1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. erdifefe3

  erdifefe3 New Member

  Akkor roviden hogy szerintem mi kellene:

  1.Honvedelem irant elkotelezett kormany.: ahogy ambasa is irta a Magyar emberek 99 .99% at nem erdekli es nem foglalkozik vele hogy hany T-72 es tankunk van,avval viszont annal inkabb hogy milyen az egeszsegugy,mennyi az ado stb. Jelenlegi helyzetben politikai ongyilkossag lenne haderore kolteni tobbszazmilliardot.

  2.Hosszutavu koncepcio. Mekkora hadsereg,ki ellen es miert,mikor,hogyan,mivel,mi ellen.Nagyon sok kerdes.De megis ki kellene talalni.

  3.Megvalositas korrupcio es burokracia nelkul.
   
 2. desertfox

  desertfox New Member

  99,9% nem értek egyet, amit még furálottam Anyám, pedig nem zsibasztom HTKA-n szerzet tapasztalataimmal azt mondta hogy kell már egy erősebb hondvédség mert baj lesz belőle ( heli beszerzés hirekbe ürügyén merült fel a téma  )  Tehát szerintem , a haditechnika iránt nem érdeklődök és érzik, hogy hát ez nem sokra elég.

  Egyébként a Heli kérdést elméletileg idén kipipáljuk , kérdés hogy mennyire és milyen elégedettséggel :)
   
 3. Karesz

  Karesz New Member

  "Igazából itt arra lennék kiváncsi hogy ki hogyan képzelné el a Magyar haderő tervszerű fejlesztését és ésszerű javaslatokat szeretnék"

   

  Igazából arra kíváncsi hogy mit és hogyan nem pedig arra hogy mit nem és hogy miért .......
   
 4. desertfox

  desertfox New Member

  Szerintem a morális javító programot és a haditechnika  újítások együtt kéne vinni. Jobb lesz az állomány morális hangulata is hogy látja , hogy végre nem csak áldozat még esetleg több fizu is új eszközök.
  Dudi  írta még1 ténlyeg fontos dolog , ami nagy népfelháborodást kelett ki amikor Hende pedzegette, megnézi a lakosságba besorozható férfiakat , ami igen fontos lenne tud kit hívhatsz be milyen fizikai állapot stb....
   
 5. borisz

  borisz Well-Known Member

  A zuhany alatt beugrott még egy stratégiai kérdés.
  A műszaki állomány.
  Nem tudom, hogy milyen a helyzet, de ismerem a tizen-huszon éves korosztályt, és bizony evvel is bajok lesznek.
  Nem hallottam olyan iskoláról, ahol használható autó, vagy repülőgép szerelőket képeznének.
  Valaki múltkor "ipari háttér"ként hozta fel a Kossuthot. :D
  Az országban tudtommal csak itt képeznek repülőgép szerelőket.
  Illetve ott sem, csak papíron. Nem akarom bő lére ereszteni, elég az hozzá, hogy az amúgy is cserére szoruló tanár karból, kb 10 fő foglalkozik a repülősökkel, ketten maradnak jövőre, mindenki más nyögdíjba megy.
  Végülis papíron lesz egy gépész, meg egy műszerész tanár, persze.
  Újra kell szervezni itthon a képzést, teljes egészében.
  Nem csak új oktatók, lehetőleg olyanok, akik nem idült alkoholisták, és nem rekedtek meg a Tu-154-nél,  hanem új eszközpark is, mert mind a szerszámok, mind a "repülőgépek" ócskavasak, de legalább csillaghangárban vannak, mióta ott vannak.
  Új épületek is kellenek.
  Nonszensz, hogy a "hangár" magasabb, mint szélesebb,  sima alulemez a tető, a fűtés persze a tetőszerkezetet fűti, nem kapnak szaros 100 liter benzint, sőt egy marék sasszeget sem, de másfél milliós, hordozható oszcilloszkóp az van. Használni persze nem szabad...
  A tananyag egy vicc.
  Mindenkinek leadnak mindent, ami épp eszébe jut valakinek. Ha úgy van, simán számon kérik az elsőéves szerelőtanoncon, hogy miért nem tud logikai áramköröket tervezni.
  Később tanulhatja az RSzBN rendszert, meg WOR-t, meg minden lószart, de két év alatt nem kapnak nyomatékkulcsot a kezükbe.
  Satöbbi.
  Még a Part 66 sincs meg az iskolának, sőt, felsőoktatásos felvételinél sem jár érte pont, annyira komoly
  Az autószerelők dettó.
  Kicsit arrébb menve, a Csonka még siralmasabb. Ha felsöpröd a műhelyet, megvan a hármas.
  Sőt.
  Nem találkoztam még olyan fiatal autószerelővel, akire rá mernék bízni egy kocsit.

