1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. krisss

  krisss Well-Known Member

  Van ami azért alkalmatlan mert nem lesz benne alkalmad visszalőni, mert a páncélvédettsége olyan szinten kevés.
   
  Kishuszár likes this.
 2. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  Nos, a GTK Boxer nem tűnik ilyennek.;)
   
 3. krisss

  krisss Well-Known Member

  Hát nem is arra gondoltam :D
   
 4. igaziigaz

  igaziigaz Well-Known Member

  A boxer nem rossz cucc, de nem csodafegyver. A csodafegyver az inkább a pzh stb. A boxer mégha erősen is van páncélozva egy lövészpáncélos és kész. A modul rendszere kb mutatóba van, mert ha jól tudom gyakorlatban nem nagyon használják. Ezt annak ellenére mondom, hogy a német cuccokat bírom.
   
 5. borisz

  borisz Well-Known Member

  Nem a BTR-re gondolok. :D
   
 6. :D :p
  Nem. :)

  Amúgy én a Patriát favorizálom. Bizonyított, elfogadható árú és sokféle változata van.
  A második világháborús fórumokon szokott lenni egy kifejezés a német haditechnika feltétel nélküli dicsőítéséről. Az istenért nem találom persze...
  A csodafegyver a megbecsült, képzett és motivált katona. Minden más csak vas meg műanyag.
   
 7. igaziigaz

  igaziigaz Well-Known Member

  "A csodafegyver a megbecsült, képzett és motivált katona. Minden más csak vas meg műanyag."
  Ez aranyos csak nem teljesen igaz.
  Horthy korszak rá a bizonyíték, hogy a motivált jól képzett katona sem elég ha nincs mellette technika.
  Horthy balfácán és a maradi tábornoki köre az utolsó pillanatban ismerte fel ezt. Addig nyomatták, hogy a "vasak" csak másodlagosak és a költségvetésre fogták, hogy nem lehet modern balabba.
  Eredménye az lett, hogy egy traktort se vezetni tudó és egy karórát vérnyomásmérőnek néző buta ruszki is legyőzött egy ténylegesen értelmes és jól képzett honvédet, mert egy lővészpáncélosba ült ( toldi) amit harckocsinak próbáltak nevezni...
  Ha a jól képzett katona mellet fejlett technika van akkor majdnem mindenfajta fölény legyőzhető vagy nagy eséllyel győzhető le.
   
 8. Mokiengine

  Mokiengine Active Member

 9. wolfram

  wolfram Well-Known Member


  Az XP is úszóképes, ha a kedves vevő úgy kéri.
   
 10. K.Atti63

  K.Atti63 Active Member

  Mondjuk, nekem is a Patria a kedvencem. Gondolom azt az XP-t jó pénzért úszóképessé lehet tenni, mert azért nem mindegy, hogy valami eleve úszóképes. Ezért merem remélni, hogy beszerzünk 6x6-ost is, csak olcsóbb, meg gondolom általában úszóképes is. A másik dolog: a környező országokban kik üzemeltetnek mondjuk Patriát? Horvátok esetleg a szlovének ? Meg a lengyelek öszvér Patriát, ha jól tudom. A csehek ugye Pandurt, románok Piranhat, szerbek meg Lazart. Mondjuk, a csehek nagyon megvannak elégedve a Pandurral, ahogy írták a fórumokban, pöpec egy gép, de azért szívesen összehasonlítanám egy olcsóbb technikával. Véleményem szerint azért ezekből olcsóbb verziót is be kell szerezni, mert ahogy lett írva a fórumba, 200 Patria is elmenne, de szerintem ez nem fog menni. Ha már a szállítógép beszerzésen túl lettünk volna, akkor más volna a helyzet, mivel az is vagy több 100 milla. Ezért kellett volna inkább szerintem beszerezni 3 db C27-et mivel úgy hírlik, hogy a németekkel közösködünk az A400-as programban. Ami 200 millióból szerintem kijött volna, na meg ugye plusz a rakétarendszer.
   
