1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. dudi

  dudi Well-Known Member

  Nem nagyon tudod ezek szerint felmérni,hogy mi a különbség a modern meg az elavult közt.
   
  therob likes this.
 2. krisss

  krisss Well-Known Member

  Ha nem érte volna meg nem ajánlják fel, szerintem.
   
 3. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Most.Mert a nagy világbéke kitórése elött minimum 4zl volt egy német dd.A 87es magyar dd szervezet 5zl-bol állt.Harcászatilag is karcsú ez a szervezet.
   
 4. krisss

  krisss Well-Known Member

  Mostra készülünk nem 87-re. Ergo a mostani NATO elvárások szerint van a szervezet. Felejtsük a 87-et sürgősen.
   
  therob, rappali_ and dudi like this.
 5. Anti

  Anti Well-Known Member

  Nem tudom. Lehet az az elgondolás hogy lesz egy "kirakatdandár" csili-vili vadonatúj német vasakból NATO-nak felajánlva -ki tud ilyet felmutatni a környéken ? Házifeladat kész. "Mennyiség" meg lesz török vasakból? :rolleyes:
   
  Kishuszár likes this.
 6. tacticool

  tacticool Well-Known Member

  Jó, de milyen supporttal, milyen felszereltséggel? Azt a két beszerzést összehasonlítani kb olyan, mintha egy Octaviát hasonlítanál egy AMG GT63S-hez. Az ausztráloknak volt pénzük megvenni az aktív védelmi rendszert, level 6 védelmet, kitudja milyen felderítő szenzor csomagot, meg minden szirt-szart és mellette teremtettek még közel 1500 új munkahelyet is a beruházásokkal.

  Nekünk inkább a litván Boxer beszerzésből kellene kiindulni. 449 millió dollárból vettek 88 darabot, ami ~5,1/db. Jó mondjuk SamsonMk2 toronnyal, ami jóval olcsóbb mint a Lance...

  A csehek Pandur beszerzése, amúgy a korrupció szinonimája lett náluk. Ez az ő kis Gripen üzletük. Valami 5,6 milliós darabár jött ki a végére anno, ha jól emlékszem.
   
 7. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Tudtommal a németeknél 3 lövész zászlóalj van egy páncélgránátos dandárban. De nálunk nem hinném, hogy belekevernénk egy kerekes zászlóaljat a láncos dandárba.
   
 8. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Ez most nem értem. Fel tudnád vázolni azt az MH struktúrát, ahol a 170db öreg harckocsit beillesztesz úgy, hogy azonos eredményt érsz el, mint 44db újjal?
   
 9. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Harcászati okokbol terjedt el anno a 4-5zl-as dd-ok.A sporolás hozta ezt a karcsút.Kb mint a IIvh-s knnyűho 2ezredes kialakitása-nem is váltak be a harcban
  Fene tudja mit terveznek,és mire.Hogy ez a meghirdetett célokhoz harmatkevés,az biztos.Országvédelemhez is édeskevés ez a hadszervezet-csak kirakat
   
 10. K.Atti63

  K.Atti63 Active Member

  Én személy szerint KF 41-et vagy Boxert szeretnék. Milyen láncos IFV-nk van? Semmi. Akkor sem leszek elkeseredve, ha bejön legalább 100 Puma. A 8x8-aknál van a molyfing BTR 80-unk. Környékünkön mik vannak? Pandur, Rozsomak, Piranha meg az a szlovák csoda, ja meg a horvátoknak Patria kis mennyiségben. Na, most itt lenne a költői kérdés: ha netán úgy alakul: Pars vagy Arma? Szerintem ez a két járgány Patriát leszámítva nem lehet rosszabb,feltéve ha jól összerakják. Na, meg az ár, mert úgy látom , hogy írták a fórumban, itt a mennyiségre is rá akarnak menni, bizony járművenként 1 milla már sok. Mindenesetre,ha török cucc lesz, akkor én is a Parsra szavazok. A Boxerre visszatérve, egy fullos Boxer szerintem 7-8 milla.
   
 11. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Upsz,felcseréltem a cimzetteket
   
 12. Anti

  Anti Well-Known Member

  Az ausztrál csoda 16 ha elosztod az összköltséget darabszámmal. Tudom hogy ez nem a jármű ára - benne van a szerviz, infrastruktúra stb. - de valakinek ezt is ki kell fizetni 211-szer.
   
 13. dudi

  dudi Well-Known Member

  Tessék?Ha jólnértettem azon keseregtél,hogy 150 elavult helyett 44 modernet vettünk
   
 14. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Miiii???!!?? :eek:o_O
  Én ezeket írtam a témában:
  Ha ezekből nem világos. Tökéletesen meg vagyok elégedve, hogy 44db A7+-t rendeltünk a Leopard 1-ek helyett. Azonban a 170 db harckocsit gondolom nem 1 zászlóaljba szervezték volna. Erre írtam, hogy az majdnem 4!!! zászlóalj. Tehát valószínűleg az volt a cél, hogy legalább a mostani 2 dandár is kap harckocsikat. A 44db A7+ nem elég mind a 2 dandárra. Arra akartam célozni, hogyha szeretnénk az eredeti tervhez ragaszkodni, akkor minimum még egyszer ennyi harckocsit szükséges rendelnünk.
   
  rappali_ likes this.
 15. Anti

  Anti Well-Known Member

  Ki tudja ez a 170 kinek az agyszüleménye. Németek akartak ennyit ránksózni vagy mi akartunk 150 körül tankot venni. Meg ki tudja hogy mikor volt ez. Mondjuk ha az elmúlt 10-15 évben az tényleg pofátlanság.
   
