1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Így már érthető.
   
 2. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Igen, arra.

  Akkor tisztázzuk a meghatározásokat:
  APC - Armored Personal Carrier
  IFV - Infantry Fighting Vehicle
  Vannak akik azt mondják, hogy IFV csak lánctalpas lehet.
  Nálam simán lehet kerekes is IFV, és lánctalpas is APC. pl. eredetileg a CV90 Armadillo csak APC konfigban készült. Most már van talán IFV is belőle.
  Nálam - de szerintem nemzetközi szinten is ez az elfogadottabb - a 2 típus között az a különbség, hogy az IFV-n, van egy minimum 30mm-es torony (korábban a 20-as is elég volt ehhez), ami lehetőség szerint ATGM-mel is el van látva a keményebb célok ellen.
  Az APC csak szállít, az IFV meg harcol is.
  A Boxer ugye áll egy Drive Modul-ból, és egy Mission Modul-ból. Nagyjából ez a választék:
  [​IMG]
  IFV modulból 3 is van, de ezek csak a rajtuk lévő torony típusában térnek el. (Az RCT 30 az a PUMA tornya)
  Az eredetileg 6x6-nak (vagy 4x4-nek) tervezett APC-knél (pl.: Patria Pasi, Fuchs 1-2, Patria 6x6)nem nagyon van IFV verzió, mert egy komolyabb torony instabillá tenné a viszonylag könnyű jármű testet.
  De ha belegondolunk a Jelcin is teljesíti az APC kritériumokat (az arabok annak is használják!), mert akár STANAG 4-ig páncélozható, és ha kell egy 9 v. 10 fős rajt is elvisz. A 20mm-es RC torony meg simán felmegy rá. De szerintem sokkal hasznosabb lenne az ha ő kapná a kiegészítő feladatkörökett (korábban részleteztem), és egy echte kerekes IFV vinné az katonákat a harcba a maga brutál döntött homlokpáncéljával, és a szélvédő helyett periszkóppal, és a potens tornyával.

  És, hogy miért gondolom, hogy nem lesz APC? Pontosan azért mert nem dúskálunk a katonákban. Nem tehetjük meg azt, hogy alapjárműhöz minimálisan szükséges 2 fő ne vegyen részt a harcban. Ha pedig ott egy jármű, ami el tudna vinni egy 30mm-es ágyúval rendelkező tornyot, akkor miért ne tennénk rá, és miért ne támogatná a deszantolt katonákat.

  A nehéz dandár várhatóan német mintára full lánctalpas lesz, már csak az IFV hiányzik.
  A kerekesből (közepes) még semmi nincs meg. Abba is IFV kell, csak kerekes IFV. Meg kerekes tüzérség.
  A ballisztikus "páncéltörés" részére írtam 2 opciót korábban. A német mintában a kerekes IFV-ket (boxer) is lánctalpas Leo 2-esek támogatják. De pl. az amerikaiaknál megjelent a M1128 Stryker MGS, ami a Stryker zászlóaljakat támogatja az ellenséges tankok ellen, és kerekes:
  [​IMG]
  De a Rosomak, meg a Patria is megkapta a maga Cockerill 105-ös tornyát.
  Természetesen ezt jóval olcsóbb fenntartani, viszont ha oda kell állni egy valódi harckocsi elé, hogy kilője (erre találták ki), akkor neki max. 1 lövése lesz, vagy ha nincs szerencséje, akkor egy sem.
  Szóval maradjunk inkább egy második hk. zászlóaljnál. :rolleyes::D
  De ugyebár a jelenlegi debreceni dandár sem rendelkezik harckocsi támogatással. (ha már itt tartunk, tüzérosztállyal sem o_O:hadonaszos:)
  Azt gondolom, hogy ez az új járműveknél is így lesz.az elején már ami a hk.-kat illeti :rolleyes:. Mondjuk ehhez nem kell nagy jóstehetség, mivel egyelőre csak 1 zászlóaljnyi hk.-t rendeltünk. Ennek nem kell feltétlenül beleférnie a Z2026-ba.
   
 3. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Upsz,ez csak nekem nem tünt fel?Romulánia egy amarikai szervezetű(57db) Leo2A7+ hk zl-at rendelt,meg használt A5öket-és rgvest be is szállt egy nemzetkzi programba az A5ök korszerűsitésére
   
 4. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Patriának van már 120milis toronnyal ellátott változata is
  [​IMG]
   
  alfa74, therob and pöcshuszár like this.
 5. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Ezt honnan vetted? Én még csak tervekről olvastam. de azok is inkább csak összevissza képzelgések voltak.
   
