1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. honved

  honved Well-Known Member

  Gondolom meghibásodtak és nincs hozzájuk alkatrész. Nem veszünk, vagy nem szállítanak az oroszok.
   
  fedett_mókus likes this.
 2. krisss

  krisss Well-Known Member

  Csak amíg mindennek az alapja vagyis a személyi állomány ellátása képzése nincs normálisan megoldva feldughatod a harci helikoptereid magadnak, ahogy azon a 10 nyugdíjközeli pilótán kívül aki repül velüksenki se volt felvillanyozva ettől "fejlesztéstől".
   
 3. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Fogalmazzunk inkább úgy hogy van két pilóta, aki bizonyos körülmények között el tud repülni a géppel egyik helyről a másikra. Nem véletlenül ültek mellettük a gépben a francia oktatók az átrepüléskor is. Mivel a magyar gépek eltérnek a németekétől és a szerbekétől is, a magyar gépek egyes rendszereinek működését az oktatók is csak most tanulják, ez is az oka annak, hogy még csak alapgépek és alapfunkciók vannak.
   
  BiancoGasto, dudi and SilvioD like this.
 4. Parapitecus

  Parapitecus Well-Known Member

  Ebből elegem van okos tojás!
   
 5. krisss

  krisss Well-Known Member

  Nincs is jobb egy kellemes nárciisztikus személyiségzavarnál.
   
  Parapitecus, Ocses, tonyo and 2 others like this.
 6. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Ez már többször feljött itt....és értem is a frusztrációdat. De, akkor gondolj bele, hogy akkor helikopteres "szakkörrel" (hajózó, és földi személyzet) mi lett volna?
  30-40 pilóta repkedett volna 2 mókuson, meg 5 Mi-8/17-ten? Miközben közben ugye 2022-23-ig 150db pilótát kellene leakasztani valahonnan...
  Ha tényleg nem hívtuk le a +4-es opciót, akkor ugye kb. 46,5M USD-be került a 8 gép felújítása. Ennyiből nagyjából 1 Apache sem jönne ki, talán 1 Viper (nagyon szűken), esetleg 2db H145M vagy esetleg szintén egy H225M jött volna ki. Mennyivel lettünk volna előrébb? A 24-esre oktatókkal is rendelkeztünk ugye. Csak egy gyorstalpalóval kellett felújítani az engedélyüket.
  A 24P pedig azért is szerencsés - és szerintem ezért is repülnek ezek (ezt csak tippelem) - mivel annak sincs forgatható gépágyúja. Azaz a gépágyús, NIR célzás a törzzsel történik. Ugye így fog történni a 145M-nél és a 225M-nél is.
  Ha ezt nem lépik meg, akkor a jelenlegi hajózó állomány ment volna a levesbe, de a földi személyzet nagy része is...
  Nem gondolom, hogy mentek volna a BTR-be! ;)
   
  anonim999 and SilvioD like this.
 7. krisss

  krisss Well-Known Member

  30-40 pilótánk a mesébe se volt akkor helikopterhez, műszaki állományról nem is beszélve. De nem tagadom el a szükségét a dolognak csak szokásosan a prioritások nincsenek rendben. Monden évbeb kitöltetnek egy elégedettségi kérdőívet, a fizu után mindig a ruházati ellátás a 2. Top probléma.
   
  fishbed, honved, Ocses and 1 other person like this.
 8. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Én a 30-40 pilótán mindennel együtt értettem. De értelemszerűen, akinek nem a Mi-8/17-eseken kell repülnie, az már nettó nyereség.
  Szerintem nem véletlenül vállaltuk el az afgán kiképzést is...
   
 9. igaziigaz

  igaziigaz Well-Known Member

  Akkor ne irjál te provokátor
   
 10. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Remélem magasan fognak repülni a trollok.
   
