1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  És szerinted mi lenne egy konfliktus során? Felhasználjuk a teljes seregünket, ha mákunk van elfoglaljuk nagyváradot, ők meg békéscsabát, és mindkét sereg kifullad. Lófasz semink nincs ma, a románoknak sem sok. Ha megjönnek az új cuccaink akkor sem lesz attól még expanziós seregünk. Ahhoz 5x ennyit kellene mindenből rendelnünk. Nekünk most jelenleg politikában és gazdaságban kell nyernünk, közben meg elsőnek egy védelmi sereget kell felépíteni, aztán ha van pénz dögivel, akkor lehet nagyobb seregen dolgozni.
  Jelen helyzetben mind a magyar, mind a román, maximum rablóhadjáratra alkalmas, elfoglalni semmit nem tudna.
   
  anonim999, alfa74, vilmoci and 4 others like this.
 2. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  Nem szabad az ellenséget lebecsülni, mert akkor jönnek a nagy pofonok. Inkább legyen elég erő ahhoz, hogy 100%-ban hadrafogható román sereget el tudjunk verni, minthogy számolgatjuk, hogy 20, 40, vagy 60%-os a hadrafoghatóságuk. Mert lehet 23% de lehet 73%-os is. Pont hogy nem tudjuk, mert nem árulják el.
   
  alfa74 and ibanez de bobadilla like this.
 3. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  https://www.portfolio.hu/gazdasag/2...ak-a-magyar-katonakat-ime-a-felhozatal-401437
  "Új gyalogsági harcjárművek beszerzésén dolgozik a Honvédelmi Minisztérium – erősítette meg a Honvédség dandártábornoka. A főtiszt nem tért arra ki, hogy pontosan milyen típusból, hány darabot fog vásárolni Magyarország, viszont úgy tudjuk, egyáltalán nem csak a német Pumák állnak a Honvédség célkeresztjében, ahogy ezt számos pletyka híreszteli. "

  A választék és a tippek


  Puma 200db
  " csak egy a lehetséges versenyzők közt, ráadásul nem is feltétlen a lista élén szerepelnek"
  [​IMG]


  Lynx (Hiúz)

  "Mi sokkal erősebb versenyzőnek gondoljuk egy másik német vállalat, Rheinmetall Lynx (vagyis Hiúz) harcjárművét, hiszen ez egy sokkal alacsonyabb fenntartási költségekkel és komplexitással működő páncélos, moduláris felépítésének köszönhetően kifejezetten széles körben alkalmazható (ezek mind olyan szempontok, amelyek kulcsfontosságúak voltak a korábbi beszerzéseknél)
  HA NETÁN HIÚZOKAT KAPNAK A MAGYAR KATONÁK (AMI SOK SZEMPONTBÓL BELEILLENE A ZRÍNYI 2026 PROGRAM CÉLKITŰZÉSEIBE ÉS AZ EDDIGI VÁSÁRLÁSOK SZAKMAI SZÍNVONALI KERETÉBE), A HONVÉDSÉGNEK MÉG AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK HADSEREGÉNÉL IS MODERNEBB GYALOGSÁGI HARCJÁRMŰVEI LENNÉNEK, HISZEN MÉG AZ USA IS CSAK SZEMEZGET A HIÚZOKKAL, MINT A BRADLEYK LEHETSÉGES UTÓDA."


  Otokar Tulpar

  " A TULPAR SZINTÉN ERŐS ESÉLYES BEFUTÓ, AZ ALTAY-PROGRAMMAL PÁRHUZAMOSAN FEJLESZTETT PÁNCÉLOS A VILÁG LEGJOBB GYALOGSÁGI HARCJÁRMŰVEI KÖZÉ TARTOZIK ÉS BESZERZÉSÉVEL A TÖRÖKÖK FELÉ IS GESZTUST TENNÉNK, AKIKKEL AKTÍVAN KERESI A GAZDASÁGI KAPCSOLATOK ELMÉLYÍTÉSÉNEK LEHETŐSÉGÉT A KORMÁNY."


  CV90
  [​IMG]
  " A régiós érdeklődéstől függetlenül egyébként nem túl valószínű, hogy a CV90-es lesz a befutó Magyarországon is, ha csak nem célja a kormánynak, hogy kifejezetten Svédországgal mélyítse el gazdasági kapcsolatait."