 6. ijasz

  ijasz Well-Known Member

  Kicsit szkeptikus vagyok az ilyen "könnyű" járművekre szerelt 120-as hk ágyúk alkalmazását illetően. Mennyire bírja a szerkezet a hosszú távú alkalmazást, milyen feltételek mellett tüzelhet (pl. a hossztengelyhez képest milyen szöből stb..). Szerintem a 105-ös jobban megfelel a lövészek tűztámogatására, kiegészítve Ipctr-val.
  Ezeket a könnyű 120-asokat dedikált vegyes pct alegységekben tudom elképzelni, védelemben, beásva, lezárva a hk veszélyes irányokat.
   
 7. dudi

  dudi Well-Known Member

  Ha szabadon értelmezel dolgokat akkor bármi lehet.
   
 8. igaziigaz

  igaziigaz Well-Known Member

  Hülyeség, csak érdeklődés van. A románoknak nincs pénzük. Amikor a magyarok bejelentették a Gripeneket azonal azt nyilatkozták vesznek 48 darab f-16-ot. Erre sok hülye magyar tényként vette ezt és itt is tényként hirdették, hogy a románoknak már van ennyi...
  Közbe több mint 10 év alatt 12 darab használt sz@r f-16-ot voltak képes venni amivel fel sem tudnak szállni és egyáltalán nem "combat ready"
  Szóval bármilyen hírnél a mondatokat érdemes értelmezni. Mert ahol az van írva érdeklődés van és tárgyalás az nem ér semmit.
  Ha nincs szerzödés addig kussolniuk kellene a románoknak is és a beteg bezzeg románozóknak is.
   
  tindalos and SilvioD like this.
 9. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  A fene tudja.A Sprut SD még könnyebb is,és az új energiaelnyelő hátrasikló rendszerek már elég sokat tudnak.Mindenesetre ezek a "könnyű" járgányok a legnagyobb hátrasikló erőt jelentő sabot löszereket rendere nem,vagy csak korlátozott szögtartományban használhatják.Igazábol ki kéne próbálni őket a gyakorlatban,hogy végülis mire jók
   
 10. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Most olvastam,hogy beszállnak egy A5 korszersitési programba.Minek,ha nem lesz hozzá korszerűsitendő járgány?Meghogy tárgyalnak 57db A7 beszerzéséről
   
  Kishuszár likes this.
 11. anonim999

  anonim999 Well-Known Member

  Hol olvastad, forrás??:rolleyes:o_O
   
 12. arcas

  arcas Well-Known Member

  Jójó, de ezt is irtad:
  Akkor most mit olvastál...? És hol?
   
  anonim999 likes this.
 13. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Az alaphirt,hogy beszállnak egy A5 modernizációs programba,a regiment újságban.A többit gugli,kereső, románia leopárd2 keresés.Oláh oldalakon elég sokat irnak a kérdésről,de forditó kell nekem hozzá-az meg némileg torzit.Aki ért vlachul,pontosithat
   
 14. krisss

  krisss Well-Known Member

  Áhh csak igényt jeleztek mint már annyiszor.
   
  Kishuszár, honved and arcas like this.
 15. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  A másik probléma ezzel, hogy a program tudtommal A4-fejlesztésére van. Annál is inkább, mert A5 nem igazán van. A4 és A6 szintű Leo elég sok országnak van még, de A5-je főleg csak a németeknek volt. Ezek nagy részét megvették a lengyelek, amiket saját kútfőből fejlesztettek tovább. A dánoknak van még, de az elvileg majdnem A6, csak az L55-ös ágyú nélkül. A németek utolsó darabjait most upgradelik A7V-re.
   
 16. Szittya

  Szittya Well-Known Member

 17. Parapitecus

  Parapitecus Well-Known Member

 18. borisz

  borisz Well-Known Member

  Stadion lesz!
   
 19. Parapitecus

  Parapitecus Well-Known Member

  Vagy Kfir leszállópálya.
   
 20. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  A kepeket is eleg latni /egyebkent hegyvideki es nehezen megkozelitheto helyek tuzoltasarol szol. Erdekes hogy raketakkal es granatokkal is operalnak./ de az uavn kivul a 122 mm /d30 asnak / nezem/ szerelt mrap ami erdekes... /kinai katasztrofa vedelmi termekekre elvileg nincs embargo :) jalcin is szerintem siman elbirna /jo kozvetlen iranyzasos ez a cucc de otletes.../[​IMG]
   

Ezen oldal megosztása