 11. wolfram

  wolfram Well-Known Member


  Eleve úszóképes az XP, ha az úszókittel rendeled (persze az úszóképesség limitálja a maximális tömeget pont, mint a "sima" AMV-nél is, de lehet rendelni az AMV28 modifikációt is, akkor meg 28 tonnáig úszóképes). Maga a test úszóképesre van kialakítva.
  A Patria AMV XP és a Boxer jelenleg a kerekes APC/IFV-k csúcsa. A Boxert valamivel jobban fel lehet páncélozni (nagyobb mind az üres, mind maximális tömege), viszont a Boxer egyáltalán nem úszóképes.
  Nyilván egyik sem olcsó, de ha rajtam múlna, én ezen kettő közül vennék kerekes APC/IFV-t.
   
  Masztiff and pöcshuszár like this.
 12. BiancoGasto

  BiancoGasto Well-Known Member

  A Pandur azért gyengébben páncélozott és kevésbé terhelhető a modernebb, akár úszóképes pszh-khoz ( Terrex 2,Arma 2, Pars 2,Patria,Bumerang,stb.) képest. Szerintem a legroszabb döntés lenne Pandurt beszerezni,még a török vasak is jobbnak tűnnek.
  Persze a 8x8-asok olyan drágák,hogy politikai okból is szinte 100%-ra veszem azt,hogy nyugati vasat szerzünk be.
   
  Masztiff likes this.
 13. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Ebben mondjuk igazad lehet, ugyanakkor tulajdonképpen elveszíti az XP mivoltát. Az XP azért XP, mert a versenyképesség megőrzéséért meg kellett nővelni a felrakható páncél mennyiségét. Ez viszont erősebb futóművet és motort igényelt. Az XP demojárműveiről le is volt szedve a vízi meghajtás.
   
  BiancoGasto likes this.
 14. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Szerintem nálad elég nagy kavarok vannak.
  A Patria alap kialakítása kb. 26t-ig úszóképes, úszófeltétekkel 28-ig... Ez nem a pénzen múlik, hanem a fizikai méretein.
  Az AMV 6x6-os verzióját gyakorlatilag senki sem rendelte meg (a lengyelek gondolkoztak rajta), mert nem jelent lényegesen kedvezőbb árat, de alapvetően kisebb a hely benne, mert kicsit rövidebb. Én még csak ATGM hordozóban meg APC verzióban láttam róla képet.
  Akinek a 8x8 túl drága, annak kezdték el fejleszteni a Patria 6x6-ot, ami a Pasi utódja. Most ott tartanak, hogy gyakorlatilag teljes a termékskála. APC, EÜ, parancsnoki, műszaki, felderítő, és most már NEMO toronnyal is szállítják. Stanag 4-ig fejleszthető a páncélzata, de természetesen ez nem ugyanazt a védettséget jelenti, mint amit az AMV tud.