  Márpedig a műszaki háttér ugyan olyan fontos, mert illik legalább eljutni a frontra, nemhogy visszajönni.

  "Aki nem hiszi, járjon utána."
   
 6. hiryu

  hiryu New Member

  http://www.noltv.hu/video/4808.html
   
 7. luperator

  luperator Active Member

  Kár, hogy ezt a fórumot látszatra nem épp forgatják azok, akiknek beleszólásuk lehetne ezekbe a dolgokba. Hirtelen egy szó jutott eszembe, eltűnt a hazaszeretet? Legalábbis odafenn a Honvédség olyan, mint a kivert kutya, néha kap egy csontot, hogy éhen ne vesszen.

  A morál nem csak a Honvédségen belül fontos, hanem a társadalom szemszögéből is. akik felnőtt szemmel látták az előző rendszert is, mondják már meg, mitől változott meg az emberek hozzáállása a katonasághoz? Több volt katona beszámolóiban szerepelt az, hogy az emberek kifejezetten "rühellik" őket.

  Mint sok program esetén megnyilvánult, az erős kezű vezetés akaratának nem csak ott kellene megnyilvánulnia, amikor új járulékokat kell bevezetni. Egy jó ideje ki van szolgáltatva mind a Rendőrség, mind a Honvédség mind a média, mind a politikai kénye kedvének. S csodálkoznak, hogy sok ember, aki egyenruhát húz, alkalmasint abba a kézbe mar bele, ami a kenyeret adja.  Valahol talán innen vette át a társadalom is a cinikusságot.

  A lehetséges fejlesztési irányokat azt hiszem előttem már többen jól összefogták. Danielblack leírása a legszimpatikusabb, annak kihangsúlyozásával, hogy a repülő erőket is növelni kell, ahogy erdifefe által linkelt cikkben volt, de nem akkor mértékben és nem azokkal a típusokkal. Híve vagyok e téren a drónok széleskörű alkalmazásának. Egyrészt, mert a rendszerbe állítás és tanulmányozás után talán itthon is születnének jó ötletek, fejlesztések, másrészt, mert a légtérvédelem igen erősen ebbe az irányba tart és most még nem késő legalább nyomon követni a nagyok fejlesztéseit.

  http://www.jovonk.info/2012/07/08/ha-elni-akarsz-fegyverkezz

  Talán Dudi linkelte és nem a típusokról, nem is a számok benne a lényeg, hanem, mint fentebb írtátok, vannak eszközök, amikre ugyanúgy gondolni kell. S leginkább itt elektronikai vonalra gondolok.

  Amit anno felvázoltak, a kicsi, de ütős sereg számomra szimpatikus is volna, de ez a sereg ne tudásban és technikában legyen kicsi. Méretét tekintve legyen kicsi, de annál modernebb eszközöket adjanak a kezükbe.
   
 8. hiryu

  hiryu New Member

  Észrevetted ebben a hozzászólásodban az ellentmondásokat?

