1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. krisss

  krisss Well-Known Member

  Adom. Én közben két hetes szüneteket szoktam tartani.
   
 2. arcas

  arcas Well-Known Member

  Kell az ilyen "éles" , de "szakszerű" kritika is. Vàrjuk ki a végét, 4-5 év múlva sokmindennek már látszódnia kell...
  ...de hozzáteszem, az "ellenoldalról" még a szándék sem volt meg soha, hogy bármi is jobb/más legyen. Ezt elfelejti a nyugalmazott tüzér cikkíró... o_O
   
 3. Negan

  Negan Well-Known Member

  Nem,csak hosszabb a memoriája.98ban Orbán leállitotta a haderőreformot.Elmaradt a betervezett T72(a belorussz besterzések is arra voltak,hogy a saját állománnyal egységesitő korszerüsitést kapjanak),BMP,2S1 korszerűsités,az akkor előkészitési fázisig jutott Mihu korszerűsités(nem restauráció),a Rába-Mercédes teherautó program,lett helyette amortizáció és elbaxott Gripen A lizing,és hátrahagyott üres kassza.Meg a rossz példa,hogy lehet felelőtlenül csinálni akármit,csak jol kell hazudozni.És ez folyik azóta is.Mindkét oldalon,ez igaz.Szerintem nincs igazi különbség közöttük.Államszocialista felfogású mind a kettő)[​IMG]
   
 4. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Csak megy a szokásos műsor: az egyik oldalon mindig van valaki, aki mindig mindent kritizál a Honvédséggel kapcsolatban, mindenben csak a rosszat látja. A másik oldal meg próbálja a lehető legjobb színben feltüntetni az információkat vagy cáfolni, eltitkolni. De így legalább van valami hír az egészről, amiről itt a fórumon jól tudunk vitatkozni. (csak ebben a topikban 64504 hozzászólás van) :)
   
  Whyper, fishbed, anonim999 and 2 others like this.
 5. Negan

  Negan Well-Known Member

  Ne zavarjon,de NSZK-t irtam.Ami ma is létezik.
  Briteknek mindig is másodrangú volt a szárazföldi haderő a flotta mögött az utóbbi 500 évben,most meg már harmadrangú,mert a RAF is fontosabb nekik.És a Brit hadszervezet mindig is más szervezetű volt,mint a kontinentális.
   
 6. Gaudi

  Gaudi Well-Known Member

  Jó, értem, hogy az O neked egy g, de azt sorold, hogy a másikak mit fejlesztettek, légy szíves, aztán fejezzük már ezt be.
   
  Whyper, Fennek, Pocok75 and 2 others like this.
 7. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  The forces of the British Army after the Army 2020 reforms are organised in garrison as:
  • A modified 16 Air Assault Brigade and the 3rd Division will be the Army's primary armoured war-fighting force. Comprising: 1st Armoured Infantry Brigade, 12th Armoured Infantry Brigade, 20th Armoured Infantry Brigade, 1st Artillery Brigade, 101st Logistic Brigade, 25th Engineer Group, 7th Air Defence Group. By 2020, this division will reorganise and consist of two armoured infantry brigades and two strike brigades.[174][175]
  • The 1st Division, with its blend of lighter infantry, logistics, engineer and medics will provide more strategic choice and a range of capabilities, conducting capacity building, stabilization operations, disaster relief and UK resilience operations. It will include: 4th (Infantry) Brigade, 7th (Infantry) Brigade, 11th (Infantry) Brigade, 51st (Infantry) Brigade, 8th Engineer Brigade, 102nd Logistic Brigade, 104th Logistic Brigade, 2nd Medical Brigade;[174][175]
  • The 6th (United Kingdom) Division, which will provide forces for asymmetric warfare, intelligence, counter-intelligence, cyber warfare and unconventional fighting will include: 1st Signal Brigade, 11th Signal Brigade, 1st Intelligence Surveillance and Reconnaissance Brigade, 77th Brigade and the Specialist Infantry Group.
  Division: 15000, Brigade: 5000, Battlegroup: 700-1000; Battalion: 720
   
 8. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 9. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  ???
   
 10. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  3 Division min. = 45000 >> 22000
   
 11. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  És hogy jön ide a hadosztály? A téma a lövész zászlóaljakról szólt! Vagy valamiről lemaradtam, és megalakult Magyar Honvédségen belül a rendszerváltás utáni első hadosztály? :eek::rolleyes:
   
 12. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  "Ha az összes zászlóalj 700 fős lenne - mint ahogy ez inkább átlagban 600-650 lenne - akkor a 32 zlj. Kb. 22000 embert jelentene. Valóságban 20.000 alatt lenne, ha teljesen fel lennének töltve." Kis kacsóddal ezt pötyögted be a britekről. Gondoltam segítek az elveszett 75000 felkutatásában.
   
