1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. Jó ez a cucc de én már eldöntöttem, Lynx lesz. :rolleyes::hadonaszos:
  Mordorban akarták gyártani, de egyelőre semmi konkrét nincs belőle.
   
  megazez likes this.
 2. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Épp most fordult ki az Air Bridge Cargo B747-ese leszálló irányról kb. 1000 méteren a Margit sziget felé, mert állítólag valakik drónoznak Ferihegy körül.
  Kezd ez rendszeressé válni. A HM meg 2030 után akar a drónok elleni védekezéssel foglalkozni...
  Idén Zeltwegben a repülőnapon bemérő-zavaró autók köröztek a reptér körül. A Honvédségnek vagy a Rendőrségnek, TEK-nek milyen drónok elleni eszközei lehetnek most?
   
  fishbed, FilcTroll and arcas like this.
 3. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  debrecenbe hivatalosan kerekes vasakat akarnak ,szóval nem , de tatára se kellene kerekes , legalább tényleg legyen 1 normális"nehéz" dandárunk láncos eszközökkel
   
 4. Anti

  Anti Well-Known Member

  Nem hinném hogy kikotyognák. Nyugat Európában fejlesztenek egyáltalán drónok ellleni rendszereket? Török lézerről már olvastam de németről, franciáról még nem.
   
 5. Robur

  Robur Well-Known Member

  Mert? Mire mennénk egy halom lerohadt B-vel?
   
  Kishuszár likes this.
 6. krisss

  krisss Well-Known Member

  A B-kre még érdemes ránézni. sokkal jobb felújítási alap mint egy M1.
   
 7. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  A leo2a4-ek mikor jönnek? Elvileg raktáron vannak nem?
   
 8. megazez

  megazez Well-Known Member

  2019 vége 2020 eleje.
   
  Fennek and fedett_mókus like this.
 9. dudi

  dudi Well-Known Member

  Hivatalosan?
   
 10. anonim999

  anonim999 Well-Known Member

  2020-ban jönnek a Leo2 A4-ek, jó műszaki állapotban.
   
  Fennek likes this.
 11. honved

  honved Well-Known Member

  Érdekes lesz, miként áll fal akkor a harckocsizó zlj. Mert nem hinném hogy azonnal kidobjuk a T-72 harckocsikat. Viszont a legénységnek az átképzést meg kell kezdenie. Lehetséges lenne hogy lesz ott létszámfeltöltés és legalább az újonnan érkezett eszközök hadrendbe állásáig, 1 szd régi harckocsi a hadrendben marad, teljes legénységgel együtt ? Gondolom több harckocsizó úgy sem lesz, mint legfeljebb 2 szd. Az elején biztosan, ha azt vesszük, hogy most legflejebb, bő 1 szd vasra lehet kezelő..
   
 12. anonim999

  anonim999 Well-Known Member

  Ezt nem tudom, tudhatom ennyire nincs rálátásom. A hivatásosok tudnák ezt megmondani, ha tudják is titok.
  Csak találgatni tudunk, különböző elméleteket erre a szitura.
  Majd meglátjuk idővel.
   
  honved likes this.
 13. borisz

  borisz Well-Known Member

  Kéne reklámozzák. Jó marketinggel nehogy már ne lehessen összegundolni 100 tankászt.
   
 14. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Benyomnak egy komplett alapkikepzest /tatarol/ a hk sokhoz valogatas nelkul a friss altisztek utan a friss hadnagyok elott es maris ugrott egy hatalmasat a feltoltottseg... /kesobb meg lehet majd valogatni... Meg akinek nem tetszene a hk azt kicserelni alegyseg kozott../
   
 15. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Hkz t konnyebb feltolteni mint egy lovzt.../ 1/3 ember 72 nel...kicsit tobb kicsit kevesebb.../ ezert is ertekes a 72./
   
 16. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Ezert van bajom a 72 es letetelevel... Az akkor is egy hk.
  Egy zaszloalj 72 hoz annyi ember kell /harcolo/ mint egy lovesz szazadhoz. /torzs torzs mindenhol kell zaszloaljba../ ha teszem azt uj apct vennenk egy lovesszazadnak / 1\4 apc arat siman a 72 re lehetne forditani /egyeni felszzsereles es fegyverzet stb... 1\4 uj apc ara kb 200 millio... Tehat 72 esenkent 200 millio ft rafordiatas meg teljesen megeri a hulyenek is /hisz egy pimpelt 72 es tobbet er mint egy apc.../ebbe ugye nem hazudok.../ de ebbe az esetbe egy apc arabol 4 db pimpelt 72 es jon ki... Ami joval komolyabb ero /4 t 72 pimpelve mint 1 db apc.../
   
 17. borisz

  borisz Well-Known Member

  Debrecenbe nem akarunk egy zászlóaljnyi modernizált T-72-est?
   