  :)

   
   
 9. hiryu

  hiryu New Member

  Off. de az emberi hülyeség, ld blogbejegyzés íróját végtelen:

   

  http://libertarian.blog.hu/2013/01/21/a_buszke_nemzeti_fuggetlenseg?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_content=2013_01_22&utm_campaign=index
   
 10. dzsoniboj

  dzsoniboj New Member

  Borisz, igazad van a hozzászólásodban, ellenben Londonban a feketék mellett nem arabok randalíroztak. Arabból kevés van kint, leszámítva a kő gazdag családok elkényeztetett és agresszív kölykeit. A randalírozók másik fele másod, illetve harmad generációs köznyelven ún. paki volt (indiai, pakisztáni). Javarészt muzulmán vallású. Érdekesség, hogy a szélsőséges muzulmán vallásúak kint teljesen a vallás irányvonalaira fittyet hányva élnek, de közben ugatnak az erkölcstelenségről. A harmad generációs hindu vallású indiaiak is szarnak a vallásra, inkább átveszik a médiából ömlő sz*rt és "életstílust", lásd logó gatya, szleng beszéd, agresszivitás és gang életmód. Teljesen ellentétes életmódot élnek nagyszüleikhez képest, akik munka és békesség miatt mentek Angliába és nagyrészt tisztességesek voltak.

  Off vége.
   
 11. hiryu

  hiryu New Member

  no comment?

  http://hvg.hu/itthon/20130122_Hende_Uj_katonai_partnert_talalt_maganak

  átadásáról szóló tárgyalások megkezdésére.

  Hende Csaba január elején az M1 Ma reggel című műsorában azt mondta, hogy még az idén döntés születhet a katonai helikopterek beszerzéséről. Hozzátette, a világviszonylatban is jól képzett honvédség "kifutó" haditechnikát kezel, ezen eszközök közé tartoznak a helikopterek is.

  A tárcavezető jelezte, nem kizárólag hadi felhasználású helikoptereket szeretnének, hiszen a szállítójárművek - amelyekből a hatvanas-hetvenes években vásároltak - is hamarosan tönkremennek. A gépek hiánya miatt a honvédség nem tud segíteni a katasztrófahelyzetekben, az árvízi védekezésben és a tűzeseteknél. Tehát elsősorban ezért kellenek helikopterek, nem azért, hogy "a katonák játszadozhassanak velük" - mondta akkor a miniszter.

   
   
 12. luperator

  luperator Active Member

  Milyen ellentmondásokat?
   
 13. hiryu

  hiryu New Member

  Egy jó ideje ki van szolgáltatva mind a Rendőrség, mind a Honvédség mind a média, mind a politikai kénye kedvének.

  ja... az lenne a szép ha fordítva lenne?

  Legalábbis odafenn a Honvédség olyan, mint a kivert kutya, néha kap egy csontot, hogy éhen ne vesszen.

  Annyit kap, amennyit kiérdemel/kiharcol magának... Feneketlen zsákba nem töltünk gabonát.

  mert a légtérvédelem igen erősen ebbe az irányba tart és most még nem késő legalább nyomon követni a nagyok fejlesztéseit.

  Ezt ha kifejtenéd... már a légtérvédelem és drónok...  Most mát a sufniban is össze lehet  távirányítású zümmögőt bütykölni, de én még nem hallottam STAR WARS jelellegű robotvadászokról---

  Vagy a Rába összedob egy Neuront/Global Hawk-ot a hátsó udvarban?

  előző rendszert is, mondják már meg, mitől változott meg az emberek hozzáállása a katonasághoz? Több volt katona beszámolóiban szerepelt az, hogy az emberek kifejezetten “rühellik” őket.

  Nem változott. A honvédség ugyanolyan pazarló, hatástalan pénznyelő mint volt. Én pld egy tábornokról sem tudok, amelyik ne adta volna a nevét a sorozatos "reformokhoz".