  Ocses and pöcshuszár like this.
 11. krisss

  krisss Well-Known Member

  Valami olyan magasságban, hogy beszippantsa egy hajtómű optimális lenne.
   
  svajcibeka, borisz, Ocses and 3 others like this.
 12. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 13. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  Na de itt inkább arról lenne szó, hogy a ruhát plusszba a többi mellé meg kéne oldani. Nem kéne hagyni meglévő képességek kiesését még fél évre sem. Jók azok a helikopterek átmeneti időszakra, és Mellé kéne az egyéni felszerelés kérdést rendezni. Van egy olyan érzésem azért nem rendezték eddig, mert nincs egységes ötletük a vezetőségben, és még nem dőlt el melyik irányzat győz a másik felett. Mert már több év óta marad pénz a költségvetésben, és nem hiszem, hogy a jelenlegi állománynak 10 milliárdnál többe kerülne a teljes ruhatár csere.
  És abból azért lehetne már minőségi cuccot venni az utolsó gombig is, és még maradna lenyúlni való is.
   
 14. krisss

  krisss Well-Known Member

  Inkább csak le van szarva magasról...
   
  Parapitecus and Firga bácsi like this.
 15. RomperStomper

  RomperStomper Active Member

  "...és már csak hat repül a nyolcból."

  Mi lehet az oka, hogy nem repül a 2db Mi-24V ? Ez azért érdekes, lehet tényleg valami alkatrész gond lehet velük? Lehet butaságot kérdezek, de nem vállalt a javító üzem garanciát a gépekre, mintha a többször meghibásodott Mi17-esnél ezt olvastam volna...Az is szomorú, hogy egy internetes portálról derül ki, hogy gyakorlatilag a "jó pénzért" felújított harcihelikoptereink negyede már nem repül, de hasonló a történet az összetört Zlin esetében is, a kétszer is kényszerleszállt Mi 17-esről legalább annyi kommunikáció volt, hogy átvizsgálják, bár a vizsgálat eredményéről ott sem tudni semmit, azért ez a titkolózás már tényleg beteges!
   
  Negan and Ocses like this.
 16. igaziigaz

  igaziigaz Well-Known Member

 17. Firga bácsi

  Firga bácsi Well-Known Member

  Gari nincs?
   
 18. papi

  papi Well-Known Member

  Abból a begyepesedett elgondolásból eredő vicc?, hogy a katona nem lehet borostás?
  Ere volt bevett módszer a papírral ellenőrzés. Ha sercegett a papír a borostától akkor jött a retorzió. Voltak akik szerint a legfontosabb dolog, hogy az ember katonának nézzen ki. Hogy lőni nem tud az nem számít, de ne legyen szakállas vagy borostás. Ezek az emberek nem értették, hogy az arc vonalának megtörése fontos dolog, meg az sem hátrány, ha az ember pofája nem világít sápadt holdként a sötét éjszakában, ráadásul hidegben melegen tartja az arcot. Az északi országokban nincs abban semmi szokatlan, ha egy katonának olyan szakálla van mint egy favágónak.
  Norvég területvédelmisek.
  [​IMG]
  Dán tengerészgyalogos
  [​IMG]
  Ő meg a világ egyik első és legkiválóbb elitalakulatának tagja cirka 20-30 évvel az előtt, hogy nálunk valaki a borotválkozás minőségét ellenőrizte. Mit tudhattak ők, hiszen csak élesben szerzett tapasztalataik voltak.
  [​IMG]
   
 19. Parapitecus

  Parapitecus Well-Known Member

  A provokatív megjegyzéseidből van elegem. Orvoshoz kellene menned, de előtte keresd meg az elgurul gyógyszered. Nem tűnik fel, hogy senki az égvilágon nem ért egyet veled? Mantrázod a saját nélkülözhető véleményed, azt gondolod, hogy te vagy a FRANKÓ.
   
  Ocses likes this.
 20. Parapitecus

  Parapitecus Well-Known Member

   

Ezen oldal megosztása