1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. geseft

  geseft Well-Known Member

  Kishuszár likes this.
 2. dudi

  dudi Well-Known Member

  Gondolom bele lehet erőltetni sok mindent de alapvetően politika.No meg sokkal olcsóbb egy közös dandár vagy hadosztálymintha egy állam állítaná ki.
   
  geseft and fedett_mókus like this.
 3. mindenen kívül

  mindenen kívül Well-Known Member

  Ehhez csak bútor meg épület kell, az meg talán lesz. Még a zenekar lett volna jó, bár azt már egyszer visszadobták.
   
  rudi, honved and fedett_mókus like this.
 4. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Átmeneti kormány van Romániában és utána választások lesznek... szerintem azt még megvárja az Airbus.
  Másrészt Ukrajna sokkal több helikoptert vett mint Magyarország, további rendelések várhatók a hadsereg részéről, van valamilyen repülőgépipara és olcsóbb a munkaerő. Szerintem ők azért esélyesebbek.

  Ukrajna - Airbus 2018 június:
  "Az aláírt államközi megállapodás összértéke 551 millió euro, a francia partner két lépcsőben fogja leszállítani a helikoptereket. Az első lépcsőben 37 darab érkezik, a maradék 18 pedig a második körben fog Ukrajnába érkezni. Ezek között lesz 21 darab H225-ös. A megegyezés kiterjed több száz ukrán pilóta átképzésére, hazai javítóbázis és logisztikai raktárbázis létrehozására is. "
   
 5. Autodidaktakatona

  Autodidaktakatona Well-Known Member

  Szerintem még mindig te nem érted, hogy alapvetően miről volt szó, mert nem arról amire te reagáltál, de továbbra is öntelt vagy és szemellenzős....
   
 6. ibanez de bobadilla

  ibanez de bobadilla Well-Known Member

  why not?! :)
   
 7. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Romiknál egy gáz van a fluktuáció nagyon magas szinte mindenhol. Átlagban 15% körül mozognak. Hiábba az olcsó munkabér, háttér ha nincs két kezű biorobot.
   
 8. yangwenli

  yangwenli Well-Known Member

  Nem lesz sokkal rozsasabb a helyzet, de pl. a vonatban is mar teljesen maskepp lehet ulni ha ulnek szemben is veled vs. ha ures az ules. Szamomra legalabb is eg es fold.
  Amugy azt nem teljesen ertem miert nem lehet a malhat pl. biztonsagi ovvel becsatolni a szemben levo ulesbe?

  - probaltak mar es kiderult, hogy nem biztonsagos?
  - csak valami eloiras papiron ami tiltja?

  Mert pl. ulhetnenek sakkosan is, igy meg lehetne valasztani hogy a sajat pakk mellettem v. elottem legyen. Az alapjan, hogy egyszerubb hozzaferni a holmikhoz benne stb.

  Erdekelne a katonai szempont ez miert gaz vagy kivitelezhetetlen, mert en ugy latom ha nem melletted ul a masik tag akkor nem zavar a konyoke, ha elottem se ul senki nem zavar mas laba, ki lehet nyujtani stb.

  Irjatok, mert kivancsi vagyok.

  (nem kardoskodok egyebbkent semelyik tipus mellett, csak erdekelnek az apro mindennapi reszletek amik nekem civilkent eszembe se jutnanak)
   
 9. dudi

  dudi Well-Known Member

  Nem csak egy ember cuccát kell elrakni hanem mindenkiét.Akkor biztonságosan rögzített a felszerelés ha megrobbantják a gépet vagy felborul akkor nem szabadul el semmi semennyire sem.Ezenkívül az sem lenne baj ha gyorsan el is tudnád hagyni a járművet vagy be tudnál szállni.Ha sakktáblaszerűen akarod ezt megoldani akkor az minden lesz csak gyors nem.Ha nem ember ül mellettem hanem a zsákok feltornyozva akkor ugyan úgy nincs helyem mintha ember ülne ott.
  Az az alapvető baj,hogy túl kis helyre kell berakni túlsok mindent.Lehet trükközni de a probléma nem fog változni.
   