  Szóval szeretgessék a magyarok ezt a csődtömeget, mer az hazafias kötelesség,  adjanak pénzt, és minden jó lesz, mert akkor ISD gyártunk ezerszám?

  ajánlott irodalom:

  http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9098576
   
 14. luperator

  luperator Active Member

  A probléma az, hogy amit ki kellene mondani, egy ember se mondja ki, aki olyan beosztásban van és amit meg kellene tenni, senki nem teszi meg. Mivel az említett fegyveres testületek közül az egyik állományát gyarapítom, látom, hogy a parancsuralmi rendszerrel hogy fogják be az emberek száját. Szerencsére, részben kívülről szemlélem. Ahogy én látom, fejétől bűzlik az egész. Úgy kár csodát várni a feladatát ellátó állománytól, ha a saját vezetői nem állnak ki mellettük, ha az előrelépési rendszer inkább ismeretség, mint tudás alapú, valamint ami juttatásokat illeti, vagy kifizetik, vagy azt mondják, hogy nincs pénz. Valamint, ha  valamelyik újság vagy tv csatorna leközöl valamit, akkor az első gondolat nem a szakmaiság, hanem a pozíció féltése. Az utolsó mondat talán az összes vezető beosztású személyre jellemző lehet, ritka kivétellel.

  Hazai vonatkozásban nem releváns a drónok és a légtérvédelem összekapcsolása, szimplán utaltam arra, hogy lefut még egy generáció (F-35, PAK FA) és az előrejelzések szerint kifújt az ember vezette vadászrepülőgépek használata. Legalábbis a vezető országoknál és mint nagy számú eszköz tekintetében. Ez, ahogy sejtem még 50-60 év, ergo, nem késő még legalább kutatás-fejlesztés területén csatlakozni. ehhez talán hatalmas összegek sem kellenek.

  Minden országban pénznyelő a katonaság, amíg háború nincs. De ha az van, mindenki a tv képernyőre tapadva, meg a szomszéd Mari nénit hallgatva azon tanakodik, meddig tartunk ki. Most persze mindenki nagy arccal hőzöng, hogy minek, meg autópálya,békávé meg defibrillátor, de ahogy korábban említve volt, demokrácia meg NATO ide vagy oda, az atomhatalmak újfent az alkalmat keresik rá, hogy a gyarmatrendszer, ha nem is az évtizedekkel korábbi állapot szerint, de kiépüljön. Nem hiszek abban, hogy bennünket bárki más meg fog védeni, mint mi saját magunkat.

  Magánvélemény, de megint terjed a neten egy Szlovákiával kapcsolatos kép, hogy hány éves az ország, történelme, csatái és persze vele szemben mit élt át az ezeréves Magyarország. Ez addig igaz is, míg utána nem gondol az ember, hogy haderő tekintetében kb annyit tudunk, mint fenti szomszédunk a 20 éves történelmével.
   
 15. desertfox

  desertfox New Member

  luperator hogy lennénk egy szinte szlovákiával ?
   
 16. luperator

  luperator Active Member

  A Gripeneket kivéve, mivel vagyunk mi előrébb?
   
 17. honved

  honved Well-Known Member

  http://www.haborumuveszete.hu/rovatok/hirek/elutasitottak_a_sorkatonasag_eltorleset_az_osztrakok/
   
 18. Hans

  Hans New Member

  luperator:
  " A Gripeneket kivéve, mivel vagyunk mi előrébb?"
  Tábornokból is több van! Szóval rettegjenek a tótok! :DDDDDD
   