 18. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Tulelesi eselyekrol meg annyit hogy melyikbe nagyobb a tuleles eselye. Egy apc be vagy 4 72 esbe... /mert ha egy megsemmisito talalatnak az eselyet 50% nak vesszuk atgm eseten egy jarmu ellen. Akkor az apc 50% os mig a 72 87.5% os? De lehet hogy rosszul szamoltam.
  Gepagyuloszerreel szembe meg le hajjaj mennyivel nagyobb a tulelesi esely a 4 72 be mint 1 apcbe.
   
 19. anonim999

  anonim999 Well-Known Member

  Német úton megy előre a magyar haderőfejlesztés

  — Katonai vonalon Magyarország a legjobb barátja Németországnak — véli Csiki Varga Tamás, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének munkatársa. Az elemző szerint a magyar haderőfejlesztési terv, a Zrínyi 2026 kidolgozása is a német féllel egyeztetve történhetett, katonai beszerzéseink 30-40 évre kötik össze a két országot. Csiki Varga Tamást a Bundeswehr fejlesztéséről is kérdeztük.

  – Nemrég jelent meg átfogó tanulmányuk Németország biztonság- és védelempolitikájáról. Ebben talán a legszembetűnőbb elem a 2032-es fejlesztési program: a német haderőt egyebek mellett hadihajókkal, tengeralattjárókkal és vadászbombázókkal is felszerelnék. Milyen geopolitikai célok állnak emögött, és mennyire reálisak e nagyra törő tervek?

  – Németországnak jelenleg is vannak ilyen fegyverei. Igaz ugyanakkor, hogy nem mindegyik hadra fogható, ezért újakat is be kell szerezniük, és szükség van technológiai modernizációra is. Ami az ambíciókat illeti, azok hátterében elsősorban gazdasági megfontolás áll. A német gazdaság fejlődése nagyrészt annak köszönhető, hogy biztosított a kereskedelem a nemzetközi hajózási útvonalakon. Ennek hosszú távú megőrzése az a magyarázat, amelyet Berlin nyíltan kommunikál. A másik, mögöttes érv az orosz fenyegetés visszaszorítása. Ha konfliktus lenne Európában, az egyetlen meghatározó európai hatalom a Balti-tengeren továbbra is Németország.


  – Mennyire felkészült a német gazdaság a haderőfejlesztés végrehajtásához?
  – A 2021-es német védelmi költségvetés a jelenlegi, 2019-eshez képest csökkenést jelez. Ugyanis az a NATO-tagokkal szemben megfogalmazott elvárás, miszerint a védelmi költségvetés GDP-arányosan meg kell hogy haladja az éves büdzsé két százalékát, Németországban jelenleg elképzelhetetlen. Politikai akadályt jelentenek a nagykoalíció adta szűk keretek, de nem adott a társadalom támogatása sem. A másik probléma, hogyha a németek a védelmi költségvetésüket a kétszázalékos küszöbig tágítanák, akkor a ráfordított összeg a mostani 43,2 milliárdról 67 milliárd euróra emelkedne. Ez bőven meghaladja a franciák vagy a britek büdzséjét. Adódik tehát a kérdés: vajon az európai szövetségesek a történelmi tapasztalatok alapján mennyire örülnének annak, ha Németország évente ilyen összegeket költene fegyverkezésre?

