1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. Parapitecus

  Parapitecus Well-Known Member

  Mig 15, T-34.
   
  fedett_mókus, borisz and honved like this.
 2. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  Brazília mire Jas 39-E-t fog gyártani addigra az is elavult lesz. Nem fogják tudni tartani a lépést, nem beszélve a kész F35, meg a majdnem kész Szu-57 a 39E felett van már most. Szóval ha ebben a pillanatban elkezdenék már nem a csúcsot csinálnák. De ez a majd fogunk valamikor gyártani katégória. (Nem vitatom, ők is fognak tudni valamilyet gyártani, de a csúcs gép gyártását, jelenleg max. 3 ország tudja elérni.)
   
 3. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Ebbe a "vitába" én nem akarok beleszállni, csak jelzem, hogy hamarabb repült az első brazil Gripen E, mint a svéd... ;)
   
  Irsai Olivér likes this.
 4. Parapitecus

  Parapitecus Well-Known Member

  Mennyi rakétát kellene gyártani, hogy rentábilis legyen? Az AMRAAM forráskódjait, még a a németeknek sem adták át. Mi a frászt akarsz fejlett rakétát gyártani, mikor jelenleg az új gépkarabélyokhoz sem készül lősz
  Mennyi rakétát kellene gyártani, hogy rentábilis legyen? Az AMRAAM forráskódjait, még a a németeknek sem adták át. Mi a frászt akarsz fejlett rakétát gyártani, mikor jelenleg az új gépkarabélyokhoz sem készül lőszer itthon..
   
  borisz likes this.
 5. mindenen kívül

  mindenen kívül Well-Known Member

  A Jelczről egy cikk:
  https://www.defence24.com/polish-military-trucks-the-era-of-jelcz
  Nem hiszem, hogy MAN, még a fülke is saját kreállmánynak tűnik. Iveco és MTU motorokat használnak, a lengyel MoD az összes lengyel beszerés (Langusta, NSM, stb.) eleve az egységes lengyel alvázzal számol. Kifejezetten a fegyverrendszerekhez igazítják, deklaráltan promotálva, védve a hazai ipari bázist. Akarja a politika és megcsinálja.

  [​IMG]

  [​IMG]

  A Tatra 815-ös sorozata továbbra is fut, csak a kisebb méretben nem volt kínálatuk, ezért a cseh hadsereg részére Renault-tal közös cuccot hozott össze, de a nehéz teher sorozat megy tovább. Páncélozott fülkével, saját és külföldi motorral, erőátvitellel egyaránt.

  [​IMG]

  A finn SISU is meg tudta őrizni önálló arculatát, páncélozott fülkével is készíti járműveit. Lehet, hogy támogatja a finn kormány, lehet, hogy nem, de van kis országnak, viszonylag független, saját teherautó márkája.
  https://sisuauto.com/en/company/

  [​IMG]

  [​IMG]

  Mindegyik katonai teherautó gyártó próbálkozik a fődarabok, részegységek felhasználásával valamilyen páncélozott 4x4, 6x6, MRAP féle jármű gyártásával, eladásával is.
  Akinek nincs teherautó gyára az az ilyeneket is külföldről kénytelen megvenni. Ezek azért nagyjából hozzánk mérhető országok, hasonló méretű haderővel. Szerintem van példa, csak akarat kell, addig, amíg még van fejlesztőmérnök, tapasztalat, megy gyártó bázis.
  A katonai teherautók az erdészet, mezőgazdaság, bányaipar számára kedvelt járművek, a Rába ezen a területen sem volt rossz. Az HM megrendelések a tűzoltóság, rendőrség (határőrség?) igényeivel kiegészülhetnek.
   
 6. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  Ez egy válasz volt egy kérdésre, amúgy meg föld levegő föld-föld kishatótávú rakétára gondoltam. A kérdés feltevőjét kérd számon. Én a maximum kihozhatót írtam le, nem amit "akarok".
  Figyelve olvass kérlek.
   
 7. Laci1970

  Laci1970 Well-Known Member

  Állandóan jösztök ezzel a hazai gyartással. Erről mar lecsúsztúnk. Venni kellene cuccokat, de lathatóan ez sem megy csak a parasztvakítás. Irsai oliverből palinkat meg bort! na ez megy nekünk nem a nullarol fejlett haditeknikat építeni.
   