 19. honved

  honved Well-Known Member

  A Honvédségnek, az alaptörvényben lefektetettek szerint, képesnek kell lennie az ország megvédésére, külső támadás esetén. Amire most nem képes...  Szükség lenne először is egy minden politikai erő által elfogadott koncepcióra, amitől, 4 évente nem tér el az aktuális vezetés. Meg kell teremteni az összfegyvernemi harc teljes képességét, még a mi haderő méretünkben is. Szükség lenne, 4 teljesen feltöltött dandárra.  2 légvédelmi dandár, 1 tüzér dandár szintén szükséges 1 légi szállítású ezred, benne a különlegesekkel is. Továbbá az erőt támogató egyéb kötelékekre. 24 harci helikopterre, 24 legalább két típusból álló szállító helikopterre. 28 Gripenre... stb. Valamint, megyei szinten kialakított territoriális tartalékra. Zászlóalj erővel, legalább, megyénként.  No ehhez nem tudom, GDP 2%-a elég lenne-e ? :) Mindenesetre, figyelembe véve szomszédaink lehetőségeit, egy ilyen erőre mindenképp szükség lenne, véleményem szerint. NATO tagságunk, max. Ukrajna ellen nyújt védelmet, akikkel mérete folytán amúgy sem mérkőzhetnénk. Többi szomszédunk vagy NATO tag, vagy oda igyekszik. Ausztria semleges. Tömören ennyi, bár nílván lehetne tovább vesézni, kitérve pl. milyen kötelékekből álljon a gépesített dandárok szervezete, stb...
   
 20. buci

  buci New Member

  Ahogy olvasom már a többen rávilágítottak,hogy nem csak a történelmünk,hanem a jelenlegi gazdasági rendszer miatt a most stabilnak látszó egyensúly,csak látszat. Hiába vagyunk NATO tagok mi a (megtűrt) rosszak vagyunk. Hiába próbálunk kifelé mást mutatni (Egyéb missziók) Ha két NATO ország között fegyveres konfliktus kezdődne,hogy avatkoznának bele? Tuti nem pártatlanul. Senkit nem érdekelné kinek van igaza..stb. Ha mi nem vagyunk képesek kiállni magunkért,mások még annyira sem fognak.Reális veszélyt elsősorban a közvetlen szomszédok jelentenek......aztán másod vonalban területileg távolabb eső de nézetekben jelentősen különböző államok,csoportok...

  -  Szükség van egy ennél nagyobb számú 30-40 ezres komolyabb tapasztalattal és eszközökkel rendelkező hadseregre. (Ebbe az aktív tartalékos haderőt beleszámítva.)Ami azonnal (rövid időn belül mozdítható,bevethető lenne.) tapasztalatokat adna át következő generációnak.. Ez lenne a gerince a Honvédelemnek.

  -Tiszti képzést komolyabbra venni Magyar országon,illetve külföldön is taníttatni a tisztjeinket. Minél több tapasztalatot hazahozni.

  - Továbbá  a sorkatonai szolgálatot visszahoznám. Lényeg ,igen is legyen. Olyan időt kell megszabni,hogy íntezív tanulás mellett legalább az alapokat elsajátítsák a fiatalok ! Nem utolsó sorban tanulhatnának egy kis fegyelmet... (Mert valljuk be, tisztelet a kivételnek de igen csak táposak a mai fiatalok..) A sorkatonai szolgálatot és a szerződésest pedig egy közös lépéssel közelebb hoznám egymáshoz. Önkéntes alapon, elit képzést  tartanék.Természetesen ennek megfelelő javadalmazást kapnának stb

  -Saját eszközök gyártása,fejlesztése. Figyelembe véve környezetünk eszközeit.Akár licensz vásárlásával.. Hazai termékeknek az utánpótlása,alkatrész ellátása,fejlesztése folyamatos lehetne. (Több munka hely, esetleg export lehetőségek megvizsgálásával profit szerzés.) Persze ehhez versenyképes minőség kellene és pénz! Illetve az addig is beadott találmányok,fejlesztések is jó poteciált képviselnek a MH-nek talán felül kellene vizsgálni egy-két dolgot.

  - Nem utolsó sorban ez egy szép álom pénz nélkül! Olyan politikai elit aki úgy csoportosítja át az erő forrásokat,hogy annak a java ne a zsebekbe vándoroljon. Illetve ne hazaáruló honatyákkal legyen teli a a parlament aki a régi de legalább meglévő eszközeinket nem ajándékozza el és nem selejtezi le míg nincs meg a váltás..!

  -Pénz, pénz ,pénz!

  Írtam ezt teljesen amatőrként és hobbi szinten érdeklődőként!
   

Ezen oldal megosztása