  A lengyeleknek nem öszvér Patriájuk van, hanem a saját iparuk által felfegyverzett, licenceben gyártott járműveik.
  A csehek a 200db Pandur 2-esüket 5M/db átlagáron kapták annak idején. 2006-ban. Nem tudhatjuk, hogy pontosan mi volt a csomagban, de szerintem az nem volt olcsónak mondható... :rolleyes: Egy részét otthon csinálták.
  De a szlovákok az új AMV XP-ért 5,6M-ós átlagos darabárat fizettek. Ehhez vállalták, hogy a szlovákok tornyát ráfejlesztik a járműre. Az árban elvileg már ez a torony is benne van.
  Szerintem a finnek bármilyen tornyot ráraknak nekünk és így is ki fog jönni 7M USD átlagárból 200db esetén. Az kb. 1,4Mrd USD.
  Szerintem nagyon fontos dolog lenne, hogy a torony egyezzen a 2 platformon, mind logisztikai, mind C4ISR szempontból. Egyszerűbb lenne az alakulatok közötti mozgás is, ebben az esetben.
  A lánctalpas dandár járműveit, én valahol 1,8-2Mrd USD összköltséggel kalkulálom.
  A 2 együtt szerintem nem lépi túl a 3,3Mrd USD-t. Az majdnem pont 1000Mrd HUF. Ez a 2 tétel együtt a jelenlegi haderőreform legnagyobb tételei.
  Ehhez képest NASAMS (kb. 1Mrd USD) a szállító repcsik (kb.: 300M USD), KMW nehéztechnikák (600M USD), mellékszálak.
  A számított rendelkezésre álló keret 3500Mrd HUF. Ebből nem kell a Gripenek leváltanunk. Tehát a fennmaradó 2000Mrd-nak elégnek kell legyen minden másra is.
  Ha alapvetően nem Patriát választunk, a nagyságrendek akkor sem változnak. Azt gondolom, hogy a tervekben szereplő keretösszeg lehetővé teszi, hogy kedvünk szerint válasszunk a SZÁMUNKRA legjobb megoldások közül. Természetesen a helyzetet csak javítja, ha idehaza tudjuk őket összeszerelni, gyártani.
   
 15. Anti

  Anti Well-Known Member

  Lehet ezert is megerne Ifv-t, Apc-t is egy gyartotol venni, ekkora tetelnel lehet mar kapnank valami kedvezmenyt is.
   
 16. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Meg ugye a 2026 alatt elerni kivant 2% nagy valoszinuseggel elorre fog csuszin ahogy a gazdasagi kilatasokkal sincs problema a rendszeres remhirkeltesek ellenere se... Ugyhogy a rendelkezesre allo osszeg meg egesz biztos emelkedni fog a program vegeig amibol lehet majd meg egy kissebb kort lefutni... A gripenek csereje en ugy tudom soha nem volt a 2026 resze... /elokeszulet igen de a csere az nem./ ugyhogy en meg mindig bizakodo vagyok... /es ugye meg mimdig ott a rendszerbol kivont technika ami bar bagatel osszegnek tunik de feherorosz bulgar iranyba ertekesitve bizonyos hanyad bartelbe meg mindig nem utolso tetel lehet/de most az ukran is eleg jo ajanlatokat ad zomebe bartelbe a cseheket kihagyva a rendszerbol egesz jol jarhat a MH .../persze ukranoktol fegyverremdszert nem szabad bartelezni de nagyon sok egyeb mindent igen amire nagy szuksege lenne foleg a harc tamogatoknak es harc biztositoknak./
   
 17. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Meg egy adag kiszolgaltatottsagot.../a kesobbiekben hidd el kifizetnenk a kedvezmenyt duplan alkatreszre szervizre es minden egyeb szolgaltatasra.../ akkor mar inkabb legyen olyan az eszkoz ami bizonyos elemeihez a civil/ipari piacrol hozza is lehet ferni... /ascod./ de a leo2 nek is vannak ilyen egysegei alrendszerei alkatreszei...
   
  Anti likes this.
 18. independence

  independence Active Member

  Ezzel szemben a közepesbe maximálisan megfelelne a Griffon-Jaguar páros 2,5 és 5,6 M Usd darabáron ...
   
 19. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  A patria meg ugye scania motor... Szerintem a scaniaval jol jarnank... /az meg hogy a 2 dd kulon motort hasznal kulon gyartotol harcjarmube szerintem siman lehet elony is.../a logisztikai lanca a 2 dd nek amugy is olyan tavoli egymastol.../
  Nehez dd eseten a leo mtu a pzh mtu akkor oda passzolna az ascod mtu val...
   
 20. independence

  independence Active Member

  Ám azok az Mtu-k nem teljesen ugyanazok...
   

Ezen oldal megosztása