  ASCOD 2
  [​IMG]

  "
  Mindezek ellenére arra sincs túl sok esély, hogy az ASCOD 2-es lesz a Honvédség következő generációs IFV-je. "

  Mowag Piranha V
  [​IMG]

  " Magyarország jó eséllyel csak akkor dönthet Piranha V-ösök mellett, ha az a cél, hogy egy olyan járművet találjanak, amely egyszerre tölti be a PSZH-k és az IFV-k feladatkörét is, vagyis az eszköz arra tökéletesen alkalmas lenne, hogy azt a kombinált harcmodort képviselje a jövőben is, melyet (szükségből) a BTR-80A-k látnak el jelenleg."

   
  alfa74, Nemerson, Anti and 3 others like this.
 4. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Melyik teljesítményükkel nem lennél elégedett?
   
 5. RomperStomper

  RomperStomper Active Member

  A T72-es topikba már beírtam, de megállja a helyét itt is úgy gondolom:
  Tegnap volt szerencsénk premier plánban végig nézni a tataiak rakodását Hajmáskéren. Egész megdöbbentő volt, amikor arra keltünk a szomszéd faluban Gyulafirátóton, hogy szabályosan dübörög a Bakony :)
  Darabra megvolt a 12db T72-es amit a sajtóban beharangoztak, de a kinézetük és az állapotuk az kiábrándító, 1-2 tényleg mintha egyenesen a szíriai frontról vánszorgott volna be, volt amelyiket nem is merték leállítani...És még így is elmondható, hogy impozáns látványt nyújtottak, aki arra járt mindenki megcsodálta a gépeket gyerek és felnőtt egyaránt. Minden elismerést megérdemelnek a srácok, hogy így is kihozzák a maximumot amit tudnak a gépekből, látszik ,hogy profikról van szó, nekem legalábbis elképesztő gyorsasággal kb 2 óra alatt felpakolták a gépeket a vasútra. Ha valakik, hát ők nagyon megérdemlik az új technikát! Bár a LEO-k már egy egészen más dimenzió, azért elnézve a T72-eseket az ember sajnálja, hogy így hagytuk lerohadni őket és mivel valószínű maximum 3-4 évük van hátra a szolgálatból(mire elkezdenek megjönni az A7-ek) ezért elég dicstelenül ér véget a típus hazai üzemeltetése :(
  Azért remélem a valószínű kivonás előtt minél többet beüzemelnek és láthatunk ennél nagyobb tankos köteléket is együtt mozogni majd belőlük :)
   
  anonim999, Ocses, FilcTroll and 6 others like this.
 6. Autodidaktakatona

  Autodidaktakatona Well-Known Member

  Azért ez így teljesen nem igaz... Persze ez egy fikció amiről most beszélünk, és egy háború mind a két ország gazdaságát tönkre verné és ugranánk 30-50 évet vissza az időben, és az ebből fakadó belső elégedetlenség söpörné el az adott kormányokat, mert erős diktatúrák egyik oldalon sincsennek, de... azért egy jól előkészített hibrid háborús tevékenység utan egy villámgyors támadással igen mélyre be lehetne nyomulni, azért nem fulladnánk ki Nagyváradnál, ha egy szétesett, megbomlott ország ellen kell menni (sajnos ezt a másik oldalról ismertük meg) akkor nulla az ellenállás és kb. azt teszel amit akarsz... Amiről te beszélsz, hogy ki meddig tudna jutni, az egy kb. statikus, mind a két fél által felállva kezdett szimmetrikus háború lenne...
  Ma szerintem, ha a határőrség hiányát, az autópályákat amik a határokig elmennek, a több esetben jobb technikákat pl. Roman Piranja 4-ket nézzük akkor pl. egy expedíciós zászlóaljat ki állítana meg Budapestig? És nem kell jönni azzal hogy miként tartaná meg, mert a cél nem az lenne hanem a rablás, és a pusztítás....
  Persze ezt a nagyhatalmak egyelőre úgy gondolom nem engednék, persze nem katonai segítség jönne, hanem veretes szavak, de később az államadósság besorolással, befektetések hiányával, stb tönkre tennék őket, ezért sem érné meg nekik, csak azt szerettem volna jelezni, hogy a HM mai állása szerint igenis jóval nagyobb kárt is tudnának okozni (és mi is nekik) ha erre volna szándék.
   
  Kishuszár and tindalos like this.
 7. Hegylakó

  Hegylakó Well-Known Member

  Én pedig ajánlom Szegfű Gyulától a Három Nemzedék című művet. Az a liberalizmus, amiről te beszélsz, az már a XIX. század átalakult, félresiklott.
  A mai pedig teljesen más. Hasonlítsd már össze Justin Trudeau-t Deákkal egy pillanatra! Hol van már Kohl, vagy Techer asszony?