  – A korábbi védelmi miniszter, Ursula von der Leyen – a kijelölt európai bizottsági elnök – idején voltak problémák a költségvetés tervezésével, a pénzek elköltésével. Ez német sajátosság lenne?
  – A védelmi tervezésnél mindig két kényszertényező okozza a legnagyobb kihívást. Először is a munkaerőpiac elszívóhatása. Ha a Bundeswehrnél nem növelik folyamatosan a fizetéseket, a katonák elmennek máshova dolgozni. Magyarországon is jellemző, hogy a fegyveres szervek egymás elől szipkázzák el a képzett munkaerőt. Mivel ebben a szakmában a kiképzés igen nagy költséggel jár, az a legnagyobb baj, ha a frissen szolgálatba állt katonák korán leszerelnek. Ezért sem véletlen, hogy a németek korábban kilátásba helyezték, megnyitják a Bundeswehrt az uniós tagállamok állampolgárai előtt is. Meglátjuk, hogy a magyar hadsereg Leopard 2 harckocsira kiképzett katonáit sikerül-e megtartani. A másik kényszertényező a modernizációval járó magas fenntartási költség. Egy új fegyver, a modern technológia megvásárlása hosszú távon, jelentősen terheli a büdzsét, amivel számolni kell. Mindenekelőtt azonban el kell tudni költeni ezeket a pénzeket, márpedig Németországban a 2017-es költségvetésből nagyjából 600 millió euró, a 2014–15-ös években pedig egymilliárd euró maradt meg. Utóbbi a teljes magyar védelmi költségvetésnek felel meg: ekkora összeg került vissza az államkasszába. Ezzel a problémával a Bundeswehr 2013 óta küzd. Először menesztették a vezetőséget, majd rájöttek, hogy a baj strukturális természetű, ezért kiszervezték a feladatot magáncégeknek. Ez azonban újabb botrányokhoz vezetett.

  – Hosszú távon viszont megtérülhetnek az erőfeszítéseik, hiszen Németország egyre meghatározóbb fegyverexportőr.
  – A fegyverkereskedelmet illetően a német politikában 2014-re ment végbe a hangsúlyváltás. Azt megelőzően íratlan szabály volt, hogy válságövezetekbe nem exportálnak úgynevezett nehéz haditechnikát. Ezt követően azonban Szaúd-Arábiának, Indonéziának is nagy mennyiségben adtak el például Leopard 2 harckocsikat, amiből belpolitikai vita is kerekedett. A német hadiipar exportbevétele fokozatosan emelkedik, különösen ami a nagy eszközöket illeti. A másik nagy projekt a többnemzeti fegyverkezési programok, mint a német–francia harckocsi, a Frankentank, de van közös vadászgépfejlesztésük is. Ahhoz azonban, hogy ezek létre is jöjjenek, nagyon komoly kompromisszumokat kell megkötni minden oldalon.

  – Hol helyezkedik el a magyar hadsereg a német haderőfejlesztési programban?
  – Több ponton is kapcsolódunk a német elképzeléshez. A 2032-es program kulcseleme a többnemzetiség, mivel az európai nemzetek gazdasági, illetve társadalmi okokból nem képesek ütőképes hadseregeket fenntartani. Az ezredforduló óta ez nem is volt általános cél, de a 2014-es orosz–ukrán konfliktussal megváltozott a helyzet. A haderőfejlesztés 10-15 éves folyamat, a kelet-közép-európai térségben pedig bármi megtörténhet a következő húsz évben. A németeknél az ez irányú gondolkodás az úgynevezett keretnemzet-koncepciót szülte, ami a 2032-es haderőfejlesztés alapja. Lényeg, hogy az adott ország fenntartja a teljes spektrumú haderejét, a kisebb országok pedig különböző képességekkel tagozódnak be. A német haderőstruktúrához jelenleg holland és cseh egységek kapcsolódnak, illetve – rajtunk kívül – szó volt lengyel és román képességek integrálásáról. Idén politikai döntés született egy közép-európai hadosztály-parancsnokság létrehozásáról. A magyarok ezen keresztül fognak csatlakozni a német haderőhöz.


  – Hazánkban is komoly haderőfejlesztés zajlik, nagy mennyiségben vásároltunk német technikát. Ez már a keretrendszer-koncepción belüli folyamat?
  – A magyar haderőfejlesztési program, a Zrínyi 2026 tervezése vélhetően már a németekkel egyeztetve történt. Márpedig a haditechnikai beszerzés 30-40 éves elköteleződést jelent, vagyis döntésével Magyarország a következő évtizedekben Németország „legjobb barátja” lesz – katonai vonalon mindenképpen. Erre utal, hogy látványosan javulni kezdett a korábban meglehetősen fagyos viszony. A következő nagy fegyverrendszer a páncélozott szállítójárművek beszerzése, ebben a kérdésben is logikus választás lenne a német Pumák vásárlása. Szempont lehet ugyanakkor az Egyesült Államokkal fenntartott – egyébként védelempolitikai téren igen jó – kapcsolat is.
  https://magyarnemzet.hu/kulfold/nemet-uton-megy-elore-a-magyar-haderofejlesztes-7396160/
   
  Kishuszár likes this.
 20. borisz

  borisz Well-Known Member

  Mi leszünk a németek legjobb (fegyver)barátai?
  Nem fordítva esetleg?
   
  SilvioD likes this.

Ezen oldal megosztása