván ez nem szükséges ). Majd a frontvonalhoz legközelebb eső biztosított vasútállomásnál kirakjuk, és onnan megy a saját lábán/lánctalpán. Nem tudjátok meg, mennyire komplikált megszervezni akár 1 század páncélos vasúti szállítása 1 vonalas vasúton (viszonylag ritka a dupla sínpár hazánkban). Ezért jó a gumikerekes 8x8, mert harcértékben kisebb, de legalább időben ott van ahol kell és itatni is tudjuk (már ha valaki nem tépte fel az aszfaltot a lánctalpassal, egy vagány „mer’ kit érdekel a holnap!” felkiáltással).
   
 11. dudi

  dudi Well-Known Member

  Vasútra rakod egyszer a háború elején de onnantól kezdve,hogy kivagonírozod őket már talpon fognak vagy előre vagy hátra mozogni harcolva.És igen ha kell Debrecenből Budapestig az utakon,erdőn-mezőn keresztül fognak harcolva hátrálni.
  A stratégiai szállítás történik vonaton.
   
 12. dudi

  dudi Well-Known Member

  Ezeket az új gyártásokat nem a Közel-Keleti gyárak teljesítik?
   
 13. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  Az USA már nagyon rég nem gyàrt tankot és licenst sem adtak / adnak el , főleg nem az Abramsét...
   
 14. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Igen, azt nagyon sokan elfelejtik, hogy a lánctalpas járműveket is tulajdonképpen kizárólag kerekesek "logisztikázzák". Nekünk sem lesz más. Talán a PTSZ-ek ezért lettek felújítva, megtartva, de azok se nem hosszútávú megoldások. Meg elegen sincsenek. Jó részüket megkapta a katasztrófa védelem. (alternatívák: Bv-210, Bronco ?)
   
  independence and Septimus like this.
 15. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  A taivani beszerzés forrás linkjében:
  "General Dynamics Land Systems will build the tanks at Anniston Army Depot, Alabama, and at Joint Systems Manufacturing Center in Lima, Ohio."
   
 16. rudi

  rudi Well-Known Member

  Majdnem…

  Egyiptom 1200 db-ot saját maga gyárt / gyártott (kis jóindulattal…)
   
  pöcshuszár likes this.
 17. Ocses

  Ocses Well-Known Member


  Tudnátok valami forrást, képet berakni, te vagy aki még úgy gondolja, hogy a gumibetétes lánctalp miszlikre szedi az aszfaltot.
  Csak mert szerintem ezt most kicsit túlgondoljátok. Ok, hogy a gumibetét nélküli láncok nagyon rongáltják az aszfaltot, de a gumibetétesek esetében ez már nem hinném, hogy akkora gond.
   
 18. dudi

  dudi Well-Known Member

  Egyiptom magának gyártja az M1-eseket.
   
  pöcshuszár likes this.
 19. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Kis kiegészítés. Ezek butított harckocsik DU-s páncélzat nélkül. Tehát ezek szellemi termékként amerikai harckocsik, de képesség terén nagyon nem. Sokkal gyengébb a páncélvédettség.
   
  Loken, Ocses, Masztiff and 1 other person like this.
 20. dudi

  dudi Well-Known Member

  Minden export Abrams DU nélküli kivétel nélkül.Egyébként ma már sem az Abrams(DU-val)sem a Leopard 2A7 páncélzata nem modern.Ugyan azt a védettséget modernebb páncélzattal el lehet érni kisebb tömeg mellett.
   
  pöcshuszár likes this.

Ezen oldal megosztása