 8. Littlejohn

  Littlejohn Well-Known Member

  :) Épp ideje volna elkezdeni a Magyar Nukleáris Ütőerő felépítését. Meg kellene alakítani a Magyar Nemzeti zŰrparancsnokságot. Paks 2-3-at alkalmassá kell tenni nukleáris fegyverek alapanyagának előállítására. Vegyünk Iránból fölöslegessé vált centrifugákat. Izraeltől rakétatechnológiát. :)
   
  anonim999 likes this.
 9. Negan

  Negan Well-Known Member

  Teljesen igazad volt.Összekevertem a Starral.
  Ma már ezek ugyanolyan legoző cégek,mint a Rába.(pedig a Sisu elég jó kamion volt,kár érte)
  Rába is meg tudná lépni ezt a szintet.De kéne hozzá az akarat,és a minőségellenörzés.
   
  mindenen kívül likes this.
 10. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Hogyhogy nem? Az egy dolog, hogy nem készül, meg egy másik, hogy készülHET.
  Sirokon a RUAG gyára gyárt mindenféle kiskaliberűt.
   
 11. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Ugyan mar... o_O (Emlekszel még arra hogy melyik magyar cegen keresztul vettek oket?)

  Majd majusban ott lesznek megint Budaorson a honvedelmi napon, csak mar sajat tulajdonu peldanyok lesznek, igy nem lehet majd pl. a belsejet fotozni. A Magyar Honvedban meg majd osszel lesz egy iras, hogy mar regen rendszerbe alltak es minden tokeletes. Es ennel tobbet nem is fogunk megtudni. A legvedelmet meg majd akkor jelentik be, ha bel- vagy kulpolitikailag epp indokolt lesz.
   
 12. honved

  honved Well-Known Member

  Alapvetően, a Honvédség méretét tekintve egy kis katonai szervezet. Még háborúban is az lenne, a többi hozzánk hasonlóval együtt, Itt a térségben. Legjobb példa a Rába rá, hogy nem tudunk rendtábilisan, megfelelő műszaki szinvonalon, ( sorozatgyártás hiánya miatt, kevés pénz a fejlesztéshez, stb. ) terepjáró teherautót készíteni, amire szükség lehet. Ezt tetézi a megrendelő hektikus rendelésállománya is. Néha rendel, néha nem. Így nem tud egy gyártó normálisan működni. Inkább a megszokott termékpalettáját viszi tovább és lehet leáll a H család további gyártásával. A Honvédség igényeit egy minden szegmensel rendelkező gyártó, kielégíti, világszinvonalú termékekkel. Itthon ,a megfelelő szervízbázist kell kialakítani, a használandó járműparkhoz. Ugyanez érvényes minden harcjárműtípusra is, amit használni fogunk. Saját nehézfegyver gyártást erőlteni, értelmetlen, mert sehogy nem fog menni. Lásd, még a teherautó sem megy, ebben a formában, amit a Rába csinál, vagy a Rábával, csinálunk.
   
  Loken and Terminator like this.
 13. Szatmár72

  Szatmár72 Well-Known Member

  az fasza..
   
 14. mindenen kívül

  mindenen kívül Well-Known Member

  Figyelni kellene a külföldi légvédelmi rakéta konferenciákat...:rolleyes:
  Lehet, már volt is valaki NASAMS témában előadást tartani külföldön, csak nem figyeltünk?:eek:
   
  Firga bácsi likes this.
 15. krisss

  krisss Well-Known Member

  Nem sajnálja senki Gödöllőt, fel kellett volna gyújtani amikor megalakult a currus és megszüntették a javító zászlóaljat...
   
  Loken, svajcibeka, Ocses and 7 others like this.
 16. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Ezzel nem mi jövünk, hanem a Magyar Állam. A Rába megvétele, CZ gyár/tás, Hirtenberger megvétele, a drónfejlesztések támogatása, a radarfejlesztések támogatása, stb.
  Ne izgulj, lessz még!!! ;)
   
 17. honved

  honved Well-Known Member

  A kézifegyver, az amit a jelenlegi hadiiparunk gyártani tud. Reméljük hamarosan a hozzávaló lőszer is rendben lesz, itthnoról. Szerintem ez a realitás, ami a hazai gyártás illeti. Kézifegyvernél nehezebb eszközöket venni kell. Vagy gyártót, gyárat venni, tokkal, vonóval, mint ahogy megvettük az osztrák aknavetőgyártót.
   
 18. Hegylakó

  Hegylakó Well-Known Member

  Nem a Patriottal keverted az AMRAAMot?
  Azt akarták volna integrálni a MEADShez, de nem kapták neg. Vagy valahol én keverek valamit?
   
 19. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Azt is megvették már?
   
 20. borisz

  borisz Well-Known Member

  Eltévedtél. :)
  Egyrészt már folyik a gyártása a típusnak, másrészt, mégis mit gondolsz, melyik banánköztársaság fog ott F-35-öt, meg SzU-57-et venni? :D
   
  Masztiff, Loken and fedett_mókus like this.

Ezen oldal megosztása