  A román haderőben valóban vannak olyan fegyvernemek, amik nálunk hiányoznak, méghozzá nagy mennyiségben. Csöves légvédelem (Gepárd), rakétás tüzérség, mim 23 Hawk több száz darab, megtartották a Manpad képességet, stb.


  Egy kis román értékelés. Nem biztos, hogy neked tetsző stílusban és talán nem is ide való, de Igazka úgyis elvitte a témát picit erre. :oops:
  Amúgy teljesen egyetértek ebben veled...
   
  ibanez de bobadilla likes this.
 8. dudi

  dudi Well-Known Member

  Te tényleg buta vagy mint a föld.
   
  Pocok75 and Ocses like this.
 9. krisss

  krisss Well-Known Member

  Az amúgy 7.62-es és 5.56-os kivitelben is készül ami a videón szerepel.

  A mély csöndet közben te is magadévá tehetnéd mert nálad laikusabb szakmai érveket nélkülöző fórumozó szerintem még nem fordult meg itt. Kérlek próbálj meg személyesen megismerni harcoló alakulatnál szolgáló katonát barátkozz össze vele és kérdezd meg milyenek a viszonyok személyesen, mert valós kapcsolatod a katonáskodással szemmel láthatóan semmi sincs, de még olyan szinten se hogy valakit megkérdezhess, hogy mizu. Bár gondolom ha nem tetszik amit válaszol akkor ő sem lenne megfelelő forrás neked..

  Nem tudod elképzelni, hogy a kezszemek és a javítóműhelyek milyen harcot vívnak azért, hogy ezeket az eszközöket működő állapotba hozzák. Amikor a lövészeten többszörös időt tölt el az alegység azzal hogy szerelje a járművek fegyvereit mint a lőgyakorlattal. Az elmúlt 20 évben a technikát olyan szinten kivéreztették, hogy puccparádét már gyakorolaton sem tudsz kivinni max századszinten az egész MH-ból az ellenségeink meg igen az úgy kissé demoralizálólag hat. A magyar katonák mind negatívak ha 1 évnél tovább húzzák bent a seregben és ez nem magyarellenesség hanem a keserűség, hogy ennyire tart a magyar állam, hogy olyan technikákkal kéne harcolni amikbem helyben temetetnének. Ha ezt nem tudod megérteni így elmondva nekem infomálódj máshol is. Elárulom nem fogsz olyan katonát találni aki mást mondana neked. De legjobb lenne ha tényleg kipróbálnád magadnak és megnéznéd. Bár még tuti van pár éved mire annyi idős legyél, hogy bevonulj, és mire odaérsz beérik a 2026.
   
 10. dudi

  dudi Well-Known Member

  Bebaszatom valakivel mert nem bírom el!:hadonaszos::hadonaszos::hadonaszos::hadonaszos:
   
  Pocok75, BiancoGasto and krisss like this.
 11. dudi

  dudi Well-Known Member

  Akkor összefoglalnám a mai reggelen megszerzett tudást!

  A kiképzettség és felszerelés hiányát pótolja a győzelembe vetett töretlen hit!
   
 12. krisss

  krisss Well-Known Member

  Amúgy a németek a 7.62-es mg5 re cserélik vegyesen az mg4-es golyószóróval. Csak mondom de gondolom, ahogy az érvek és bizonyítékok kérése az utánaolvasás elvárása is sok a részünkről...
   
 13. krisss

  krisss Well-Known Member

  Vagy ha aut hisszük, hogy a technika jobb attól a műszaki paraméterei is javulnak és kinő a 80/A ban a lövegstabilizátor meg az éjjelátó...
   
  Pocok75, fishbed, Ocses and 3 others like this.
 14. Hegylakó

  Hegylakó Well-Known Member

  Szerintem Dudi, bár nem ismerem, nagyon jó kondiban van (abban kell lennie) beosztása alapján.
  Egyszer képzeld el magad abban a felszerelésben és akkor indulj egy picit túrázni benne.
  Na ehhez tedd hozzá azt a pár Kg extra súlyt.

  Komolyan idegesít amikor aktív katonákat szívatsz. Pl múltkor Kriss volt terítéken.
  Járd ki a Ludovikát! Nyitva van az út előtted is... Nyilván nagy ÁSZ vagy, így tutira jó beosztásod lesz.

