1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  A franciák. Torony magasan.
   
  rejsz felügyelő likes this.
 2. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Licenszeljük az Americas Armyt, de előtte belefejlesztetjük az acél rohambilit meg a műbőr tártáskát. :D
  B terv a víztisztító szimulátor. :)
   
  alfa74, Kurfürst, antigonosz and 3 others like this.
 3. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Háát ha tippelnem kellene, akkor valami komoly Airbus szimulátor lesz a mostani szolnoki Thales szimulátor mellé téve.
  Ugyebár a németeknek franciáknak nekünk sok Airbus-unk van/lesz a lengyelek meg korszerűsítik a Mi-24-eseiket. Emlékeim szerint a szovjet technikát meg tudja szimulálni a Thales. Szóval olcsóbb lesz hozzánk küldeni a lengyel pilótákat harceljárásokat és szituációkat gyakorolni anélkül, hogy a gépeik "kopnának".
   
 4. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  Azért IT vonalon elég jók vagyunk.
  Lehet, hogy egy nyüves páncéllemezt nem tudnánk a kor minőségi elvárásainak megfelelően legyártani, de a gépekhez való szoftvereket, vagy ezek szimulátor verzióit simán, és valószínű a világ és benne Európa legtöbb országánál jobban csinálnánk.
   
  Kishuszár and megazez like this.
 5. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 6. borisz

  borisz Well-Known Member

  sTimulátor??

  Csak ne állami cég csinálja...
   
  Kishuszár and krisss like this.
 7. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Persze meg vibrátor! :p:D
   
 8. hendrick

  hendrick Member

  Nem szeretem ezt a topikot, de jobb híján, most ide posztolok egy apropóból. Még fiatalon sokat jártam arrafelé, de az utóbbi évtizedekben már nem, s úgy alakult újra dolgom lesz arrafelé talán rendszeresen, ezért google Earth-el ránéztem a területre, majd gugliztam pár kört, és eléggé hmm hogyan is mondjam finoman... lehangolódtam. Elkezdtünk ugyebár újra költeni a honvédségre, sokan úgy örömködnek, hogy de jó lesz is, de közben egy pótolhatatlannak tűnő intézmény elvesztésére/átalakulására leltem. Kb negyed óra guglizás után jutottam ide, úgyhogy akinek van friss érdemibb, vagy megnyugtatóbb információja ahhoz képest, amit találtam, az ne tartsa magában:

  Hír1 Hír2 Honlap (A főoldalon a rövid összesítő nekrológot futottam át, majd nem tudom hirtelen leesett vagy felment a vérnyomásom, de nem igazán illeszedik az amit itt olvastam ahhoz a cukormázas jövőképhez, amit a politikai szándéknyilatkozatokban olvasunk - haderőfejlesztési terv + műszaki oktatás megbecsülése/támogatása)

  Szóval az önálló objektummal, állománnyal, projektekkel rendelkező Haditechnikai Intézettől hogyan jutottunk el oda, ahol ma tartunk (kb. valahol egy másik intézmény részeként maradt pár íróasztalnál pár mérnök). De mindez hagyján, ennyi év alatt, ekkora politikai felhatalmazással hogyan nem sikerült visszafordítani ezt a folyamatot? Szerintem nem azon kellene hazaárulózni amin a kedves kormánypárt teszi, hanem ezen! De biztos jó biznisz lesz a lakóparkból mindenki keres, a HTI meg RIP. Ez nekem egy picit "too much" volt most, hogy ezzel most kellett szembesülnöm. Úgy tűnik Linder Bélának ma is vannak utódjai, ami katonai műszaki fejlesztés részét illeti. Egyelőre utolsó élő mementó a Haditechnika újság maradt.

  Ha pedig mégsem így van, akkor örömmel veszem a cáfolatokat.
   
  mindenen kívül and Celebra like this.
 9. Nemerson

  Nemerson Well-Known Member

 10. Nemerson

  Nemerson Well-Known Member

 11. Nemerson

  Nemerson Well-Known Member

 12. rudi

  rudi Well-Known Member

 13. rudi

  rudi Well-Known Member

  alfa74, fishbed and Celebra like this.
 14. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Irányított lőszer volt? Mert ekkora távolságon el tudom képzelni mekkora a szórás irányítatlan lőszerrel.