  anonim999 and yangwenli like this.
 10. mindenen kívül

  mindenen kívül Well-Known Member

  A hely azért fontos, mert egy ilyen jármű több napra elegendő felszerelést is szállíthat a személyzetnek. Így egy nagyobb méretű hátizsák (BW), harcászati felszerelés, aminek elemeit leveszik, illetve nem viselik, de elérhetőnek kell lenni (fegyver, sisak, gázálarc, éjjellátó, akksik, vv cucc, hálózsák, esővédő, stb.). Ezen kívül három napi élelem, víz valamilyen formában akkor is kell, hogy legyen, ha csak kimész egy bázisról, vagy rövid idejű feladatra mész, ennyi kaja, palackozott víz 5-8 főre elég nagy térfogat. Tartalék lőszert, egyéb felszerelést is szoktak magukkal vinni (távcső, kézi rádió, aksik, telefontöltők, stb.) Ha ezeket összeadogatod, mind tömeg, mind térfogatra sok, valahol kell neki a hely. Mindezeken kívül a katonák gyakran leveszik mellényüket, teleaggatva tárakkal, minden vacakkal, az maga sok helyet foglal, és a mozgásuk miatt kell bizonyos szabad tér (hátrafordulni, átnyúlni táskához. Van amcsi szabvány (MIL valami) ami a járművek ergonómiai kialakítását határozza meg, a 0,85 m3 volt asszem régen a minimum egy főre (M113), de ma már ez a sok felszerelés miatt nagyobb. Tovább nehezíti a felszerelés elhelyezését, hogy mindent illik megfelelően rögzíteni az aknarobbanás és borulás miatt.
   
  Kishuszár and yangwenli like this.
 11. borisz

  borisz Well-Known Member

  Ha nem a szomszédaink támadnak meg minket, akkor ki? Peru?

  A Zlinekre minek 8 fő?
   
 12. mindenen kívül

  mindenen kívül Well-Known Member

  A nyugati járműveken a fentiek miatt általában hátul nagy méretű (vízálló) tároló ládákat használnak a felszerelés tárolására. Ezek vékony lemezből vannak, gyakran összetörik, leszakítják, de ki lehet cserélni őket.
   
 13. yangwenli

  yangwenli Well-Known Member

  Koszonom a gyors valaszokat :) Ebbol nekem ugy tunik, vannak tipusok amikkel van mar eles tapasztalat, valamik meg meg csapatproban se voltak, megis lehet, hogy befutonak szamitanak. Erdekes folyamatok. Meglatjuk mi lesz az eredmeny.
   
 14. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Ha jól emlékszem a H225M-nél 3 fővel számol a Honvédség...
  16 H225M -> 48 fő
  20 H145M -> 40 fő
   
  Kishuszár likes this.
 15. mindenen kívül

  mindenen kívül Well-Known Member

  Annyit tennék még hozzá. hogy pl. a németek nagyon precízek, minden felszerelésnek gondosan megtervezik a helyét, makettekkel kipróbálják, hogy rögzíthető-e azon a helyen ahova tervezték, mennyire akadályozza a mozgást, bírja a rázkódást, stb. A török szerintem felületesebb, igénytelenebb, így ha ilyen járművünk lesz, fel kell készülni a jelentős átalakításokra, meg a vállalhatatlan kompromisszumokra a belső tér kialakítás ügyében.
   
 16. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Folyamatos az instabilitás Romániában, fölösleges új kormányra várni. Jó ajánlat esetén le fognak lépni, ennek szól a fenti nyilatkozat.
  De nem Ukrajnába, ami ilyen szempontból még rosszabb, sokkal bizonytalanabb kilátásokkal és nem EU.
   
  anonim999, borisz, honved and 5 others like this.
 17. Parapitecus

  Parapitecus Well-Known Member

  Met 4x2=8, vagy 4x1=4, vagy 4x0=0, vagy valami egészen más. Egyébiránt még 4db Zlin fog érkezni, valamint néhány sugárhajtású kiképző gép.
   
 18. Parapitecus

  Parapitecus Well-Known Member

  Az is lehet.
   
 19. arcas

  arcas Well-Known Member

  És akkor nézzük meg románia elkészült autópályáinak aktuális tréképét pl. :rolleyes:
   
  fedett_mókus, vata and svajcibeka like this.
 20. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  A Zlinbe, Mokusba, L39be csak oktato pilota kell allandora, a "tanulok" folyamatosan cserelodnek. Mig le nem csokken az igeny az uj pilotakra megint evi 2-3 fore...
   
  borisz likes this.

Ezen oldal megosztása