 13. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Milyen 75ezer? Honnan veszett el 75.000?
  "A brit hadsereg meg 75.000 felett van." mondattal, és az összesen kevesebb mint 22.000 (de inkább 20ezer alatt, mert náluk is nagy bajok vannak a feltöltéssel) fős lövész zászlóaljakkal arra szerettem volna rávezetni a nagyérdeműt, hogy a modern hadseregek már régen nem a soldier massról szólnak.
  Hát nem mindenkit sikerült.... De így már nem olyan jó a poén, ha utólag magyarázni kell. :(:)
  /Igazság szerint 80.000 felett van a teljes British Army. :)/
   
 14. zeal

  zeal Well-Known Member

  Jaj hagyjuk már! Arra vagy kiképezve, hogy a szemed se rebbenjen, amikor a fejed felett golyók repkednek. Ja, és éles bevetés közben állat beszólásokat tolsz és vár otthon a modell feleség, 3 gyerekkel. Tudom, mert láttam a netflixen. :)
  Szóval, nem hiszem, hogy a fórum butaságai elérnék az ingerküszöböd.
  Az persze rohadt idegesítő lehet, ha te már tudsz valami beszerzésről, de mi meg a homályban tippelgetünk eszetlenül... :rolleyes:
   
  silurusglanis, Fennek, Ocses and 4 others like this.
 15. rappali_

  rappali_ Well-Known Member

  Dunai repülőgépgyár rt leépítése, su-22 kivonás érdekességeire, az aranyrészvény-eu jogharmonizáció kapcsolata után felhívnám a figyelmedet arra, h ha üres kasszát vett volna át 2002ben az utód kormány (ahogy retorikában a mai napig ezt nyomják), akkor miből fizették volna ki a 100 napos program 19000ft-ját?! A másik; mikor vagyunk képesek a t72eseket elengedni? Vagy nyomjugy úgy, mint a "visszasírt" néphadseregben, hogy talán 1980ban vontuk ki a t34-et? Megértem, h itt mindenki jót akar és minél potensebb és korszerűbb haderőt létrehozni. 2000 körül erre nem volt esély (az okokat néhányan itt tudják), most talán lesz. Azt viszont kikacagom, aki azt mondja, h életében csak jó döntéseket hozott. Vannak-lesznek elhibázott döntések, beszerzések (a világon mindenütt) a kérdés, hogy milyen arányban. Inkább ülök leoban ha menni kell, mint egy bármilyen modern orosz eszközben... Ha másért nem, az ergonómia miatt :)
   
  Fennek, Hegylakó and zeal like this.
 16. BiancoGasto

  BiancoGasto Well-Known Member

  :D
   
 17. Parapitecus

  Parapitecus Well-Known Member

  Alapilletmény, Honvédelmi szolgálati dí, • Illetménypótlékok
  Szorozd meg a fel nem töltött beosztásokra járó zsetont 12-vel és kijön egy szép, kerek összeg. Ebből fizették az év végi pénzikét.
   
 18. blogen

  blogen Well-Known Member

  Azt felejted el, hogy lehet bár húsz éve modernizált T-72-vel és BMP-1-el, de ha Orbánék nem állítják le a Hornék alatt indult modernizációs programot, akkor most lenne egy három nehézdandáros (1 dandár = 88xT-72M2, BMP-1M2, 48x2SZ1, 24xBRDM) hadseregszervezetünk, a megfelelő mennyiségű tiszttel, altiszttel, hadianyaggal és háttérintézménnyel, nem pedig egy roncs hadseregünk, ahol sem tudjuk, hogy hol kezdjük az újjáépítést! Ez említette Benkő is egy interjúban, hogyha így alakul, akkor mostanra egy elavult, de rendes haderőnk lenne, míg most nagy nehézségek árán tudunk csak egy modern haderőt csinálni. És nagyságrendekkel kisebbet, mert a Zrínyi2026 hiába a legmodernebb, de egyben a környék legkisebb és legkevésbé ütőképes haderejét építi a valóságban!
   
 19. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Ha egy kicsit alaposabban tanulmányozod a HM költségvetését, rá fogsz jönni, hogy sosem a HM fizet semmi olyat, ami előre nem volt betervezve. Ez meg nagyon nem volt.
  Továbbmegyek. A HM hónapról hónapra kizárólag annyit kap, amennyire éppen szüksége van.
  Misibácsi jóváhagyása nélkül egy csomag gyufát sem vehetnek, ha előre nincsen egyeztetve. Ha úgy lenne, ahogy mondod, akkor a HMnek lenne egy titkos számlája, amin gyűlik az évek óta fel nem használt költségvetési pénz. Ha így lenne, akkor már tavaly is osztogathatott volna év végén.
  Ez pontosan az a helyzet, mint hogy évtizedek óta a fizetésedből külön-külön vonják (külön számlára fizeti a munkáltató) a tb járulékokat. Majd az egészet "összeöntik", és teljesen a befizetésektől függetlenül fedezik a tb különböző kiadásait.
  Az országot tulajdonképpen Misibácsi kézi vezérléssel üzemelteti. Nincs olyan, hogy maradék pénz. Ezek a pénzek elméletben állnak csak a HM rendelkezésére.
  A felhalmozott fejlesztési/beszerzési pénzeket lehet hogy számon kérheti a HM, de hogy bér jellegű pénzeket nem, az 1000%,
   
  krisss and Firga bácsi like this.
 20. dudi

  dudi Well-Known Member

  Dehogy lenne,miért lenne?Ugyan ez lenne mint most csak sokkal több szétrohadt technikával.
   

Ezen oldal megosztása