  Komolyan szívesen likeolnám a katonai esküdről a megosztásodat.


  Addig is: Jó tanulást! :hadonaszos:
   
  Nemerson likes this.
 15. dudi

  dudi Well-Known Member

  Ne kérj tőle tényeket!Azokkal nem rendelkezik még laikus,az interneten 2 perces kereséssel utánanézek szinten sem.
   
  Ocses, kaktusz and krisss like this.
 16. ZRÍNYI 20!026

  ZRÍNYI 20!026 Well-Known Member

  Gondolom ha magyar vagy, ismerős neked is az a mondás, hogy "jobb félni, mint megijedni"! Attól, hogy valaki szakmai szempontból (ráadásul jogos) kritikákat fogalmaz meg, nem lesz hazaáruló! Aki csicskáztatná azt, aki az ő seggét, és az országot védi, csak azért, mert le meri írni a valóságot, az már inkább hazaáruló!
   
 17. K.Atti63

  K.Atti63 Active Member


  Én személy szerint a KF 41-re tippelek, noha tudom, hogy a Pumákat nézegettük erősen, de ez nem jelent semmit, de hát ugye a nagy magyar- német barátság, pedig már szépen rendeltünk tőlük. Azért én szerintem a török Tulpar és Kaplan megérne a egy próbát, ráadásul az utóbbi úszóképes. A 8x8-ban valahogy a Piranha-t , nem tudom elképzelni, nem tartom valószínűnek. Egy kérdésem volna felétek: a Pars 4x4-es az vajon mi akar lenni? A Yalcin vagy NSM konkurense? Amit meg a törököktől el bírnék képzelni, az a Cobra 1-es, mint ahogy lett írva, felderítőnek szerintem igen jó lenne. Meg ahogy láttam a Cobra 2-es nem úszóképes, na jó tudom, ez nem jelent semmit. A tengerentúlról 8x8-kat nem tudok elképzelni, itt szerintem majdnem tuti a Patria, mondjuk a finn egy kis nemzet, vajon mikorra érnének ide? Mert állítólag 2023-ig fel kell állítani a közepes dandárt. Még egy dolog, ami már szerintem aprópénz, rakéta- sorozatvetőt, azért szinte fillérekért be tudnánk szerezni, még a környékünkről is, ha már rakétatüzérség, 2026-ig nem valószínű, ahogy lett írva.
   
 18. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  Pont ezt írtam, rablóhadjáratra elég másra nem. ezt írtad le te is.
   
 19. krisss

  krisss Well-Known Member

  https://www.kutatokejszakaja.hu/esemeny/leopard-puma-wunderwaffe-a-magyar-honvedsegben/

  Kutatók Éjszakája lesz a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen 2019 szeptember 27-én. Sok érdekes előadás lesz. Lesz pl. egy ilyen.... "Leopárd, Puma, “Wunderwaffe” a Magyar Honvédségben Az előadásban bemutatásra kerülnek a Magyar Honvédségben újonnan rendszeresített harckocsik, páncélozott szállító harcjárművek és harci helikopterek harcászati-technikai jellemzői. Ismertetésre kerül az alkalmazási lehetőségeik. Hogyan tovább Magyar Honvédség? Milyen változásokat generálhatnak az új eszközök?"
   
  tonyo likes this.
 20. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Az igaz, hogy a korábbi példák alapján a senki által még nem rendszeresített prototípus Lynx jobban illeszkedne a beszerzési politikába, de a korábbi bundeswehres írások alapján eddig a Puma és Boxer iránt érdeklődtek a magyarok.

  2019.06.28. Die Ungarn zeigen Interesse am Gepanzerten Transportkraftfahrzeug Boxer und am Kampfpanzer Puma, die aus Sicht des Deutschen Heeres über eine Reihe innovativer Technologien verfügen und sich durch einen gemeinsamen technischen und operationellen Ansatz in Bezug auf Einsatz, Schulung, Weiterentwicklungen oder Logistik ergänzen.

  Persze 3 hónap alatt sok minden megváltozhat. Eddig nem úgy volt hogy egy láncos típus a nehéz dandárnak és valamilyen kerekes a BTR-ek helyett a többieknek?
  A cseh összehasonlító teszteken a Lynx nem szerepelt annyira jól.
  Itthon úgy is az nyer, aki hazai összeszerelést és/vagy más beruházást ígér.
   
  tonyo likes this.

Ezen oldal megosztása