 16. dudi

  dudi Well-Known Member

  Szerintem totál rosszul gondolod! Odamentünk,hogy kell Leopard 2 a németek meg beajánlották az elavult szarjukat. Szerinted senki nem tudta felmérni a Honvédségnél,hogy mennyibe kerül 100+ Leopard 2?
   
  svajcibeka, Fundin and fedett_mókus like this.
 17. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Én nem voltam ott az előadáson. Dactilus ezt így írta le:
  Te tudsz erről az ajánlatról konkrétan? (nem kötözködésből kérdezem, de tényleg érdekelne!)
  Mert ha tőlem kérnek egy árajánlatot - mondjuk 1db BMW-re, akkor nem fogok felajánlani az ügyfélnek 15db Velorexet. Mert azzal csak max. jó hangulatot teremtek. :rolleyes::D
  Főleg nem kerül ki ez az ajánlat a szobából!
  Én nem tartom a KMW-t egy ekkora dilettáns paraszt bandának, hogy a 170db Leopard 1-et ajánlanak fel a 80Mrd forint ellenében (gondolom ez egy fix összeg volt). Úgy, hogy neki az új jármű eladása sokkal nagyobb biznisz, mivel kevesebb melóval tudnak ugyan annyi pénzt összeszedni. Ahhoz, hogy 170db Leopard 1-et modern köntösbe rakjanak, az szerintem sokkal nagyobb meló, mint az, hogy 44db Leopard 2 A7-et nulláról felépítsenek.
  Én azt hiszem ez valahogy így nézhetett ki:
  Mi:
  - Guten Tag! Lenne itt nekünk 80Mrd forintnyi eurónk. Ki kellene belőle hozni 88db Leopard 2A6 feletti hk.-t. Mit tudnak ajánlani?
  KMW:
  - Jelenleg csak újat. Használtból ennyit nem tudunk összegereblyézni per pillanat. A4-est tudunk csak, abból is vagy csak 30-at. 88 db max elfekvő Leo 1-ből lenne.
  Mi:
  - Tényleg? És az mennyi lenne?
  KMW:
  - 470 Millió Ft/db, érdekli? Mert abból van jó sok! Úgy momentán 1500 db.
  Mi:
  - Ez is egy altrernatíva! Otthon medérdeklődjük. Na, viszlát!

  A fenti beszélgetés kizárólag az én fejemben létezett eddig :p:D:D, de sokkal valószínűbb, mint hogy a KMW csak úgy jókedvéből beajánljon 170db Leo 1-et.

  Különben meg csak reménykedni tudok abban, hogy lesznek MBT-k a második dandárunkban is.
   
 18. dudi

  dudi Well-Known Member

  Ez nem autóvásárlás!Ezen kívül a németek jogosan gondolták,hogy van realitása a Leopard 1-nek miután azzal utasítottuk visssza az 1 Euros Leopard-2-ket,hogy túl drága üzembentartani...No meg azt se felejtsd el,hogy nekünk kb tegnapra kell a harckocsi és a Leopar 1 ha nem is tegnapra de holnapra ide tud érni a jövőhétre megérkező leopard 2-vel szemben.
   
 19. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Ne izgulj, én sem autót árulok! :rolleyes:
  A Leo 1-et olcsóbb lett volna fenntartani? És miért pont 170db??? Miért nem 200, vagy 120, vagy 150, vagy 300?? Több ezer Leo 1 forog (illetve rohad) a világban. Írtam is a kanadaiakat, de szerintem a BW bugyraiban is több ezer lett volna! A Leo 1-eket át kellett volna alakítani szintén. Tehát arra is egy csomót kellett volna várni. Nem hinném, hogy 170db Leopard 1 áll a KMW raktáraiban eladásra készen lezsírozva. Ezekbe a drága német munkaórát felesleges beleölni.
  Nekem ez a 170db akkor sem megy ki a fejemből! Illetve nem megy bele. Honnan van ez a szám?
   
 20. dudi

  dudi Well-Known Member

  Gondolom ennyi jött volna ki a Leopard 2-k árából.Persze,hogy olcsóbb fenntartani!Annyi idő alatt megkaptunk volna egy századot amennyi idő alatt megkapjuk az A4 századot és onnantól folyamatosan jött volna.Ezen kívül az sem elképzelhetetlen,hogy a sok Leopard 1 nagyrésze alkatrészutánpótlás lett volna.
   

Ezen oldal megosztása