  Ez alapján nem irányított.
  https://www.yugoimport.com/en/proiz...y-projectile-vlap-rocket-assistancebase-bleed

  M109 szórása 28 oldalon. 27 km távolságban a CEP 183 méteres főtengelyű ellipszis...
  https://ndiastorage.blob.core.usgovcloudapi.net/ndia/2008/psa_peo/Demella.pdf
   
  Kishuszár and fedett_mókus like this.
 15. rudi

  rudi Well-Known Member

  A lőszer típusára azt írják hogy az a 155 mm-es M9703 V-LAP (Velocity-enhanced Long-range Artillery Projectile) - kombinált Base Bleed, rakéta póthajtású lőszere volt. (ld.: lenti képen középen)
  [​IMG]
   
  Bleroka likes this.
 16. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ezért értelmezzem "nem" válaszként? Mert szép, szép a távolság, de ha ez nem irányított, akkor ez 70 km távolságban úgy rendelkezhet laza 400 méteres CEP-pel távolságban. Ez kb. olyan, mintha Bp-n az V., VI, vagy VII. kerületet céloznád meg Gyöngyös külsőről és kb. annak is örülnél, ha az adott kerületen belül marad a szóráskép...

  Ennél kisebb célpontot eltalálni reménytelen. Vagy milyen fekete mágiával érnék el azt, hogy a CEP ne legyen nagyobb, mint 27 km-en (harmad táv...!), az M109 Paladin esetén? A szórás oka hibák véletlenszerű felhalmozódása az repülési idő alatt. Ezzel nincs mit tenni.

  (A CEP kb. 3-szorosánál van a 95%-os konfidencia valószínűség...)
   
  fedett_mókus and Hegylakó like this.
 17. rudi

  rudi Well-Known Member

  Nem hiszem hogy fekete mágia kell hozzá. Becsavarnak egy PGK kittet (általad linkelt anyag 28. oldal)
  Lehet hogy így a h.távolság csak 60 km-lesz (becslés! a plusz légellenállás biztos levesz valamennyit) , de a CEP 30-50 m marad..
   
  fedett_mókus likes this.
 18. Anti

  Anti Well-Known Member

 19. dudi

  dudi Well-Known Member

  Minden lövés után pontosítanak (előretolt tűzmegfigelő) így pontosítják a tüzet ezen kívűl meg van adva,hogy adott távolságon adott fajtájú célt milyen hatékonysággal képesek támadni.Szóval hiába kérsz te megsemmisítést ha nincs elég gránát az adott célhoz adott távolságon akkor nem fognak tudni megsemmisítő tűzcsapást produkálni csak teszem azt zavarást.
   
 20. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A lövés utáni pontosításról már volt szó. Legalább néhány leadott lövés kell a pontosításhoz, hogy a szórásközéppont helye nagyjából meg legyen, mert azt kell a célra mozgatni és utána mehet a nagy tűzgyorsaság. Mert 1 vagy 2 lövés alapján nem tudom, hogy jó helyen van szórásközéppont vagy csak peches lövéseket látsz, amik a 2 szigmán túl vannak.

  A bibi az, hogy ez nagy lőtáv esetén akkora idő, hogy azért az ellen fogja magát és odébb megy. Leadsz egy lövés, repül a gránát 30-40-50-60 km-re, ezt már észlelheti tüzérségi radar. Aztán majd valami nézi, hogy hova esik, jön a korrekció, majd tűz. Eltelik ezalatt úgy min. 3-4 perc az első lövés leadása és a pergőtűz érkezése között...

  Szóval szép, szép a tüzérség nagy lőtávolsága, de hagyományos gránáttal az én véleményem az, hogy a valódi effektív hatáshoz közelebb kell menni. Drámaian csökken az idő, hogy reagáljon az ellenfél és a tűzerő koncentrációja sokkal magasabb lesz. Persze a PGM gránát ezt is megoldja, de akkor vagy a célpontot meg kell világítani valamivel, vagy önrávezető képesség kell a gránátba, vagy csak fix koordinátára mehet, ha van benne SATNAV (GPS) vezérlés.
   
  fedett_mókus likes this.

Ezen oldal megosztása